Julmarknad från gräsrötterna i Rockneby

En julmarknad för att stötta lokala hobbyhantverkare och lyfta upp den goda bystämningen. På Kyrkelunds julmarknad i Rockneby tror man på det småskaliga – och det kravlösa inför jul.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.07:16, 23 november, 2014

Julmarknad från gräsrötterna i Rockneby
Ulrika Cederholm sålde egentillverkade smycken och julgransdekorationer. Foto: Kaisa Andersson

Det är andra året i rad som Johanna Petersson, ägare till Kyrkelunds handelsträdgård i Rockneby anordnar sin julmarknad. Hon tog över den nedlagda handelsträdgården för ett och ett halvt år sedan, och sedan dess har hon haft som mål att göra sin lilla butik till en knutpunkt i byn, som det en gång varit tidigare.

Fokus på de lokala hobbypysslarna
Och fokus under Kyrkelunds julmarknad ligger på det lokala – och det småskaliga. ”Knallarna” behöver inte betala något för att ha ett marknadsstånd uppe, och marknaden har blivit ett sätt för lokala hobbyhantverkare och pysslare att få visa och sälja sina verk inför jul – och för bybor att träffas.

– Alla ska kunna komma hit, och man ska inte behöva känna att man måste sälja en massa för att gå runt. Det är en kul happening i bygden, säger hon.

Ökat intresse sedan förra året
Det började med att hon frågade sina kunder i butiken om de hade något de kunde sälja, och sen har det rullat på. På årets marknad fanns 30 olika knallar och över 500 personer besökte marknaden under lördagen.

En av dem som hakat på Johannas initiativ är Ulrika Cederholm som bor i Rockneby. Hon säljer egentillverkade jul-örhängen och pärldekorationer man kan hänga i granen.

– Jag tycker det är kul att pyssla. När barnen har suttit och pysslat så brukar jag också göra det. Men jag har aldrig åkt och sålt på någon annan julmarknad men det är jättekul att träffa folk och att något händer i byn, säger hon.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel