Bovieran får året stadsbyggnadspris: ”Otroligt hedersamt”

"En byggnad som Kalmarborna tagit till sitt hjärta..." lyder motiveringen. Nu är det klart – här är bygget som kammar hem årets stadsbyggnadspris.

Redaktionen

Kl.11:49, 17 juni, 2015

Bovieran får året stadsbyggnadspris: ”Otroligt hedersamt”
Bovierans vd Sören Runsteen var på plats i Kalmar för att ta emot priset. Foto: Kaisa Andersson

Årets stadsbyggnadspris tilldelades i dag det nybyggda seniorboendet Bovieran i Funkabo.

En väl och konsekvent utförd idé som blivit en oas för en stor grupp Kalmarbor. En byggnad som förenar teknik energieffektivitet, tillgänglighet i kombination med en spännande grön oas med intryck från olika miljöer”, lyder motiveringen.

LÄS MER: Bovieran vill bygga i Rinkabyholm

– Fantastiskt roligt, och otroligt hedersamt. Jag är särskilt glad att det kommunen inte bara tagit fasta på arkitekturen utan de mjuka värdena, säger Sören Runsteen, vd för Göteborgsbaserade företaget Bovieran som var på plats under prisutdelningen i stadsparken på onsdagen.

– Ensamhet är vår tids stora folksjukdom bland äldre, trädgården fångar upp både de spontana mötena och planerade aktiviteter som boule och stavgång.

Bovieran var klar för inflyttning i december förra året, och byggnaden har rönt intresse även bland de som inte bor i de 48 lägenheterna, främst på grund av den medelhavsinspirerade inomhusträdgården. I prismotiveringen beskrivs det som en byggnad som ”Kalmarborna tagit till sitt hjärta”.

Bovieran får ju pris för att det är en omtyckt byggnad bland Kalmarborna. Varför tror du Bovieran inte väckt kritik, likt andra udda byggnader i Kalmar har gjort, till exempel konstmuseet?
– Man har laddat byggnaden med synliga mervärden. Man skapar en god livskvalité för äldre som syns, säger Sören Runsteen.

Men det fanns fler nominerade till 2015 års stadsbyggnadspris, och i år har det varit särskilt svårt att utse en vinnare, säger Mattias Adolfsson, ordförande samhällsbyggnadsnämnden, som tar beslut om vinnaren efter förslag från stadsarkitekten Björn Strimfors.

– Det har varit väldigt många bra objekt i år, och det har också blivit mer och mer prestige i att få priset. Men det är en väldigt spännande vinnare, säger han.

Kanske kan man ana en tanke bakom valet av pristagare. Företaget Bovieran har visat intresse att bygga ännu ett seniorboende i Kalmar. Företaget har lämnat in en ansökan om markreservation i Rinkabyholm  – och kommuntjänstemännen har knappt kunnat dölja sin entusiasm.

– Vi ser att det finns en större efterfrågan på seniorboenden i de större städerna. För vår del vill vi sparka i gång bygget omgående, men det tar tid med detaljplaner och annat. Jag skulle gissa på att vi kanske kan sätta i gång om ett par tre år, säger Sören Runsteen, vd på Bovieran.

FaktaKalmar kommuns stadsbyggnadspris

Delades ut första gången 1993. Efter en paus på drygt femton år har priset återigen delats ut varje år sedan 2011.

Bland tidigare pristagare finns bland annat Kalmar domkyrkaBerga strandpark och Guldfågeln Arena.

Vinnaren i år får ta emot en plakett som är specialdesignad av Kalmardesignern Jangir Madaddi.

Nominerade i år var även Hossmo gård, Kvarteret Valnötsträdet i gamla Söderportsskolan och Frälsningsarméns hus på Fabriksgatan som förra året gjordes om till lägenheter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Helgens brott och olyckor

Trafikkaos, rattfyllor och springnotor – här är de brott och olyckor som polisen och räddningstjänsten fått rycka ut på i helgen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.22:03, 18 mars, 2018

Helgens brott och olyckor
Foto: Arkiv.

Fredag:

Fyra bilar i kollision – en person fördes till sjukhus – Räddningstjänsten larmades till platsen.

Blixthalkan är här – kaos i trafiken – Räddningstjänsten har fått rycka ut på flera larm under fredagen.

Bil snurrade av E22: ”Det är blixthalt” – ”Det är väldigt halt på stora delar av E22”, uppger räddningstjänsten.

Lördag:

Bil kraschade in i lyktstolpe vid räddningstjänsten – Sent natten mot lördag inträffade olyckan.

Man i 70-årsåldern misstänks för rattfylleri – Körde alkoholpåverkad.

Söndag:

Tog klassisk springnota – jagades ikapp av personal – Hotellpersonalen var på hugget när springnotan upptäcktes.

Alkoholpåverkad förare saknade körkort – Mannen misstänks nu för flera brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmars okända Instagram-kändis: ”Det är väldigt häftigt”

Akon Baker har nästan fler följare på Instagram än Annie Lööf och Håkan Hellström tillsammans.

Hanna Thulin

Kl.20:09, 18 mars, 2018

Kalmars okända Instagram-kändis: ”Det är väldigt häftigt”
Akon Baker. Foto: Hanna Thulin

Det hela började med ett projekt i skolan år 2011. Akon Baker släppte då en låt med en tillhörande musikvideo på Youtube.

– Jag ville hitta på något som var lite lätt och kul att göra. Det var mest för skojs skull, jag har ingen musikalisk talang alls, men det var många som gillade den. Folk började följa mig och lägga till mig som vän, berättar han.

Efter det satte det fart ordentligt på de sociala medierna. Folk från världens alla hörn började följa honom på både Facebook och Instagram. Idag har han svindlande 141 000 följare på Instagram vilket är fler än vad till exempel de folkkära artisterna Carola och Darin har.

Akon har gjort det till en konstform att skaffa sig följare på Instagram och det främsta tricket är att använda sig av olika hashtags.

– Man ska bland annat ha sitt namn som hashtag för då tror Instagram att man är någon och ger dig en skjuts. Söker du på #akonbaker på Instagram får du upp över 3 000 inlägg där folk har taggat mig i olika saker.

Har du någonsin köpt några följare?
– Nej. Från början betalade jag för att få min video sponsrad på Youtube och då uppgav jag mitt Instagramkonto som min hemsida vilket gjorde att följare hittade dit. Sen vet jag att några av mina följare inte är riktiga personer utan konton som ger ”fake likes”.

– Man kan kritisera vart följarna kommer ifrån, och det förstår jag, men det är tack vare hashtagsen. Väljer jag också min destination som till exempel Kalmar så får jag inte många likes men om jag väljer London så får jag uppmärksamhet därifrån. Jag har testat att välja USA men det blir inte lika bra då det är 7-8 timmars tidsskillnad.

Vad är det då som följarna gillar med Akons konton? Det kan han inte svara på själv men något har han gjort rätt då han varje vecka får meddelanden med bilder på där följare har skrivit hans namn på sina kroppar. Han har även gjort okej-tecknet till sin grej.

ska%cc%88rmavbild-2018-03-18-kl-09-17-31

– Det är väldigt häftigt att få sån uppmärksamhet från folk. Man kan verkligen säga att jag har börjar gilla mitt namn, säger han och skrattar.

– Det är många som inte gillar mig då de tycker att jag är en playboy eftersom jag lägger upp massor med bilder på tjejer. Men saken är den att det gynnar mig. Om en tjej har skrivit mitt namn på sin kropp så undrar de varför och går in på mitt konto vilket gör att jag får fler följare.

Akon läser just nu till journalist på Linnéuniversitetet och funderar på vad han ska göra med den exponering han lyckats skaffa sig på sociala medier. För med följare så kommer också en chans att tjäna pengar vilket är något han redan har testat på.

– Varför ska jag vara ett konto som bara lägger ut bilder på tjejer som har mitt namn på sina kroppar? Jag funderar på vad jag kan göra med allt det här och vill göra det till en business. Jag vill inte lägga upp för mycket sponsring för jag hade aldrig velat följa någon som tvingade mig att köpa saker. Lägger jag upp något så tar jag också bort det efter ett tag.

På vilket sätt skulle du vilja marknadsföra dig som då? Vad skulle bli ”din grej”?
–  Jag vet inte, kanske borde jag satsa på att lägga ut fler bilder på mig själv som om jag vore en modell, säger Akon och skrattar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butikskedja expanderar: ”Kalmar är väldigt intressant”

Nyetableringen öppnar upp för Kalmar. "Väldigt aktuellt."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:21, 18 mars, 2018

Butikskedja expanderar: ”Kalmar är väldigt intressant”
Foto: Arkiv.

Tidigare i veckan rapporterade 24Kalmar om butikskedjan PGW Produkter som inom kort öppnar upp en butik i BorgholmÖland. Det blir företagets första butik utanför Stockholmsområdet.

– Borgholm är ett bra skyltfönster och en bra sommarstad som vi känner att vi vill testa. Tanken är att ha öppet året runt, men vi får se hur pass stor efterfrågan är, säger Nicklas Bergsjö, extern vd för företaget.

LÄS MER: Stockholmsföretag satsar stort – öppnar butik på Öland

Nu berättar Bergsjö att man även sneglar på en etablering i Kalmar.

– Jag är själv från Småland och tror att vår satsning skulle vara helt rätt där. Så dyker det upp ett tillfälle i Kalmar så är det väldigt aktuellt. Kalmar är väldigt intressant.

Kedjan står inför en expansion och siktar på att öppna upp fler butiker på andra platser i landet.

– Platserna som är bestämda i nuläget ligger norröver, men Kalmar finns med i våra tankar och är väldigt aktuellt, helt klart.

PGW Produkter säljer varor för hemhantverk, som till exempel ölbryggning, korvstoppning, ost, snussatser och bestick.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Alkoholpåverkad förare saknade körkort

Mannen misstänks nu för flera brott.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:18, 18 mars, 2018

Alkoholpåverkad förare saknade körkort
Foto: Arkiv.

 

När polispatrullen mötte fordonet fattade de snabbt misstankar och vände och stannade föraren. Mannen som körde var i 60-årsåldern saknade körkort, var påverkad av alkohol, och framförde dessutom ett fordon, vars skatt inte var betald.

Nu misstänks mannen för flera brott i samband med rutinkontrollen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man i 70-årsåldern misstänks för rattfylleri

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:11, 18 mars, 2018

Man i 70-årsåldern misstänks för rattfylleri
Foto: Bildbyrån.

Strax efter klockan tio på lördagsförmiddagen stannades en man i 70-årsåldern av polispatrull på Verkstadsgatan i Kalmar.

Efter kontroll visade det sig att mannen var alkoholpåverkad och han är nu misstänkt för rattfylleri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng