Bovieran får året stadsbyggnadspris: ”Otroligt hedersamt”

"En byggnad som Kalmarborna tagit till sitt hjärta..." lyder motiveringen. Nu är det klart – här är bygget som kammar hem årets stadsbyggnadspris.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.11:49, 17 juni, 2015

Bovieran får året stadsbyggnadspris: ”Otroligt hedersamt”
Bovierans vd Sören Runsteen var på plats i Kalmar för att ta emot priset. Foto: Kaisa Andersson

Årets stadsbyggnadspris tilldelades i dag det nybyggda seniorboendet Bovieran i Funkabo.

En väl och konsekvent utförd idé som blivit en oas för en stor grupp Kalmarbor. En byggnad som förenar teknik energieffektivitet, tillgänglighet i kombination med en spännande grön oas med intryck från olika miljöer”, lyder motiveringen.

– Fantastiskt roligt, och otroligt hedersamt. Jag är särskilt glad att det kommunen inte bara tagit fasta på arkitekturen utan de mjuka värdena, säger Sören Runsteen, vd för Göteborgsbaserade företaget Bovieran som var på plats under prisutdelningen i stadsparken på onsdagen.

– Ensamhet är vår tids stora folksjukdom bland äldre, trädgården fångar upp både de spontana mötena och planerade aktiviteter som boule och stavgång.

Bovieran var klar för inflyttning i december förra året, och byggnaden har rönt intresse även bland de som inte bor i de 48 lägenheterna, främst på grund av den medelhavsinspirerade inomhusträdgården. I prismotiveringen beskrivs det som en byggnad som ”Kalmarborna tagit till sitt hjärta”.

Bovieran får ju pris för att det är en omtyckt byggnad bland Kalmarborna. Varför tror du Bovieran inte väckt kritik, likt andra udda byggnader i Kalmar har gjort, till exempel konstmuseet?
– Man har laddat byggnaden med synliga mervärden. Man skapar en god livskvalité för äldre som syns, säger Sören Runsteen.

Men det fanns fler nominerade till 2015 års stadsbyggnadspris, och i år har det varit särskilt svårt att utse en vinnare, säger Mattias Adolfsson, ordförande samhällsbyggnadsnämnden, som tar beslut om vinnaren efter förslag från stadsarkitekten Björn Strimfors.

– Det har varit väldigt många bra objekt i år, och det har också blivit mer och mer prestige i att få priset. Men det är en väldigt spännande vinnare, säger han.

Kanske kan man ana en tanke bakom valet av pristagare. Företaget Bovieran har visat intresse att bygga ännu ett seniorboende i Kalmar. Företaget har lämnat in en ansökan om markreservation i Rinkabyholm  – och kommuntjänstemännen har knappt kunnat dölja sin entusiasm.

– Vi ser att det finns en större efterfrågan på seniorboenden i de större städerna. För vår del vill vi sparka i gång bygget omgående, men det tar tid med detaljplaner och annat. Jag skulle gissa på att vi kanske kan sätta i gång om ett par tre år, säger Sören Runsteen, vd på Bovieran.

FaktaKalmar kommuns stadsbyggnadspris

Delades ut första gången 1993. Efter en paus på drygt femton år har priset återigen delats ut varje år sedan 2011.

Bland tidigare pristagare finns bland annat Kalmar domkyrkaBerga strandpark och Guldfågeln Arena.

Vinnaren i år får ta emot en plakett som är specialdesignad av Kalmardesignern Jangir Madaddi.

Nominerade i år var även Hossmo gård, Kvarteret Valnötsträdet i gamla Söderportsskolan och Frälsningsarméns hus på Fabriksgatan som förra året gjordes om till lägenheter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Internationella matmarknaden är i stan

Brittisk fudge, ivoriansk mafe eller tysk bratwurst är bara några av de delikatesser Kalmarborna blir bjudna på under veckan.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:37, 17 oktober, 2017

9 bilder
 • Klaus Stöttwig tillverkar all fudge själv tillsammans med sin fru. Foto: Hanna Thulin
  Klaus Stöttwig tillverkar all fudge själv tillsammans med sin fru. Foto: Hanna Thulin
 • Clara Ragnarsson och Ida Åkerblad försöker bestämma sig för vad de ska smaka.
  Clara Ragnarsson och Ida Åkerblad försöker bestämma sig för vad de ska smaka.
 • Alicia Delacour säljer organiskt tillverkade tvålar. Foto: Hanna Thulin
  Alicia Delacour säljer organiskt tillverkade tvålar. Foto: Hanna Thulin
 • Den som vill kan prova på traditionell ivoriansk Mafe från Elfenbenskusten. Foto: Hanna Thulin
  Den som vill kan prova på traditionell ivoriansk Mafe från Elfenbenskusten. Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin

Sedan april har Geraud International Streetmarket med smakupplevelser från 15 olika länder rest runt i Sverige. Under tisdagen öppnades matmarknaden i Kalmar och besökare kommer under en knapp veckas tid kunna smaka på bland annat känguruburgare från Australien, vårrullar från Thailand eller paella från Spanien.

Det första som hälsar besökarna välkomna när man kommer till Stortorget är fudgevagnen från The British Fudge Company och frågan är om den inte är det mest populära stoppet på hela marknaden med över 100 fudgesorter.

– Det är svårt att säga vilken smak som är populärast men jag kan säga att skandinavier gillar salta grejer och lakrits lite extra, säger Klaus Stöttwig som tillsammans med sin fru Susie äger vagnen.

De berättar att de varit gifta i 38 år och haft vagnen sedan 1980.

– Ibland kan vi bli lite trötta på varandra när man spenderar så mycket tid på samma plats tillsammans, säger Susie och ler.

Men snart får de lite ledigt då Kalmar är det sista stoppet på matmarknadens turné. Efter att man packat ihop alla vagnar på lördag får alla utställare några månaders välförtjänt vila.

– Det kommer bli skönt, man längtar hem till sin egna säng, säger Susie.

En av nyheterna i år är mat från Elfenbenskusten. Det som serveras är mafe, en gryta gjord på kyckling, jordnöt, potatis, lök, okra och ris. Kvinnan som serverar berättar att hon har fått ett varmt mottagande från de svenska besökarna som verkar gilla det.

Alicia Delacour står bakom ett av de få stånden på marknaden som inte säljer någon mat. Hos henne är det istället organiskt tillverkade tvålar från Frankrike som gäller.

– Men det händer att folk tar upp dem till munnen för att bita i dem innan de känner doften. I Sverige är det inte så många som använder hårda tvålar men de som testar de här brukar gilla det. Man märker en skillnad när man inte använder flytande tvålar med en massa tillsatser, säger hon.

Clara Ragnarsson och Ida Åkerblad strosar runt på marknaden för att se vad som finns. Det är första året de besöker marknaden och än har de inte bestämt sig för vad de ska testa.

– Det finns så mycket att välja på. Men jag vet att det definitivt kommer att bli ett stopp där, säger Clara och pekar på ståndet där de säljer crepes och våfflor med Nutella.

Matmarknaden har öppet mellan klockan 10-18 varje dag fram tills på lördag då de stänger vid 17. Passa på att gå till Stortorget på lunchen för att få en internationell smakupplevelse.

Se bilderna från marknaden i bildspelet ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisjakt efter narkotikapåverkade moppekillar

"De ska bland annat ha kört upp på en gångväg i hög hastighet och utsatt andra för fara."

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.09:55, 17 oktober, 2017

Polisjakt efter narkotikapåverkade moppekillar
Foto: Arkiv

På måndagseftermiddagen runt klockan 16 fick en polispatrull syn på två unga män som färdades på en moped utan hjälmar vid Amorvägen i Kalmar. Polisen försökte då få dem att stanna men de vägrade och började istället köra ifrån dem.

– De ska sedan ha åkt i mycket hög hastighet och inte tagit hänsyn till andra fordon. De ska också ha åkt upp på gång- och cykelbanor och utsatt andra människor för fara, säger Robert Loeffel, polisens presstalesman.

Med hjälp av boende i ett område kunde polisen tillslut hitta killarna som övergivit mopeden och sedan gömt sig i en trappuppgång. När polisen träffar dem uppvisar de tecken på att vara narkotikapåverkade.

De båda männen är födda -95 och misstänks nu för en rad brott, bland annat grov vårdslöshet i trafik, drograttfylleri, narkotikabrott eget bruk och bruk av avställt fordon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Se Kalmarspelarens drömmål i landslaget

Kajsa Lang gjorde EM-kvalmatchens enda mål.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.08:36, 17 oktober, 2017

TV: Se Kalmarspelarens drömmål i landslaget
Foto: Mathias Bergfeld/Bildbyrån

Under måndagen spelade F16-landslaget EM-kval mot Israel i Uddevalla. De båda backarna, Kajsa Lang och Selma Berggren, från IFK Kalmar ingick i startelvan och spelade hela matchen.

Lang gjorde även matchens enda mål. I minut 17 fick hon tag på bollen högt uppe i banan och när det inte fanns någon att passa satte hon dit foten på ett skott utanför straffområdet och lät bollen segla över målvakten.

Sverige vann matchen med 1-0. Nu väntar Kroatien den 19 oktober klockan 18. Matchen visas på Svenska Fotbollsförbundets hemsida.

I spelar nedan visas Langs segerskott drygt en minut in i klippet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar kan bli först i världen med unikt bostadsområde

"Det finns inget liknande någonstans med ett innovativt helhetskoncept."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:01, 17 oktober, 2017

Kalmar kan bli först i världen med unikt bostadsområde
Foto: Tengbom Arkitekter

Det är föreningen Smart Village Sweden som planerar det första helhetskonceptet med hållbara bostadsområden i världen. Tanken är att det första ska hamna i Kalmar.

– Vi för dialoger med både Kalmar och Mörbylånga kommuner. Det är dessa två som vi i första skedet ser som mest intressanta för den här satsningen, säger Jesper Danielsson, ordförande i Smart Village Sweden.

Konceptet går ut på att bostäder ska byggas i ett område med hållbart och miljövänligt material där byn eller bostadsområdet är så gott som självförsörjande när det kommer till odling, energi och andra verksamheter.

– Det hela går ut på att det blir ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart och att det generellt ska vara billigare att bo där. Dels odlar vi mat själva, dels har vi andra typer av lösningar som drar ner kostnaderna, där även fiskodling och lite andra samarbeten med företag kan bli aktuella. Bland annat en elbilspool, där man istället för att äga varsin bil, delar gemensamt med andra.

Har ni landat i något särskilt område som är intressant?
– Så långt har vi inte kommit ännu. Utan vi för dialoger med kommunerna i Kalmar och Mörbylånga, men även med olika aktörer inom byggbranschen.

I hur stor skala är tanken att det ska bli i ett första skede?
– Vi räknar på ungefär 80 hushåll med allt från ettor till villor. Det kan även tänkas att vi bygger stegvis.

För tillfället befinner sig projektet på idéstadiet.

– Men vi vill gärna komma i gång med förstudie så fort som möjligt där vi sätter exakt hur det ska byggas och läggas upp, säger Danielsson.

När är tanken att det ska stå klart?
– Vi har väl sagt att inflyttning i det första området planeras till 2020 och framåt. I så fall blir det ett världsunikt område. Det finns inget liknande någonstans med ett innovativt helhetskoncept.

Det är Tengbom Arkitekter som har tagit fram ritningarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uthus brann till grunden – gick inte att rädda

Tidigt på tisdagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en brand.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:46, 17 oktober, 2017

Uthus brann till grunden – gick inte att rädda
Foto: Arkiv

Klockan 05.16 på tisdagsmorgonen fick SOS Alarm in ett larm om en misstänkt villabrand på Läckebyvägen, söder om Rockneby. Räddningstjänsten skickades snabbt till platsen, men då var det för sent.

– Det var ett gammalt uthus som var helt nedbrunnet när vi kom till platsen. Uppringaren hade sett elden från E22 vilket är flera hundra meter härifrån, säger Thomas Jonsson, yttre befäl räddningstjänsten Kalmar.

Enligt Thomas Jonsson ska det tidigare brunnit på adressen i en annan byggnad, men då räddade uthuset. Nu brann också det ner till grunden.

– Det fanns inget för oss att göra. Vi har lämnat två man kvar på platsen för att hålla koll på elden. Det finns ingen känd tändanledning så vi vet inte varför det börjat brinna, säger Thomas Jonsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng