Frisörsalong utsatt för växlingsbedragare – ”Det var ett inövat beteende”

En frisörsalong i Kalmar fick under onsdagen besök av en växlingsbedragare. Mannen ville först köpa hårvax för 99 kronor och fick växel för en tusenlapp, men ångrade sedan köpet och försökte i samma stund sno med sig växel. Men en skärpt hårfrisörska stoppade honom.

Emma Uddesson

Emma Uddesson

Kl.13:15, 11 juni, 2015

Frisörsalong utsatt för växlingsbedragare – ”Det var ett inövat beteende”
En frisörsalong i Kalmar fick besök av en växlingsbedragare under onsdagen. Foto: Riksbanken/Emma Uddesson

På onsdagseftermiddagen försökte en man lura till sig växel i kassan på en frisörsalong i Kalmar. Mannen ska ha varit i 35-40-årsåldern och ha haft en stressad uppsyn när han kom in på salongen. Direkt ryckte han åt sig första bästa hårprodukt och gick till kassan.

– När han kom fram så sa jag 219 kronor, men då tyckte han det var för dyrt. Sen tog han en av mina produkter som kostade 99 kronor, säger Sofie Wallin, hårfrisörska. Hon stod i kassan när mannen kom in på salongen.

– Då lämnade han fram en tusenlapp till mig, som jag tog emot. Sen slog jag in det i kassan och skulle ge växel till honom, jag fick typ tömma min växelkassa.  Så han fick en femhundralapp, tre hundralappar, två femtiolappar och en enkrona, säger Sofie Wallin.

Men då ville mannen inte ta emot pengarna utan bad om växel i euro. Varpå Sofie Wallin hänvisade till stan och butiker som har möjlighet att växla i annan valuta. Då ångrade mannen sitt köp och gav tillbaka hårvaxet.

– Han räckte fram mina pengar, och samtidigt gav jag tillbaka hans tusenlapp. Och när jag fick mina pengar såg jag att han hade min femhundralapp kvar i handen, säger Sofie Wallin.

Han kunde ingen svenska och pratade inte mycket engelska, utan gestikulerade mest med händerna. Samtidigt stod han och vek och lekte med hundralappen, förklarar Sofie.

– Då pekade jag på hans hand och sa ”And this one?” Och då fick jag den tillbaka. Sen gjorde han samma grej en gång till och sa att han ville ha produkten.

Tre gånger försökte mannen samma sak, men lyckades inte sno med sig några pengar utan gick därifrån.

– Det var ett väldigt inövat beteende. Han visste precis vad han gjorde, säger Sofie och fortsätter:

– Sen kände jag efteråt – om man hade stått själv, vad fan hade man gjort då? För han var ju inte trevlig. Jag kände mig väldigt skakig, och då var det ändå folk här, säger Sofie Wallin.

På polisen känner man igen tillvägagångssättet sedan tidigare, men det är det första fallet av växelbedrägeri i år, säger Johan Bruun,  presstalesperson på Kalmarpolisen.

–  Det här är inte ovanligt, det här har förekommit i många år. Man går in och köper något, sen vill man växla in pengar till höger och vänster, säger ”Nej, jag ändrar mig, jag behöver en tjugolapp också”. Syftet är att få med sig mer pengar därifrån än man hade med sig in.

Problemet förekommer året om, säger han, och är inte något sommarfenomen som drabbar ovana sommarjobbare. Ofta handlar det om utländska ”turister” som inte pratar svenska, som satt i system att röra i hop det för den som sitter i kassan.

–  Så fort någon ska växla gäller verkligen att man håller reda på pengarna, och jobbar ett steg i taget. Pengarna som ska växlas in läggs på ena sidan så man vet vad personen lämnat in, sen ska man se till att räkna upp växelpengarna på ett visst avstånd så personen inte kommer åt, säger Johan Bruun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel