Krisen tvingar allt fler mjölkbönder att lägga ned

I spåren av den rådande mjölkkrisen går allt fler lantbrukare i tankar på att sälja av sina djur eller gårdar. En som bestämt sig är Patrik Lindeblad i Glasholm utanför Kalmar. "Som det är nu får jag betala när jag går genom grinden och ut i ladugården, då får det vara nog. Tyvärr."

Viktor Blomberg

Viktor Blomberg

Kl.05:43, 10 februari, 2015

2 bilder
  • Patrik Lindeblad kommer inte att utfodra sina kor länge till, nu letar han efter köpare till dem. Foto: Viktor Blomberg.
    Patrik Lindeblad kommer inte att utfodra sina kor länge till, nu letar han efter köpare till dem. Foto: Viktor Blomberg.
  • Patrik Lindeblad med sin fru Katarina och pappa Leif runt köksbordet i Glasholm söder om Kalmar. Foto: Viktor Blomberg.
    Patrik Lindeblad med sin fru Katarina och pappa Leif runt köksbordet i Glasholm söder om Kalmar. Foto: Viktor Blomberg.

Dagen före nyårsafton var lantbrukaren Patrik Lindeblad och träffade sin revisor. Då togs beslutet att lägga ned den mjölkgård utanför Halltorp som han vuxit upp på och drivit tillsammans med sin fru Katarina i över tio år.

– Allting har blivit så mycket dyrare medan mjölkpriset egentligen legat still sen 1985. De senaste 1,5 åren har det varit svårt med ekonomin. Lusten och glädjen har försvunnit, säger han.

I våras nådde mjölkpriset en topp och Patrik berättar att han fick 3,60-3,70 kronor per kilo mjölk i avräkningspris. Men ersättningen sjönk snart igen. En uträkning som före detta LRF-konsulten och mejeri-vd:n Magnus Palmgård har gjort visar att det kostar omkring 4,60 kronor att producera ett kilo mjölk.

– De här topparna har blivit alldeles för korta i förhållande till nedgångarna. Man hade hoppats att det skulle hålla i sig så man hann återhämta sig, men det hann vi inte.

Diskrepansen mellan intäkter och utgifter har till slut blivit ohållbar för Patrik och Katarina Lindeblad som därför bestämt sig för att lägga ned verksamheten. I 35 år har familjen drivit mjölkgården i Glasholm men snart är den eran över. En lokal lantbrukare kommer att arrendera familjens mark och djuren hoppas Patrik kunna sälja – annars får de gå till slakt.

– De åren vi hållit på har varit en enda lång berg- och dalbana känslomässigt. Nu står jag bara och stampar på samma ställe och hålet där jag står blir bara djupare och djupare, jag kommer ingenstans.

Situationen som familjen har hamnat i är inte unik. Den senaste tiden har flera gårdar avyttrats och djur har sålts. Och om inget förändras ser antalet ut att öka.

– Det är inget strömhopp än, tack och lov. Men fler avvecklar nu. Det blir naturligt om man har funderat på det ett tag. Det är utan tvekan ansträngt och problemet är att vi inte vet när – eller om – det vänder, säger Bosse Johansson kontorschef på LRF Konsult i Kalmar.

Han berättar att det just nu bara finns en gård ute till försäljning genom LRF Konsult i Kalmar men att det kan komma att bli fler, och före nyår sålde man ytterligare ett par gårdar. Råden han ger utsatta lantbrukare är bland annat att prata med sin bank och ta hjälp utifrån.

– Vi tycker att man ska ta kontakt med sin ekonomiska rådgivare, prata med banken och kanske forma ett företagsråd eller gårdsråd där man tar in någon utifrån för att diskutera sin situation med.

Inga-Lill Saltzman jobbar som ekonom på Hushållningssällskapet i Kalmar och arbetar bland annat med att hjälpa lantbrukare med ekonomiska frågor. Hon delar bilden av att allt fler mjölkbönder nu i krisens spår bestämmer sig för att lägga ned sin verksamhet.

– Visst är det så, för de som gått och funderat har det här blivit en spik i kistan, det är känslan jag har utifrån vad man ser och hör. Det är jättetufft och en jättekris, säger hon.

Samtidigt berättar hon att man kan se vissa tendenser på världsmarknaden som talar om en ljusning för lantbrukarnas situation, men att det lär dröja många månader innan man ser effekter av det i Sverige.

För familjen Lindeblad är det dock inte aktuellt att vänta.

– Vi har tagit beslutet att avveckla det här, det spelar ingen roll om vi så skulle få fem kronor för mjölken i höst. Jag vill göra något annat, jag vill inte hålla på längre, säger Patrik, som lyckats ordna ett jobb de första månaderna efter det att mjölkproduktionen lagts ned.

– Det är som semestervikarie egentligen, jag ska hoppa in på en entreprenadfirma och göra olika tjänster. Det är gödselkörning åt andra lantbrukare, buskröjning runt åkrar och arbete längs vägarna. Det är till och med september, sedan vet jag inte vad som händer.

Vad vill du göra sen?
– Jag kan göra vad som helst, utom att mjölka kor.

LÄS MER: Krismöte för samlade mjölkbönder

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ensilagehack började brinna på åker

(UPPDATERAD 22:15): Larmet kom in till SOS strax före halv tio på tisdagskvällen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:40, 26 september, 2017

Ensilagehack började brinna på åker
Foto: Arkiv

Det var en ensilagehack som av okänd anledning började brinna på en åker i Runsberga utanför Runsten i Borgholms kommunÖland.

I samband med branden uppstod kraftig rökutveckling.

– Men de som var där och jobbade började släcka med brandsläckare och sedan har vi lagt på lite vatten för att kyla maskinen, säger Jonas Mårtensson, räddningschef i beredskap.

Enligt Mårtensson var det lantbrukarnas snabba insats med brandsläckarna som räddade maskinen från att totalförstöras.

– Den står här hel och ska kunna gå att återställa utan några problem. Allt gick väldigt bra tack vare deras tidiga släckningsarbete.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokalkänd pizzabagare ger sig in i politken

"Jag älskar Kalmar och vill ge tillbaka lite", säger han.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:32, 26 september, 2017

Lokalkänd pizzabagare ger sig in i politken
Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (till höger) får en ny partikamrat i lokalkändisen och pizzabagaren Christos Petridis. Foto: Arkiv

För de allra flesta är Christos Petridis mest känd som pizzabagare. Nu vill han ge sig in i politiken. Och valet av parti var självklart för honom.

– Jag är en sådan person som man är inom socialdemokratin. Jag är en social och glad människa som vill hjälpa andra, säger han.

Han har bott i Kalmar i snart 40 år.

– Eftersom jag är en riktig kalmarit och tänker på framtiden vill jag vara med och hjälpa till. Jag älskar Kalmar och vill liksom ge tillbaka lite. Nu när man är 60 plus, är det dags att tänka på vad man ska göra när man börjar jobba mindre. Jag kan inte bara sitta hemma och rulla tummarna.

Vad vill du vara med och påverka i för frågor?
– Jag har inte tänkt så långt ännu. Det här är ganska nytt och jag ställer mig till deras förfogande. Jag kan hjälpa till med det mesta. Vi får se om jag kommer med. Men jag ska bidra med positiv energi.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butik brann ner till grunden – nu läggs polisutredning ner

ICA-butiken gick inte att rädda.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:01, 26 september, 2017

Butik brann ner till grunden – nu läggs polisutredning ner
Foto: Privat/Arkiv

Det var för snart en vecka sedan som det började brinna i en lastbil som stod parkerad vid lastbryggan till ICA Trossen i Sandvik på norra Öland. Brandförloppet var extremt snabbt och elden tog sig i fasaden till ICA-butiken.

Ett tag trodde räddningstjänsten att man kontrollerade branden – men då blossade den upp igen – och man tog beslutet att låta butiken brinna ner – med fokus på att rädda närliggande fastigheter.

Sedan dess har en polisutredning pågått. På tisdagen rapporterade tidningen Barometern att utredningen läggs ner.

– Polisens utredning är nedlagd. Det finns alltså inga misstankar om brott. Det var alltså ingen som startade branden eller så, säger Eva Jirhall, polisen i Kalmar, till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anrik Kalmarbyggnad till salu – för nästan tio miljoner

Dagens byggnad uppfördes på 1800-talet.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:00, 26 september, 2017

Anrik Kalmarbyggnad till salu – för nästan tio miljoner
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Nu ligger ett av de mest välkända och karaktäristiska handelshusen på Kvarnholmen ute till försäljning.

I Holmströmska gården på Södra Långgatan i Kalmar har det bedrivits handel sedan många år tillbaka, bland annat genom herrekipering och järnhandel.

hemnet1

Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

”Dagens byggnader får anses vara uppförda på 1800-talet och består av gatuhus och gårdshus. Tomten har varit bebyggd sen sent 1700-tal. Nu finns här en modern butikslokal – där Önska/Calmareboden sedan länge är etablerad – kontor och en ateljélägenhet i gatuhuset och lager i två plan i gårdshuset.”, skriver mäklaren i annonsen.

Utgångspriset är 9,6 miljoner kronor.

”Bra affärsläge och en del av den nya positiva centrumutvecklingen i Kalmars stadskärna.”

I fastigheten ingår även en lägenhet med sovloft.

hemnet-5
Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

Hos mäklaren kan du läsa mer om den anrika byggnaden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Driver med Kalmar på Instagramkonto: ”Ingen vet vem jag är”

Oavsett hur mycket man älskar sin hemstad Kalmar så är det lätt att hitta detaljer och fördomar som man gärna skojar om.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:28, 26 september, 2017

Driver med Kalmar på Instagramkonto: ”Ingen vet vem jag är”
Foto: Hanna Thulin

Den 25 augusti i år lades den första bilden upp på Instagramkontot MemesofKalmar. Sedan dess har det fyllts på med bilder som driver med hur det är att bo och leva i Kalmar.

– Jag tänker på vad som är typiskt för Kalmar. Vilka restauranger snackas det om och vad händer i Kalmar just nu? Sen gör jag en grej av det, säger skaparen bakom kontot.

Det är nog många Kalmarbor som kan känna igen sig i bilderna som läggs upp på kontot.

– De bilderna som jag lägger upp är bara för att driva med fördomarna som folk har. Det är inget personligt och det är inte menat att det ska vara taskigt på något sätt. Jag har även skrivit det på en av bilderna för att jag inte vill att någon ska ta illa upp.

Efter bara en månad har kontot redan fått drygt 700 följare och de hjälper till att fylla på med innehåll genom tips.

– Jag har ändå vissa gränser. Det finns de som skickar tips som har en tydlig rasistisk antydan som inte känns så bra. Sånt kommer jag inte att lägga upp. Annars har jag inget direkt mål med kontot. Jag tycker det är kul att underhålla människor och det är jätteroligt att det har växt så mycket redan, säger skaparen.

Skaparen fördrar att vara anonym och än så länge är det inte någon som vet om vem hen är. Men en detalj kan hen ändå tänka sig att avslöja.

– Ingen vet vem jag är men många tror att jag är en kille. Man märker att många har den fördomen när de börjar ett meddelande med ”Hej Bror”. Men jag är en tjej och det känns ju kul att få bryta den fördomen, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng