Skolverket: Kalmars elever för bra för läxhjälp

Läxhjälp erbjuds på ett stort antal skolor i Kalmar, och uppskattas bland både elever och lärare. Men när de statliga miljonerna för att anordna läxhjälp ska delas ut får Kalmar kommun nej från Skolverket. Elevernas resultat i Kalmar är för bra.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.05:50, 24 april, 2015

3 bilder
  • Pontus Sunnerborn och Alexia Rasmussen jobbar med en uppgift i engelska under läxhjälpen. Foto: Kaisa Andersson
    Pontus Sunnerborn och Alexia Rasmussen jobbar med en uppgift i engelska under läxhjälpen. Foto: Kaisa Andersson
  • Alexandra Waldén är lärare i idrott och engelska och håller i läxhjälpen för högstadiet en gång i veckan
    Alexandra Waldén är lärare i idrott och engelska och håller i läxhjälpen för högstadiet en gång i veckan
  • Kalmar blir utan statligt stöd för läxhjälp under 2015. Kalmareleverna visar för bra resultat. Foto: Kaisa Andersson
    Kalmar blir utan statligt stöd för läxhjälp under 2015. Kalmareleverna visar för bra resultat. Foto: Kaisa Andersson

Den gamla regeringen införde ett statligt stöd för skolor som vill anordna läxhjälp utanför skoltid, som delades ut första gången i höstas. Då fick Kalmar kommun drygt 184 000 kronor i stöd.

Bland annat användes dessa pengar för att utöka läxhjälpen på Funkaboskolan. Läraren Alexandra Waldén håller i läxhjälpen för högstadiet en timme i veckan. Hon säger att eleverna söker sig till läxhjälpen av ganska olika anledningar:

– Många som varit sjuka vid ett provtillfälle kommer hit och skriver prov. För en del elever kan det handla om att mamma och pappa inte kan språket så bra och kan hjälpa med läxan, eller om det är komplicerad matteläxa – att föräldrarna inte minns så mycket av skolmatten, säger hon.

Denna eftermiddag sitter ungefär tio elever i salen och gör prov, skriver färdigt uppgifter och förbereder redovisningar. Alexia Rasmussen går i sjuan på Funkaboskolan och sitter och förbereder en engelskaredovisning om hästars evolution.

– Jag går inte hit så ofta. Men det är svårt att få hjälp från mina föräldrar just med engelskan, de är inte så bra på det, säger hon.

Kalmar kommun har sökt pengar för läxhjälp i 13 skolor även i år. Men i veckan blev det klart att det inte blir några statliga pengar till Kalmar. Skolverket, som delar ut de 23 miljoner som finns i potten, avslår Kalmars ansökan – detta för att Kalmarelevernas skolresultat helt enkelt är för bra.

Skolverket har ändrat kriterierna för att få läxstödet i år, vilket gör att Kalmarelevernas genomsnittliga meritvärde ligger precis över gränsen för att få stödet. Tanken är att de skolor med sämst resultat ska få ta del av pengarna.

– Det är klart det är synd, men vi kommer ändå erbjuda samma verksamhet när det gäller läxhjälp, men jag håller det inte heller omöjligt att man behöver minska någonstans. Statens bidrag är egentligen ett stimulansbidrag, och täcker långt ifrån de verkliga kostnaderna vi har för läxhjälpen,  säger Emad Soukiyh, administrativ chef på barn och ungdomsförvaltningen.

Han säger att kommunen nu snarare inväntar besked om kriterierna för det nya, kraftigt utökade läxhjälpsbidraget som annonserades i regeringens vårbudget.

Regeringen vill slopa RUT-avdraget för läxhjälp helt och hållet från och med 1 augusti i år, och i stället lägga 390 miljoner kronor på ett sökbart statligt stöd till skolor som vill bygga ut sin läxhjälp.

– 390 miljoner är ju något helt annat än 23 miljoner.  När Skolverket släpper kriterierna kommer vi att söka. Vi vill utöka läxhjälpen, eftersom vi ser att det finns ett behov, säger Emad Soukiyh.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De vill lyfta fram kurdisk kafétradition: ”Alla är välkomna”

"Folk ska känna att man vill komma in hit, sätta sig och bara må bra", säger föreningens ordförande.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:17, 24 november, 2017

De vill lyfta fram kurdisk kafétradition: ”Alla är välkomna”
Labbe Demiri, ansvarig för klubbkonceptet Studenthuset, tillsammans med Apo Polo Cakici (mitten) och Amir Arman (till höger). Foto: Samuel Slättman.

Restaurangen Istanbul fortsätter att utveckla sin verksamhet. Efter att under hösten ha lanserat klubbkonceptet Studenthuset satsar man nu på kvällar med livemusik och större tv-utbud vid sportevenemang.

Den absolut största förändringen sker dock i lokalerna som vetter ut mot Storgatan. Den delen av restaurangen kommer, med start nästa vecka, att hyras ut till nystartade Svensk Mezopotamya Kulturföreningen (SMKF).

LÄS MER: Han drar igång ny nattklubb: ”Var sugen på att göra något”

– Det ska vara som de gamla kurdiska kaféerna i Turkiet. Här ska man sitta och spela kort och brädspel, röka vattenpipa och dricka te eller öl. Det ska vara underhållning och tidsfördriv, säger Amir Arman, vice ordförande i SMKF.

– Känner man på exempelvis en torsdags- eller söndagseftermiddag att man vill hitta på något ska man kunna gå hit och ta en kaffe, röka lite vattenpipa och spela kort.

Är intresset i Kalmar tillräckligt stort tror du?
– Vi är 210 medlemmar redan nu. Vi satsar på att komma upp till 500 medlemmar, men till kaféet är alla välkomna. Det är viktigt att understryka att det här är för alla, säger Arman.

Istanbuls ägare, tillika SMKF:s ordförande, Apo Polo Cakici, var den som kläckte idéen.

– Kalmar är en sommarstad. När det gäller aktiviteter och underhållning på vardagar och söndagar under andra delen av året är det en kall stad, det händer inte så mycket. Tittar man på större städer som Malmö, Stockholm och Göteborg ligger vi i underläge, säger Cakici.

– Därför tänkte jag att det var dags att göra något. Vi hade redan restaurangen och nattklubben Studenthuset men jag ville ha något utöver det vanliga. Folk ska känna att man vill komma in hit, sätta sig och bara må bra.

I början av nästa vecka väntas föreningslokalen vara iordningställd men besökare är välkomna  redan nu. Lokalen kommer ha samma öppettider som den redan befintliga verksamheten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon blev Kalmarbygdens Lucia 2017

Den 10 december kommer hon stå i Kalmar Domkyrka med levande ljus i håret.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:04, 24 november, 2017

Hon blev Kalmarbygdens Lucia 2017
Nilla Ek är Kalmars lucia 2017. Foto: Privat

På fredagsmorgonen överraskades Nilla Ek och hennes klasskamrater under sin lektion då det tillkännagavs att hon blivit utsedd till Kalmarbygdens lucia 2017.

– Jag visste att lucian skulle utses idag så jag anade vad det handlade om när dörren öppnades. Men jag blev överraskad och jätteglad. Det är lite svårt att förstå än nu när allt är så nytt, säger Nilla.

Det var Nillas farmor som anmälde henne till årets luciatåg i samråd med hennes mamma och pappa. Nilla har länge hållit på med sång och favoritlåten när det kommer till Lucia är en klassiker.

– Jag tycker att När det lider mot jul är riktigt fin, den kommer vi att sjunga i år, säger hon.

Härnäst väntar en Tysklandsresa med resten av de sex tärnorna men det Nilla ser mest fram emot är kröningen i Kalmar Domkyrka den 10 december.

– Det kommer att vara speciellt att stå där med allas ögon på mig. Jag är inte så nervös över det här med att svimma utan mest om kronan kan bli tung och om det gör ont att få stearin i håret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundratals hushåll blev utan ström

444 hushåll blev strömlösa.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:06, 24 november, 2017

Hundratals hushåll blev utan ström
Foto: Pixabay

Vid 15.50-tiden på fredagen drabbades 444 hushåll i Algutsrum och TorslundaÖland av strömavbrott.

Vid 18.30-tiden saknades elektricitet hos 74 kunder.

Det är ännu oklart vad som orsakade strömavbrottet.

Enligt prognosen väntas samtliga kunder ha strömmen tillbaka vid 19-tiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkkära turnén tillbaka – byter spelplats

Kommer tillbaka till Öland.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:23, 24 november, 2017

Folkkära turnén tillbaka – byter spelplats
Foto: Arkiv

Det är 16:e gången i ordningen som Diggiloo förbereder sin sommarturné genom Sverige.

De senaste åren har Diggiloo-gänget, som varje år reser runt med mängder av folkkära artister, spelat på Borgholms idrottsplats. Nästa år kommer de tillbaka till Borgholm – men den här gången till Borgholms slottsruin.

Sedan starten har Diggiloo gjort 317 föreställningar på 105 olika spelplatser.

Föreställningen på Öland äger rum den 12 juli.

På måndag presenteras artisterna till kommande sommars turné.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Solrospriset delades ut till klimatsmarta Saxnäs Camping

Priset delades ut under fredagen på Länsresidenset.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.15:23, 24 november, 2017

Solrospriset delades ut till klimatsmarta Saxnäs Camping
På bilden från vänster: Thomas Carlzon, Karin Stockmann (Jägareförbundet), Lasse Sörenson (Saxnäs Camping), Akko Karlsson och Anders Ek. Foto: Carolina Gunnarsson

Under fredagen delades Solrospriset ut på Länsresidenset i Kalmar. Priset har delats ut mer än 10 år av Kalmar läns klimatkommission till antingen en privatperson eller företag som bidragit till ett klimatsmartare Kalmar län.

– En av de viktigaste punkterna för oss när vi tittar på vem vi ska utse så måste de ha gjort något, de ska inte planera för att göra någonting, säger landshövdingen Thomas Carlzon som även är vice ordförande för klimatkommissionen.

I år har Solrosprisets delats ut till Saxnäs Camping för deras klimatanpassade vattenhushållning och för att de bland annat använder havsvatten i sina pooler. Även Svenska Jägareförbundet får utmärkelsen för sitt arbete med klimatsmart viltkött samt för deras arbete med att inventera och rapportera in spår av klimatförändringarnas till forskare.

– När vi börjar med att välja ut pristagarna brukar vi ha en tematisk ingång. I år valde vi att fokusera på forskning och sedan hitta passande kandidater där. Både turism och livsmedel är två väldigt viktiga ämnen för oss här i Kalmar län vilket är det som pristagarna sysslar med, säger Akko Karlsson, ordförande för klimatkommissionen.

Pristagarna fick ta emot en blomma och ett diplom. Nytt för i år, på Thomas Carlzons initiativ, så fick de även en specialdesignad pin att sätta på kavajslaget. Även de tidigare pristagarna var inbjudna till residenset och fick ta emot samma pin.

– Man kan bära den med stolthet och förhoppningvis kan den fungera som en samtalsstartare i andra sammanhang när man bär den, säger Thomas Carlzon.

– Det här är ett ambassadörspris där man inte vinner några pengar men däremot ära och stolthet, fyller Akko Karlsson i.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng