En krokig väg tillbaka till arbetslivet

Kollegor, morgonfika och möten innebär vardag för många. Men inte alla har möjlighet att ge sig ut arbetslivet. Del-Ta Produktion i Kalmar erbjuder en väg dit genom rehab och arbetsträning. "Jag är en helt annan människa i dag" säger Fredrik Moberg om sin resa.

Emma Uddesson

Emma Uddesson

Kl.07:21, 30 maj, 2015

5 bilder
 • Fredrik Moberg har gjort en lyckad rehab-resa genom Del-Ta produktion. Foto: Emma Uddesson
  Fredrik Moberg har gjort en lyckad rehab-resa genom Del-Ta produktion. Foto: Emma Uddesson
 • På Del-Ta syns glada miner på alla håll. Foto: Emma Uddesson
  På Del-Ta syns glada miner på alla håll. Foto: Emma Uddesson
 • Marie Fransson, VD, och Cecilia Slottner Höglund, personalhandläggare. Foto: Emma Uddesson
  Marie Fransson, VD, och Cecilia Slottner Höglund, personalhandläggare. Foto: Emma Uddesson
 • Inne på kontoret i Kalmar arbetar 140 personer. Foto: Emma Uddesson
  Inne på kontoret i Kalmar arbetar 140 personer. Foto: Emma Uddesson
 • Flitens lampa lyser inne i lokalerna. Foto: Emma Uddesson
  Flitens lampa lyser inne i lokalerna. Foto: Emma Uddesson

– Jag skulle gärna vilja vara kvar här till pensionen, så mycket trivs jag, säger Fredrik Moberg, 39 år.

Han står och lutar sig över ett arbetsbord i midjehöjd inne på elverkstaden på Del-Ta Produktion i Kalmar. Företaget fungerar som en brygga ut i arbetslivet för människor som av olika anledningar kan ha svårt att ta sig dit på egen hand.

– Det behöver inte handla om något handikapp, det kan vara vem som helst som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden, säger Cecilia Slottner Höglund, personalhandläggare.

Här arbetar i dag cirka 140 personer med olika legouppdrag, till exempel montering, paketering och service. Alla har olika bakgrund och bagage i livet. Fredriks Mobergs resa på Del-Ta Produktion började 2011, men hans historia börjar med en olycka, några år tidigare.

2007 slet han sönder vänster hälsena när han spelade innebandy, och det krävde lång tid och rehab innan han kunde börja arbetsträna, då inom städbranschen. Men nästan direkt var olyckan framme igen.

– Jag blev påkörd av en lastbil, och fick en whiplashskada efter det. Jag har fortfarande huvudvärk och är stel i nacken och axeln. Sen har jag fått artros i vänster axel till råga på allt, säger Fredrik Moberg.

Efter många år av rehab och arbetsträning har han hittat hem på elverkstaden på Del-Ta produktion, där han nyligen blivit anställd – och stortrivs.

– Alla är här på olika grunder, det är helt otroligt att alla kan komma överens. Man pratar med alla och hälsar på alla, säger Fredrik Moberg.

Överallt i lokalerna lyser flitens lampa. Det monteras och plockas, och nästan vart man än tittar syns stora leenden. Här arbetar ungdomar, nyanlända invandrare, långtidsarbetslösa, personer med funktionsnedsättning – och alla har en helt egen resa att berätta om.

De flesta kommer hit via Arbetsförmedlingen och har praktik i kortare perioder. Med målet att de sedan ska kunna ta sig ut i arbetslivet på egen hand. Men i den mån det går så anställer även företaget själva.

– Jag har själv gjort en rehabresa efter en ryggskada och började först jobba halvtid här på Del-Ta, säger Marie Fransson, VD på företaget. Världens bästa jobb, som hon kallar det.

Kollegan Cecilia Slottner Höglund håller med. Viktigast på Del-Ta är inte vad sysselsättningen är – det handlar om att skapa en trygghet.

– Det finns många grundläggande mänskliga behov som vi med jobb tar för givet. Det handlar inte bara om arbete – utan om gemenskap, självkänsla och social samvaro, säger Cecilia Slottner Höglund.

FaktaOm Del-Ta produktion AB:

- Verksamheten har kontor i både Kalmar och Nybro. I dag jobbar totalt 210 personer på Del-Ta.

– Ett socialt företag där vinstmedel återinvesteras i den egna verksamheten.

- Syftet är att skapa sysselsättning för personer som har svårt att konkurrera på arbetsmarknaden.

- Verksamheten grundades 1986 och blev aktiebolag 1997.

- I dag ägs det av Del-Ta Intressenter, som består av Nybro kommun, Kalmar kommun och Del-Ta Personalförening.

- Företaget arbetar med legoproduktionen för företag och offentlig verksamhet. Samarbetspartners i dag är bland andra Smurfit Kappa Group, Luma och Motormännen.

– Förutom paketering och montering arbetar de också med att driva e-handel, och letar ytterligare fler uppdrag och samarbeten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stämningsfullt när Lucia tågade på Kalmar slott

För 25:e året lussade Kalmarbygdens Lucia på slottet. Se och lyssna på den stämningsfulla julkonserten från Gröna salen.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:09, 12 december, 2017

På tisdagskvällen gav Kalmarbygdens Lucia den traditionsenliga julkonserten på Kalmar slott. Tillsammans med sina tärnor spred årets Lucia Nilla Ek vacker sång och julstämning i Gröna salen.

Efter Luciatåget intog operasångerskan Yvonne Tuvesson Rosenqvist scenen och senare uppträdde även Badrumskören, Kalmar Manskör och Natalja och Konstantin Shakov.

LÄS MER: Hon blev Kalmarbygdens Lucia 2017

Se och lyssna på Luciatåget i spelaren högst upp i artikeln.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV+TEXT: Linnéstudentens torra ordvitsar gör viral succé

"Man har väl blivit någon form av d-kändis", säger den förre Kalmarbon.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:15, 12 december, 2017

TV+TEXT: Linnéstudentens torra ordvitsar gör viral succé
Flera av klippen har över två miljoner visningar på Facebook. Foto/Skärmdump: Privat/Ett gott skratt.

Använder du Facebook är chansen stor att du någon gång den senaste tiden har sett Niclas Norlindhs ansikte skymta förbi. Kanske har du även lyssnat på några av hans ordvitsar.

– Från början var det en liten plojgrej som vi skulle testa. Nu har det växt till något jäkligt stort, säger Norlindh.

LÄS MER: TV: Kalmarkillens imitationer gör succé på nätet

Sedan september har en handfull klipp med den förre Kalmarstudenten publicerats på Facebook-sidan Ett gott skratt. I filmerna sitter Niclas och en annan person mittemot varandra och drar ordvitsar av varierande kvalitet. Börjar någon att skratta tilldelas den andra en poäng.

– Humor engagerar. Dessutom känner alla en polare med dålig humor som de taggar under klippet – det är därför filmerna har fått så stor spridning, säger Norlindh.

Tillsammans har klippen över elva miljoner visningar och göteborgaren Norlindh, som lämnade Kalmar sommaren 2016 efter tre års journalistik-studier, blir nu igenkänd när han vandrar på Stockholms gator.

– Ja, det har jag blivit. Jag har blivit stoppad på stan ett 20-tal gånger och fått ta några selfies. Man har väl blivit någon form av d-kändis, säger Norlindh och garvar.

– Många kommer fram och frågar om det inte är jag som är ”han på Facebook” och tycker det är jävligt roligt att träffas. Man får ta det för vad det är, så länge folk är glada är det bara kul.

Varför tror du att det har blivit en sådan succé?
– Först och främst gillar människor att skratta. Sedan tror jag att folk uppskattar att vi har gjort det själva. Man ser att det finns någon form av produktion bakom klippen men man ser också att det inte har kostat miljontals kronor, säger Norlindh som arbetar som redaktör på medieföretaget Nyheter365.

Att leka med ord är något som alltid har roat Niclas och han skriver alltid sina egna vitsar. Men hur det från början blev så att han var en av de som skulle vara med i klippen kan han inte svara på.

– Kanske var jag ”den roliga göteborgaren” och det var därför som jag fick vara med. Staden Göteborg är ju starkt förknippat med dålig humor så det passade väl in, säger han.

I spelaren nedanför kan du se när Niclas utmanar Glenn Hysén i en match i Den som skrattar förlorar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Godisgigant expanderar – letar lokal i Kalmar

Den expansiva godiskedjan bekräftar intresset för en etablering i staden.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:55, 12 december, 2017

Godisgigant expanderar – letar lokal i Kalmar
Foto: arkiv

Godisjätten Kandy´z driver butiker i bland annat Stockholm, Gävle och Mjölby. Med sitt enorma godissortiment vill man nu fortsätta slå sig in i städer runt om i landet. Andreas Östergren är verksamhetscontroller och en av de som arbetar med nyetableringar för kedjan. Han berättar att man vill expandera kraftigt de kommande åren.

– Vi har tio butiker öppna idag varav tre öppnat i år. Vi har som mål att växa med fem nya butiker varje år de kommande fem åren. Kanske kan det till och med bli fler, säger han.

En av dessa butiker kan mycket väl hamna i Kalmar.  

– Kalmar är en stad som vi har ögonen på. Vi har inte hittat en lämplig lokal ännu. Det är A och O för oss. En bra lokal och en bra franchisetagare. Men det är klart intressant, absolut, säger Östergren.

– Vi har dock inget konkret klart här ännu, fortsätter han.

Hur lyder ert koncept?
– Vi säljer godis och vill erbjuda en godisupplevelse för våra kunder. Vi har stora, välfyllda butiker. När vi nu etablerar oss framöver tittar vi efter lokaler om cirka 250-500 kvadratmeter.

Upplever du att det är svårt att hitta rätt?
– Jag skulle säga att det är lite 50-50 när det kommer till franchisetagare och lokal. Ibland är det ena svårare än det andra. Vi får väldigt mycket förfrågningar om etableringar och lyssnar på alla.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många miljoner gick Ica Maxi i Kalmar med vinst

Är en av de mest lönsamma Ica-butikerna i Sverige.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:49, 12 december, 2017

Så många miljoner gick Ica Maxi i Kalmar med vinst
Patrick Wiberg äger Ica Maxi i Kalmar. Foto: Arkiv

Ica står för drygt 50 procent av Sveriges dagligvaruhandel, enligt Dagligvarukartan 2017 som tas fram av HUI Research. På andra plats kommer Coop som har 19 procent av marknaden. Lidl och Netto står tillsammans för drygt sex procent.

– Att Ica gör ett så bra resultat kan vara ett tecken på att de har bra relationer med sina kunder, säger Sharon Lavie, familjeekonom till Aftonbladet.

LÄS MER: Kalmarbutik tog hem pris för andra året i rad

Det behöver inte betyda att de har lägre priser menar hon.

– Det kan istället handla om mervärden som andra butiker i närheten inte kan ge. Öppettider, om man tycker personalen är hjälpsam, vilka erbjudanden man får.

Anders Svensson är vd för Ica Sverige.

– De butiker som har god lönsamhet har löpande investerat i butiken och personalen och har därför mycket nöjda kunder. Har man nöjda kunder ökar försäljningen och lönsamheten kommer med det, säger han till Aftonbladet.

En Ica-butik som har investerat de senaste åren är Maxi i Kalmar, som bland annat har byggt till en ny kafédel, ny förbutik, nytt apotek och ett ”greenroom”.

I Aftonbladets granskning över de 35 mest lönsamma Ica-butikerna i Sverige hamnar Maxi i Kalmar på 15:e plats.

Totalt gjorde Maxi en vinst på över 17 miljoner kronor det senaste året och den totala omsättningen landade på 477 986 000 kronor.

Den mest lönsamma Ica-butiken i landet ligger i Jönköping. Den Ica Maxi-butiken gjorde en vinst på över 41 miljoner kronor det gångna året och hade en omsättning på över 642 miljoner.

FaktaIca Maxi Kalmar:
Företag: Optimera Detaljhandel AB.
VD/Ägare: Patrick Wiberg.
Inkomst av tjänst: 842 367 kronor.
Överskott av kapital: 6 596 214 kronor.
Antal anställda: 84.
Resultat efter avskrivningar: 23 998 000 kronor.
Summa eget kapital: 23 662 000 kronor.
Totat omsättning: 477 986 000 kronor.
Årets vinst: 17 268 000 kronor.
Rörelsemarginal: 5,02 %.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En till sjukhus efter seriekrock

(UPPDATERAD 16:52): Räddningstjänsten klippte upp taket på bilen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:08, 12 december, 2017

En till sjukhus efter seriekrock
Foto: Arkiv

Det var vid 16-tiden som olyckan inträffade i rondellen vid Snurrom mellan Lindsdal och Kalmar. Totalt var det tre bilar inblandade i olyckan.

– Man kan säga att det blev en seriekrock. En bil körde in i en annan som i sin tur körde in i en tredje, berättar Tomas Lindström vid räddningstjänsten i Kalmar.

Totalt var tre personer inblandade i krocken varav en fick föras till sjukhus i ambulans.

– Den personen fick vi plocka ut genom att klippa upp taket på bilen. Skadeläget på den personen har jag inga uppgifter om, säger Lindström.

I samband med olyckan stod trafiken stilla längs med Norra vägen, men det ska vid 16.50-tiden återigen vara full framkomlighet förbi olycksplatsen.

Efter olyckan sanerade räddningstjänsten på platsen och två bilar fick bärgas därifrån.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng