Glutenfritt minicafé väcker stort intresse i Kalmar: ”Helt galet” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Glutenfritt minicafé väcker stort intresse i Kalmar: ”Helt galet”

Den 7 juli öppnar marknadsståndet Frida Fikar på Stortorget i Kalmar - och det glutenfria minicafét har redan fått fantastisk respons på sociala medier. "Det är helt galet egentligen och man är lite chockad", säger ägaren Frida Sandberg.

Martin Persson

Kl.11:34, 12 juni, 2015

6 bilder
 • Frida Sandberg kommer öppna upp marknadsståndet Frida Fikar om knappt en månad.
  Frida Sandberg kommer öppna upp marknadsståndet Frida Fikar om knappt en månad.
 • Foto: Frida Sandberg.
  Foto: Frida Sandberg.
 • Foto: Frida Sandberg.
  Foto: Frida Sandberg.
 • Foto: Frida Sandberg.
  Foto: Frida Sandberg.
 • Foto: Frida Sandberg.
  Foto: Frida Sandberg.
 • Foto: Frida Sandberg.
  Foto: Frida Sandberg.

Om knappt en månad öppnar Frida Fikar – ett glutenfritt marknadsstånd på Stortorget i Kalmar. Frida Sandberg kommer, tillsammans med sin pojkvän Mattias Arnesson, driva minicafét – och de har redan fått fantastisk respons på sociala medier där flera hundra personer hört av sig och berömt initiativet. En respons som bland annat kan förklaras i att Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder.

– Det är helt galet med responsen egentligen och man är lite chockad. Det känns verkligen jättekul och tyder på att det finns en stor efterfrågan för glutenfritt på marknaden, säger Frida Sandberg.

Frida kommer ursprungligen från Kalmar, men bor sedan ett antal år tillbaka i Uppsala där hon studerar kostvetarprogrammet. Intresset för bakning kom i samband med att hon blev sjukskriven för utmattning och behövde hitta sitt inre lugn, samtidigt som hennes mage var orolig.

– Då upptäckte jag hur mycket man kan göra med glutenfria mjöler och sedan dess har det bara fortsatt. Det är jättekul att baka och jag vill nischa in mig på glutenfritt. Det är väldigt få caféer som har den nischen. Det behöver inte vara raffinerat vetemjöl i allt, utan det finns andra alternativ. Jag är ingen motståndare till vete, men tycker att man kan hitta någon typ av variation och balans, säger Frida.

Hon har, tillsammans med sin pojkvän Mattias, både rest och bott utomlands i flera år. De spenderade ofta flera timmar om dagen med att bedöma olika caféers inredning och utbud. Under förra sommaren växte idén till Frida Fikar fram i samband med att hon startade upp en egen blogg om glutenfri mat – och med start den 7 juli kommer paret att befinna sig på Stortorget för att bland annat sälja kaffe och naturligt glutenfria mackor. De kommer hålla öppet på tisdagar, torsdagar och lördagar i fyra veckor.

– Vi ska testa vår idé i miniformat. Det blir ett marknadsstånd där jag ska baka och min pojkvän kommer hjälpa till. Han är dessutom musiker och kommer stå bredvid och spela lite, så det blir fika och underhållning samtdigt, säger Frida Sandberg.

– Allt kommer vara glutenfritt. Vi ska vara nytänkande också. Vi vill inte ha vanliga ost- och skinkmackor, utan vill hitta på nya varianter och alternativ. Det ska vara lite mer spännande mackor med udda inslag, där mina mackor inte ska kunna köpas på cafét bredvid. Men vi kommer ha lite av allt och jag ska baka så mycket som möjligt, avslutar hon.

Fakta



Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Sedan 1990-talet har antalet barn med celiaki, glutenintolerans, stigit från 0,5 procent till 2,2 procent. Uppskattningsvis cirka en procent av den europeiska befolkningen tål inte gluten, vilket innebär att Sverige ligger högt över genomsnittet i Europa.

Vad är gluten?

Gluten är en kedja av proteiner som främst återfinns i vissa sädesslag, såsom exempelvis råg, vete och korn. De proteiner som bygger upp gluten är gliadin (i vete), hordein (korn) och sekalin (råg). Gluten kan finnas i de mest skilda livsmedel. Lider man av glutenallergi ska man alltså vara mycket försiktig med vilka matvaror man väljer.

Vete, råg, spelt, rågvete och dinkel innehåller alltid gluten. På så sätt innehåller även bröd, pasta, såser och soppor som baseras på dessa sädesslag gluten. Korv och andra charkuteriprodukter innehåller mjöl av olika slag och därmed också gluten.


Vad är glutenintolerans?


Glutenintolerans, så kallad celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten skadar tarmluddet i tarmens slemhinna hos den som har glutenintolerans. Tarmluddet har betydelse för att man ska kunna tillgodogöra sig näringen i maten på ett bra sätt. Tarmen blir till slut helt slät.

Glutenintolerans är inte en allergi och ska därför inte förväxlas med veteallergi eller liknande. Glutenintolerans varar hela livet, men besvären brukar gå över om man enbart äter mat utan gluten. Det är inte klarlagt varför vissa blir känsliga för gluten. Den viktigaste kända orsaken är ärftlighet.

Källa: 1177.se och gluten.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Potentiell brand i släpvagn stoppades: ”Var ingen större grej”

Under lördagseftermiddagen började det glöda på en släpvagn vid Kåremo.

Filip Edvardsson

Kl.17:00, 21 april, 2018

Potentiell brand i släpvagn stoppades: ”Var ingen större grej”
Foto: Bildbyrån

Vid 16.43 fick SOS Alarm in ett larm om en brand vid Kåremo.

Det visade sig vara torv på en släpvagn som börjat glöda. Dock kunde räddningstjänsten stoppa en potentiell brand direkt.

– Rockneby-styrkan var där och hällde lite vatten på glöden, så det var ingen större grej, säger Kenneth Emricsson, yttre befäl vid räddningstjänsten Kalmar.

Vad som orsakade branden är däremot oklart.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larm om utomhusbrand: ”Eldning som spridit sig”

Enligt SOS Larm brinner det i ris och buskar.

Filip Edvardsson

Kl.15:21, 21 april, 2018

Larm om utomhusbrand: ”Eldning som spridit sig”
Foto: Genre/tOrange.biz

Vid 15.07 fick SOS Alarm ett larm om en gräsbrand vid Mosekrog norr om Lindsdal.

 

När räddningstjänsten kom till platsen visade sig vara en brand på 50 kvadratmeter som spridit sig genom buskar och ris.

– Det var en eldning som hade spridit sig, men nu har vi släckt branden så nu är vi här och kontrollerar platsen, säger Kenneth Emricsson, yttre befäl vid räddningstjänsten Kalmar.

Ingen person kom till skada vid branden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Vrålåk visades upp i Kalmar

Hästkrafter och krom när nytt MC-märke anlände till staden.

Samuel Slättman

Kl.14:55, 21 april, 2018

BILDEXTRA: Vrålåk visades upp i Kalmar
Foto: Samuel Slättman.

Alternativ 1 MotorcyklarSödra vägen i Kalmar har nyligen slutit en deal med motorcykeltillverkaren Triumph. På lördagen visade representanter från tillverkaren upp sina hojar för allmänheten.

– Det här området har tidigare varit en vit fläck på kartan för Triumph, men vi har vetat att det finns ett stort intresse för motorcyklar här, säger Hasse Näslund, country manager på Triumph.

– Det märks att det finns ett uppdämt behov och vi är väldigt glada över att intresset har varit så stort.

Sammanlagt hade Triumph med sig tio motorcyklar av typerna adventure, roadster och modern classic som allmänheten, efter att ha visat behörighet, hade möjlighet att provköra.

Se bilderna från mc-dagen i galleriet nedanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stora förseningar i tågtrafiken – problem på flera platser

(Uppdaterad 16:15) Flera platser drababde av problem - ska vara löst ikväll

Mattis Andersson

Kl.14:29, 21 april, 2018

Under eftermiddagen rapporterade Trafikverket om ett signalfel. Det var helt stopp för all tågtrafik genom Emmaboda vilket påverkade hela sträckan KalmarAlvesta.

Även sträckan mellan Vislanda och Alvesta är det problem. Detta påverkar tågtrafiken med både inställda tåg och förseningar.

Trafikverkets prognos för när trafiken ska gå som vanligt är satt till ”tidig kväll”. Orsaken ska vara en brand i närheten utav spårområdet.

För information om din resa ber vi dig kontakta ditt resebolag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Nya resetrenden – hit vill svenskarna i vår

Det har kommit nya uppstickare bland resmålen. Här är de populäraste storstäderna i vår.

Mia Martelleur

Kl.12:47, 21 april, 2018

LISTA: Nya resetrenden – hit vill svenskarna i vår
Montage: Pixabay.

Att weekendresor lockar svenskarna är inget undantag denna vår. Enligt Ticket privatresor är mini-breaks och weekendresor en fortsatt ökande trend.  Allt fler väljer att dela upp sina semesterdagar istället för att ta ut allt under en längre period.

Däremot har många ändrat valet av resmål. Från att de klassiska storstäderna som Paris, London, Berlin och Amsterdam, söker sig nu allt fler till de lite mer ovanliga storstäderna i öst.

– Svenska resenärer är generellt sätt rätt så trendkänsliga och intresserade av att testa nya resmål. Storstäder i Östeuropeiska länder, exempelvis förra höstens raketer Warszawa och Krakow, är hett i vår, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Populäraste resmålet bland de östeuropeiska städerna har hittills varit Prag, följt av Budapest och Krakow. Men en av de största ökningarna i vår, med hela 82,2 procent, är Warszawa som hamnar på en sjätteplats på listan. Enligt Ticket privatresor är prisbilen i Warszawa just nu häften av den svenska.

De populäraste östeuropeiska storstäderna i vår

 1. Prag
 2. Budapest
 3. Krakow
 4. Moskva
 5. Riga
 6. Warszawa
 7. Belgrad
 8. Dubrovnik
 9. Tallinn
 10. Zagreb

Källa: Tickets bokningsstatistik för resor bokade till och med 3 april 2018, med avresa 1 mars till 31 maj 2018. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng