Luciatåget fortfarande populärt i skolorna

Intresset att delta i luciatåg har svalnat enligt vissa undersökningar. Men i Kalmars skolor står sig traditionen fortfarande stark.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.08:22, 3 december, 2014

4 bilder
 • "Funkabokören" framträder en sista gång inför premiär Foto: Privat
 • Mycket glädje och ljuva toner på repetitionerna Foto: Privat
  Mycket glädje och ljuva toner på repetitionerna Foto: Privat
 • Alice Olsson tycker att Lucia är en fin tradition. Foto: Privat
  Alice Olsson tycker att Lucia är en fin tradition. Foto: Privat
 • Dominique tycker om att sjunga och uppträda. Foto:Privat
  Dominique tycker om att sjunga och uppträda. Foto:Privat

Allt färre av Sveriges kommuner får tillräckligt med deltagare för att kunna anordna luciatåg, visar flera mediers rundringningar. Luciatåg verkar vara mindre populärt nu än vad det var för förr, men vad beror det på? Och vad tycker ungdomarna själva egentligen om luciafirandet?

I skolor är det vanligt att Lucia uppmärksammas med luciatåg och såhär veckorna före luciadagen pågår det fullt av repetitioner för skolkörer runt om i Kalmars skolor.

På Funkaboskolan träffas ett femtontal duktiga sångare och övar låtar tillsammans med musikläraren Stefan Sandberg inför luciatåget på skolan på fredag den 12 december.

”Tradition är tradition”
Stefan Sandberg säger att det alltid har varit ett stort intresse att vara med i luciatåg på Funkaboskolan men att det numera bara väljs ut ett visst antal elever för att sjunga.

– Tärnorna som sjunger är väldigt duktiga på stämsång, så många vill bara vara med för att de tycker att det är kul att sjunga.

Enligt Stefan Sandberg är det svårt att få plats med många sångare när man ska lussa för t.ex. företag. Då är det lättare att ta några stycken istället.

– Tradition är tradition, så länge eleverna vill lussa så har vi luciatåg på skolan fastän att det inte ingår i kursplanerna, säger Stefan Sandberg.

Ville egentligen inte vara med
Egentligen ville jag inte vara med i luciatåget först men min musiklärare (Stefan Sandberg) frågade om jag ville vara med och då sa jag ja för att jag hade tänkt tanken lite ändå, säger Alice Olsson som är elev på Funkaboskolan.

Hon tror att ett minskat intresse för lucia kan bero på att vissa känner sig stressade över sitt skolarbete och därför inte hinner gå på repetitionerna som ligger på skoltid.

Dominique Lim på Funkaboskolan tycker att det är viktigt att delta i Lucia, inte för att man måste utan för att man tycker att det är kul:

–Jag tror att vissa inte vill vara med därför att själva luciatraditionen inte intresserar dem, säger hon.

Möjlighet att delta i samhällets kulturliv
På Södra skolan i Kalmar har intresset i år varit stort för luciatåget, säger läraren Karin Petersson.

– I år har deltagarantalet ökat lite grann och vi har även fått förstärkning från Västra skolan vilket är väldigt roligt då vi kan sammanföra två skolor i en gemensam aktivitet som jag hoppas kan bli en tradition, berättar hon.

Hon tycker att ungdomar ska delta i luciatåg för att det kan vara en första kontakt med gemensam sång samt övning inför att stå inför en publik. Eleverna ska också få kunskap inom musik och möjligheterna att kunna delta i samhällets kulturliv.

Kalmars skolor går mot strömmen
Ella Sibbmark är en av de nior som ställer upp i Södra- och Västra skolans luciafirande. Hon vill vara med för att det är sista året i högstadiet och att det är kul att få uppleva det innan gymnasiet, säger hon.

Flera av Kalmars skolor är, trots den sviktande rikstrenden, eniga om att lucia är en tradition som måste fortsätta att bli uppmärksammad just därför att den är så vacker.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel