30 år senare – allsvenska skyttekungar gjorde upp i Nybro Open | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

30 år senare – allsvenska skyttekungar gjorde upp i Nybro Open

Tidigare skyttekungsduon i Kalmar FF, Billy Lansdowne och Peter "PK" Karlsson, stod på var sin sida i Länsturneringens final i Nybro Open. Vinnare? "PK":s IFK Påryd, som vann med tennisiffrorna 6–0 mot Lansdownes Läckeby.

Kl.23:34, 10 januari, 2015

30 år senare – allsvenska skyttekungar gjorde upp i Nybro Open
De har åldrats med värdighet, Peter "PK" Karlsson och Billy Lansdowne. Foto: Patrik Berg

För 30 år sedan bildade duon ett sylvasst forwardspar i Kalmar FF. Tillsammans gjorde Billy Lansdowne och Peter ”PK” Karlsson 20 mål (tio mål vardera), vilket innabär att anfallsparet delade skytteligatiteln i allsvenskan. Duon var starkt bidragande till en av KFF:s bästa säsonger genom tiderna. KFF blev tvåa i serien 1985, men åkte ut i SM-semifinalen mot Örgryte, som senare vann SM-guld.

30 år senare gjorde anfallarna upp i finalen av Nybro Opens Länsturnering som tränare där ”PK”:s IFK Påryd och Lansdownes Läckeby möttes i finalen.
– Vi sa det innan slutspelet att vi inte kunde mötas förrän i finalen. Det var ingen av oss som trodde att det skulle bli så, säger Peter ”PK” Karlsson.

Påryd fick en drömöppning på finalen och gick snabbt upp i en 2–0-ledning genom mål av Martin Östensson och Kim Nilsson. Med mindre än halva finalen kvar punkterade lillebror Nilsson (Adam) finalen genom att sätta 3–0 på straff. En annan broder Nilsson, Pontus Skruvik Nilsson gjorde en godkänd final, höll nollan. Till slut vann Påryd finalen med hela 6–0.
– Vi fick upp farten ganska bra i de sista matcherna. Vi var lite starkare och hade mer fysik, säger ”PK”.

Speciellt att möta Billy?
– 
Klart att det var. Det var bara glada miner, säger ”PK”.

Påryds målvakt Pontus Skruvik Nilsson efter cuptriumfen:
–Vi var lite tyngre och större än Läckeby. De har ett jätteduktigt lag, som kommer att leka i sexan. Tidigare i turneringen hade vi backat hem. Men inför finalen sa ”PK” att vi skulle press högt och det gav utdelning, säger Skruvik Nilsson.

24Kalmar.se har förgäves sökt Billy Lansdowne för en kommentar.

Påryds
Vinnare i Nybro Opens Länsturnering – IFK Påryd.    Foto: Patrik Berg

Läs mer: Nybro Open – dag 2 – Färjestaden vann damcupen och Madesjö fortsatte imponera
Läs mer: Färjestadens supervecka fullbordad

FaktaNybro Open
Final, Länsturneringen
IFK Påryd–Läckeby Goif 6–0
Målen, Påryd: Martin Östensson, Kim Nilsson, Adam Nilsson (straff),   Elias Jansson, Karl Nejdbring, Christer Westling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Taylors uppgift: lägga det nya LIF-pusslet

Spelaromsättningen i klubben har varit stor. "Vi kommer troligtvis få lite växtvärk".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.07:01, 15 februari, 2018

Taylors uppgift: lägga det nya LIF-pusslet
Efter två år som assisterande tränare är nu Jonathan Taylor reda att axla huvudansvaret i Lindsdals IF. Foto: Samuel Slättman.

Johan Israelsson har tackat för sig och flyttat till IFK Stocksund. Säsongen 2018 är det i stället förre assisterande tränaren, engelsmannen Jonathan Taylor, som styr och ställer på Fjölebro.

– Johan och jag kommer väldigt bra överens. En av anledningarna till det är att vi har samma fotbollsfilosofi. Vi gillar att spela boll men med en oldschool-mentalitet där hårt arbete och professionalism är viktigt, säger Taylor.

LÄS MER: Israelsson lämnar Lindsdal: ”En ovärderlig person”

Uppdraget är 32-åringens första där han ensam bär huvudansvaret. Innan han blev assisterande bakom Israelsson hade han samma roll i college-lag i USA under sex säsonger.

– Jag är en väldigt interaktiv tränare. Jag gillar att snacka med varje spelare och få ut det bästa ur var och en. Ibland måste man så klart coacha ”hela laget” men helst vill jag interagera med individerna.

Det låter som att du kommer behålla och försöka bygga vidare på det som du och Johan har påbörjat?
– Givetvis kommer det bli små taktiska ändringar och korrigeringar här och där, men överlag kommer det förbli lika. Jag vill inte genomföra en stor förändring utan fortsätta på det som vi har startat – men ändå implementera min stil. Förhoppningsvis leder det i en positiv riktning, säger Taylor.

Under senhösten och vintern har stora delar av laget bytts ut. Bland annat har kaptenen Victor Byström slutat, irrationella Ludvig Holmertz spelar i Åtvidaberg och duktige målvakten David Jansson ”trappar ner” i Glömminge. Samtidigt har tio nya spelare tillkommit (se faktaruta).

– Alla lag på den här nivån hade saknat någon som Victor Byström. Han var kapten och hittade alltid ett sätt att få igång grabbarna. Han var en motor på mitten och en bra kille i omklädningsrummet.

– Sådana spelare är svåra att ersätta, men vi har fått in nya bra killar. Förhoppningsvis betalar de tillbaka på planen när vi ger dem förtroende.

Blir det extra utmanande för dig som tränare med tanke på den höga spelaromsättningen?
– Jag skulle inte säga att det gör det hela extra utmanande utan bara mer spännande. Jag får en chans att arbeta med nytt folk och placera in deras egenskaper i en grupp, säger Taylor och fortsätter:

– Längs vägen kommer vi troligtvis få lite växtvärk då vi har ett ganska ungt och nytt lag men jag gillar gruppen av spelare som jag har. Och jag tror att de känner likadant att ha mig som tränare.

Vad är målsättningen för säsongen när det kommer till resultat?
– Vi ska vara på övre halvan och inte nere i botten. Gruppen av spelare vi har håller den klassen, avslutar Taylor.

 

FaktaNyförvärv/Förluster Lindsdals IF:

Nyförvärv: Karwan Eliassi (Nickebo), Nika Chkheidze (Nybro IF), Azad Eliassi (Nickebo), Jesper Nilsén (Berga), Herman Sillerström (Richmond SC), Simon Bern (Nybro), Alexander Kungsman (Nybro), Kujtim Shkreta (Norrvalla FF, Finland), Diako Eliassi (Kalmar FF), Klas Albinsson (IFK Osby).

Förluster: Ludvig Holmertz (Åtvidaberg), Oskar Engström (Berga), Lukas Quist (Berga), Victor Grusell (Glömminge), Thomas Lundberg (Glömminge), David Jansson (Glömminge), Victor Byström (slutar),

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LOKALBOLLEN

Sportchefen: ”Det är svårt att lämna”

Tre spelare som lämnade under frimånaden har nu återvänt till ö-klubben.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:48, 7 februari, 2018

Sportchefen: ”Det är svårt att lämna”
Anders Larsson. Foto: Arkiv

Niklas Mellborg var först med att lämna Mörbylånga GoIF efter degraderingen till division 6. Försvaren skrev på för rivalen RM IF – men ångrade sig en månad senare och vände då hem till Mörbylånga igen.

Även Selmir Junkan och Armin Huseinovic lämnade ”Mörby” efter säsongen – till förmån för Färjestadens GoIF. Nu har även den senare nämnda duon återvänt till Skansen.

– Jag tror mycket på den kamratskap som finns i MGoIF oavsett ålder ligger mycket till grund. Vi har roligt ihop tillsammans och det tycker jag är ett bevis på snittet med 20 man på träningarna. Onekligen är det svårt att lämna Mörbylånga, säger sportchef Anders Larsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Borgholm knep bronset i veterancup

Besegrade Vissefjärda i matchen om tredje pris.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.21:00, 3 februari, 2018

Borgholm knep bronset i veterancup
IFK Borgholms veteraner. Övre raden frå vänster: Roine Nilsson, Thomas Jotarv, Jonatan Karlsson, Henrik Karlsson. Nedre raden från vänster: Johan "TT" Petterson, Johan Petersson, Niklas Lander, Edin Dzananovic. Foto: Privat

Under lördagen spelades den årliga veterancupen i Emmaboda sporthall där mängder av gamla lokalfotbollsprofiler gjorde upp om slutsegern.

IFK Borgholms veteraner slutade trea efter seger i matchen om tredje pris mot Vissefjärda. Vann turneringen gjorde Alvesta efter finalseger mot Madesjö.

Borgholms Roine Nilsson utsågs till turneringens bäste spelare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LOKALBOLLEN

Klassiska klubben hotas av nedläggning: ”Det är tufft nu”

Ölands järnkaminer måste ha in sju-åtta spelare innan serien startar – annars riskerar den klassiska klubben att läggas ner.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:31, 3 februari, 2018

Klassiska klubben hotas av nedläggning: ”Det är tufft nu”
Foto: Arkiv.

24Kalmars artikelserie om den nya tidens lokalfotboll fortsätter. Tidigare har vi rapporterat om problem för anrika klubbar som Nickebo, Kalmar AIK och Tvärskog.

Mitt på Öland spelar klassiska Högsrums FF på mytomspunna och vackra Rällavallen. Men till våren kan det, om inget drastiskt sker, vara slut med det. En handfull spelare har lämnat föreningen, som redan förra säsongen brottades med numerären.

LÄS MER: Anrika föreningen hotas av nedläggning: ”Sista utvägen”

Tränare Ulf Jonsson berättar att hösten 2017 var slitsam.

– Det började redan då. I inledningen av hösten var vi sju-åtta man på träningarna. Det är tråkigt när man vill åstadkomma någonting.

I början av veckan flyttade målvakten Mathias ”Tissan” Sandell till Mörbylånga, precis som mittfältaren Clas Johansson. Nu vet inte Jonsson om han ens kan ställa en startelva på benen.

– ”Tissan” och Clas övergångar har legat i luften en månad ungefär. Det är synd, för det är fina Högsrums-grabbar. Om man räknar allt som allt tror jag att vi har 14 spelare kvar i truppen. När vi startade upp träningen i söndags kom det elva. Det är tufft nu…

Nu har operation övertalning dragit i gång.

– Utan att överdriva behöver vi ha in sju-åtta gubbar innan serien drar i gång. Vi letar i närområdet och tjatar lite på folk som har anknytning till Högsrum. Det känns inte som någon idé att jaga folk inne i Kalmar i det här läget.

Varför blir det här allt vanligare bland klubbarna, att trupperna blir mindre och mindre?
– Mycket hänger ihop med ungdomsverksamheten. Borgholm, Färjestaden och Mörbylånga har fina sådana och kan således fylla på med egna. Här i Högsrum saknas det ungdomar och då har man förlorat mycket, tyvärr.

– Sedan vill inte folk åka längre. Förr åkte man från Kalmar ett par mil för att spela fotboll i sitt lag. I dag är det inte samma klubbkänsla och man hoppar mellan hit och dit, år för år. Det är inte rätta klippet längre.

Vad kan ni som förening göra för att vända den här trenden?
– Vi behöver få in folk med hjärta för Högsrum som är beredda på att ställa upp. Det går inte att hålla på med konstgjord andning hur länge som helst. Sen vore det synd för fotbolls-Öland om Högsrum försvann. Det är en klassisk klubb som ligger mitt på Öland med en fantastisk anläggning.

Han efterlyser ett samarbete mellan grannklubbarna på ön.

– Om lag har någon eller några killar som är lite ”överflödiga” kanske de kan komma och spela matcher i till exempel Högsrum. Så man hjälper varandra lite. Det finns fler lag som har problem med folk. Det skulle i alla fall hjälpa kortsiktigt, säger Ulf Jonsson.

Om det inte kommer in några nyförvärv – är det kört då?
– Ja, så är det ju. Men vi hoppas på det bästa. Än har vi inte begravt stridsyxan, vi kommer jobba på den närmaste månaden för att få ihop det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LOKALBOLLEN

BLOGG: Ölandsklubbar dubbelvärvar

Både Färjestaden och Mörbylånga värvar gånger två.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:38, 29 januari, 2018

BLOGG: Ölandsklubbar dubbelvärvar
Johannes Samuelsson och Julian Simonsson är klara för spel i Färjestaden. Foto: Färjestadens GoIF.

Färjestadens GoIF är nykomlingar i division 4-fotbollen kommande säsong. Nu har klubben gjort klart med två nyförvärv. Julian Simonsson, 25-årig mittfältare, ansluter från Möre BK, medan backen Johannes Samuelsson, född 2000, kommer från Kalmar FF:s ungdomssektion.

Även Mörbylånga har varit ute och värvat sent. Mathias ”Tizzan” Sandell är tillbaka mellan stolparna på Skansen. Dessutom ansluter mittfältaren Clas Johansson. Båda värvas in från Högsrums FF.

För fler lokalbollsnyheter – klicka dig in till Bonnbollsbloggen!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng