Förskola i Kalmar vidare till semifinal i ”matbranschens Oscar”

Förskolan Trollet i Kalmar är vidare till semifinal i Arlas Guldko 2015. "Det är första gången vi kommer med i det här sammanhanget och det är förstås jätteroligt".

David Winberg

David Winberg

Kl.09:07, 23 december, 2014

4 bilder
 • Linnéa Olsson och Elisabet Olsen, kockar på Förskolan Trollet i Berga. Foto: David Winberg
  Linnéa Olsson och Elisabet Olsen, kockar på Förskolan Trollet i Berga. Foto: David Winberg
 • Förskolan Trollet i Berga.
  Förskolan Trollet i Berga.
 • Salladsbordet på Förskolan Trollet.
  Salladsbordet på Förskolan Trollet.
 • Förskolan Trollet i Kalmar har chans att vinna guldkon för 2015.
  Förskolan Trollet i Kalmar har chans att vinna guldkon för 2015.

Förskolan Trollet i Berga har tagit sig vidare till semifinal i kategorin ”Bästa matglädjeförskola” i 16:e upplagan av den landsomfattande tävlingen Arla Guldko som även går under namnet ”matbranschens Oscar”.

Tävlingen lyfter fram och belönar de som satsar extra mycket på att sprida matglädje inom butik, restaurang och storkök i landet.

Elisabet Olsen och Linnéa Olsson är kockar på Förskolan Trollet.

– Det är första gången vi kommer med i det här sammanhanget och det är förstås jätteroligt och ett kvitto på att vi gör något bra här, säger Elisabet Olsen.

Hur väcker man just matglädje bland barn?
– Alla har lite pengar och lite tid att röra sig med och vi har en matsedelsgrupp som skriver för ett halvår upp till ett år i taget och då gäller det – men vi försöker vara så kreativa vi bara kan utifrån de ramarna och ta ner menyn på barnens nivå, säger Elisabet Olsen och fortsätter:

– Vi lägger ett stort fokus på våra sallader, det är ganska ovanligt att man har en salladsbuffé varje dag på en förskola. Vi jobbar mycket med konsistenserna, strukturen, färgerna, det ska se fräscht och tilltalande ut. Vi vill helt enkelt väcka lite nyfikenhet.

Vilken mat är mest populär bland barnen?
– Soppor, fisk och färs. En gång festade vi till det med plankstek, det gick hem, haha, säger Elisabet Olsen.

IMG_1049

Elisabet Olsen och Linnéa Olsson, kockar på Förskolan Trollet.

 

Fredrik Larm, projektledare för Arla Guldko:

– Konkurrensen blir allt tuffare. Därför är det extra viktigt med ett professionellt juryarbete. Vi har mycket kompetenta jurygrupper, med bland annat några av Sveriges stjärnkockar. Juryarbetet pågår under flera veckor.

Tre finalister i varje kategori utses under januari. Finalen avgörs på Grand Hôtel i Stockholm i slutet av april. Vinnaren i varje kategori får ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor.

FaktaBästa Matglädjeförskola
Bergalyckan, Lagan, Guldgruvan, Skummeslövsstrand, Hästeviks förskola, Torslanda, Kanonen, Åkers Styckebruk, Kompassen, Nyköping, Lekbacken, Alvesta, Skogens förskola, Bandhagen, Skogsbacken, Strängnäs, Tessins förskola, Nyköping, Förskolan Trollet, Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel