Historiskt besök av ortodox ärkebiskop i Kalmar

Grekisk-ortodoxa kyrkans överhuvud i Sverige, Metropoliten Cleopas besöker Kalmar under helgen. En ny ortodox församling kommer att inrättas av metropoliten på söndag – den första i sitt slag i Kalmar. "Det är jättestort att han är här och ser vår lilla del av världen" säger Kalmarbon och grekättlingen Maria Kehagia.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.17:03, 6 februari, 2015

5 bilder
 • Det är första gången en ärkebiskop i grekisk-ortodoxa kyrkan håller gudstjänst i Kalmar. Foto: Kaisa Andersson
  Det är första gången en ärkebiskop i grekisk-ortodoxa kyrkan håller gudstjänst i Kalmar. Foto: Kaisa Andersson
 • Metropoliten Cleopos ger nattvarden. Foto: Kaisa Andersson
  Metropoliten Cleopos ger nattvarden. Foto: Kaisa Andersson
 • "Det är fantastiskt, jag hade aldrig kunnat drömma om att han skulle komma",säger gudstjänstbesökaren Elisabet Wingård.

Se fler bilder från gudstjänsten och på metropoliten Cleopos i bildspelet. Foto: Kaisa Andersson

Hans eminens metropoliten Cleopas anlände till Kalmar redan på torsdagskvällen, efter ett officiellt besök hos Svenska kyrkans biskop Jan-Olof Johansson i Växjö.

Det är första gången en ortodox ärkebiskop någonsin är på besök i Kalmar, och på söndag kommer han att inrätta Kalmars första grekisk-ortodoxa församling under en ceremoni i Slottskyrkan.

– Det är jättestort, och har aldrig hänt innan. Det känns viktigt att han ser vår lilla del av världen, säger grekättlingen Maria Kehagia, som också ansvarar för ärkebiskopens besök i Kalmar.

Hon och många fler var på plats för att se ärkebiskopen hålla gudstjänst i Birgittakyrkan i Berga.

– Sedan jag började min tjänst som ärkebiskop 14 juni har jag besökt 11 länder. Mestadels har det varit platser och städer som vi har en stor ortodox befolkning. Mitt mål och min vision är att etablera nya ortodoxa församlingar och gemenskaper i Skandiavien, berättar metropolen Cleopas till 24Kalmar.

Kalmar har en ovanligt stor minoritet av greker och grekättlingar, men har aldrig haft en egen ortodox församling. Många har bott i Kalmar i över 50 år utan att ha haft en egen församling, och de har beskrivits som en bortglömd del av det ortodoxa Sverige.

Varför har det dröjt så länge att starta en församling i Kalmar?
– Jag kan bara tala för mina egna handlingar, och inte för mina föregångare. Men jag är glad att det här händer nu, och det är bättre sent än aldrig, säger metropoliten.

Den nytillträdde ärkebiskopens vision är att viga fler infödda svenskar till att bli diakoner och präster i den ortodoxa kyrkan, vilket han också gjorde under fredagens gudstjänst i Birgittakyrkan när Christos Letsios genomgick första delen av sin prästvigning.

Ett led i att förverkliga att den ortodoxa tron lever vidare också bland yngre ortodoxa i Sverige är att gudstjänsterna hålls på svenska och engelska, säger han.

– Många grekiska ättlingar är andra och tredje generationens invandrare, de är födda i Sverige och har inte grekiska som modersmål. Det är viktigt att de förstår vad som händer under gudstjänsten.

Metropoliten kommer under sitt besök i Kalmar även att träffa kommunalrådet Johan Persson (S), landshövding Stefan Carlsson – och gå på näringslivsgalan Guldfesten i Sporthallen på lördagen.

– Varje del av mitt officiella besök här i Kalmar kommer att vara lika viktig. Överallt jag går träffar jag människor som delar med sig och berättar om hur behoven och prioriteringarna ser ut just här. På så sätt blir jag lite mer bekant med den här regionen, med människorna här och denna vackra stad, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Internationella matmarknaden är i stan

Brittisk fudge, ivoriansk mafe eller tysk bratwurst är bara några av de delikatesser Kalmarborna blir bjudna på under veckan.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:37, 17 oktober, 2017

9 bilder
 • Klaus Stöttwig tillverkar all fudge själv tillsammans med sin fru. Foto: Hanna Thulin
  Klaus Stöttwig tillverkar all fudge själv tillsammans med sin fru. Foto: Hanna Thulin
 • Clara Ragnarsson och Ida Åkerblad försöker bestämma sig för vad de ska smaka.
  Clara Ragnarsson och Ida Åkerblad försöker bestämma sig för vad de ska smaka.
 • Alicia Delacour säljer organiskt tillverkade tvålar. Foto: Hanna Thulin
  Alicia Delacour säljer organiskt tillverkade tvålar. Foto: Hanna Thulin
 • Den som vill kan prova på traditionell ivoriansk Mafe från Elfenbenskusten. Foto: Hanna Thulin
  Den som vill kan prova på traditionell ivoriansk Mafe från Elfenbenskusten. Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin

Sedan april har Geraud International Streetmarket med smakupplevelser från 15 olika länder rest runt i Sverige. Under tisdagen öppnades matmarknaden i Kalmar och besökare kommer under en knapp veckas tid kunna smaka på bland annat känguruburgare från Australien, vårrullar från Thailand eller paella från Spanien.

Det första som hälsar besökarna välkomna när man kommer till Stortorget är fudgevagnen från The British Fudge Company och frågan är om den inte är det mest populära stoppet på hela marknaden med över 100 fudgesorter.

– Det är svårt att säga vilken smak som är populärast men jag kan säga att skandinavier gillar salta grejer och lakrits lite extra, säger Klaus Stöttwig som tillsammans med sin fru Susie äger vagnen.

De berättar att de varit gifta i 38 år och haft vagnen sedan 1980.

– Ibland kan vi bli lite trötta på varandra när man spenderar så mycket tid på samma plats tillsammans, säger Susie och ler.

Men snart får de lite ledigt då Kalmar är det sista stoppet på matmarknadens turné. Efter att man packat ihop alla vagnar på lördag får alla utställare några månaders välförtjänt vila.

– Det kommer bli skönt, man längtar hem till sin egna säng, säger Susie.

En av nyheterna i år är mat från Elfenbenskusten. Det som serveras är mafe, en gryta gjord på kyckling, jordnöt, potatis, lök, okra och ris. Kvinnan som serverar berättar att hon har fått ett varmt mottagande från de svenska besökarna som verkar gilla det.

Alicia Delacour står bakom ett av de få stånden på marknaden som inte säljer någon mat. Hos henne är det istället organiskt tillverkade tvålar från Frankrike som gäller.

– Men det händer att folk tar upp dem till munnen för att bita i dem innan de känner doften. I Sverige är det inte så många som använder hårda tvålar men de som testar de här brukar gilla det. Man märker en skillnad när man inte använder flytande tvålar med en massa tillsatser, säger hon.

Clara Ragnarsson och Ida Åkerblad strosar runt på marknaden för att se vad som finns. Det är första året de besöker marknaden och än har de inte bestämt sig för vad de ska testa.

– Det finns så mycket att välja på. Men jag vet att det definitivt kommer att bli ett stopp där, säger Clara och pekar på ståndet där de säljer crepes och våfflor med Nutella.

Matmarknaden har öppet mellan klockan 10-18 varje dag fram tills på lördag då de stänger vid 17. Passa på att gå till Stortorget på lunchen för att få en internationell smakupplevelse.

Se bilderna från marknaden i bildspelet ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisjakt efter narkotikapåverkade moppekillar

"De ska bland annat ha kört upp på en gångväg i hög hastighet och utsatt andra för fara."

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.09:55, 17 oktober, 2017

Polisjakt efter narkotikapåverkade moppekillar
Foto: Arkiv

På måndagseftermiddagen runt klockan 16 fick en polispatrull syn på två unga män som färdades på en moped utan hjälmar vid Amorvägen i Kalmar. Polisen försökte då få dem att stanna men de vägrade och började istället köra ifrån dem.

– De ska sedan ha åkt i mycket hög hastighet och inte tagit hänsyn till andra fordon. De ska också ha åkt upp på gång- och cykelbanor och utsatt andra människor för fara, säger Robert Loeffel, polisens presstalesman.

Med hjälp av boende i ett område kunde polisen tillslut hitta killarna som övergivit mopeden och sedan gömt sig i en trappuppgång. När polisen träffar dem uppvisar de tecken på att vara narkotikapåverkade.

De båda männen är födda -95 och misstänks nu för en rad brott, bland annat grov vårdslöshet i trafik, drograttfylleri, narkotikabrott eget bruk och bruk av avställt fordon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Se Kalmarspelarens drömmål i landslaget

Kajsa Lang gjorde EM-kvalmatchens enda mål.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.08:36, 17 oktober, 2017

TV: Se Kalmarspelarens drömmål i landslaget
Foto: Mathias Bergfeld/Bildbyrån

Under måndagen spelade F16-landslaget EM-kval mot Israel i Uddevalla. De båda backarna, Kajsa Lang och Selma Berggren, från IFK Kalmar ingick i startelvan och spelade hela matchen.

Lang gjorde även matchens enda mål. I minut 17 fick hon tag på bollen högt uppe i banan och när det inte fanns någon att passa satte hon dit foten på ett skott utanför straffområdet och lät bollen segla över målvakten.

Sverige vann matchen med 1-0. Nu väntar Kroatien den 19 oktober klockan 18. Matchen visas på Svenska Fotbollsförbundets hemsida.

I spelar nedan visas Langs segerskott drygt en minut in i klippet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar kan bli först i världen med unikt bostadsområde

"Det finns inget liknande någonstans med ett innovativt helhetskoncept."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:01, 17 oktober, 2017

Kalmar kan bli först i världen med unikt bostadsområde
Foto: Tengbom Arkitekter

Det är föreningen Smart Village Sweden som planerar det första helhetskonceptet med hållbara bostadsområden i världen. Tanken är att det första ska hamna i Kalmar.

– Vi för dialoger med både Kalmar och Mörbylånga kommuner. Det är dessa två som vi i första skedet ser som mest intressanta för den här satsningen, säger Jesper Danielsson, ordförande i Smart Village Sweden.

Konceptet går ut på att bostäder ska byggas i ett område med hållbart och miljövänligt material där byn eller bostadsområdet är så gott som självförsörjande när det kommer till odling, energi och andra verksamheter.

– Det hela går ut på att det blir ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart och att det generellt ska vara billigare att bo där. Dels odlar vi mat själva, dels har vi andra typer av lösningar som drar ner kostnaderna, där även fiskodling och lite andra samarbeten med företag kan bli aktuella. Bland annat en elbilspool, där man istället för att äga varsin bil, delar gemensamt med andra.

Har ni landat i något särskilt område som är intressant?
– Så långt har vi inte kommit ännu. Utan vi för dialoger med kommunerna i Kalmar och Mörbylånga, men även med olika aktörer inom byggbranschen.

I hur stor skala är tanken att det ska bli i ett första skede?
– Vi räknar på ungefär 80 hushåll med allt från ettor till villor. Det kan även tänkas att vi bygger stegvis.

För tillfället befinner sig projektet på idéstadiet.

– Men vi vill gärna komma i gång med förstudie så fort som möjligt där vi sätter exakt hur det ska byggas och läggas upp, säger Danielsson.

När är tanken att det ska stå klart?
– Vi har väl sagt att inflyttning i det första området planeras till 2020 och framåt. I så fall blir det ett världsunikt område. Det finns inget liknande någonstans med ett innovativt helhetskoncept.

Det är Tengbom Arkitekter som har tagit fram ritningarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uthus brann till grunden – gick inte att rädda

Tidigt på tisdagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en brand.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:46, 17 oktober, 2017

Uthus brann till grunden – gick inte att rädda
Foto: Arkiv

Klockan 05.16 på tisdagsmorgonen fick SOS Alarm in ett larm om en misstänkt villabrand på Läckebyvägen, söder om Rockneby. Räddningstjänsten skickades snabbt till platsen, men då var det för sent.

– Det var ett gammalt uthus som var helt nedbrunnet när vi kom till platsen. Uppringaren hade sett elden från E22 vilket är flera hundra meter härifrån, säger Thomas Jonsson, yttre befäl räddningstjänsten Kalmar.

Enligt Thomas Jonsson ska det tidigare brunnit på adressen i en annan byggnad, men då räddade uthuset. Nu brann också det ner till grunden.

– Det fanns inget för oss att göra. Vi har lämnat två man kvar på platsen för att hålla koll på elden. Det finns ingen känd tändanledning så vi vet inte varför det börjat brinna, säger Thomas Jonsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng