Malin och Anita Wollin: Mamma är inte lik sin mamma

Två profilstarka Kalmarkvinnor, båda mammor – men inte så lika. Inför mors dag tog 24Kalmar en fika med Malin Wollin och Anita Wollin och pratade om skillnaden mellan mammaideal nu och då, biologi, och ett par Levi's 501:or som blev rosa.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.11:25, 31 maj, 2015

3 bilder
  • Malin och Anita Wollin rings ofta – och det handlar ofta om barnpassning. Foto: Kaisa Andersson
    Malin och Anita Wollin rings ofta – och det handlar ofta om barnpassning. Foto: Kaisa Andersson
  • Anita Wollin får hjälp med sminkningen av dottern Malin Wollin.
    Anita Wollin får hjälp med sminkningen av dottern Malin Wollin. "Din mascara sitter inte ens på ögonfransarna", säger Malin.
  • Foto: Kaisa Andersson
    Foto: Kaisa Andersson

Vi träffas i Krustenstiernska gårdens kafé, där den prunkande grönskan och blommande syrénbuskarna nästan ger en ledtråd om vilken dag som är på ingång. Syrénerna blommar ju som mest på mors dag, det vet ju alla.

Visst syns det att de är mor och dotter: Krönikören, journalisten och bloggaren Malin Wollin och C-politikern och fastighetsföretagaren Anita Wollin. De har samma nötbruna hår och skarpa blick – men framför allt har de samma krassa humor.

– Jag ringer till mamma jätteofta, vi pratar nästan varje dag – och då vill jag bara ha barnvaktshjälp. Nej, såhär är det: Jag ringer inte varje dag, men när jag ringer så vill jag ha hjälp. Jag är nog inte så omtänksamt lagd, säger Malin.

– Jag tror absolut du är omtänksam, men när du inte behöver vara det så ödslar du inte energi på det, säger Anita.

Dottern har tagit med en sminkväska för att pudra på sin mamma innan fotograferingen. ”Jag har faktiskt tagit på mig mascara idag” protesterar Anita. ”Din mascara sitter ju inte ens på fransarna” säger Malin syrligt.

Båda skrattar. Men trots att de båda är personer som inte har några problem med att synas och höras, personer med starka åsikter och det man brukar kalla jävlaranamma så är de egentligen inte så lika, säger de.

Malin är mer lik sin pappa, har mer temperament och oförmåga att tänka abstrakt, säger hon. Olikheterna har dock inte gjort att de bråkat så mycket under uppväxten, något man kanske slentrianmässigt tänker att en mor och en dotter gör.

Ändå minns de sina duster. Som när Anita råkade färga en tonårig Malins svindyra Levi’s 501:or rosa:

– Då sa jag bara att ”näe, nu får du köpa ett par nya jeans!” och sen direkt efteråt tänkte jag ”men gud! Det kommer hon inte ha råd med?”.. Har jag sagt till dig att jag fick sånt dåligt samvete?


– Normala människor tänker så, säger Anita.

– Nej men det tror jag inte man gör när man är 13-14 år, mina nya fina jeans, nu har du förstört dem. Men du kunde ha sagt ”tvätta dina egna jävla byxor”.

Malin fick ett par nya jeans och numer är de båda mammor, Malin till fyra barn, och Anita till sina två döttrar.

Båda är överens om att mammarollen, trots att den har förändrats, fortfarande innebär den totala uppoffringen, att man måste sätta någon annans bästa i första rummet  – hela tiden. En känsla, som är lika självklar som den är läskig.

– När jag var gravid och du var nyfödd så kunde jag drömma mardrömmar om att du inte hade fått mat på tre dagar. Och det tror jag är sunt. Så borde det vara i naturen, att man är orolig för sin avkomma, att man gör allt för den, säger Anita.

Men det här med naturen är svårt. Även om Malin säger sig själv ha svårare att förstå en mamma som inte offrar sig för sina barn – än en pappa som gör samma sak, vill hon gärna flika in att mammarollen, trots allt är en slags konstruktion som baserar sig på gamla invanda könsroller och arbetsfördelning.

– Från början var det helt enkelt så att en var hemma med barnet i grottan och en var tvungen att gå ut och skaffa maten. Men vi är ju inte i grottan längre, det var ju skitlängesen.

Mors dag firades ursprungligen som en dag då ”lilla mor” uppvaktades med sång och slapp hemarbete, med den självklara förutsättningen att det är mor som ska göra allt hemma. Och på den punkten har vi inte kommit så långt, säger Malin.

– Visst, det har hänt massor: Kvinnor kan dela föräldraledigheten och ska göra karriär, ta hand om sitt utseende, ha egentid och gå på gympa och allt det här. Men man ska ändå göra lika mycket hemma, säger hon.

Är kraven högre på mammor idag?
– I mer generella termer så har ju synen på både mammor och pappor förändrats. Idag finns det så förbaskat mycket utsagor om allting, man ska göra si och så, man ska hinna det och göra det, säger Anita.

– På min tid och ännu längre tillbaka så hade man sina roller. Det var inte så mycket som det spekulerades om, att barnen ska äta det, och göra det. Man visste ungefär, de ska ha köttbullar och potatis och grönsaker i rimlig mängd. Idag kommer hela tiden nya rön som säger att man ska vara på olika sätt, säger Anita.

I dagens samhälle framhålls snarare betydelsen av föräldraskapet, och inte just moderskapet, som av vissa kan upplevas som förlegat eller tvingande. Finns det då någon poäng att fira mors dag? Malin säger nej och Anita säger ja.

– Vi kan väl ha kvar det precis som vi kan ha kvar Trandagen, som en tradition, säger Malin.

– Jag tycker man nästan alltid borde ta tillfället i akt att fira. Varför inte fira mor då genom att bara träffas, säger Anita.

På mors dag kommer de, trots allt, att fira tillsammans med en stor middag ute hos Anita och Malins pappa Christer på Skaftnäs norr om Rockneby. Malin önskar sig en ”svindyr Estee Lauder-mascara” och Anita en gåva till Läkarmissionens arbete mot mödradödlighet.

– Jo men om mors dag handlar om att uppmärksamma mammors situation i andra länder, och att man bara får ge bort förlossningar, då är det okej, säger Malin.

– Var och en får göra som de vill givetvis, men det är en god idé, säger Anita.

– Men varför säger du så, att var och en får göra som de vill? Så typiskt politiker. Alla som firar mors dag måste dö.

– Du får fan ingen middag på söndag!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är årets glöggsmak

Blossa 17 har presenterats. "Vår tolkning av..."

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.17:03, 20 september, 2017

Här är årets glöggsmak
Årets glögg smaksätts med mango, spiskummin och chili. Foto: Pressbild

Sedan 2003 har Blossa lanserat en ny glöggsmak inför varje vinter. Fram till 2010 var det främst nordiska influenser som till exempel lingon, saffran och vinteräpple.

Därefter har man tittar mer internationellt och tagit inspiration från bland annat Sydamerika, Japan, Frankrike och England.

I år föll valet på Indien. Glöggen smaksätts med mango, spiskummin och chili.

– I Indien hittar vi många av de smaker och kryddor som redan finns i Blossas glögg, såsom kardemumma, ingefära och kryddnejlika. I Blossa 17 Old Delhi ger mangon en tropisk fruktton som både kompletteras och kontrasteras fint med de traditionella glöggkryddorna, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender hos Blossa, i ett pressmeddelande.

Formen och färgen på flaskan är inspirerad av traditionell indisk skyltmålning. Den gamla hantverkstraditionen kan dekorera bland annat lastbilar, marknadsstånd och byggnader.

– Den kryddiga tonen i årets glögg förstärks ytterligare av spiskummin för att i slutet få en tydlig hetta från chilin. Detta är vår tolkning av Indien, säger Åsa Orsvärn.

Glöggen finns i Systembolagets beställningssortiment från och med denna onsdag.

Fakta



Tidigare smaker på Blossas årgångsglögg:

2003 Pomerans
2004 Vinteräpple
2005 Hjortron & Armagnac
2006 Lingon & Enbär
2007 Havtorn & Kanel
2008 Blåbär
2009 Clementin
2010 Saffran
2011 Arabica
2012 Yuzu & Ingefära
2013 Dalecarlia
2014 Lavande
2015 Earl grey
2016 Kråkbär
2017 Mango, spiskummin & chili

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vimmel

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

I helgen var 24Kalmars fotograf ute i vimlet – kanske fastnade du eller någon du känner på bilderna?

Redaktionen

Redaktionen

Kl.09:39, 18 september, 2017

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Patrik Långberg

24Kalmars vimmelfotograf Patrik Långberg kollade in läget på HarrysO’Learys och Krögers.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Emmas krämiga pastarätt – en succé i vardagen

Emma Håkansson är tillbaka med ett välsmakande recept - denna gång med en pastarätt innehållandes såväl gorgonzolasås som kycklingbröst, rostade valnötter och smörstekta äppen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:10, 17 september, 2017

Emmas krämiga pastarätt – en succé i vardagen

Pasta är en variabel råvara som passar utmärkt till både vardag och fest. För att få den där lilla extra smaken på dina pastarätter rekommenderar Emma att salta pastavattnet rejält – tänk kallsup. Blanda gärna dina pastasåser med pastan innan du serverar rätten. Spara några deciliter av kokvattnet innan du häller av pastan i durkslaget för att kunna blanda ut din pastasås.

Pasta med champinjon- och gorgonzolasås, kycklingbröst, rostade valnötter och smörstekt äpple. En krämig och spännande rätt med pikant och salt smak från gorgonzolan som bryts av med sötma från äpplet och där valnötterna står för texturen.

ANNONS!! Emma Håkansson

Du behöver (4 portioner)
4 st färska/tinade kycklingfiléer
400 g spaghetti eller annan valfri pasta
1 st gul lök
200 g champinjoner
5 dl grädde
150 g gorgonzola
3 krm salt
100 g valnötter
2 st äpplen
Färsk persilja
Svartpeppar
Olivolja
Smör

Gör så här
Sätt ugnen på 150 °C. Torka kycklingfiléerna torra och krydda rejält med salt och peppar. Hetta upp olivolja i stekpanna och bryn kycklingen på hög värme tills de fått en fin färg. Sätt in i ugnen i ca 20 min eller tills kycklingen uppnått en temperatur på 70 °C. Skiva upp kycklingen innan servering.

image-1-1

Grovhacka valnötterna och rosta i torr panna i några minuter. Se till att skaka om då och då. Lägg i skål fram till servering.

Hacka lök och champinjoner. Stek svampen i torr panna ca 3 min för att de ska urvätskas. Ha sedan i en klick smör samt löken. Stek på svag värme ytterligare 3 min. Häll i grädde och smula ner gorgonzolan. Låt småputtra på väldigt låg värme fram till servering. Smaka av med lite salt om det behövs.

Skär äpplen i kuber och smörstek på låg värme i bara några minuter.

Koka upp pastavatten. Glöm inte salta! Koka pastan al dente, dvs minska koktiden med någon minut eftersom du ska blanda pastan med den varma pastasåsen och tillagningen fortsätter där. Spara lite pastavatten.

Blanda champinjon- och gorgonzolasåsen med den nykokta pastan och ha i någon deciliter pastavatten. Dra några extra varv med pepparkvarnen. Lägg upp pastan, på med kycklingen och toppa med valnötter, äpple, bitar av gorgonzola och färsk persilja. Hoppas det smakar!

Hörs nästa vecka, och glöm inte följa Emma på instagram – Emmasmatlagning

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då ska du vara född för att lyckas i livet

En ny studie visar att barn födda i en viss månad har större chans till framgång.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:59, 17 september, 2017

Då ska du vara född för att lyckas i livet
Foto: Genre/Pixabay

Det är forskare på tre amerikanska universitet som har undersökt data kring tusentals skolbarn i USA. De kom fram till att barn födda i september har störst chans att lyckas allra bäst, enligt Damernas värld.

I USA är septemberbarnen äldst i sina klasser, jämfört med Sverige där indelningen i skolan sker efter det ”vanliga” kalenderåret.

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att samma princip gäller i Sverige. Barn som födds i januari har större chans att få högre betyg under skolåren. De är även mer framgångsrika inom idrotter.

Den amerikanska studien visar att 80 procent av flickorna och 70 procent av pojkarna i USA, som är födda i september, lyckas bättre i skolan och är mer benägna att plugga vidare. Det är även mindre sannolikt att de hamnar i fängelse.

Eftersom de är framgångsrika tidigt i livet och får beröm och uppmuntran från omgivningen får de också bättre självkänsla, enligt forskningsstudien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

5 steg: Så blir du nästa youtube-stjärna

Här är tipsen för att lyckas som youtuber.

Mia Martelleur

Kl.22:06, 16 september, 2017

5 steg: Så blir du nästa youtube-stjärna
Foto: Pixabay

Drömmer du om att kunna försörja dig på att lägga upp videos på till exempel Youtube eller andra sociala medier? Veckorevyn har listat de 5 säkraste tipsen att följa om du vill lyckas inom cybervärlden.

1. Starta smått – learn by doing

Många av de mest sedda klippen på internet är filmade med en vanlig mobil och väldigt enkelt redigerade. Ladda ned något gratisprogram med videoredigering och börja lära dig hur det fungerar! Filma dig själv eller en vän och experimentera med redigering och effekter. Det finns ingen genväg – du lär dig genom att prova dig fram.

Telefon, mobil, resa, selfie, bild, fotografera, instabild, Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

2. Analysera YouTubers

Hitta inspiration från youtubers, instagram-profiler eller Facebook-profiler som faller dig själv i smaken och analysera deras videos. Hur klipper de? Vad har de för innehåll? Hur arbetar de med ljus? Vad skulle du ändra om du själv lägger upp ett klipp och vad kan du använda dig av?

Lägg även tid på tutorials (instruktionsfilmer) på youtube där du kan lära dig allt möjligt om vad som helst – som hur olika redigeringsprogram fungerar.

Dator, Youtube

Foto: Pixabay

3. Gå en kurs 

Om du ledsnar på tutorials eller vill lära dig ännu mer så kan du gå en kurs inom video och redigering riktat mot sociala kanaler. Det finns kurser för både nybörjare och mer avancerade redigerare och på så vis kan du lära dig allt du behöver veta om videoproduktion.

4. Investera i material

För att göra lite proffsigare videos – skaffa ett stativ och en fotolampa. Det finns i alla möjliga storlekar och former beroende på vad du har för kamera och behov. Även en selfiestick kan vara användbar om du ska ut och vlogga (video-blogga) och filma delar av din vardag eller speciella händelser.

Bild, Selfie, Vatten, Strand, Sociala Medier

Foto: Pixabay

5. Bestäm innehållet: Vad vill du förmedla med dina videos? 

Det allra viktigaste i en film, oavsett vilken kanal den ska gå i, är innehållet. Vad vill du förmedla med dina videos? Låt detta gå som en röd tråd genom hela klippet. Du kan till exempel skapa specifika känslor av klippet beroende på scensättning, ljud, ljus och text. Så vad vill du förmedla? Är det en film om kläder, ett humorklipp eller en resa? Ska filmen skapa lugn, skratt eller till exempel upprördhet?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng