Malin och Anita Wollin: Mamma är inte lik sin mamma

Två profilstarka Kalmarkvinnor, båda mammor – men inte så lika. Inför mors dag tog 24Kalmar en fika med Malin Wollin och Anita Wollin och pratade om skillnaden mellan mammaideal nu och då, biologi, och ett par Levi's 501:or som blev rosa.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.11:25, 31 maj, 2015

3 bilder
 • Malin och Anita Wollin rings ofta – och det handlar ofta om barnpassning. Foto: Kaisa Andersson
  Malin och Anita Wollin rings ofta – och det handlar ofta om barnpassning. Foto: Kaisa Andersson
 • Anita Wollin får hjälp med sminkningen av dottern Malin Wollin.
  Anita Wollin får hjälp med sminkningen av dottern Malin Wollin. "Din mascara sitter inte ens på ögonfransarna", säger Malin.
 • Foto: Kaisa Andersson
  Foto: Kaisa Andersson

Vi träffas i Krustenstiernska gårdens kafé, där den prunkande grönskan och blommande syrénbuskarna nästan ger en ledtråd om vilken dag som är på ingång. Syrénerna blommar ju som mest på mors dag, det vet ju alla.

Visst syns det att de är mor och dotter: Krönikören, journalisten och bloggaren Malin Wollin och C-politikern och fastighetsföretagaren Anita Wollin. De har samma nötbruna hår och skarpa blick – men framför allt har de samma krassa humor.

– Jag ringer till mamma jätteofta, vi pratar nästan varje dag – och då vill jag bara ha barnvaktshjälp. Nej, såhär är det: Jag ringer inte varje dag, men när jag ringer så vill jag ha hjälp. Jag är nog inte så omtänksamt lagd, säger Malin.

– Jag tror absolut du är omtänksam, men när du inte behöver vara det så ödslar du inte energi på det, säger Anita.

Dottern har tagit med en sminkväska för att pudra på sin mamma innan fotograferingen. ”Jag har faktiskt tagit på mig mascara idag” protesterar Anita. ”Din mascara sitter ju inte ens på fransarna” säger Malin syrligt.

Båda skrattar. Men trots att de båda är personer som inte har några problem med att synas och höras, personer med starka åsikter och det man brukar kalla jävlaranamma så är de egentligen inte så lika, säger de.

Malin är mer lik sin pappa, har mer temperament och oförmåga att tänka abstrakt, säger hon. Olikheterna har dock inte gjort att de bråkat så mycket under uppväxten, något man kanske slentrianmässigt tänker att en mor och en dotter gör.

Ändå minns de sina duster. Som när Anita råkade färga en tonårig Malins svindyra Levi’s 501:or rosa:

– Då sa jag bara att ”näe, nu får du köpa ett par nya jeans!” och sen direkt efteråt tänkte jag ”men gud! Det kommer hon inte ha råd med?”.. Har jag sagt till dig att jag fick sånt dåligt samvete?


– Normala människor tänker så, säger Anita.

– Nej men det tror jag inte man gör när man är 13-14 år, mina nya fina jeans, nu har du förstört dem. Men du kunde ha sagt ”tvätta dina egna jävla byxor”.

Malin fick ett par nya jeans och numer är de båda mammor, Malin till fyra barn, och Anita till sina två döttrar.

Båda är överens om att mammarollen, trots att den har förändrats, fortfarande innebär den totala uppoffringen, att man måste sätta någon annans bästa i första rummet  – hela tiden. En känsla, som är lika självklar som den är läskig.

– När jag var gravid och du var nyfödd så kunde jag drömma mardrömmar om att du inte hade fått mat på tre dagar. Och det tror jag är sunt. Så borde det vara i naturen, att man är orolig för sin avkomma, att man gör allt för den, säger Anita.

Men det här med naturen är svårt. Även om Malin säger sig själv ha svårare att förstå en mamma som inte offrar sig för sina barn – än en pappa som gör samma sak, vill hon gärna flika in att mammarollen, trots allt är en slags konstruktion som baserar sig på gamla invanda könsroller och arbetsfördelning.

– Från början var det helt enkelt så att en var hemma med barnet i grottan och en var tvungen att gå ut och skaffa maten. Men vi är ju inte i grottan längre, det var ju skitlängesen.

Mors dag firades ursprungligen som en dag då ”lilla mor” uppvaktades med sång och slapp hemarbete, med den självklara förutsättningen att det är mor som ska göra allt hemma. Och på den punkten har vi inte kommit så långt, säger Malin.

– Visst, det har hänt massor: Kvinnor kan dela föräldraledigheten och ska göra karriär, ta hand om sitt utseende, ha egentid och gå på gympa och allt det här. Men man ska ändå göra lika mycket hemma, säger hon.

Är kraven högre på mammor idag?
– I mer generella termer så har ju synen på både mammor och pappor förändrats. Idag finns det så förbaskat mycket utsagor om allting, man ska göra si och så, man ska hinna det och göra det, säger Anita.

– På min tid och ännu längre tillbaka så hade man sina roller. Det var inte så mycket som det spekulerades om, att barnen ska äta det, och göra det. Man visste ungefär, de ska ha köttbullar och potatis och grönsaker i rimlig mängd. Idag kommer hela tiden nya rön som säger att man ska vara på olika sätt, säger Anita.

I dagens samhälle framhålls snarare betydelsen av föräldraskapet, och inte just moderskapet, som av vissa kan upplevas som förlegat eller tvingande. Finns det då någon poäng att fira mors dag? Malin säger nej och Anita säger ja.

– Vi kan väl ha kvar det precis som vi kan ha kvar Trandagen, som en tradition, säger Malin.

– Jag tycker man nästan alltid borde ta tillfället i akt att fira. Varför inte fira mor då genom att bara träffas, säger Anita.

På mors dag kommer de, trots allt, att fira tillsammans med en stor middag ute hos Anita och Malins pappa Christer på Skaftnäs norr om Rockneby. Malin önskar sig en ”svindyr Estee Lauder-mascara” och Anita en gåva till Läkarmissionens arbete mot mödradödlighet.

– Jo men om mors dag handlar om att uppmärksamma mammors situation i andra länder, och att man bara får ge bort förlossningar, då är det okej, säger Malin.

– Var och en får göra som de vill givetvis, men det är en god idé, säger Anita.

– Men varför säger du så, att var och en får göra som de vill? Så typiskt politiker. Alla som firar mors dag måste dö.

– Du får fan ingen middag på söndag!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bloggprofilens babylycka – gravid med sitt femte barn

Malin "Fotbollsfrun" Wollin och före detta Kalmar FF-backen Joachim Lantz väntar barn.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:26, 17 maj, 2017

Bloggprofilens babylycka – gravid med sitt femte barn
I september blir Malin Wollin mamma för femte gången. Foto: Arkiv/Privat

Det är på sin blogg hos Amelia som Malin Wollin avslöjar den glada nyheten. Detta blir bloggarens femte barn tillsammans med Joachim Lantz.

”I en intervju i Mama för snart fyra år sedan sa jag ”Nu blir det inga fler bebisar för mig. Stellan är min final –Jag hade fel”, skriver Wollin på bloggen.

Födseln är planerad till september och paret Wollin-Lantz har avböjt att ta reda på könet.

– Jag har ett namn som Joacim sagt nej till. Blir det en pojke vill jag att han ska heta Benny. Men tro det eller ej, det blev nedröstat, säger hon till Aftonbladet, där hon också är kolumnist.

Wollin har tidigare bloggat om ett tidigare missfall i vecka 19 samt den dramatiska förlossningen när hon fick Stellan, sitt fjärde och senaste barn.

På frågan om varför det nu blir ett till barn säger hon ”det undrar jag också när alla fyra barn är hemma”, med ett skratt.

– De är så gulliga. Jag har inget bättre svar. Alla andra livsbeslut kan man resonera ihop på något snyggt sätt. Men det är väl djuriska behov i mig och att bebisar är gulliga. Det är inte svårare än så, säger Malin Wollin.

Hon och Joachim Lantz har sedan tidigare Astrid 14, Saga 12, Arvid 7 och Stellan 5 år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fira Mors dag med vintage och Elsa Billgren

Färgstarka klänningar, vintage och ett öga för inredning. I slutet av maj kommer den kända TV-profilen till Kalmar Slott för att lära kalmariterna hur man inreder med vintage.

Linn Johansson

Linn Johansson

Kl.10:24, 14 mars, 2017

Fira Mors dag med vintage och Elsa Billgren
Författaren och vintageälskaren Elsa Billgren kommer till Kalmar i maj. Foto: pressbild destination Kalmar

På Mors dag den 28 maj bjuder Kalmar Slott in inredaren, vintageälskaren och författaren Elsa Billgren till en helkväll i inredningens tecken.

Förutom att hon syns på TV4 i Äntligen Hemma har hon gett ut flertalet böcker om inredning för att skapa ett mer kreativt hem, utan att det kostar en förmögenhet.

Lagom till försommaren besöker hon alltså Kalmar för att ge sina bästa tips och tricks för att lyckas få ett personligt hem, med både gamla och nya fynd.

Jag ger tips på vad du alltid ska hålla utkik efter och hur du hittar fynden på loppis. Jag ger också mina bästa knep på hur du får till en personlig och mysig stämning hemma med hjälp av vintageinredning och hur du mixar ihop sådant du redan har, säger Elsa Billgren i ett pressmeddelande till destination Kalmar.

I samband med att det blir allt grönare ute, kommer Elsa Billgren också tipsa om hur du kan få det gröna rummet mer personligt med fina färgkombinationer och vintagefynd. 

Biljetterna till kvällen på Kalmar slott släpptes den sjunde mars och förutom inspirationskvällen med Elsa Billgren kan man köpa till en trerättersmiddag som serveras i Slottsrestaurangen. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”En person som blir full på julafton skulle jag sparka ut”

Malin Wollin har bestämt sig – att dricka alkohol under julfirandet är inget alternativ.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.09:16, 24 december, 2016

”En person som blir full på julafton skulle jag sparka ut”
För sjunde året är Malin Wollin en av ambassadörerna för kampanjen Vit jul. Foto: Arkiv

IOGT-NTO-kampanjen Vit jul försöker få fler vuxna att slopa alkoholen under julen och låta högtiden vara till för barnen. För sjunde året är journalisten, författaren och bloggaren Malin Wollin från Kalmar en av ambassadörerna.

Alkohol är normen, och då är det svårare att skapa opinion kring problemen som omger den. Människor känner sig ifrågasatta och skuldbelagda, det övertygar mig bara än mer, säger Wollin om varför hon ännu en gång har valt att vara ansiktet utåt för kampanjen.

Utöver kampanjen, gör du någonting annat för att människor inte ska dricka alkohol i samband med julfirandet?
– Nej, jag lägger mig inte i vad den och den äter och dricker. Jag nöjer mig med att vara ambassadör för Vit jul och sjunga mustens lov.

Har du någon personlig relation till alkohol vid julfirande?
– Nej, mina jular har alltid varit vita. En person som blir full på julafton skulle jag sparka ut utan jacka, säger Wollin som själv inte dricker alkohol vid högtider när barnen är med.

Om det finns några föräldrar där ute som funderar på att skippa nubben i år – vad har du för tips? Hur ska man tänka?
– Jag kan inte säga vad någon ska tänka. Men på ett väldigt konkret plan så undrar jag varför man vill bedöva gom och tunga så att man inte känner alla smaker, säger Wollin.

Vill du själv göra ett statement och avstå alkoholen under julen kan du skriva upp dig på kampanjens hemsida. Dagen innan julafton hade cirka 22 000 skrivit under.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon kan få pris för bästa ljudbok

Kalmarprofilen Malin Wollins senaste bok har blivit nominerad till Årets Ljudbok.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.08:48, 3 december, 2016

Hon kan få pris för bästa ljudbok
Hennes bok är nominerad till Årets Ljudbok. Foto: Arkiv

I september släppte Malin Wollin sin senaste bok Till min dotter som handlar om en mammas ord till sin tonårsdotter.

Ljudboken är inläst av Mirja Turestedt och har nu blivit nominerad till Årets Ljudbok i kategorin skönlitteratur.

Priset instiftades år 2008 av skådespelaren Peter Stormare, ordförande för Bok & Biblioteksmässan samt VD för Synskadestiftelsens bolagsgrupp. År 2014 tog Storytel över priset.

Böckerna som nomineras är utvalda av lyssnarna själva som sedan får rösta på sin favorit. De fem med flest röster kommer sedan att lyssnas på av en jury som utser en vinnare.

Här går det att rösta, läsa mer om priset och se övriga nominerade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populärt boksläpp med stjärnförfattare

Intresset var stort för det stora boksläppet hos Dillbergs bokhandel. Bland de aktuella författarna fanns bland annat Kalmarprofilen Malin Wollin och den erfarna Jan Guillou.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.22:58, 8 september, 2016

4 bilder
 • Jan Guillou och Malin Wollin var två av författarna som släppte nya böcker hos Dillbergs. Foto: Hanna Thulin
  Jan Guillou och Malin Wollin var två av författarna som släppte nya böcker hos Dillbergs. Foto: Hanna Thulin
 • Lena Ebervall och Per E Samuelsson. Foto: Hanna Thulin
  Lena Ebervall och Per E Samuelsson. Foto: Hanna Thulin
 • Fullt hus hos Dillbergs bokhandel. Foto: Hanna Thulin
  Fullt hus hos Dillbergs bokhandel. Foto: Hanna Thulin
 • Personalen fick ta fram kontorsstolarna. Dillbergs Bokhandel. Foto: Hanna Thulin
  Personalen fick ta fram kontorsstolarna. Dillbergs Bokhandel. Foto: Hanna Thulin

Dillbergs bokhandel var fullpackad under torsdagskvällen. Bokhyllorna var undanrullade för att få plats med alla stolar. Personalen var till och med tvungna att hämta sina kontorsstolar för att kunna ge alla någonstans att sitta.

– Man skulle behöva ett skohorn för att få plats med fler folk, skojade Dillbergs ägare Katarina Jeansson.

Hela 120 personer hade köpt biljett och klämt ihop sig på den lilla ytan i bokaffären för att få vara med på boksläppet av 3 nya böcker från Piratförlaget. Till och med förlagets VD, Ann-Marie Skarp, var på plats.

Först ut att prata var makarna Lena Ebervall och Per E Samuelsson som har släppt boken Florence Stephens förlorade värld. Den handlar om Husebyskandalen som skakade Sverige på femtiotalet och om hur Florence Stephens förlorade sitt slott och sitt kungarike.

– Den får mig att vilja åka till Huseby med en gång, säger Katarina Jeansson.

Näst på tur är Kalmarprofilen Malin Wollin, som även hon släpper en ny bok. Hennes bok heter Till min dotter och handlar om en mammas ord till sin tonårsdotter.

– När man själv får en dotter så tvingas man bli feminist, man vill inte att ett enda hårstrå ska hamna fel på deras huvud. Det här är ett stridsrop för alla tjejer. Det finns en begränsad yta där tjejer får vara och vad tjejer får lov att säga.

Boken har inspirerats av Malin Wollins egna förhållande till sina döttrar.

– Förhoppningsvis är det någon som känner igen sig och som kan känna att de inte är ensamma i sina upplevelser och tankar.

Sist ut bland författarna var Jan Guillou, en favorit hos Dillbergs bokhandel då han har besökt butiken flera gånger. Hans bok, Äkta amerikanska jeans, är inspirerad av hans egna upplevelser under 50-talet.

– Precis som huvudkaraktären i boken så var jag också först i klassen med äkta amerikanska jeans och jag smugglade Coca-Cola över den norska gränsen, säger han.

Den nysläppta boken är den sjätte i ordningen ur hans bokserie som ska skildra hela 1900-talet.

Bara en idiot skulle ta sig an den uppgiften, säger han.

Varje författare fick cirka 20 minuter på sig att prata inför den stora publiken och efter det fick de som ville möjligheten att köpa böckerna till rabatterat pris. De kunde sedan få dem signerade av författarna på plats.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel