Akademi och ny simhall på gång: ”Ett otroligt dumt förslag” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Akademi och ny simhall på gång: ”Ett otroligt dumt förslag”

En simakademi startar hösten 2015 och en ny simhall är under utredning. Det börjar hända lite i Carina Arnessons värld, men hon är inte helt tillfreds. ”Jag förstår inte varför de inte bygger en 50-metersbassäng. Helt obegripligt”, säger chefstränaren i Kalmar Simsällskap om förslaget till ny simhall.

David Winberg

Kl.06:16, 7 februari, 2015

Akademi och ny simhall på gång: ”Ett otroligt dumt förslag”
Kalmar Simsällskaps chefstränare Carina Arnesson. Foto: David Winberg

Vi tar det mest färska först. Tidigare i veckan tog kommunstyrelsen beslutet att jobba vidare mot en ny simhall i Kalmar. Enligt ett första utredningsförslag ska den nya simhallen, med bland annat ett äventyrsbad, en relaxavdelning samt två 25-metersbassänger, byggas på en ny plats. Det kan också komma att bli en ny 50-metersbassäng, men bara eventuellt.

Utredaren Susanne Söderberg föreslår att simhallen byggs i etapper 2016-2020, men Carina Arnesson, chefstränare i Kalmar simsällskap, som är inne på år 16 i klubben förkastar utredningens förslag till ny simhall.

– Det är ett otroligt dumt förslag. Jag tycker att det är helt galet att de inte bygger en 50-metersbassäng. Det går att utnyttja en 50-metersbassäng på ett bättre sätt i och med att man kan skärma av och dela av bassängen. Simskola, lek, motionssim, crawl och tävlingsverksamhet skulle enkelt kunna hålla i gång samtidigt om vi byggde exempelvis en 50-meterbassäng med tio banor, säger Arnesson när 24Kalmar når henne på telefon från skidsemestern i Italien.

Om du tittar strikt till er elit– och breddverksamhet, är du nöjd med förslaget?
– Nej. Vi har 25 mil (Jönköping) till närmaste 50-metersbassäng inomhus. Karlshamn, 15 mil, är närmaste utomhusbassäng. Det är inte många städer som har de avstånden till en 50-metersbassäng. Vi är i behov av en längre bassäng.

Hur mycket har ni i simklubben fått vara med i den här processen?
– Vi har inte fått vara med alls. De tänker inte smart och lyssnar inte på oss överhuvudtaget. Helt ofattbart. Det gör mig bedrövad och ledsen. Men ett förslag är ett förslag. Det går alltid att ändra. Det är många frågetecken just nu. Blir det en arena för simsport? Hur många banor kommer varje bassäng ha? Kommer det att finnas startpallar? Kommer vi att kunna arrangera tävlingar?

Till hösten får Carina Arnesson mer att göra. Då blir 52-åringen instruktör för en ny simakademi i Kalmar – en akademi som får statusen nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). Där ska eleverna kunna kombinera sin specialidrott med studier på gymnasiet.

– Tanken är att jag ska hålla i den praktiska delen som simträning, styrketräning och landträning. Det blir ett lyft för hela klubben, säger Carina Arnesson.

På vilket sätt då?
– Våra bästa simmare nu är redan inne i gymnasiet men det handlar om framtiden. Vi har ett gäng lovande simmare på gång och det här ger oss en större möjlighet att behålla dem i Kalmar. Förhoppningsvis kan vi även locka duktiga simmare från andra städer. Sedan blir det här en stor utmaning för mig, jag måste också ta ett steg till.

Vad är tanken att 2015 bär med sig?
– Jag hoppas att våra simmare ska lyfta sig ytterligare. Många av dem fyller 17-18 år och jag vill att de tar klivet ur de där ungdomsåren nu och tar för sig vid de stora mästerskapen. De är så pass duktiga att de kan hjälpa och dra fram varandra till ännu bättre resultat, säger Carina Arnesson.

LÄS MER: TV och text: Förslaget till ny simhall

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

trelleborgs ff–kalmar ff

Söderqvist om nya favoritbrassen: ”Jätteduktig spelare”

Måns Söderqvist hyllar Hiago efter drömmålet mot Trelleborg.

Samuel Slättman

Kl.20:15, 22 april, 2018

Söderqvist om nya favoritbrassen: ”Jätteduktig spelare”
Foto: Bildbyrån.

Efter en sömnig, chansfattig och mållös första halvlek vaknade matchen mellan Trelleborg och Kalmar FF till liv efter paus.

– Vi sa att vi skulle komma ut lite högre i pressen och vinna lite fler andrabollar. Det lyckades vi betydligt bättre med, säger anfallaren Måns Söderqvist i Cmores sändning efter slutsignalen.

LÄS MER: TV: Se Hiagos kanon mot Trelleborg

I matchminut 61 mötte brassen Hiago en bortnickad boll på halvvolley och tog direkt med sig trasan in i straffområdet. Det efterföljande volleyskottet kunde inte TFF-målvakten Marko Johansson göra någonting åt.

– Det är ett riktigt snyggt mål. Det är en jätteduktig spelare, jättekul att han gör mål, säger Söderqvist.

Drömmålet blev matchens enda balja. Trelleborgs bästa kvitteringschans kom på övertid när Oscar Johansson, från långt håll, dundrade bollen i kryssribban.

– Det blev mycket kamp i matchen, men jäkligt skönt att vinna, det är starkt av oss. Det är tredje matchen den här veckan, avslutar Söderqvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

trelleborgs ff–kalmar ff

TV: Se Hiagos kanon mot Trelleborg

Brassen Hiago avgjorde matchen mot Trelleborg. Se pärlan igen!

Samuel Slättman

Kl.19:49, 22 april, 2018

TV: Se Hiagos kanon mot Trelleborg
Skärmdump: TV4/Cmore.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glömminge-Algutsrums IF–IFK Osby

Från svensexa till matchhjälte när GAIF segrade

Med matchens sista spark avgjorde Emil Börjesson Glömminge-Algutsrums hemmapremiär på Tallhöjdens konstgräs. "Fokuserade på att komma rätt fram till bollen", säger straffhjälten, som hade en minst sagt annorlunda uppladdning inför matchen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:43, 22 april, 2018

3 bilder
  • Emil Börjesson har precis avgjort hemmapremiären mot Osby med sitt 2-1-mål. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
    Emil Börjesson har precis avgjort hemmapremiären mot Osby med sitt 2-1-mål. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  • Emil Börjesson. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
    Emil Börjesson. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  • Oscar Borgh satte matchens första mål. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
    Oscar Borgh satte matchens första mål. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Förra helgens premiär mot Hörviken slutade, trots bra spel, med en snöplig uddamålsförlust för Glömminge-Algutsrum. I hemmapremiären på söndagen satt säsongens första seger långt inne.

Oscar Borgh satte ledningsmålet en bit in i andra halvlek – men en kvart från slutet kom kallduschen.

– Ett inkast där vi inte är med och sen tappar vi en gubbe på bortre. Det ska inte få hända. När de fick in 1–1 kändes det som att vi skulle dela på poängen, säger GAIF-tränaren Tobias Bengtsson.

Men så i den 94:e matchminuten fick GAIF chansen från straffpunkten efter att Anton Fransson rivits ner. Fram stegade Emil Börjesson, direkt från storebrorsan Tims svensexa.

– Jag var absolut inte redo för 90 minuter, men när 90 hade gått så fokuserade jag bara på att komma rätt fram till bollen. Målvakten gick tidigt, så jag placerade bara in den, säger segerskytten, som avgjorde med matchens sista spark.

Segern mot IFK Osby innebär tre livsviktiga poäng för division 3-nykomlingen Glömminge-Algutsrum.

– Det hade varit tufft att åka upp till Växjö nästa vecka med bara en poäng, när vi ändå spelat så bra som vi gjort i de här två matcherna. Grabbarna behövde det för självförtroendet, riktigt skönt, säger Tobias Bengtsson.

FaktaFOTBOLL, DIVISION 3:
Glömminge-Algutsrums IF–IFK Osby 2–1 (0-0)
Målen, GAIF: Oscar Borgh, Emil Börjesson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

trelleborgs ff–kalmar ff

Betygen: Kalmar FF segrade efter Hiagos drömmål

Säsongens andra trepoängare bärgades i Trelleborg. Så bra var KFF-spelarna.

Samuel Slättman

Kl.19:32, 22 april, 2018

Betygen: Kalmar FF segrade efter Hiagos drömmål
Foto: Bildbyrån/CHRISTIAN ÖRNBERG.

Lucas Hägg-Johansson 5

Ställdes på det tuffaste provet redan efter 30 sekunder då han snyggt räddade Magnus Anderssons nickskarv. Felbedömde en långboll i mitten av andra som kunde slutat illa. Säker i slutet när TFF lyfte in inlägg och inkast.

LÄS MER: TV: Se Hiagos kanon mot Trelleborg

Isak Magnusson 4

Hade i första halvlek en ständig kamp med Marcus Pode som ställde till det för den unge KFF-försvararen. Hade problem med underlaget och slog bort många bollar.

Viktor Elm 6

Placeringssäker och motade gång på gång inspel och inlägg – både med fötter och huvud.

Viktor Agardius 5

Slarvade rejält i passningsspelet vid ett tillfälle i första halvlek men räddades då av hemjobbande Romario. Stängde butiken i andra halvlek.

Chima Akas 5

Hade inga problem att freda sin vänsterkant. Slarvade ofta i det längre passningsspelet

Melker Hallberg (ut 78) 6

Närmar sig storformen. Hade pigga ben, stora lungor och fina fötter. Borde blivit målskytt precis innan han blev utbytt, men skottet med vänstern från fem meters håll räddades av Johansson.

Herman Hallberg 5

Städtanten skötte sig utmärkt. Spelade enkelt på den studsiga mattan.

Romario 5

Var tillbaka på det centrala mittfältet igen. Dominerade inte matchen på något sätt men levererade fina bollar till lagkamraterna.

Hiago 5

Kopierade insatsen mot Östersund där han långa stunder var osynlig i spelet men ändå blev målskytt. Struten var en delikatess där brassen, på halvvolley, tog med sig bollen in i straffområdet och dundrade in den i nät.

Måns Söderqvist (ut 90) 5

Var nära att rinna igenom TFF-försvaret vid flera tillfällen i första. Fick bättre utdelning efter paus där höjdpunkten var tunnelpassningen fram till Melker Hallberg.

Papa Diouf 5

Visade monsterspänst när han i slutet av matchen nådde högst på en hörna och höll på att avgöra tillställningen. Tråcklade sig till ett ännu bättre läge ett par minuter senare.

Filip Sachpekidis (in 78)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Adrian Edqvist (in 90)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

FaktaBetygsskala:
1 – Usel
2 – Dålig
3 – Icke godkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Lysande
8 – Världsklass.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Södra sandby IF–FÄRJESTADENS GOIF

GoIF tog säsongens första poäng i blåsmatch

"Det var svårspelat", säger Ofelia Medhammar.

Samuel Slättman

Kl.15:39, 22 april, 2018

GoIF tog säsongens första poäng i blåsmatch
Moa Westerlunds Färjestaden spelade 0–0 mot Södra Sandby. Foto: Arkiv.

Efter den inledande 1–0-förlusten mot Borgby tog Färjestaden GoIF säsongens första poäng på lördagen. Men första målet får man fortsätta vänta på – drabbningen mot Södra Sandby IF slutade 0–0.

– Det blåste så himla mycket så det var svårspelat. Men vi hade ändå förväntat oss mer av oss själva. Vi hade målchanser, absolut, men det var inga solklara, säger GoIF-yttern Ofelia Medhammar. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng