Bryter tabut kring ungas psykiska ohälsa | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Bryter tabut kring ungas psykiska ohälsa

Han flyttade till Kalmar för att plugga, men föll in i en depression som nästan kostade honom livet. Nästa vecka är det ett år sedan Charlie Eriksson startade "Aldrig ensam" – ett informationsprojekt om psykisk ohälsa bland unga.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.07:29, 15 november, 2014

Bryter tabut kring ungas psykiska ohälsa
Ett år har gått sedan Charlie Eriksson startad "Aldrig ensam". Foto: Privat.

23-åriga Charlie Eriksson hade precis flyttat till Kalmar och börjat plugga när han föll in i en depression. För exakt ett år sedan startade han projektet Aldrig ensam för att informera om ungas psykiska ohälsa.

Vad var det som fick dig att starta Aldrig ensam?
– Hela grunden finns i att jag har en egen historia med psykisk ohälsa och att jag varit sjuk själv. Då märkte jag att det inte fanns någon information och historier som relaterade till unga i min situation. Allt som fanns var skrivet var av folk 50-60-årsåldern, och då tänkte jag att jag ville göra något för unga.

På vilket sätt når man unga med psykiska problem?
– Med sin egen historia. Jag har en livssituation som är lik många andra ungas. Sen sker det övergripande informationsarbetet i miljöer där unga är aktiva, som sociala medier och på skolor.

– Det finns ju andra föreningar och organisationer som jobbar med stödverksamhet och jag kan inget om sjukvård. Det jag kan är att sprida information, och att hitta kreativa sätt att nå ut, så att unga höjer sina kunskaper kring ämnet. Det hjälper långt bara det.

Hur har det här första året varit?
– Det har varit ett galet år egentligen. Första tre månaderna var det ganska lugnt, då gjorde jag lite intervjuer och några hörde av sig och ville samarbeta. Sen exploderade det i mars i samband med att vi öppnade vår webbshop och lanserade våra armband. När vi inledde samarbete med Djurgården och ambassadörerna blev det också en sån boom.

Vad har det betytt för projektet att så stora namn som Filip och Fredrik och Emma Igelström ställt sig bakom som ambassadörer?
– Innan de var med som ambassadörer hade jag en räckvidd på 700 000 besökare på sociala medier och ungefär 100 000 besökare på hemsidan. Efter de kom med och stöttade projektet så har det, efter ett år, varit 11 miljoner besökare på vår facebooksida och strax över en miljon unika läsare på hemsidan. Så det har gett ett stort genomslag.

Hur har det stora gensvaret påverkat dig personligen?
– Detta är numer mitt jobb, och det har gått så bra att jag kan göra det på heltid. Sen är det fantastiskt inspirerande och motiverande att unga hör av sig med sina historier om hur projektet har hjälpt dem.

Vilka problem kring ungas psykiska ohälsa tycker du är viktigast att rikta in sig på för politiker och sjukvård?
– Informationen. Man lära sig om psykisk ohälsa tidigare i skolan, och lära sig hur kan man förebygga på egen hand och hjälpa folk i sin närhet. Alla vet att man ringer 112 när man brutit benet men det är få som vet var man hör av sig om man mår dåligt.

Vad händer härnäst?
– Det kommer bli nåt spännande både i Kalmar och nationellt. Vi håller på och planerar en stor nationell gala kring psykisk ohälsa som ska hållas nästa höst. Vi funderar också på göra något liknande fast i mindre skala här i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar

"Det blir lite matchmaking för investerare och entrepenörer", säger Nicholas Murigu.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:42, 17 februari, 2018

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar
Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co, anordnar tillsammans med Starta & Driva Företag Startup bar. Foto: Arkiv/Hanna Thulin/Töufik Alami.

Onsdagen den 14 mars kommer konceptet Startup bar till restaurang Magasinet i centrala Kalmar.

– Det är en kreativ arena där entrepenörer, intressenter och nyfiket folk kan träffas under avslappnande former. Man kan mingla och njuta av en schysst after work, säger Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co. 

Startup bar anordnas av tidningsmagasinet Starta & Driva Företag. I konceptet ingår även Pitch bar, vilket innebär att entrepenörer får chansen att träffa investeraren Karl Schultz från investmentbolaget Tokai Ventures.

– Då har man chansen att på 15 minuter presentera sin idé. Det blir lite matchmaking mellan entrepenörer och investerare. Om ett intresse uppstår kan man sedan gå vidare med ett uppföljningsmöte, säger Murigu.

På plats kommer även delegationer från Lettland och Ukraina att vara.

– Det är aktörer som främjar socialt entreprenörsskap – de är dörröppnarna nummer ett. De har liknande roller som jag har i Sverige, säger Murigu.

Vilka skulle du säga att det här är intressant för? 
– Både etablerade entrepenörer, studenter som funderar på att starta sitt första företag och de som bara är nyfikna. Enda syftet är egentligen att visa att entreprenörsskap kan vara schyst och avslappnat, säger Murigu.

Förutom Kalmar kommer Startup bar till Stockholm, Uppsala, Malmö, Borås, Jönköping, Örnsköldsvik, Göteborg, Östersund och Sundsvall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Det här händer i Kalmar på sportlovet

Modelljärnvägsbygge, bordtennis, pyssel eller en resa till Ullared – det finns något för alla att hitta på under sportlovet.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:05, 17 februari, 2018

Det här händer i Kalmar på sportlovet
Foto: Arkiv/Pixabay

Vecka 8 är det dags för Kalmar kommuns skolelever att glömma allt vad läxor heter och istället ge sig ut på sportlov. För många lär det säkert bli en hel del sovmorgnar och datorspel men för den som vill vara aktiv och hitta på saker utanför hemmet så finns det en hel del att välja på.

– Vi har ett fullmatat program till alla barn som förtjänar ett riktigt bra sportlov, hälsar Kultur- och fritidsnämndens ordförande Marianne Dahlberg, i en video på Kalmar Kommuns hemsida. 

Hela veckan kommer Kalmar slott att bjuda på barnaktiviteter. Man kan bland annat gå ett bildbingo, en sifferjakt och en aktivitetsrunda med den lilla slottsmusen Petit. På onsdagen så kommer slottets alldeles egna prinsessa att visa besökare runt i en prinsessvandring och på torsdagen är det den gamla fängelsevaktmästarens tur att visa upp slottets alla mörka hålor.

För den som är intresserad av att testa på en ny sport finns det oändligt med möjligheter under veckan. Eller vad sägs om att spela antingen handboll, fotboll eller innebandy? Gillar man inte lagsporterna så kan man få testa på taekwondo, klättring eller fäktning.

Kanske är man lite mer kulturell lagd och tycker att det skulle få vara kul att uttrycka sig kreativt. Då finns det bland annat möjlighet att testa på gitarr, vara med i en teatergrupp eller testa att teckna med kol.

Här ser ni det fullständiga schemat över allt som händer under sportlovet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarklacken i Pyeonchang: ”Vi tar åt oss lite av äran”

Albin Martinsson från Kalmar och hans vänner befinner sig just nu i kalla Sydkorea för att heja fram de svenska OS-deltagarna till medaljer.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:55, 17 februari, 2018

Kalmarklacken i Pyeonchang: ”Vi tar åt oss lite av äran”
Albin Martinsson, tvåa från vänster, tillsammans med vännerna Henrik Aronsson, Anders Franklund och Lisa Hammarlund. Foto: Privat

Just nu pågår de olympiska spelen i Sydkorea och Sverige har redan lyckats ta hem ett antal medaljer. En som varit på plats och bland annat hejat fram Stina Nilsson till en guldmedalj är Albin Martinsson från Kalmar.

– Hittills har vi sett sprinten för damer, där det blev guld, och herrar samt 10 kilometer fristil för damer där vi fick ett silver. Kvar på programmet för vår del är både damernas och herrarnas stafett, storslalom samt Sverige mot Finland i ishockeyn, säger Albin Martinsson på plats i Pyeonchang.

Hur kommer det sig att ni valde att åka till Sydkorea?
– Henrik, som är en nära vän till mig och min sambo, flyttade från Sverige till Seoul i Sydkorea för 2 år sedan. Redan då blev vi sugna på att åka och hälsa på och uppleva landet då det inte är så många svenskar som åker hit. När det dessutom visade sig att OS skulle arrangeras i landet nu i februari blev det ett perfekt tillfälle att passa på. Vi fick med oss Anders som är en gemensam vän på resan.

Hur är stämningen vid OS-arenorna och i Pyeongchang över lag? Man har ju sett att det är lite folktomt på vissa ställen!
– Det har ju varit mycket negativt fokus angående avsaknaden av intresse för OS från Sydkoreanerna. En del av detta är såklart befogat. Man märker ju att lokalbefolkningen inte bryr sig i större omfattning. Speciellt inte om de grenar som vi svenskar anser är de mest spännande. Sydkorea har ju dock sina största chanser i konståkning och skridsko. På dessa events är det ofta slutsålt, säger Albin och fortsätter:

– När vi kom ner, lagom till sprinten i tisdags var det väldigt lite folk på läktaren. Vi som dock var där gjorde vårt bästa för att skapa bra stämning och hade fantastiskt roligt ändå. Att det också blev guld direkt gjorde ju inte saken sämre. Under senaste dagarna har läktarna fyllts på betydligt mer så det går åt rätt håll.

Albin och hans vänner har fått bevittna två historiska medaljer, man kan nästan säga att de kanske för tur med sig till de svenska deltagarna.

– Vi har haft otroligt roligt på läktarna och att medaljerna har rullat in har som sagt inte gjort det sämre. Vi tar åt oss lite av äran och ser oss själva som den så kallade ”tolfte spelaren i fotboll”!

En stor snackis inför spelens start har också varit den otroliga kylan. Innan spelen var man orolig över att temperaturen skulle sjunka så lågt som -20 grader vilket är gränsen för att vissa grenar ens ska kunna utföras.

– Vi har laddat upp med ordentligt med kläder och kör lager på lager i kombination med diverse god dryck. I övrigt har det faktiskt blivit betydligt bättre väder senaste dagarna med sol och klar himmel så just nu finns inget att klaga på, säger Albin.

Den största höjdpunkten på deras resa hittills har varit Stina Nilssons guld och fler medaljer kan det bli för svenskarna.

Hur många medaljer tror du att Sverige slutar på till slut?
– Vi har räknat ut att det landar in i totalt 16 medaljer för Sverige vilket borde vara det bästa resultatet genom alla tider i vinter OS.

Om du hade fått ta OS-guld i någon gren, vilken skulle det då vara?
– Själv har jag inga som helst talanger i vintersport och bör nog hålla mig på läktaren även framöver. Men ett guld på en femmil i skidor hade varit en dröm förstås, avslutar Albin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Var på väg till akuten – körde av vägen

Flera personer fördes till sjukhus efter olyckan.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.06:53, 17 februari, 2018

Var på väg till akuten – körde av vägen
Foto: Arkivbild.

Under lördagsmorgonen inträffade en olycka vid gamla E22 utanför Kalmar. SOS larmade om händelsen vid klockan 03.55 och enligt larmet inträffade olyckan i Voxtorp.

– Bilen färdades i norrgående riktning. Det var halt på platsen och bilen har då fått sladd helt enkelt, säger Joakim Andrén, inre befäl vid polisen i Kalmar.

Enligt räddningstjänsten fanns fyra personer i bilen när den åkte av vägen. De var på väg till akuten med en sjuk person.

– De körde av vägen och in i en villaträdgård. Samtliga fyra gick ut och stod och väntade på oss när vi kom fram, säger Thomas Jonsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hotade chaufför och tog springnota – omhändertogs

Polisen hittade och omhändertog mannen.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.06:44, 17 februari, 2018

Hotade chaufför och tog springnota – omhändertogs
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån.

Efter en taxiresa i Kalmar blev en man i 60-årsåldern hotfull mot chauffören och vägrade betala för resan. Polisen larmades till platsen, och lyckades då hitta den misstänkta mannen.

– Han finns hos oss och anträffades i närheten. Han var så pass berusad att han inte har kunnat höras ännu, säger Joakim Andrén, inre befäl vid polisen i Kalmar.

Händelsen inträffade i centrala Kalmar. Den omhändertagne mannen misstänks för två brott.

– Han är misstänkt för olaga hot och ringa bedrägeri, säger Joakim Andrén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng