Sommaren håller i sig – men inget värmerekord i Kalmar

I helgen kunde det ha blivit värmerekord i Kalmar för en novemberdag, men till slut fattades några grader. Däremot har sommaren ännu inte släppt taget om staden.

Viktor Blomberg

Viktor Blomberg

Kl.06:36, 4 november, 2014

2 bilder
  • Helena Kullman, Kalmar, tycker att sommaren är över. Hon ser fram emot kyligare väder. Foto: Viktor Blomberg.
    Helena Kullman, Kalmar, tycker att sommaren är över. Hon ser fram emot kyligare väder. Foto: Viktor Blomberg.
  • De få löv som finns kvar på träden har gulnat, men sommaren vill ändå inte släppa taget om Kalmar. Foto: Viktor Blomberg
    De få löv som finns kvar på träden har gulnat, men sommaren vill ändå inte släppa taget om Kalmar. Foto: Viktor Blomberg

Oktobervädret har varit milt i länet och när graderna inte såg ut att sjunka till månadsskiftet i helgen var det tal om att det till och med kunde bli värmerekord för en novemberdag i Kalmar.

De 13,4 grader som blev den högst uppmätta temperaturen i Kalmar i helgen var dock något under SMHI:s rekordnotering från stan på 15,4 grader år 1968.

Kallare till mitten av veckan
Även om det fortsatt är ganska milt ser det ut som att chansen att slå värmerekord för november är över för den här gången.

– Det blir bara kallare till mitten av veckan, tittar man på hur det såg ut på måndagen verkar det som att vi ligger någon grad under söndagen. Även om det kanske blir mildare igen i helgen kommer vi längre och längre fram i november och då blir det svårare, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Stadig medeltemperatur
SMHI drar gränsen för höst när dygnsmedeltemperaturen har varit under tio grader i fem dygn i sträck. Något som ännu inte hänt i Kalmar efter årets sommarmånader.

– Kalmar klarar sig faktiskt fortfarande, det har varit två perioder med fyra dygn i sträck där temperaturen varit under men sedan har det brutits. Det är lite tillfälligheter.

Så det är fortfarande sommar här?
– Ja, men det är inte säkert att dina läsare håller med om den definitionen, haha.

Är det vanligt att sommaren håller sig kvar såhär länge i vår del av landet?
– Det är inte vanligt direkt men kanske inte heller unikt, vi har haft varma höstar tidigare.

Jämnt i snabb enkät
Frågan om huruvida det fortfarande är sommar i Kalmar eller inte verkar dela Kalmarborna. En snabb enkät på stan gav stöd för båda sidor.

– Nej, jag håller inte med. För mig går gränsen för sommar den sista augusti, även om temperaturen också spelar in lite, säger Helena Kullman från Kalmar.

Vad tycker du om det milda vädret?
– Jag tycker bättre om när det är lite kyligare, som det ska bli senare i veckan, när det är två-tre grader och lite krispigt. Sen har vi varit utomlands nyligen också, i Dubai, då var det 42 grader, så därför njuter jag lite av att det ska bli kallare.

Asta Gustafsson som också promenerade förbi domkyrkan i Kalmar var av motsatt åsikt.

– Ja, det är nästan sommar nu, det är skönt, säger hon.

Var går gränsen för dig?
– Det beror på om jag behöver ha handskar på mig eller inte, där är gränsen. Och det behöver jag inte idag.

Vad tycker du annars om det milda vädret?
– Jag tycker att det är jätteskönt, jag längtar inte efter snön.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel