Skolverket: Kalmars elever för bra för läxhjälp | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Skolverket: Kalmars elever för bra för läxhjälp

Läxhjälp erbjuds på ett stort antal skolor i Kalmar, och uppskattas bland både elever och lärare. Men när de statliga miljonerna för att anordna läxhjälp ska delas ut får Kalmar kommun nej från Skolverket. Elevernas resultat i Kalmar är för bra.

Kaisa Andersson

Kl.05:50, 24 april, 2015

3 bilder
  • Pontus Sunnerborn och Alexia Rasmussen jobbar med en uppgift i engelska under läxhjälpen. Foto: Kaisa Andersson
    Pontus Sunnerborn och Alexia Rasmussen jobbar med en uppgift i engelska under läxhjälpen. Foto: Kaisa Andersson
  • Alexandra Waldén är lärare i idrott och engelska och håller i läxhjälpen för högstadiet en gång i veckan
    Alexandra Waldén är lärare i idrott och engelska och håller i läxhjälpen för högstadiet en gång i veckan
  • Kalmar blir utan statligt stöd för läxhjälp under 2015. Kalmareleverna visar för bra resultat. Foto: Kaisa Andersson
    Kalmar blir utan statligt stöd för läxhjälp under 2015. Kalmareleverna visar för bra resultat. Foto: Kaisa Andersson

Den gamla regeringen införde ett statligt stöd för skolor som vill anordna läxhjälp utanför skoltid, som delades ut första gången i höstas. Då fick Kalmar kommun drygt 184 000 kronor i stöd.

Bland annat användes dessa pengar för att utöka läxhjälpen på Funkaboskolan. Läraren Alexandra Waldén håller i läxhjälpen för högstadiet en timme i veckan. Hon säger att eleverna söker sig till läxhjälpen av ganska olika anledningar:

– Många som varit sjuka vid ett provtillfälle kommer hit och skriver prov. För en del elever kan det handla om att mamma och pappa inte kan språket så bra och kan hjälpa med läxan, eller om det är komplicerad matteläxa – att föräldrarna inte minns så mycket av skolmatten, säger hon.

Denna eftermiddag sitter ungefär tio elever i salen och gör prov, skriver färdigt uppgifter och förbereder redovisningar. Alexia Rasmussen går i sjuan på Funkaboskolan och sitter och förbereder en engelskaredovisning om hästars evolution.

– Jag går inte hit så ofta. Men det är svårt att få hjälp från mina föräldrar just med engelskan, de är inte så bra på det, säger hon.

Kalmar kommun har sökt pengar för läxhjälp i 13 skolor även i år. Men i veckan blev det klart att det inte blir några statliga pengar till Kalmar. Skolverket, som delar ut de 23 miljoner som finns i potten, avslår Kalmars ansökan – detta för att Kalmarelevernas skolresultat helt enkelt är för bra.

Skolverket har ändrat kriterierna för att få läxstödet i år, vilket gör att Kalmarelevernas genomsnittliga meritvärde ligger precis över gränsen för att få stödet. Tanken är att de skolor med sämst resultat ska få ta del av pengarna.

– Det är klart det är synd, men vi kommer ändå erbjuda samma verksamhet när det gäller läxhjälp, men jag håller det inte heller omöjligt att man behöver minska någonstans. Statens bidrag är egentligen ett stimulansbidrag, och täcker långt ifrån de verkliga kostnaderna vi har för läxhjälpen,  säger Emad Soukiyh, administrativ chef på barn och ungdomsförvaltningen.

Han säger att kommunen nu snarare inväntar besked om kriterierna för det nya, kraftigt utökade läxhjälpsbidraget som annonserades i regeringens vårbudget.

Regeringen vill slopa RUT-avdraget för läxhjälp helt och hållet från och med 1 augusti i år, och i stället lägga 390 miljoner kronor på ett sökbart statligt stöd till skolor som vill bygga ut sin läxhjälp.

– 390 miljoner är ju något helt annat än 23 miljoner.  När Skolverket släpper kriterierna kommer vi att söka. Vi vill utöka läxhjälpen, eftersom vi ser att det finns ett behov, säger Emad Soukiyh.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny restaurangupplevelse kommer till Kalmar

"Kalmars restauranger och destinationen har omfamnat konceptet och tack vare en tät stadskärna siktar vi nu på att göra dunderpremiär," säger projektledare Emelia Wilander.

Hanna Thulin

Kl.10:31, 20 april, 2018

Ny restaurangupplevelse kommer till Kalmar
Foto: Alexander Olivera/Pressbild

Den 5 oktober kommer krogrundan Matnatten till Kalmar. Det är ett koncept som går ut på att man köper ett klippkort och sedan får besöka åtta restauranger i Kalmar under en kväll för att smaka på deras signaturrätt.

– Kalmars restauranger och destinationen har omfamnat konceptet och tack vare en tät stadskärna siktar vi nu på att göra dunderpremiär med förhoppningsvis tre matrundor med åtta deltagande krogar per matrunda, säger Emelie Wilander, projektledare hos arrangören Taste Events och fortsätter.

Emelie Wilander, projektledare för Matnatten. Foto: Pressbild

Emelie Wilander, projektledare för Matnatten. Foto: Pressbild

Konceptet är väletablerat och har funnits i Malmö sedan 2014 och även gästat flera andra städer.

– Tidigare städer har verkligen tagit Matnatten till sitt hjärta, biljetterna brukar sälja slut i ett nafs då det blir en ”snackis”. Och det är inte bara stadens invånare som uppskattar Matnatten, vi har upptäckt att det också kommer tillresta foodies som tycker det här är ett kul sätt att upptäcka restauranger på.

Arrangören vill med hjälp av Matnatten uppmana besökare att testa på lokala smaker och upptäcka nya delar av stan men ännu är det inte officiellt vilka restauranger som kommer att vara med.

– Den 24 augusti kommer vi presentera deltagande restauranger.

Besöken under Matnatten görs under restaurangernas öppettider mellan klockan 16-23. När man hämtar ut klippkortet på matrundans startpunkt får man också en Matknapp att sätta på kavajen.

– Med den på känner man lätt igen alla som deltar på matrundan och har något att börja prata om, säger Emelie Wilander.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ung mamma misshandlade sina barn – filmade allt

Nu döms kvinnan i tingsrätten för misshandel och olaga hot.

Samuel Slättman

Kl.09:20, 20 april, 2018

Ung mamma misshandlade sina barn – filmade allt
Foto: Arkiv

En kvinna född i mitten av 90-talet dömdes på torsdagen vid Kalmar tingsrätt för ringa misshandel och olaga hot mot sina två barn.

Det var i höstas som mamman utdelade ett kraftigt slag med öppen hand mot det yngsta av barnen. Slaget träffade barnets kropp varpå det började gråta.

Mamman hotade senare det äldre barnet med att riva ut dennes ögon, något som hon i förhör har erkänt.

Händelserna filmades av pappan till barnen. Filmen från mobilkameran har legat till grund för den fällande domen.

Mamman döms till dagsböter och ska dessutom betala 5 000 kronor i skadestånd till vardera barn. Kvinnan frias på åtalspunkten ofredande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Isle of You släpper ny låt: ”Den speglar oss”

Tjejerna från Öland har tagit världen med storm. På fredag släpper de sin nya singel.

Klara Alvunger

Kl.08:02, 20 april, 2018

Isle of You släpper ny låt: ”Den speglar oss”
Isle of You är tillbaka med sin nästa singel. Foto: Pressbild

Elina Danielsson och Ida Johansson har skrivit musik tillsammans sedan de var 13 år. För två år sedan släppte de låten 50+1, vilken snabbt letade sig upp till nummer ett på Spotifys virala lista.

Sedan dess har de åkt runt på spelplatser världen över, förra året uppträdde de exempelvis på ett högsäkerhetsfängelse i Colombia. De har också spelat på festivaler runt om i Sverige och på Candian Music Week i Toronto.

LÄS MER: TV: Världsartisten bad Isle of You göra en cover: ”Fantastiskt roligt”

På fredag släpper de sin senaste singel ”Skintight”.

– Låten handlar om att våga förlora sig i ruset av att vara kär, även om man vet att det kan gå fel och att det finns risker med det. Vi är otroligt taggade, vi känner att det kan bli riktigt bra, berättar Elina Danielsson.

Allt som allt har låten tagit ungefär ett halvår att färdigställa. Elina Danielsson och Ida Johansson började med att skriva texten, själva låten spelades sedan in på ett par dagar. Det är ingen mindre än Taylor Swifts mixare som har mixat ihop den.

– I och med den här låten känns det som att vi har fångat det koncept vi så länge har letat efter. Vi tycker att det idag läggs mycket fokus på att man ska vara perfekt, till exempel på sociala medier men vi försöker få vår image att spegla det verkliga livet, förklarar Elina Danielsson.

Hon fortsätter berätta att duon därför lägger upp bilder som kanske inte är de finaste, men där de ser gladast ut. Och när de sjunger väljs den inspelning där de var gladast, även om den inte nödvändigtvis låter bäst.00

– Jag tror att många kan relatera till låtens innebörd och det är det som gör att jag gillar den. Den betyder mycket, om jag lyssnar på den när jag är trött gör den mig glad. Om jag redan är glad blir jag ännu gladare, trots att den har ett visst vemod. Vi ser fram emot fredag, avslutar Elina Danielsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram

I byggdammet växer nya Stars & Stripes fram. "Vi vill att alla ska känna sig välkomna."

Hanna Thulin

Kl.21:01, 19 april, 2018

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram
Foto: Hanna Thulin

Turerna har varit många för nya Stars & Stripes Larmtorget men nu börjar man närma sig det slutgiltiga öppningsdatumet. I det som tidigare var Manana Manana och Wayne´s Coffee växer nu en nu lokal fram i byggdammet.

– Det är en stor lokal som tagit längre tid att renovera än vad vi kanske hade räknat med. Vi bestämde oss för att det fick ta den tid det tar. Ska man göra saker ordentligt så tar det tid, säger Theo Kazantzidis, driftchef för Stars & Stripes.

Den nya lokalen på cirka 1000 kvadratmeter rymmer nu en lounge med bar, en restaurangdel me öppet kök, en källare med spelcenter och ett konferensrum. Theos favoritdel av lokalen är övervåningen där konferensrummet och en del av matplatserna kommer vara placerade.

– Utsikten från konferensrummet är grym. Det är lätt att förälska sig i lokalen ur ett arbetsmässigt perspektiv. I lokalen kommer det även att finnas över 30 tv-skärmar så man kommer att kunna följa sporten vart man än är.

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen... Foto: Hanna Thulin

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen. Foto: Hanna Thulin

Det nya Stars & Stripes kommer att vara helt annorlunda från det Stars som Kalmarborna kanske är vana vid sedan tidigare.

– Det är ett helt nytt ställe för hela familjen, det här är en helhetslösning och det är det vi kommer att stå för. Man ska kunna gå hit med familjen och stanna en hel kväll.

Till skillnad från gamla Stars så kommer man till exempel inte att ha regelbundna nattklubbskvällar. Nu ligger istället fokus på att göra det till en miljö där gästerna kan sitta ner och prata med varandra eller spela ett spel.

– Vi bygger ett så pass stort ställe för att det ska kunna vara en helhetsupplevelse, det ska inte bara vara mat eller bara sport utan du ska kunna göra allt. Vi vill verkligen kunna anpassa oss till alla och alla ska känna sig välkomna. Målet med det hela är att alla ska kunna få sitt ”best moment of the day”, precis som Stars & Stripes slogan, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att jobba med nöjen och evenemang som trubadurer och quiz. Under sommaren blir det inget nattklubbsdunk men under vintern kan vi komma att ha något liknande under specifika tillfällen. För oss är det viktigt att även en mogen publik ska känna sig hemma här.

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffelboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffleboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

Härnäst väntar fortfarande några veckors jobb för Theo och resten av Stars-familjen, som han kallar alla hantverkare och medhjälpare, innan man kan slå upp portarna och bjuda in Kalmarborna.

– Det är nära öppning nu, det är det sista inredningspillet som ska in men som också tar tid. Vi siktar på att få klart det så fort som möjligt, man kan verkligen säga att vi har en spännande resa framför oss, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Historiskt hus till salu: ”Unik möjlighet”

Byggnaden på Kattrumpan är från tidigt 1800-tal.

Andreas Norinder

Kl.19:14, 19 april, 2018

BILDEXTRA: Historiskt hus till salu: ”Unik möjlighet”
Foto: Hemnet/Fastighetsbyrån

För drygt fem miljoner kronor finns nu möjligheten att köpa en del av det historiska Kalmar. På Norra långgatan 86, med havsutsikt från flera av rummen, kan man bli ägare till ett hus från 1804.

Mäklaren kallar det en ”unik” möjlighet och uppger att det finns både ”charmiga och historiskt intressanta detaljer” i huset på Kattrumpan. Fastigheten består av sex rum varav fyra är sovrum och har en yta på 124 kvadratmeter.

Utgångspriset ligger på 5 350 000 kronor. Här kan du läsa mer om huset.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng