TV och text: Glömminge ett kryss från trean

2–1 mot Alvesta Goif. Glömminge IF är ett kryss från division 3. "Helt otroligt det här", säger målvakten Pontus Stridh.

David Winberg

Kl.16:48, 18 oktober, 2014

Glömminges andra kvalmatch mot division 3 hade allt och lite till: Snygga mål, fula tacklingar, mängder av gula kort, ett rött, en Alvestaledare som åkte ut, sumpade jättechanser – och en helt avgörande räddning på stopptid. En räddning som gav Glömminge tre poäng och ett ypperligt läge att nå division 3.

– Jag såg den hela vägen och avslutet var inte jättehårt men jag var tvungen att sträcka ut och det var skönt att ta den, säger målvakten Pontus Stridh som var överlycklig efter slutsignalen:
– Helt fantastiskt. Vilket gäng det här är. Att vinna är det bästa som finns, nu har vi ett jättebra läge nästa helg.

Tim Börjesson skickade in 1–0 till Glömminge redan i inledningen och när Filip Quist snyggt satte 2–0 såg det här ut att vara Glömminges match. Men Alvesta reducerade på straff strax innan pausvilan och gav allt i den andra halvleken – utan att få utdelning.

Glömminge behöver nu ”bara” ett kryss mot Saxemara borta nästa helg. Fixar ”Giffarna” det spelar laget i division 3 2015.

– Vi var livrädda när det small men vi redde ut det här och har en härlig utmaning framför oss. Vi har gjort det jävligt bra hittills, nu är det där lilla steget kvar. Vi kommer att ge Saxemara en ordentlig match, säger tränaren Bosse Nilmert.

Tre orosmoment i Glömminge inför avgörandet: Johnny Håkansson, samt Emil och Tim Börjesson fick gå ut med skador.

Texten uppdateras.

FaktaFotboll, kval till division 3
Glömminge IF–Alvesta Goif 2–1 (2–1)
Målen, Glömminge: Tim Börjesson, Filip Quist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rinor, 15, drömmer om proffslivet: ”Hade antagit utmaningen”

Efter provspelet i Makedonien väcktes drömmen till liv.

Samuel Slättman

Kl.11:54, 18 februari, 2018

Rinor, 15, drömmer om proffslivet: ”Hade antagit utmaningen”
Foto: Privat.

Kalmar Södra-spelaren Rinor Jonuzi har målet klart för sig – han ska bli fotbollsproffs. 15-åringen, med ett förflutet i IFK Berga och Kalmar FF, provspelade i somras med det makedonska laget Makedonija GP:s (Gjorce Petrov) ungdomslag.

– De har frågat om jag vill komma ner igen, säger Rinor Jonuzi.

Klubbens förstalag spelar i Prva Liga – högstaligan i landet. Föreningen, som ligger i huvudstaden Skopje, har inte erbjudit något kontrakt men vill att Jonuzi kommer ner och tränar med u-laget i sommar.

– Jag vill utmana mig själv så jag hade antagit utmaning att flytta dit. Jag skulle kunna ta det steget. De tränar väldigt hårt och tar allting på allvar. Jag vill försöka komma så långt som möjligt, säger Rinor.

För 2,5 år sedan skadade den nu 180 centimeter långe anfallaren knäet som då gick ur led. För att komma tillbaka har Rinor tränat extra tillsammans med den albanske tränaren Selajdin Zeneli. 

Under passen med Zeneli har fokus legat på teknik, snabbhet och avslut.

– Jag skulle beskriva mig själv som en stark, teknisk spelare med bra avslut. Jag kämpar alltid och gör mitt bästa. Svagheter är väl vänsterfoten och att nicka, huvudspelet, säger Rinor.

Om det blir något fortsatt spel i Makedonien återstår att se. Först ska Rinor och Kalmar Södra spela en ungdomsturnering i Amsterdam under påsklovet. Senare i sommar får Jonuzi dessutom besked om han blivit antagen till Fotbollsakademien i Kalmar, där han just nu är reserv.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Taylors uppgift: lägga det nya LIF-pusslet

Spelaromsättningen i klubben har varit stor. "Vi kommer troligtvis få lite växtvärk".

Samuel Slättman

Kl.07:01, 15 februari, 2018

Taylors uppgift: lägga det nya LIF-pusslet
Efter två år som assisterande tränare är nu Jonathan Taylor reda att axla huvudansvaret i Lindsdals IF. Foto: Samuel Slättman.

Johan Israelsson har tackat för sig och flyttat till IFK Stocksund. Säsongen 2018 är det i stället förre assisterande tränaren, engelsmannen Jonathan Taylor, som styr och ställer på Fjölebro.

– Johan och jag kommer väldigt bra överens. En av anledningarna till det är att vi har samma fotbollsfilosofi. Vi gillar att spela boll men med en oldschool-mentalitet där hårt arbete och professionalism är viktigt, säger Taylor.

LÄS MER: Israelsson lämnar Lindsdal: ”En ovärderlig person”

Uppdraget är 32-åringens första där han ensam bär huvudansvaret. Innan han blev assisterande bakom Israelsson hade han samma roll i college-lag i USA under sex säsonger.

– Jag är en väldigt interaktiv tränare. Jag gillar att snacka med varje spelare och få ut det bästa ur var och en. Ibland måste man så klart coacha ”hela laget” men helst vill jag interagera med individerna.

Det låter som att du kommer behålla och försöka bygga vidare på det som du och Johan har påbörjat?
– Givetvis kommer det bli små taktiska ändringar och korrigeringar här och där, men överlag kommer det förbli lika. Jag vill inte genomföra en stor förändring utan fortsätta på det som vi har startat – men ändå implementera min stil. Förhoppningsvis leder det i en positiv riktning, säger Taylor.

Under senhösten och vintern har stora delar av laget bytts ut. Bland annat har kaptenen Victor Byström slutat, irrationella Ludvig Holmertz spelar i Åtvidaberg och duktige målvakten David Jansson ”trappar ner” i Glömminge. Samtidigt har tio nya spelare tillkommit (se faktaruta).

– Alla lag på den här nivån hade saknat någon som Victor Byström. Han var kapten och hittade alltid ett sätt att få igång grabbarna. Han var en motor på mitten och en bra kille i omklädningsrummet.

– Sådana spelare är svåra att ersätta, men vi har fått in nya bra killar. Förhoppningsvis betalar de tillbaka på planen när vi ger dem förtroende.

Blir det extra utmanande för dig som tränare med tanke på den höga spelaromsättningen?
– Jag skulle inte säga att det gör det hela extra utmanande utan bara mer spännande. Jag får en chans att arbeta med nytt folk och placera in deras egenskaper i en grupp, säger Taylor och fortsätter:

– Längs vägen kommer vi troligtvis få lite växtvärk då vi har ett ganska ungt och nytt lag men jag gillar gruppen av spelare som jag har. Och jag tror att de känner likadant att ha mig som tränare.

Vad är målsättningen för säsongen när det kommer till resultat?
– Vi ska vara på övre halvan och inte nere i botten. Gruppen av spelare vi har håller den klassen, avslutar Taylor.

 

FaktaNyförvärv/Förluster Lindsdals IF:

Nyförvärv: Karwan Eliassi (Nickebo), Nika Chkheidze (Nybro IF), Azad Eliassi (Nickebo), Jesper Nilsén (Berga), Herman Sillerström (Richmond SC), Simon Bern (Nybro), Alexander Kungsman (Nybro), Kujtim Shkreta (Norrvalla FF, Finland), Diako Eliassi (Kalmar FF), Klas Albinsson (IFK Osby).

Förluster: Ludvig Holmertz (Åtvidaberg), Oskar Engström (Berga), Lukas Quist (Berga), Victor Grusell (Glömminge), Thomas Lundberg (Glömminge), David Jansson (Glömminge), Victor Byström (slutar),

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LOKALBOLLEN

Sportchefen: ”Det är svårt att lämna”

Tre spelare som lämnade under frimånaden har nu återvänt till ö-klubben.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:48, 7 februari, 2018

Sportchefen: ”Det är svårt att lämna”
Anders Larsson. Foto: Arkiv

Niklas Mellborg var först med att lämna Mörbylånga GoIF efter degraderingen till division 6. Försvaren skrev på för rivalen RM IF – men ångrade sig en månad senare och vände då hem till Mörbylånga igen.

Även Selmir Junkan och Armin Huseinovic lämnade ”Mörby” efter säsongen – till förmån för Färjestadens GoIF. Nu har även den senare nämnda duon återvänt till Skansen.

– Jag tror mycket på den kamratskap som finns i MGoIF oavsett ålder ligger mycket till grund. Vi har roligt ihop tillsammans och det tycker jag är ett bevis på snittet med 20 man på träningarna. Onekligen är det svårt att lämna Mörbylånga, säger sportchef Anders Larsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Borgholm knep bronset i veterancup

Besegrade Vissefjärda i matchen om tredje pris.

Redaktionen

Kl.21:00, 3 februari, 2018

Borgholm knep bronset i veterancup
IFK Borgholms veteraner. Övre raden frå vänster: Roine Nilsson, Thomas Jotarv, Jonatan Karlsson, Henrik Karlsson. Nedre raden från vänster: Johan "TT" Petterson, Johan Petersson, Niklas Lander, Edin Dzananovic. Foto: Privat

Under lördagen spelades den årliga veterancupen i Emmaboda sporthall där mängder av gamla lokalfotbollsprofiler gjorde upp om slutsegern.

IFK Borgholms veteraner slutade trea efter seger i matchen om tredje pris mot Vissefjärda. Vann turneringen gjorde Alvesta efter finalseger mot Madesjö.

Borgholms Roine Nilsson utsågs till turneringens bäste spelare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LOKALBOLLEN

Klassiska klubben hotas av nedläggning: ”Det är tufft nu”

Ölands järnkaminer måste ha in sju-åtta spelare innan serien startar – annars riskerar den klassiska klubben att läggas ner.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:31, 3 februari, 2018

Klassiska klubben hotas av nedläggning: ”Det är tufft nu”
Foto: Arkiv.

24Kalmars artikelserie om den nya tidens lokalfotboll fortsätter. Tidigare har vi rapporterat om problem för anrika klubbar som Nickebo, Kalmar AIK och Tvärskog.

Mitt på Öland spelar klassiska Högsrums FF på mytomspunna och vackra Rällavallen. Men till våren kan det, om inget drastiskt sker, vara slut med det. En handfull spelare har lämnat föreningen, som redan förra säsongen brottades med numerären.

LÄS MER: Anrika föreningen hotas av nedläggning: ”Sista utvägen”

Tränare Ulf Jonsson berättar att hösten 2017 var slitsam.

– Det började redan då. I inledningen av hösten var vi sju-åtta man på träningarna. Det är tråkigt när man vill åstadkomma någonting.

I början av veckan flyttade målvakten Mathias ”Tissan” Sandell till Mörbylånga, precis som mittfältaren Clas Johansson. Nu vet inte Jonsson om han ens kan ställa en startelva på benen.

– ”Tissan” och Clas övergångar har legat i luften en månad ungefär. Det är synd, för det är fina Högsrums-grabbar. Om man räknar allt som allt tror jag att vi har 14 spelare kvar i truppen. När vi startade upp träningen i söndags kom det elva. Det är tufft nu…

Nu har operation övertalning dragit i gång.

– Utan att överdriva behöver vi ha in sju-åtta gubbar innan serien drar i gång. Vi letar i närområdet och tjatar lite på folk som har anknytning till Högsrum. Det känns inte som någon idé att jaga folk inne i Kalmar i det här läget.

Varför blir det här allt vanligare bland klubbarna, att trupperna blir mindre och mindre?
– Mycket hänger ihop med ungdomsverksamheten. Borgholm, Färjestaden och Mörbylånga har fina sådana och kan således fylla på med egna. Här i Högsrum saknas det ungdomar och då har man förlorat mycket, tyvärr.

– Sedan vill inte folk åka längre. Förr åkte man från Kalmar ett par mil för att spela fotboll i sitt lag. I dag är det inte samma klubbkänsla och man hoppar mellan hit och dit, år för år. Det är inte rätta klippet längre.

Vad kan ni som förening göra för att vända den här trenden?
– Vi behöver få in folk med hjärta för Högsrum som är beredda på att ställa upp. Det går inte att hålla på med konstgjord andning hur länge som helst. Sen vore det synd för fotbolls-Öland om Högsrum försvann. Det är en klassisk klubb som ligger mitt på Öland med en fantastisk anläggning.

Han efterlyser ett samarbete mellan grannklubbarna på ön.

– Om lag har någon eller några killar som är lite ”överflödiga” kanske de kan komma och spela matcher i till exempel Högsrum. Så man hjälper varandra lite. Det finns fler lag som har problem med folk. Det skulle i alla fall hjälpa kortsiktigt, säger Ulf Jonsson.

Om det inte kommer in några nyförvärv – är det kört då?
– Ja, så är det ju. Men vi hoppas på det bästa. Än har vi inte begravt stridsyxan, vi kommer jobba på den närmaste månaden för att få ihop det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng