Krismöte för samlade mjölkbönder

Det akuta läget för Kalmars mjölkbönder blev uppenbart när Växa:s mjölkföretagardagar hölls på torsdagen. Många riktar kritik mot Arla för att inte ta tillräckligt ansvar för böndernas situation – men andra ser ljusglimtar i mörkret. Paret Hjalmarsson från Vråka norr om Västervik planerar en stor investering på sin gård, mitt under brinnande mjölkkris.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.16:41, 22 januari, 2015

3 bilder
  • Arlas företrädare, mjölkbonden Heléne Gunnarson, fick tuffa frågor från åhörarna. Foto: Kaisa Andersson
    Arlas företrädare, mjölkbonden Heléne Gunnarson, fick tuffa frågor från åhörarna. Foto: Kaisa Andersson
  • Paret Håkan och Cecilia Hjalmarsson planerar en nyinvestering i sin mjölkgård norr om Västervik. Foto: Kaisa Andersson
    Paret Håkan och Cecilia Hjalmarsson planerar en nyinvestering i sin mjölkgård norr om Västervik. Foto: Kaisa Andersson
  • LRF Mjölks chef Jonas Carlberg presenterade deras förslag på krisåtgärder. Foto: Kaisa Andersson
    LRF Mjölks chef Jonas Carlberg presenterade deras förslag på krisåtgärder. Foto: Kaisa Andersson

Det var ett sällskap tyngt av stundens allvar som samlades på Växas Mjölkföretagardagar i Guldfågeln Arena på torsdagen.

Mjölkpriset ligger i dag på en rekordlåg nivå och många lantbruksföretag ute i länet blöder. Ryskt importstopp efter Ukrainakrisen, slopade EU-kvoter, en minskad efterfrågan på mjölk i Kina och en stor produktion av svensk mjölk är anledningar som har fått priserna att störtdyka det senaste året.

– Vårt största problem just nu är ju Putin. Att vi mjölkföretagare ska behöva lida för den utrikespolitik som EU och Ryssland för, säger Stig Bertilsson, C-politiker i Borgholm och själv mjölkbonde.

Han har en besättning på 250 mjölkkor på norra Öland och säger att mjölkkrisen drabbat många lantbruksföretag hårt.

– Man har ju fått en lönesänkning med en tredjedel. Priset på mjölk har minskat med en krona samtidigt som kostnaderna ligger på samma nivå som tidigare. Det man vill veta i dag är ju om man ska behöva härda ut ett par månader till eller om det handlar om år, säger han.

Många mjölkbönder är kritiska mot Arlas fortsatta prissänkningar, och flera handlare har i dagarna gått ut med att de kommer att ta ut en krona extra för mjölken i sina butiker, som oavkortat ska gå till krisande mjölkbönder.

Under dagens föredrag med titeln ”Arla – situationen på mejerimarknaden” var det flera kritiska frågor som lyftes av åhörarna. Bland annat undrade man hur Arla fortsatt kan ha vinstkrav när deras delägare, mjölkbönderna går på knäna.

–  Det är en bra fråga att diskutera.  Det är ändå viktigt att ha ett stabilt företag att leverera mjölken till. Det är en svår balansgång, det har vi inte minst sett hos konkurrenter som har fått lägga ned, säger Heléne Gunnarson, styrelseledamot i Arla på plats som fick svara på böndernas frågor.

Några som dock sticker ut i det dystra sammanhanget är Cecilia och Håkan Hjalmarsson, som driver en liten mjölkgård i norra Kalmar län. De har just skrivit på en ny investering som innebär att de utökar antalet kor från 25 stycken till 120.

– Det är läge att satsa nu och vi har kunnat pressa priserna på nya ladugården, eftersom det inte är någon som vill bygga mjölkbyggnader nu, säger Håkan Hjalmarsson.

– Vi har så få kor så oss har det här inte drabbat så hårt, eftersom vi inte har några anställda är det bara våra egna löner som sänkts. Man hoppas ju på att det ska vända ganska snart, och det är bättre att investera precis innan en uppgång. Man måste ju ha hoppet kvar, säger Cecilia Hjalmarsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Tusentals nyfikna besökte nya brandstationen

"Vid klockan 10 var det kö utanför", berättar Daniel Åström vid räddningstjänsten.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.17:13, 23 september, 2017

BILDEXTRA: Tusentals nyfikna besökte nya brandstationen
Foto: Samuel Slättman.

På lördagsförmiddagen höll räddningstjänsten i Kalmar öppet hus för allmänheten. Tusentals människor tog tillfället i akt att med egna ögon kolla in den nya brandstationen och fordonen utanför.

– Vi har alltid haft öppet hus med övriga blåljus-organisationer för att visa verksamheten. Den här gången har det varit så stor förfrågan på att se den nya brandstationen, säger Daniel Åström, yttre befäl och driftansvarig vid räddningstjänsten i Kalmar.

Intresset från allmänheten var rekordstort och Åström uppskattar att mellan fyra och fem tusen besökare kom till stationen.

– Kommunen sa att vi skulle räkna med fem tusen. Jag vågar inte svara på om vi har nått det men det har varit jättemycket folk. Vid klockan 10 var det kö utanför, avslutar Daniel Åström.

Bläddra i galleriet nedanför för att se bilder från dagen. Är du även intresserad av att se hur det ser ut inne på stationen kan du se tv-inslaget från när 24Kalmar var på besök i våras.  

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tårthysteri när Maxi firade hundra år

Flera tusen portioner prinsesstårta delades ut vid jubileumsfirande. "Bra mycket större tryck än vanligt".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:14, 23 september, 2017

Tårthysteri när Maxi firade hundra år
Carina Holmström öste ut prinsesstårta på löpande band när ICA-koncernen firade hundra år. Foto: Samuel Slättman.

På lördagen firade ICA-koncernen hundra år och på Maxi i Giraffen bjöds kunderna på fiskdamm, glass, ansiktsmålning och framför allt – prinsesstårta.

– Vi är uppe i 3 500 portioner nu, men vi har ytterligare på lager. Vi har bakat hela dagen så det ska räcka, säger butikskommunikatören Carina Holmström, en halvtimme innan serveringen stängde.

– Jag kan inte säga några siffror på hur mycket folk som har varit här, men det är bra mycket större tryck än vanligt.

Maxi i Kalmar har funnits sedan 1986 och dagen till ära var sex stycken pensionerande ”veteraner” tillbaka i butiken och ansvarade för det livsviktiga kaffet.

Varför tror du att ICA och Maxi fortsätter vara ett framgångsrecept?
– Vi är måna om att kunden både ska få en bra upplevelse och bra mat. Att besöka oss ska vara lite mer än att bara köpa mat, avslutar Holmström.

Bläddra i galleriet nedanför för att se fler bilder från firandet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fira äpplets dag på Skälbyträdgården

På söndag är det äpplets dag och det kommer att firas ordentligt med sortbestämning av äpplen, föreläsning och självklart äppelmust.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:03, 23 september, 2017

Fira äpplets dag på Skälbyträdgården
Foto: Hanna Thulin

Under söndagen finns det möjlighet att fira en av Sveriges populäraste frukter under äpplets dag i nya Skälbyträdgården mellan klockan 11-15.

Det är Kalmar Trädgårdsförening som anordnar dagen och besökare kommer bland annat att kunna ta med sig äpplen och få de sortbestämda av en pomolog. Vill man få dem bestämda bör man ta med sig minst fyra stycken av varje sort.

Vid klockan 12 föreläser trädgårdsmästare Johan Hedman om trädbeskärning och trädvård av bland annat äppelträd.

– Jag hoppas det kommer många personer. Särskilt nu när det ska vara så fint väder på söndag med 17 grader och sol, säger Daniel Andersson från Kalmar Musteri som självklart kommer att finnas med under dagen och bjuda på äppelmust.

Under dagen kommer man även kunna köpa äppelträd, tävla om fina vinster i ett lotteri och ta en fika med kaffe och äppelkaka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Optiker tror inte på butiksdöd i city: ”Framtiden är ljus”

Tre butiker försvinner från Kvarnholmen. Det är inget som oroar optikern Charlie Råberg. "Vi har sett en liten ökning vid varje bokslut".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:04, 23 september, 2017

Optiker tror inte på butiksdöd i city: ”Framtiden är ljus”
Charlie Råberg driver Optiker Tottie. Butiken har funnits på Kvarnholmen sedan 1934. Foto: Samuel Slättman.

I början av veckan rapporterade 24Kalmar och andra lokala medier om att butikerna Topiary, Calmareboden och Cityväskan försvinner från Kvarnholmen. I minst ett av fallen ligger sviktande försäljningssiffror till grund för att verksamheten avvecklas.

Charlie Råberg driver Optiker TottieKaggensgatan och tycker inte att stadens handlare behöver oroa sig för någon butiksdöd i centrum.

– Vi har haft ganska bra år de senaste åren och har sett en liten ökning vid varje bokslut. Förra fredagen hade vi försäljningsrekord. Personligen tycker jag att framtiden är ljus, berättar Råberg.

För att ett levande centrum ska kunna existera menar Råberg att variation och tillgänglighet är två viktiga ingredienser.

– Det måste finnas ett brett utbud av butiker. Exempelvis var det jättebra att en ny elektronikbutik (Elgiganten) öppnade i dag.

– Även tillgänglighet är viktigt. Det ska vara smidigt att parkera och enkelt att ta sig in till stan. Det har varit väldigt mycket arbeten men nu är det lättare att ta sig fram. Det känns som att de börjar få ordning på det.

Så sent som i slutet av augusti fastslog rapporten Cityklimatet att omsättningen i Kalmars citykärna har ökat under de två senaste åren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Matvara återkallas: ”Produkten ska inte ätas”

Ett utbrott av salmonella kan kopplas till matvaran.

Mia Martelleur

Kl.08:34, 23 september, 2017

Matvara återkallas: ”Produkten ska inte ätas”
Foto: Pixabay

Tillverkaren av Di luca & Di Luca har återkallat två korvsorter från varumärket Zeta. Anledningen är en misstänkt salmonellasmittad kopplad till varorna.

– Produkten ska inte ätas, skriver företaget i ett pressmeddelande.

De korvsorter som återkallas är Zeta Fuet och Rökt Fuet på 170 gram. Samtliga batchnummer med samtliga bäst-före-datum återkallas.

Produkterna har sålts på ICA, Coop och Bergendahls butiker.

– Di Luca & Di Luca ser mycket allvarligt på det inträffade och kommer att noggrant följa upp kvalitets- och säkerhetsrutiner, skriver företaget.

De ber också konsumenter som köpt varorna höra av sig till Zetas kundforum.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng