Skolverket: Kalmars elever för bra för läxhjälp

Läxhjälp erbjuds på ett stort antal skolor i Kalmar, och uppskattas bland både elever och lärare. Men när de statliga miljonerna för att anordna läxhjälp ska delas ut får Kalmar kommun nej från Skolverket. Elevernas resultat i Kalmar är för bra.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.05:50, 24 april, 2015

3 bilder
  • Pontus Sunnerborn och Alexia Rasmussen jobbar med en uppgift i engelska under läxhjälpen. Foto: Kaisa Andersson
    Pontus Sunnerborn och Alexia Rasmussen jobbar med en uppgift i engelska under läxhjälpen. Foto: Kaisa Andersson
  • Alexandra Waldén är lärare i idrott och engelska och håller i läxhjälpen för högstadiet en gång i veckan
    Alexandra Waldén är lärare i idrott och engelska och håller i läxhjälpen för högstadiet en gång i veckan
  • Kalmar blir utan statligt stöd för läxhjälp under 2015. Kalmareleverna visar för bra resultat. Foto: Kaisa Andersson
    Kalmar blir utan statligt stöd för läxhjälp under 2015. Kalmareleverna visar för bra resultat. Foto: Kaisa Andersson

Den gamla regeringen införde ett statligt stöd för skolor som vill anordna läxhjälp utanför skoltid, som delades ut första gången i höstas. Då fick Kalmar kommun drygt 184 000 kronor i stöd.

Bland annat användes dessa pengar för att utöka läxhjälpen på Funkaboskolan. Läraren Alexandra Waldén håller i läxhjälpen för högstadiet en timme i veckan. Hon säger att eleverna söker sig till läxhjälpen av ganska olika anledningar:

– Många som varit sjuka vid ett provtillfälle kommer hit och skriver prov. För en del elever kan det handla om att mamma och pappa inte kan språket så bra och kan hjälpa med läxan, eller om det är komplicerad matteläxa – att föräldrarna inte minns så mycket av skolmatten, säger hon.

Denna eftermiddag sitter ungefär tio elever i salen och gör prov, skriver färdigt uppgifter och förbereder redovisningar. Alexia Rasmussen går i sjuan på Funkaboskolan och sitter och förbereder en engelskaredovisning om hästars evolution.

– Jag går inte hit så ofta. Men det är svårt att få hjälp från mina föräldrar just med engelskan, de är inte så bra på det, säger hon.

Kalmar kommun har sökt pengar för läxhjälp i 13 skolor även i år. Men i veckan blev det klart att det inte blir några statliga pengar till Kalmar. Skolverket, som delar ut de 23 miljoner som finns i potten, avslår Kalmars ansökan – detta för att Kalmarelevernas skolresultat helt enkelt är för bra.

Skolverket har ändrat kriterierna för att få läxstödet i år, vilket gör att Kalmarelevernas genomsnittliga meritvärde ligger precis över gränsen för att få stödet. Tanken är att de skolor med sämst resultat ska få ta del av pengarna.

– Det är klart det är synd, men vi kommer ändå erbjuda samma verksamhet när det gäller läxhjälp, men jag håller det inte heller omöjligt att man behöver minska någonstans. Statens bidrag är egentligen ett stimulansbidrag, och täcker långt ifrån de verkliga kostnaderna vi har för läxhjälpen,  säger Emad Soukiyh, administrativ chef på barn och ungdomsförvaltningen.

Han säger att kommunen nu snarare inväntar besked om kriterierna för det nya, kraftigt utökade läxhjälpsbidraget som annonserades i regeringens vårbudget.

Regeringen vill slopa RUT-avdraget för läxhjälp helt och hållet från och med 1 augusti i år, och i stället lägga 390 miljoner kronor på ett sökbart statligt stöd till skolor som vill bygga ut sin läxhjälp.

– 390 miljoner är ju något helt annat än 23 miljoner.  När Skolverket släpper kriterierna kommer vi att söka. Vi vill utöka läxhjälpen, eftersom vi ser att det finns ett behov, säger Emad Soukiyh.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel