Bovieran får året stadsbyggnadspris: ”Otroligt hedersamt”

"En byggnad som Kalmarborna tagit till sitt hjärta..." lyder motiveringen. Nu är det klart – här är bygget som kammar hem årets stadsbyggnadspris.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.11:49, 17 juni, 2015

Bovieran får året stadsbyggnadspris: ”Otroligt hedersamt”
Bovierans vd Sören Runsteen var på plats i Kalmar för att ta emot priset. Foto: Kaisa Andersson

Årets stadsbyggnadspris tilldelades i dag det nybyggda seniorboendet Bovieran i Funkabo.

En väl och konsekvent utförd idé som blivit en oas för en stor grupp Kalmarbor. En byggnad som förenar teknik energieffektivitet, tillgänglighet i kombination med en spännande grön oas med intryck från olika miljöer”, lyder motiveringen.

– Fantastiskt roligt, och otroligt hedersamt. Jag är särskilt glad att det kommunen inte bara tagit fasta på arkitekturen utan de mjuka värdena, säger Sören Runsteen, vd för Göteborgsbaserade företaget Bovieran som var på plats under prisutdelningen i stadsparken på onsdagen.

– Ensamhet är vår tids stora folksjukdom bland äldre, trädgården fångar upp både de spontana mötena och planerade aktiviteter som boule och stavgång.

Bovieran var klar för inflyttning i december förra året, och byggnaden har rönt intresse även bland de som inte bor i de 48 lägenheterna, främst på grund av den medelhavsinspirerade inomhusträdgården. I prismotiveringen beskrivs det som en byggnad som ”Kalmarborna tagit till sitt hjärta”.

Bovieran får ju pris för att det är en omtyckt byggnad bland Kalmarborna. Varför tror du Bovieran inte väckt kritik, likt andra udda byggnader i Kalmar har gjort, till exempel konstmuseet?
– Man har laddat byggnaden med synliga mervärden. Man skapar en god livskvalité för äldre som syns, säger Sören Runsteen.

Men det fanns fler nominerade till 2015 års stadsbyggnadspris, och i år har det varit särskilt svårt att utse en vinnare, säger Mattias Adolfsson, ordförande samhällsbyggnadsnämnden, som tar beslut om vinnaren efter förslag från stadsarkitekten Björn Strimfors.

– Det har varit väldigt många bra objekt i år, och det har också blivit mer och mer prestige i att få priset. Men det är en väldigt spännande vinnare, säger han.

Kanske kan man ana en tanke bakom valet av pristagare. Företaget Bovieran har visat intresse att bygga ännu ett seniorboende i Kalmar. Företaget har lämnat in en ansökan om markreservation i Rinkabyholm  – och kommuntjänstemännen har knappt kunnat dölja sin entusiasm.

– Vi ser att det finns en större efterfrågan på seniorboenden i de större städerna. För vår del vill vi sparka i gång bygget omgående, men det tar tid med detaljplaner och annat. Jag skulle gissa på att vi kanske kan sätta i gång om ett par tre år, säger Sören Runsteen, vd på Bovieran.

FaktaKalmar kommuns stadsbyggnadspris

Delades ut första gången 1993. Efter en paus på drygt femton år har priset återigen delats ut varje år sedan 2011.

Bland tidigare pristagare finns bland annat Kalmar domkyrkaBerga strandpark och Guldfågeln Arena.

Vinnaren i år får ta emot en plakett som är specialdesignad av Kalmardesignern Jangir Madaddi.

Nominerade i år var även Hossmo gård, Kvarteret Valnötsträdet i gamla Söderportsskolan och Frälsningsarméns hus på Fabriksgatan som förra året gjordes om till lägenheter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Oväder med åska och skyfall på väg in över länet

Busvädret ställde till med problem på Gotland – nu är det på väg hit.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.15:47, 22 augusti, 2017

Oväder med åska och skyfall på väg in över länet
Foto: Arkiv

Enligt tidningen Expressen är ett stort oväder med åska och skyfall på väg in över östra Småland och Öland.

Samma oväder orsakade tidigare under tisdagen omfattande strömavbrott och flera blixtnedslag på Gotland.

– På väderkartorna syns ett stråk med skurar, även med inslag av åska, med tungpunkt över Östersjön. Detta rör sig nu söderut, uppger Johan Groth vid väderinstitutet Storm till Expressen.

– Bandet rör sig främst över Öland, Gotland, östra Småland, Blekinge och delar av Skåne. Lokalt kan det nog bli skyfallsliknande regn. På någon plats kanske upp till 20 millimeter på kort tid, fortsätter han.

Exakt hur starkt ovädret kommer slå mot Kalmar och Öland är oklart. Enligt prognosen är det störst risk att busvädret når Kalmar län under eftermiddagen eller kvällen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Risifrutti byter namn – vill uppmärksamma bröstcancer

Det klassiska mellanmålet genomför ett namnbyte. "Ju förr en kvinna lär känna sina bröst, desto bättre".

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:46, 22 augusti, 2017

Risifrutti byter namn – vill uppmärksamma bröstcancer
Foto: Wikipedia Commons

Under augusti och september byter Risifrutti namn på två miljoner förpackningar. Det nya namnet på mellanmålet blir istället Risitutti.

Anledningen till namnbytet är att uppmärksamma bröstcancer.

– Vi vill uppmärksamma och sprida kunskap om bröstcancer samtidigt som vi stödjer Bröstcancerfonden och deras viktiga arbete med att uppmana kvinnor att kolla en extra gång – för just det kan göra hela skillnaden, säger brand manager Alia Jassim i ett pressmeddelande.

Initiativet från varumärket stödjer Bröstcancerfondens arbete med att kolla en extra gång och att undersöka sina bröst för att upptäcka bröstcancer tidigt.

– Kampanjen riktar ljuset mot en av våra hjärtefrågor: självundersökning. Vi vet att tidig upptäckt räddar liv. Och vi vet att det kan ta tid att få till en god vana. Ju förr en kvinna lär känna sina bröst, desto bättre – i syfte att upptäcka eventuella förändringar i ett så tidigt skede som möjligt, säger Marit Jenset, generalsekreterare hos Bröstcancerfonden, i pressmeddelandet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

just nu

JUST NU: Totalstopp i tågtrafiklinje

Ett trasigt tåg blockerar spåret – inga tåg kan passera.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.12:11, 22 augusti, 2017

JUST NU: Totalstopp i tågtrafiklinje
Foto: Arkiv.

Vid 12-tiden på tisdagen kom information från Trafikverket om att ett tåg med fordonsfel blockera spåret på sträckan Kalmar-Blomstermåla.

Inga tåg ska kunna ta sig fram i någon av riktningarna. Problemet innebär inställda avgångar och förseningar i tågtrafiken till och från Kalmar.

Det Kustpilen-tåg som klockan 12.36 skulle avgått från Kalmar till Linköping har ersatts av buss.

Vid 12.15-tiden fanns ingen prognos över när problemet kunde vara åtgärdat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då infaller loven för eleverna i Kalmar

Dags att börja planera nästa semesterresa? 24Kalmar har sammanställt när Kalmareleverna är lediga under läsåret 17/18.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.12:00, 22 augusti, 2017

Då infaller loven för eleverna i Kalmar
Foto: Flickr

För vissa är det tråkigt när barnen ska återvända till skolan efter ett långt sommarlov och för vissa är det säkert bara skönt att gå tillbaka till fasta rutiner.

Oavsett vilket så kan det vara bra att veta nästa gång det är ledigt från skolan. Kanske vill man passa på att boka en resa för hela familjen? Här är läsårstiderna för Kalmars kommunala grundskolor.

Höstterminen påbörjas den 21 augusti 2017 och tar slut 21 december då det är dags att gå på jullov. Innan dess är det dock höstlov som i år kommer att infalla vecka 44 med start den 30 oktober fram till den 3 november.

Vårterminen drar igång den 8 januari. Och som vanligt är våren fylld av härliga ledigheter. Sportlovet är mellan den 19-23 februari, alltså vecka 8. Sen är det bara skola i sex veckor innan det är dags för påsklov vecka 14, mellan den 3-6 april.

Barnen kommer även att ha ledigt på valborgsmässoafton den 30 april och den 11 maj då det är en klämdag efter Kristi himmelfärdsdag.

Studiedagarna är bestämda till den 21 september, 8 januari och 16 april.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gummipyramider ska stoppa genare på tågspår

Kalmar blir fjärde platsen i landet som Trafikverket testar lösningen på. "Utgör ett obekvämt hinder".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:53, 22 augusti, 2017

Gummipyramider ska stoppa genare på tågspår
Foto: Pixabay.

Trafikverket har monterat en typ av pyramidformade gummimattor vid korsningen mellan järnvägsspåren och Tullslätten vid Slottsallén i Kalmar. Syftet är att mattorna ska förhindra personer att gena från korsningen i riktning mot stationen. Personer som vistas på tågspår bryter mot lagen och orsakar varje år timmar av förseningar i tågtrafiken.

– Mattorna utgör ett obekvämt hinder för människor att ge sig ut i spårområdet, och ska förhoppningsvis hjälpa oss att nå målen, att öka säkerheten på järnväg och att öka punktligheten, säger Kristina Johansson, trafiksäkerhetsansvarig på Trafikverket region Syd, i ett pressmeddelande.

Trafikverket har tidigare placerat ut gummimattorna på tre andra platser i Sverige. I städer i Europa där mattorna har använts under en längre period har genandet minskat med upp till 98 procent, enligt Trafikverket.

På torsdag kommer Trafikverket att demonstrera hur mattorna fungerar i praktiken.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng