Historiskt besök av ortodox ärkebiskop i Kalmar

Grekisk-ortodoxa kyrkans överhuvud i Sverige, Metropoliten Cleopas besöker Kalmar under helgen. En ny ortodox församling kommer att inrättas av metropoliten på söndag – den första i sitt slag i Kalmar. "Det är jättestort att han är här och ser vår lilla del av världen" säger Kalmarbon och grekättlingen Maria Kehagia.

Kaisa Andersson

Kl.17:03, 6 februari, 2015

5 bilder
  • Det är första gången en ärkebiskop i grekisk-ortodoxa kyrkan håller gudstjänst i Kalmar. Foto: Kaisa Andersson
    Det är första gången en ärkebiskop i grekisk-ortodoxa kyrkan håller gudstjänst i Kalmar. Foto: Kaisa Andersson
  • Metropoliten Cleopos ger nattvarden. Foto: Kaisa Andersson
    Metropoliten Cleopos ger nattvarden. Foto: Kaisa Andersson
  • "Det är fantastiskt, jag hade aldrig kunnat drömma om att han skulle komma",säger gudstjänstbesökaren Elisabet Wingård.

Se fler bilder från gudstjänsten och på metropoliten Cleopos i bildspelet. Foto: Kaisa Andersson

Hans eminens metropoliten Cleopas anlände till Kalmar redan på torsdagskvällen, efter ett officiellt besök hos Svenska kyrkans biskop Jan-Olof Johansson i Växjö.

Det är första gången en ortodox ärkebiskop någonsin är på besök i Kalmar, och på söndag kommer han att inrätta Kalmars första grekisk-ortodoxa församling under en ceremoni i Slottskyrkan.

– Det är jättestort, och har aldrig hänt innan. Det känns viktigt att han ser vår lilla del av världen, säger grekättlingen Maria Kehagia, som också ansvarar för ärkebiskopens besök i Kalmar.

Hon och många fler var på plats för att se ärkebiskopen hålla gudstjänst i Birgittakyrkan i Berga.

– Sedan jag började min tjänst som ärkebiskop 14 juni har jag besökt 11 länder. Mestadels har det varit platser och städer som vi har en stor ortodox befolkning. Mitt mål och min vision är att etablera nya ortodoxa församlingar och gemenskaper i Skandiavien, berättar metropolen Cleopas till 24Kalmar.

Kalmar har en ovanligt stor minoritet av greker och grekättlingar, men har aldrig haft en egen ortodox församling. Många har bott i Kalmar i över 50 år utan att ha haft en egen församling, och de har beskrivits som en bortglömd del av det ortodoxa Sverige.

Varför har det dröjt så länge att starta en församling i Kalmar?
– Jag kan bara tala för mina egna handlingar, och inte för mina föregångare. Men jag är glad att det här händer nu, och det är bättre sent än aldrig, säger metropoliten.

Den nytillträdde ärkebiskopens vision är att viga fler infödda svenskar till att bli diakoner och präster i den ortodoxa kyrkan, vilket han också gjorde under fredagens gudstjänst i Birgittakyrkan när Christos Letsios genomgick första delen av sin prästvigning.

Ett led i att förverkliga att den ortodoxa tron lever vidare också bland yngre ortodoxa i Sverige är att gudstjänsterna hålls på svenska och engelska, säger han.

– Många grekiska ättlingar är andra och tredje generationens invandrare, de är födda i Sverige och har inte grekiska som modersmål. Det är viktigt att de förstår vad som händer under gudstjänsten.

Metropoliten kommer under sitt besök i Kalmar även att träffa kommunalrådet Johan Persson (S), landshövding Stefan Carlsson – och gå på näringslivsgalan Guldfesten i Sporthallen på lördagen.

– Varje del av mitt officiella besök här i Kalmar kommer att vara lika viktig. Överallt jag går träffar jag människor som delar med sig och berättar om hur behoven och prioriteringarna ser ut just här. På så sätt blir jag lite mer bekant med den här regionen, med människorna här och denna vackra stad, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Musikalartister bjöd på hits

Under fredagen var det de stora rösternas afton i Kalmarsalen.

Hanna Thulin

Kl.22:01, 23 mars, 2018

BILDEXTRA: Musikalartister bjöd på hits
Foto: Hanna Thulin

Inför en nästan fullsatt publik bjöd produktionen Från Broadway till Duvemåla på låt efter låt från några av världens mest välkända musikaler.

Showen startade med en av de kanske mest välkända låtarna någonsin nämligen Circle of life från Lejonkungen. Efter det fick man sjunga med i bland annat Come what may från Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar från musikalen med samma namn och The winner takes it all från Abba-musikalen.

Solisterna Viktoria Tocca, Niklas Asknergård, Malena Tuvung och Daniel Sjöberg fick hjälp av gästartisten Emil Sigfridsson som presenterade sig genom att riva av Anthem från Chess på ett strålande sätt.

Med på scen fanns även Stina Arrenius och Jacob Gunnarsson, båda med rötter i Kalmarområdet, som precis gått ut Balettakademien i Göteborg.

Kolla in bilderna från kvällen i galleriet nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Då öppnar nya stenugnsbageriet i Kalmar

Ägaren inför premiären: "Pirrar lite extra i magen."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:26, 23 mars, 2018

KLART: Då öppnar nya stenugnsbageriet i Kalmar
Foto: Arkiv/Privat.

I början av februari var 24Kalmar först med att rapportera om det populära stenugnsbageriet Mormors kaffestuga i Stora Rör på Öland, som ämnade öppna upp ett nytt fik i Kalmar.

– Vi gör i ordning den här lokalen som dök upp. Det har legat i pipen länge att öppna i Kalmar, men vi har inte varit riktigt mogna, förrän nu, sa Anita Blomgren Rothschild till 24Kalmar då.

LÄS MER: Populärt café öppnar nytt i Kalmar: ”Som att komma hem”

Efter ett par månaders renovering och hårt arbete med att få allt på plats – har Blomgren Rothschild bestämt ett öppningsdatum.

– På tisdag i nästa vecka kör vi i gång. Det blir perfekt till påsk, säger hon.

Vad har ni för förväntningar inför starten?
– Jag har faktiskt inte en aning. Det känns lite som ett wild card, men känslan är att vi är efterlängtade, då folk har frågat oss när vi ska öppna. Det gör att det pirrar lite extra i magen.

Nyetableringen har varit ett stort logistiskt projekt för bageriet.

– Det är mycket som ska komma i ordning, men nu har kassaapparaten och kortläsaren kommit, så nu tränar vi all personal på att bli baristor, säger hon och fortsätter:

– Det ska bli jättekul och känslan är att folk redan står och rycker i dörren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär skjuts upp – igen: ”Det tar tid”

Den nya sportbaren vid Larmtorget är ännu inte redo att slå upp portarna.

Samuel Slättman

Kl.19:22, 23 mars, 2018

Premiär skjuts upp – igen: ”Det tar tid”
Foto: Arkiv

Från början fanns förhoppningar om att öppna i februari. De reviderades senare till mars. Nu meddelar Stars and stripes-krögaren Thomas Kazantzidis att den nya sportbaren vid Larmtorget troligtvis kommer att öppna i slutet av april.

– Det är mycket utrustning som har kommit för sent. Samtidigt är det en väldigt omfattande renovering, så det tar tid, säger Kazantzidis.

Preliminärt öppningsdatum är satt till fredagen den 27 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kalmar värvar landslagsspelare

"En väldigt duktig spelare med ledaregenskaper och erfarenhet," säger Jonas Walfridsson.

Hanna Thulin

Kl.18:56, 23 mars, 2018

IFK Kalmar värvar landslagsspelare
Photo: Vegard Wivestad Grott / Bildbyrån

IFK Kalmars senaste nyförvärv är den australiensiska landslagsspelaren Aivi Luik.

33-åriga Aivi Luik har en meritlista som sträcker sig härifrån till evigheten. Förutom landskamper för Australien och spel i topplaget Melbourne City har hon spelat för Brisbane Roar och Perth Glory i W-League, i danska topplaget Bröndby,  isländska Fylkir och i Notts County som spelade i den engelska toppdivisionen. Notts County lade dock ner verksamheten vid seriestarten i april 2017, vilket gjorde att Aviuv Luik kunde göra en snabb förflyttning till Vålerenga i norska Toppserien, samma förening där IFK Kalmars tidigare nyförvärv Kristin Haugstad spelat under flera säsonger.

– Aivi Luik är en väldigt duktig spelare med ledaregenskaper och erfarenhet. Hon är väldigt bra med boll. Jag gjorde förfrågningar om henne redan när jag såg henne i Vålerenga, men fick veta att hon skulle tillbaka till Australien. När hon blev tillgänglig var det givetvis perfekt för oss, säger Jonas Walfridsson.

Aivi Luik kommer sannolikt att missa den allsvenska premiären och kanske också den andra matchen eftersom hon är uttagen i Australiens landslag till att spela i Asian Cup.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Tvära kast mellan sol och dimma

Så blir helgens väder i Kalmar och på Öland.

Hanna Thulin

Kl.18:01, 23 mars, 2018

SMHI: Tvära kast mellan sol och dimma
Foto: Pxhere

Under fredagsmorgonen strålade solen ner över östkusten och det var troligtvis många som knäppte upp någon knapp i jackan och stoppade vantarna i fickan. Framåt eftermiddagen smög dock ett tjock molntäcke in över staden och fick vårkänslorna att försvinna.

Enligt SMHI:s prognos så kommer solen att titta fram igen under helgen. Morgonen kan bjuda på aningen mörka moln men framåt dagen blir det ljusare och ljusare med en hel del sol. Vantarna kan stanna i jackfickan då man räknar med en temperatur runt fyra till fem plusgrader.

Söndagen följer samma mönster som lördagen men bjuder på temperaturer på upp till fantastiska sju plusgrader.

Nackdelen med att ligga vid kusten är att det kommer blåsa en aning även denna helgen däremot kommer det som högst att röra sig om fem meter per sekund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng