Tove Folkesson reser över sundet i nya romanen

Från kaxig tonårsjägarinna till sökande ung vuxen. Huvudpersonen i Tove Folkessons uppföljare till "Kalmars jägarinnor" tar tar resan över Kalmarsund – och landar i sig själv.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.16:58, 13 april, 2015

2 bilder
  • Författaren Tove Folkesson är i Kalmar och berättar om sin nya roman Sund. Foto: Kaisa Andersson
    Författaren Tove Folkesson är i Kalmar och berättar om sin nya roman Sund. Foto: Kaisa Andersson
  • Vid Kalmarsund. Tove Folkessons nya roman håller sig kvar vid platserna kring Kalmarsund. Foto: Kaisa Andersson
    Vid Kalmarsund. Tove Folkessons nya roman håller sig kvar vid platserna kring Kalmarsund. Foto: Kaisa Andersson

Hennes roman Kalmars jägarinnor om ett sammansvetsat gäng tonårstjejer från Kalmar har hyllats såväl av kritiker som av läsare, och Kalmarbördiga Tove Folkesson har nominerats till flertalet prestigefulla litteraturpriser för boken.

Nu kommer uppföljaren, Sund som på måndagen släpps på Dillbergs bokhandel i Kalmar. Boken kretsar kring en av jägarinnorna som finns med i första boken. Eva har vuxit från trulig, arg tonåring till en ung kvinna som står inför dilemmat: Vad ska man göra med sitt liv?

Efter en kort sejour av studier på KTH bestämmer sig Eva för att lämna den utstakade karriärsvägen och kasta sig ut i det okända för att finna sig själv. Resan går via livscoacher och yogafestivaler, över Kalmarsund och till Öland –  där allt till slut faller samman.

– Vi har ju alla hört historien om den som hoppar av, lämnar sin trygga tillvaro för något helt annat – och lyckas. Men inte lika ofta hör man om dem som inte lyckas, de som aldrig blir någon ny Zlatan. Jag ville undersöka det fenomenet, säger Tove Folkesson som annars bor i Stockholm men som är i Kalmar för boksläppet.

Boken ställer också viktiga frågor om gränsen för vårt självförverkligande och hur vår tids individualism och valfrihet har kommit att prägla en hel generations livsdilemman, säger hon:

– Jag skulle säga att den här boken handlar om 80-talisterna, som är en generation som växt upp med enormt mycket frihet. Jag tror alla som känner igen sig i längtan efter att hitta sig själv kan ha behållning av boken, men den kan nog också passa alla som är nyfikna på eller blir provocerade av en generation som aldrig verkar vilja växa upp, säger hon.

Liksom hennes debutroman tar Sund avstamp i egna erfarenheter och välbekanta miljöer. Titeln för tankarna till Kalmarsund, men även till vad det innebär att vara en sund människa och ha ett sunt förhållande till livet, säger hon.

Till skillnad från den humoristiska, och ibland råa och svarta ton som präglar Kalmars jägarinnor så är uppföljaren mer sårbar, eftertänksam. Något som gjort att Tove Folkesson själv även känner sig mer sårbar nu när boken nu ska hamna hos läsarna.

– Jag har varit enormt nervös.  Jag vet ju inte vad folk ska tycka och vill inte göra någon besviken. Erfarenheten ligger ju närmare i tid för mig också. Det är inte så känsligt att skriva om tonåren när man är över trettio, men det här handlar om mer allmänmänskliga frågor.

Ändå är hon tydlig med att det hon skriver är fiktion, allt är inte egen erfarenhet. Men i bland är gränserna suddiga:

– I Kalmars jägarinnor skrev jag om en stor ek som stod på Stagneliusskolans skolgård, som en symbol för det traditionstunga, för utbildning. Efter en föreläsning i Kalmar så kom det fram en gammal lärare från Stagg och upplyste mig om att det faktiskt var en kastanj och inte en ek som fanns där, säger hon och skrattar.

En tredje del av romansviten är på gång och har arbetstiteln Ölandssång. Att Tove Folkessons böcker och författarskap så tydligt kopplar an till en geografisk plats var till en början en osäkerhet – men har vuxit till en styrka:

– Jag har fått jättefint mottagande från Kalmar. Jag hade inte förväntat mig några hyllningar eller att alla skulle tycka om den bild jag beskrev av Kalmar. Men jag tror många uppskattar att jag satt Kalmar lite på kartan. En läsare sa att hon önskade att någon skrivit en Kalmars jägarinnor fast från Växjö i stället.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vimmel

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

I helgen var 24Kalmars fotograf ute i vimlet – kanske fastnade du eller någon du känner på bilderna?

Redaktionen

Redaktionen

Kl.09:39, 18 september, 2017

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Patrik Långberg

24Kalmars vimmelfotograf Patrik Långberg kollade in läget på HarrysO’Learys och Krögers.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Emmas krämiga pastarätt – en succé i vardagen

Emma Håkansson är tillbaka med ett välsmakande recept - denna gång med en pastarätt innehållandes såväl gorgonzolasås som kycklingbröst, rostade valnötter och smörstekta äppen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:10, 17 september, 2017

Emmas krämiga pastarätt – en succé i vardagen

Pasta är en variabel råvara som passar utmärkt till både vardag och fest. För att få den där lilla extra smaken på dina pastarätter rekommenderar Emma att salta pastavattnet rejält – tänk kallsup. Blanda gärna dina pastasåser med pastan innan du serverar rätten. Spara några deciliter av kokvattnet innan du häller av pastan i durkslaget för att kunna blanda ut din pastasås.

Pasta med champinjon- och gorgonzolasås, kycklingbröst, rostade valnötter och smörstekt äpple. En krämig och spännande rätt med pikant och salt smak från gorgonzolan som bryts av med sötma från äpplet och där valnötterna står för texturen.

ANNONS!! Emma Håkansson

Du behöver (4 portioner)
4 st färska/tinade kycklingfiléer
400 g spaghetti eller annan valfri pasta
1 st gul lök
200 g champinjoner
5 dl grädde
150 g gorgonzola
3 krm salt
100 g valnötter
2 st äpplen
Färsk persilja
Svartpeppar
Olivolja
Smör

Gör så här
Sätt ugnen på 150 °C. Torka kycklingfiléerna torra och krydda rejält med salt och peppar. Hetta upp olivolja i stekpanna och bryn kycklingen på hög värme tills de fått en fin färg. Sätt in i ugnen i ca 20 min eller tills kycklingen uppnått en temperatur på 70 °C. Skiva upp kycklingen innan servering.

image-1-1

Grovhacka valnötterna och rosta i torr panna i några minuter. Se till att skaka om då och då. Lägg i skål fram till servering.

Hacka lök och champinjoner. Stek svampen i torr panna ca 3 min för att de ska urvätskas. Ha sedan i en klick smör samt löken. Stek på svag värme ytterligare 3 min. Häll i grädde och smula ner gorgonzolan. Låt småputtra på väldigt låg värme fram till servering. Smaka av med lite salt om det behövs.

Skär äpplen i kuber och smörstek på låg värme i bara några minuter.

Koka upp pastavatten. Glöm inte salta! Koka pastan al dente, dvs minska koktiden med någon minut eftersom du ska blanda pastan med den varma pastasåsen och tillagningen fortsätter där. Spara lite pastavatten.

Blanda champinjon- och gorgonzolasåsen med den nykokta pastan och ha i någon deciliter pastavatten. Dra några extra varv med pepparkvarnen. Lägg upp pastan, på med kycklingen och toppa med valnötter, äpple, bitar av gorgonzola och färsk persilja. Hoppas det smakar!

Hörs nästa vecka, och glöm inte följa Emma på instagram – Emmasmatlagning

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då ska du vara född för att lyckas i livet

En ny studie visar att barn födda i en viss månad har större chans till framgång.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:59, 17 september, 2017

Då ska du vara född för att lyckas i livet
Foto: Genre/Pixabay

Det är forskare på tre amerikanska universitet som har undersökt data kring tusentals skolbarn i USA. De kom fram till att barn födda i september har störst chans att lyckas allra bäst, enligt Damernas värld.

I USA är septemberbarnen äldst i sina klasser, jämfört med Sverige där indelningen i skolan sker efter det ”vanliga” kalenderåret.

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att samma princip gäller i Sverige. Barn som födds i januari har större chans att få högre betyg under skolåren. De är även mer framgångsrika inom idrotter.

Den amerikanska studien visar att 80 procent av flickorna och 70 procent av pojkarna i USA, som är födda i september, lyckas bättre i skolan och är mer benägna att plugga vidare. Det är även mindre sannolikt att de hamnar i fängelse.

Eftersom de är framgångsrika tidigt i livet och får beröm och uppmuntran från omgivningen får de också bättre självkänsla, enligt forskningsstudien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

5 steg: Så blir du nästa youtube-stjärna

Här är tipsen för att lyckas som youtuber.

Mia Martelleur

Kl.22:06, 16 september, 2017

5 steg: Så blir du nästa youtube-stjärna
Foto: Pixabay

Drömmer du om att kunna försörja dig på att lägga upp videos på till exempel Youtube eller andra sociala medier? Veckorevyn har listat de 5 säkraste tipsen att följa om du vill lyckas inom cybervärlden.

1. Starta smått – learn by doing

Många av de mest sedda klippen på internet är filmade med en vanlig mobil och väldigt enkelt redigerade. Ladda ned något gratisprogram med videoredigering och börja lära dig hur det fungerar! Filma dig själv eller en vän och experimentera med redigering och effekter. Det finns ingen genväg – du lär dig genom att prova dig fram.

Telefon, mobil, resa, selfie, bild, fotografera, instabild, Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

2. Analysera YouTubers

Hitta inspiration från youtubers, instagram-profiler eller Facebook-profiler som faller dig själv i smaken och analysera deras videos. Hur klipper de? Vad har de för innehåll? Hur arbetar de med ljus? Vad skulle du ändra om du själv lägger upp ett klipp och vad kan du använda dig av?

Lägg även tid på tutorials (instruktionsfilmer) på youtube där du kan lära dig allt möjligt om vad som helst – som hur olika redigeringsprogram fungerar.

Dator, Youtube

Foto: Pixabay

3. Gå en kurs 

Om du ledsnar på tutorials eller vill lära dig ännu mer så kan du gå en kurs inom video och redigering riktat mot sociala kanaler. Det finns kurser för både nybörjare och mer avancerade redigerare och på så vis kan du lära dig allt du behöver veta om videoproduktion.

4. Investera i material

För att göra lite proffsigare videos – skaffa ett stativ och en fotolampa. Det finns i alla möjliga storlekar och former beroende på vad du har för kamera och behov. Även en selfiestick kan vara användbar om du ska ut och vlogga (video-blogga) och filma delar av din vardag eller speciella händelser.

Bild, Selfie, Vatten, Strand, Sociala Medier

Foto: Pixabay

5. Bestäm innehållet: Vad vill du förmedla med dina videos? 

Det allra viktigaste i en film, oavsett vilken kanal den ska gå i, är innehållet. Vad vill du förmedla med dina videos? Låt detta gå som en röd tråd genom hela klippet. Du kan till exempel skapa specifika känslor av klippet beroende på scensättning, ljud, ljus och text. Så vad vill du förmedla? Är det en film om kläder, ett humorklipp eller en resa? Ska filmen skapa lugn, skratt eller till exempel upprördhet?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fem metoder – så jobbar du bäst i kontorslandskapet

Att hitta arbetsro är inte alltid helt enkelt. Här får du tips på fem enkla sätt som gör dig mer effektiv.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:57, 16 september, 2017

Fem metoder – så jobbar du bäst i kontorslandskapet
Foto: Genre/Pexels

Medarbetare som låter och telefoner som ringer – ljudnivån kan ofta vara hög på arbetsplatser med kontorslandskap.

De fem konkreta råden kommer från Heida Hanna från ”The American Institute of Stress” och återgav hos Businessweek.com. Tidningen Chef har också uppmärksammat den användbara listan.

Tips 1: Ring eventuella privata samtal vid en särskild tidpunkt på dagen. Gå till ett avskilt rum och ring där. Dina kollegor är inte intresserade av hur du ska få ihop ”vardagspusslet”.

Tips 2: Med kollegor jämte sig är det lätt att känna en stress över att vara konstant produktiv. Men var inte rädd för att lämna skrivbordet och ta pauser. Det är bättre än att slösurfa. Du kan vara öppen med att du behöver en stund för återhämtning.

Tips 3: Musik som får dig att komma ner i varv. Antingen låtar du känner till väl eller instrumental musik, utan störande text.

Tips 4: Se till att fokusera. Stäng ner onödiga flikar i webbläsaren, mejlen, mobilen eller annat som du inte behöver just då. Du kan även sätta på dig hörselkåpor för att stänga ute sus och brus samt tydligt markera att du inte vill bli störd.

Tips 5: Hög stämning och snabbt tempo ger också omedelbar bekräftelse. Men se till att planera in tid för reflektion, bli inte beroende av den intensiva miljön. Allt för mycket stress gör dig mindre kreativ och produktiv.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng