Gymnasium kämpar för få driva vidare sjöfartsprogram

Praktiska Gymnasiet i Kalmar ville fortsätta med sitt sjöfartsprogram i Kalmar, men fick i september nej från Skolinspektionen. Nu överklagar man till förvaltningsrätten.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.15:06, 29 oktober, 2014

Praktiska Sverige AB har i Kalmar drivit ett sjöfartsprogram på gymnasienivå med riksintag sedan 2008. I september i år sa Skolinspektionen nej till att låta företaget fortsätta som huvudman för utbildningen.

Anledningen är att företaget har haft många och allvarliga brister på flera av sina skolor runt om i landet. Bland annat fick Praktiska i Tumba stänga omedelbart vid en tillsyn för ett år sedan. Skolinspektionen har även haft en tillsyn av skolan i Kalmar, men de bristerna som uppdagades har bedömts som åtgärdade. Den sammanvägda bilden av företaget fick dock inspektionen att avslå ansökan.

I sitt överklagande till Förvaltningsrätten i Stockholm yrkar Praktiska på att Skolinspektionens beslut upphävs. Företaget understryker att man redan bedriver utbildningen och att bristerna som påpekats har åtgärdats och att brister på andra skolor inte ska påverka ärendet i Kalmar negativt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisens satsning mot drogerna i Kalmar: ”Det har ökat”

Polisen i Kalmar och på Ölands riktade insats mot narkotikan har burit frukt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:00, 21 september, 2017

Polisens satsning mot drogerna i Kalmar: ”Det har ökat”
Foto: Polisen

De senaste veckorna har polisen arbetat särskilt mot drogerna som florerar i krogmiljöer i Kalmar. Ett arbete som har gett resultat.

”Hittills har det resulterat i femtiotalet anmälningar om både innehav och användande. I några fall misstänker vi även försäljning och att man har delat med sig av narkotikan”, skriver polisen på sin Facebooksida.

Enligt polisen har brukandet av narkotika ökat på stadens krogar. Droganvändandet leder även ofta till annan brottslighet.

”Visste du att det även är straffbart att dela med sig? Vi beslagtog cannabis, ecstasy, kokain, amfetamin och läkemedel. I samband med arbetet kunde vi även upptäcka annan brottslighet som drograttfylla, vapenbrott och stölder. Vi arbetar alltid mot narkotika, även fortsättningsvis”, skriver polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Äldre kvinna slog i huvudet vid lyft – gled av skynket

En Lex Maria-anmälan har upprättats.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:54, 21 september, 2017

Äldre kvinna slog i huvudet vid lyft – gled av skynket
Foto: Arkiv

Det var i augusti månad som en äldre kvinna som vårdades på Länssjukhuset i Kalmar skulle flyttas till en säng med hjälp av ett lyftskynke som olyckan höll sig framme.

Kvinnan gled ur skynket och slog i bakhuvudet. Efter incidenten hittades ett trasigt identitetsband på platsen och vårdgivaren tror att det kan ha misstagits för en av skynkets öglor.

– Kvinnan är i dag återställd, säger chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund till Nyhetsbyrån Siren.

Efter olyckan förlängdes kvinnans vårdtid med två dagar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna

Valberedningen presenterade ett väntat namn på torsdagens presskonferens.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:32, 21 september, 2017

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna
Ulf Kristersson föreslås ta över som partiledare efter Anna Kinberg Batra. Foto: Bildbyrån

Efter Anna Kinberg Batras avgång för en månad sedan har Ulf Kristersson varit en av förhandsfavoriterna till att ta över uppdraget som partiledare för Moderaterna.

Vid en pressträff på torsdagen blev det officiellt att valberedningen föreslår honom till posten.

– Jag känner entusiasm inför uppgiften och stark energi. Jag tycker det är för mycket gnällighet och spel i svensk politik just nu, säger Ulf Kristersson enligt Aftonbladet.

Den 1 oktober ska partiet ha en extrastämma där man tar beslut om vem som blir ny partiledare. I dagsläget finns det ingen som utmanar Kristersson om att bli ny M-topp.

Elisabeth Svantesson har nämnts i spekulationerna men hon har uttalat sitt stöd för Ulf Kristersson. Inte heller tidigare partiledaren Carl Bildt är intresserad.

Ulf Kristersson har bland annat varit socialförsäkringsminister, socialborgarråd och ordförande för ungdomsförbundet MUF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

TV: Lastbilsbrand spred sig till matbutik – fastigheter har evakuerats

(UPPDATERAD 17:08) Branden i matbutiken är fortfarande inte under kontroll. "Just nu håller vi den planen vi har satt upp", meddelar räddningschefen. Sedan tidigare har ett område på 300 meter spärrats av och ett 30-tal fastigheter har evakuerats.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.13:12, 21 september, 2017

Strax efter klockan 13 på torsdagseftermiddagen fick SOS ett larm angående en lastbil som stod i brand på Norra Långgatan i Sandvik på Öland.

Polis och räddningstjänst kallades till platsen och vid 13.30-tiden hade branden spridit sig till fasaden på den livsmedelsbutik där lastbilen stod parkerad.

– Det ska även finnas ett antal gamla bensinpumpar i nära anslutning till branden där det fortfarande finns bensin och diesel kvar, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Lastbilen var helt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen där ett antal styrkor från olika stationer på Öland jobbade med att släcka branden

– Ett område på 300 meter har spärrats av. Dessutom ska ett 30-tal fastigheter evakueras. Enligt uppgift finns det även gasflaskor i närheten, säger Anna Göransson.

Även butikens personal och kunder evakuerades.

Enligt räddningschef Rutger Thuresson brinner det kraftigt på vinden till butiken.

– Just nu riktar vi in oss på att dämpa branden och rädda de omkringliggande fastigheterna, säger han vid 16-tiden.

Går butiken att rädda?
– Det är väldigt svårt att svara på. Klart är i alla fall att det kommer bli stora skador på butiken, då den är helt rökfylld.

Strax efter klockan 17 brann det fortfarande i butiken. De gasflaskor som tidigare rapporterades finnas i närheten av branden har flyttats.

– En del av butiken är nedbrunnen och resten är rökskadad, säger Thuresson.

– Det är inte släckt, men just nu håller vi oss till den planen som vi har satt upp.

Vad konkret innebär den planen?
– Att hindra spridning till andra byggnader och dämpa branden så mycket som möjligt.

Texten uppdateras

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KHC ifrågasätter kommunens hyresnivåer: ”Känns inte alls rättvist”

Kalmar HC:s ordförande vill få upp debatten till ytan.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:01, 21 september, 2017

KHC ifrågasätter kommunens hyresnivåer: ”Känns inte alls rättvist”
Tobias Johansson, ordförande i Kalmar HC. Foto: Arkiv

På en presskonferens den 1 juni i år tillkännagav Kalmar kommun att man tog över Guldfågeln Arena från Kalmar FF. Därefter har det under en tid förhandlats om Kalmar FF:s hyra av arenan. Enligt uppgifter till tidningen Barometern har siffror som 250 000 kronor per år nämnts. Obekräftade uppgifter har även nämnt 25 000 kronor per match, vilket skulle innebära 375 000 kronor per år.

Nu reagerar Kalmar HC:s ordförande Tobias Johansson på uppgifterna.

– Jag vill verkligen inte låta som någon grinig surgubbe, men det handlar inte om att jag missunnar någon annan förening. Jag vill ha en dialog och god relation med alla inblandade. Däremot ställer jag mig väldigt frågande till uppgifterna om hyresnivån på Guldfågeln Arena, säger Tobias Johansson.

Kalmar HC betalar 20 procent av sina biljettintäkter till hemmamatcherna i Iffehallen till Kalmar kommun.

– Vi är en liten förening, och att vi i sammanhanget ska dra ett så pass tungt lass medan en elitförening, som drar in betydligt mer pengar, inte ska behöva betala någonting, om man ser det i det sammanhanget, det känns inte alls rättvist.

Trots att kommunen äger Guldfågeln Arena, sägs KFF fortfarande få sälja arenanamnet. Något som Kalmar HC, som också bedriver sin verksamhet i en kommunal anläggning, inte får göra.

– När det kom på tal om att sälja arenanamnet på Iffehallen, svarade kommunen att man inte får sälja namn på kommunala anläggningar. Jag undrar varför det är så pass annorlunda villkor när det gäller elitföreningar? Det är svårt för oss i Kalmar HC att ta nästa kliv när vi ständigt får jobba i motvind.

Samtidigt medger Johansson att Kalmar FF betalar tillbaka mer till kommunen i och med spel i allsvenskan.

– Men jag tycker att man borde se till värdet i alla idrotter i staden. Vi begär inte mycket alls. Däremot är vi i en av kommunens absolut sämsta hallar, och betalar en väldigt hög hyra, medan Kalmar FF, som elitförening, har en av de nyaste och modernaste i landet, samtidigt som de inte betalar någonting alls knappt, om man ser det proportionerligt.

I och med att inget beslut är taget hoppas Tobias Johansson att debatten kommer upp till ytan.

– Jag anser att det behöver diskuteras och ifrågasättas, ifall de här uppgifterna skulle stämma. Jag vill inte bråka, men anser att hyresvillkoren borde vara likvärdiga för samtliga Kalmars föreningar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng