Flera aktörer vill bygga på Karlssons äng

Efter flera misslyckade byggprojekt planeras nu 120 nya villatomter och eventuellt även ett äldreboende på området Karlssons äng i Kalmar. "Det kommer bli ett fint och attraktivt område" säger Mattias Adolfsson (S).

Emma Uddesson

Emma Uddesson

Kl.10:02, 6 maj, 2015

Flera aktörer vill bygga på Karlssons äng
Det stora området Karlssons äng i Kalmar (utmärkt X på kartan) lockar flera aktörer på byggmarknaden.

Söder om Vimpeltorpet och Ljusstaden i Kalmar ligger det stora området Karlssons äng. Här har funnits stora planer på byggsatsningar under åren, men samma planer har fallit igenom.

I samband med Fanerdun-affären 2007 skulle det byggas bostäder till investerare på området, men när det kinesiska företaget lämnade Kalmar blev det aldrig av. Därefter ansökte det lokala fastighetsbolaget Aptare om att bygga 250 lägenheter på samma område, men finansieringsproblem satte käppar i hjulet för även den planen.

Nu tar kommunen nya tag och sätter Karlssons äng högt på sin prioriteringslista. Drygt 120 villatomter är planerade att byggas i området, och i förra veckan inkom även en ansökan om markreservation för ett nytt äldreboende.

– Som det ser ut nu ska det bli ett standardäldreboende med lägenheter och gemensamma ytor i ett trevåningshus, säger arkitekt Thomas Persson.

Han företräder företaget Scandinavian Property som i förra veckan skickade in en markreservation på 5 000 kvadratmeter för att bygga äldreboendet intill Brunnslättsvägen.

– Vi har inte tagit ställning till den markreservationen än, men Karlssons äng är ett väldigt stort område som rymmer mer än bara villatomter, säger Mattias Adolfsson (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Vad prioriterar ni för byggen på Karlssons äng just nu?
– Vi har ett jättehov av villatomter i Kalmar och det här området blir del av kommunens satsning på att få fram 100 nya villatomter varje år. Nu ska 60 villatomter byggas i första etappen, sedan ytterligare 60 i nästa. Tanken är att de ska förmedlas via kommunens tomtkö, säger Mattias Adolfsson.

Nu pågår planarbetet för de 60 villatomter som ska byggas längs med Brunnslättsvägen i den första etappen.

– Planarbetet är gissningsvis klart framåt årsskiftet, men än är det för tidigt att säga när man kan börja bygga på området, säger Pär Svanfeldt, projekt och exploateringsenheten på Kalmar kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

extra

Efter misstänkta våldtäkten – mamman polisanmäler skolan

Gymnasieförbundet slår ifrån sig kritiken: "Vi har agerat som man kan förvänta sig".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:50, 22 november, 2017

Efter misstänkta våldtäkten – mamman polisanmäler skolan
Foto: Arkiv/Wikimedia commons.

På tisdagseftermiddagen avslöjade 24Kalmar att en misstänkt våldtäkt ägt rum på en gymnasieskola i Kalmar. En tjej som går på skolan ska ha blivit intvingad i ett rum där en kille tryckt ner hennes ansikte mot sitt könsorgan och rört henne mellan benen och på övriga delar av kroppen.

Senare samma kväll uttalade sig den utsatta tjejens mamma kritiskt mot skolans hantering av ärendet. För 24Kalmar berättade mamman att hon fick reda på vad som hänt genom en granne och att det dröjde runt 30 timmar innan skolledningen kontaktade henne. Hon reagerade även starkt över beslutet att den misstänkte killen inte stängs av.

LÄS MER: Skola dröjde 30 timmar med att kontakta förälder efter våldtäkt

– Jag kokar, jag kokar! Det här är inte okej. Att han ska gå fri medan min dotter ska vara livrädd är inte okej, sa mamman då.

På onsdagsförmiddagen träffades mamman och skolledningen vid ett möte. Direkt efter mötet polisanmälde hon skolan för tjänstefel, meddelar hon till 24Kalmar.

Dessutom har ytterligare en anmälan mot den misstänkta killen gjorts. Bakgrunden till den är det bråk mellan den misstänkte och tjejen som inträffade i skolan under tisdagen. Killen ska då ha hotat tjejen och därför misstänks han nu även för övergrepp i rättssak.

När 24Kalmar når rektorn på skolan vill hen inte kommentera händelsen eller när kontakten med anhöriga skedde. I stället hänvisar hen till Christian Sandahl, verksamhetsområdeschef vid Kalmarsunds gymnasieförbund.

– Just i det här fallet har vi valt att en person står för kontakten med media, det är den strategin vi har valt, säger Christian Sandahl när 24Kalmar når honom vid 14.30-tiden på onsdagen.

Sandahl berättar att han fick kännedom om den misstänkta våldtäkten under måndagseftermiddagen.

Vad hände efter att ni fått reda på det?
– Det var olika omständigheter som spelade in och vi försökte få en bild av vad som hade hänt. Vi tog kontakt med vårdnadshavare när vi visste vilka elever det handlade om, säger Sandahl.

Och när skedde det?
– Det vill jag inte kommentera, men det tog inte 30 timmar i alla fall, så mycket kan jag säga, säger Sandahl, som inte visste om att skolan polisanmälts för tjänstefel.

– Det känner jag inte till just nu. Det får vi hantera när vi får kännedom om det.

Så ni har inte identifierat några brister skolans agerade efter att man fått reda på vad som hade hänt?
– Utifrån den informationen som vi haft tycker jag att vi har agerat som man kan förvänta sig. Det är viktigt att säkerställa vad som har hänt och vilka som varit inblandade. Balanserar man olika ingångspunkter så tycker jag att vi gjort det.

Den misstänkta killen är fortfarande inte avstängd från skolan?
– Inte i nuläget, men det är en pågående process. Kommer det ny information kan det förändras men det är inte aktuellt just nu. Men vi har information som ligger till grund för detta. Hade beslutet påverkat elevernas säkerhet hade vi gjort en annan bedömning.

På tisdagen uppstod bråk och hot mellan den misstänkte och tjejen på skolan. En anmälan om övergrepp i rättssak har gjorts. Är inte det ett tecken på att det ändå har påverkat elevers säkerhet?
– Jag vill inte kommentera huruvida de har träffats eller inte och vad som i så fall har hänt mellan dem.

Vilket stöd får tjejen av skolan nu?
– Så fort det här här framkom har hon haft kuratorer på skolan och de fungerar som en inkörsport till andra åtgärder om det skulle behövas. Så det finns rutiner för detta.

24Kalmar har under dagen sökt ansvarig förundersökningsledare hos polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fotbollslaget samlar in pengar till svårt sjuka barn

Den lokala föreningen vill göra skillnad. "En fantastisk sak".

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:28, 22 november, 2017

Fotbollslaget samlar in pengar till svårt sjuka barn
Foto: Arkiv

Inför säsongen bestämde sig division 6-klubben Ljungbyholms GoIF att samla in pengar till organisationen Min Stora Dag, som anordnar aktiviteter och minnesvärda stunder för allvarligt sjuka barn.

– Det var vår tränare Henrik Bertilsson som kläckte idén och laget var inte sena att hoppa på. Vi kom fram till att vi skulle skänka 100 kronor för varje poäng vi tog i seriespelet. Tyvärr tog vi ”bara” 31 stycken, men vi fick med några sponsorer på tåget också, säger Karl-Henric Elling från Ljungbyholms GoIF.

I dagsläget har laget fått in 5 270 kronor – och har nu startat en kampanj för att få in ännu mer innan man avslutar insamlingen.

– Vi tänkte lägga ut information på hemsidan och hoppas att fler vill vara med och bidra till en sådan fantastisk sak.

Hur går man till väga om man vill vara med?
– Då swishar man till 900 5133 och märker betalningen med GOIF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Elfel orsakade störningar i tågtrafiken

(Uppdaterad 17.50) Ett elfel orsakade förseningar i tågtrafiken under onsdagen.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.17:14, 22 november, 2017

Elfel orsakade störningar i tågtrafiken
Foto: Arkiv

På grund av ett elfel var det under onsdagen störningar i tågtrafiken mellan Kalmar och Trekanten. Enligt Trafikverket kunde vissa tåg komma att ställas in med kort varsel.

Klockan 17.40 meddelade Trafikverket att tågtrafiken återigen kör normalt på sträckan. Vissa förseningar kan kvarstå ett tag framöver.

Stationer där trafiken kan påverkas: 
Kalmar, Emmaboda, Fredrikslund, Gemla, Hovmantorp, Kalmar södra, Lessebo, Nybro, Räppe, Smedby, Trekanten, Växjö, Åryd, Örsjö, Alvesta

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så gick han från noll till 700 miljoner

Han startade sitt första företag när han var tolv år gammal. På onsdagen föreläste och inspirerade grundaren till berömda krogkedjan i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:00, 22 november, 2017

Så gick han från noll till 700 miljoner
Anna Svensson, PwC och Magnus Helgesson. Foto: Karl-Oskar Karlsson

PwC:s Kunskapsdagar är ute på en turné där de gör fyra stopp på lika många dagar. Under måndagen och tisdagen besökte de Älmhult och Växjö. På onsdagen gästade de Kalmar.

– Det är uppbyggt i olika block med föreläsningar och aktiviteter. Vi vill dela med oss av kunskap till företagare och vi har många olika branscher här i dag, säger Anna Svensson från PwC.

Huvudpunkten på dagen var föreläsningen med Harrys-grundaren Magnus Helgesson, som gjorde en resa från uppstarten av restaurangen i Falkenberg, till en kedja som numera innehåller över 40 krogar runt om i hela Sverige, och som omsätter totalt 700 miljoner kronor.

– När jag var yngre var jag nog norra Europas snålaste person. Jag kunde inte ens bjuda på en seg råtta, säger han.

I dag arbetar han som föreläsare och mental coach.

Han är dessutom verksam inom Sturebadet Health, som jobbar med ett unikt verktyg inom hälsa som kallas CHR, där man mäter organisatorisk ohälsa och skapar en åtgärdsplan för att ta företag från bra till ”världsklass”.

– Det allra viktigaste är att man har en nöjd personalstyrka. Mår inte personalen bra kommer inget annat att funka. Nöjda medarbetare ger fler gäster och det er stålar. Allt ska vara enkelt, säger Magnus Helgesson.

Under tisdagskvällen passade han på att testa Harrys i Kalmar.

– De skötte sig galant, och jag tror inte de visste vem jag var först. Trevligt bemötande och god mat. Jag är mer än nöjd med restaurangen här i Kalmar, berömmer han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brukare lämnades ensam – hittades död i hemmet

Låg livlös på golvet när assistenten kom tillbaka.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:21, 22 november, 2017

Brukare lämnades ensam – hittades död i hemmet
Foto: Arkiv/Carelli.se

Det var när assistenten lämnade brukaren för att tömma disk- och tvättmaskinerna som den otäcka händelsen inträffade.

När assistenten kom tillbaka låg brukaren livlös på golvet och brukaren livs gick inte att rädda.

Nu har händelsen, som inträffade i Borgholms kommunÖland, lex Sarah-anmälts av assistansbolaget, då man upptäckt brister. Bland annat överensstämde inte de muntliga och skriftliga instruktionerna till de anställda.

Någon arbetsbeskrivning för brukaren fanns vid tillfället inte heller i hemmet. Händelsen inträffade dessutom i samband med att bolaget tog över brukaren efter kommunen.

Assistansbolaget gjorde en egen genomförandeplan istället för att överta kommunens.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng