Ryttare i konflikt med boende vid Salve – tjuvred på stallets häst

En konflikt mellan ryttare från ett närliggande stall och EU-migranter har blossat upp på den tillfälliga boplatsen vid Salvestaden. Ryttarna menar att de boende har skrämt hästarna med flit och tjuvridit – Stadsmissionen säger att det handlar om ett missförstånd.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.07:31, 10 juli, 2015

Ryttare i konflikt med boende vid Salve – tjuvred på stallets häst
Ryttarnas ridväg går förbi den byggnad som nyttjas som gemensam serviceanläggning av de boende vid Salve. Foto: Daniel Grozdanovski

Ett Facebookinlägg där en hästägare beskriver situationen ute vid boplatsen för EU-migranter vid Salvestaden har fått stor spridning den senaste veckan.

Kvinnan som skrivit inlägget har sin häst stående i Hagbynäs stall, som ligger alldeles intill den plats där Stadsmissionens husvagnar står uppställda.

Hon skriver att EU-migranter medvetet har skrämt hästar och unga ryttare genom att ösa grus i skottkärror, slå med pinnar och sparka fotboll mot hästarna. Konflikten ska ha eskalerat när en person förra veckan ska ha tjuvridit barbacka på en av stallets hästar, enligt inlägget.

Och det finns fler hästägare som känner igen sig:

– De har skrämt hästarna genom att kasta sten och sparka fotbollar mot ekipagen när de har ridit förbi. De förstår inte allvaret i det, blir en häst skrämd och ryttaren åker av så ligger E22:an bara ligger ett stenkast därifrån, berättar Linda Johansson vars tonåriga dotter har sin häst vid Hagbynäs.

– Det handlar om dyra tävlingshästar, om något skulle hända på grund av något invånarna på Salve orsakar, vem står för kostnaderna?

Linda har själv reagerat starkt på berättelserna från stallets unga ryttare och har två gånger ringt kommunen. Däremot har inte någon av ryttarna varit nere och pratat med EU-migranterna själva, eftersom de inte talar engelska, säger hon.

En polisanmälan är gjord när det gäller tjuvridningen, men enligt polisens presstalesperson Johan Bruun valde man att aldrig upprätta en anmälan eftersom man ansåg att saken kunde lösas på plats med så kallad medling, vilket görs när det är personer under 21 år inblandade i brott.

– Vi har varit ute och samtalat med båda parter och bedömt att det kunde lösas med medling, säger han.

Stadsmissionen, som tillsammans med kommunen ordnat med boplatsen känner till händelserna ute vid Salve.

– Det har funnits lite oro för att våra EU-migranter var i hästhagen och att man med flit skrämde hästarna. Det som varit varit ett stort missförstånd, och jag tror inte att någon fortfarande säger att det handlar om ett bråk, säger Susanne Lundström, direktor på Kalmar stadsmission.

Vad var det som hände då?
– Man hade plockat lite större stenar på parkeringen, lagt i skottkärror och flyttat dem för att få större parkeringsytor. De hade fått för sig att de hade skramlat med stenarna i skottkärran och att man skulle skrämt hästarna med flit.

På torsdagskvällen anordnades ett möte där både Stadsmissionen och kommunen finns på plats ute vid Salve tillsammans med en tolk. Ryttarna ska ha bjudits in till mötet.

– Ofta är det så att rykten och sådan här osämja beror på att man inte känner varandra och inte pratar med varandra. För att förebygga missförstånd måste man prata med varandra, och vi såg det här som ett bra tillfälle att göra det, säger Susanne Lundström på Kalmar Stadsmission.

Från stallets sida anser man i stället att området kring den tillfälliga boplatsen bör övervakas för att EU-migranterna ska kunna bo kvar.

– De har försakat sina chanser, vi kan inte lita på dem. Området måste bevakas, antingen någon från securitas eller personal från kommunen eller stadsmissionen. Det är bevisat nu tycker vi att de inte kan vara på den platsen och sköta sig. De får gärna bo där så länge det är under ordnade former, säger Linda Johansson.

24Kalmar har varit i kontakt med kvinnan som skrivit inlägget på Facebook som har avböjt att kommentera.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fyllde kundvagnar för 18 000 – rusade ut ur butik

Fyra män lastade kundvagnarna fulla och lät bli att betala.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.22:12, 22 september, 2017

Fyllde kundvagnar för 18 000 – rusade ut ur butik
Foto: Rickard Johansson

Under fredagseftermiddagen strax före 16-tiden inträffade en märklig stöld vid Coop i Giraffens köpcentrum. Fyra män, i åldrarna 41 till 60 år, fyllde två kundvagnar fulla med varor från butiken och passerade sedan kassan utan att betala.

Polisen skriver på sin hemsida att väktare observerade stölden och kunde gripa två av gärningsmännen på platsen, medan de andra två hann lämna köpcentret, innan de greps av polis i en bil vid McDonalds.

Totalt uppgick stöldgodset i kundvagnarna till 18 000 kronor och de fyra männen som greps fördes till polishuset i Kalmar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter flera veckors regnande – sensommarvärme på ingång

Regnjackan och gummistövlarna kan ställas undan för att torka.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:07, 22 september, 2017

Efter flera veckors regnande – sensommarvärme på ingång
Foto: Max Pixel.

Under de senaste veckorna har vädergudarna bjudit på grå himmel och regn över Kalmar och Öland. Men nu äntligen verkar det som om turen vänder.

Enligt SMHI:s senaste prognos drar ett högtryck in över området under lördagen vilket ger temperaturer runt 17 grader flera dagar i följd. Störst solchanser är det på söndagen och måndagen.

Det fina, regnfria vädret ser sedan ut att stanna långt in i nästa vecka, men då med något lägre temperaturer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gymmets storsatsning klar – nu väntar invigning

Yogasal med golvvärme och modern "maskinpark" är några av nyheterna. "Vi har höjt oss en hel del", säger ägaren.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:18, 22 september, 2017

8 bilder
 • Pelle Ström, delägare i Wellness Studio på Kvarnholmen, testar den nya yogasalen. Foto: Samuel Slättman.
  Pelle Ström, delägare i Wellness Studio på Kvarnholmen, testar den nya yogasalen. Foto: Samuel Slättman.
 • Pelle Ström. Foto: Samuel Slättman.
  Pelle Ström. Foto: Samuel Slättman.
 • Cirkelträningssalen har fått sig ett lyft med ny matta, nytt tak och ny belysning. Foto: Samuel Slättman.
  Cirkelträningssalen har fått sig ett lyft med ny matta, nytt tak och ny belysning. Foto: Samuel Slättman.
 • I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
  I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
 • I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
  I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
 • Receptionen är utbytt. Foto: Samuel Slättman.
  Receptionen är utbytt. Foto: Samuel Slättman.
 • Foto: Samuel Slättman.
  Foto: Samuel Slättman.
 • Foto: Samuel Slättman.
  Foto: Samuel Slättman.

För nästan exakt ett år sedan skrev 24Kalmar om Wellness Studios planer på att utöka träningslokalerna vid Kopparslagen. På lördag invigs gymmets nya satsning där den toppmoderna yogasalen är kronjuvelen.

– Yogan växer otroligt mycket i alla målgrupper. Förr var den nischad och man placerade personer som yogade i ett visst fack. I dag finns det något för alla, säger Pelle Ström, delägare i Wellness Studio City.

Salen har plats för ett 30-tal utövare och är bland annat utrustad med golvvärme och ställbar LED-belysning i olika färger.

– Yoga har blivit en folklig friskvårdsaktivitet skulle jag säga. Helt säkert har det att göra med att yogan ökar rörligheten och samtidigt är avstressande. Det är även ett komplement till andra idrotter och annan typ av träning, säger Ström.

Totalt har gymmet expanderat med tvåhundra kvadratmeter. Förutom yogasalen har även en helt ny gymdel byggts och utrustats med moderna träningsmaskiner.

– Vi valde att sätta in en ny serie av träningsmaskiner där man använder sig av lösa vikter. Traditionellt sett har man magasin som åker upp och ner. Det här tilltalar de som vill ha ännu mer känsla i träningen – de som vill ha känslan av fria vikter som hantlar och skivstänger.

LÄS MER: 400 kvadrat i Guldfågeln – Wellness studio expanderar

I samband med nybyggnationerna har man även passat på att renovera reception, omklädningsrum, bastu och toaletter.

– Jag tror att folk kommer känna att vi har höjt oss en hel del snäpp och att vi har tänkt lite nytt, avslutar Ström.

På lördag klockan 10-13 har gymmet öppet hus och visar då upp sina lokaler för gamla och nya medlemmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiken satsar och bygger ut: ”Gäller att hänga med”

I onsdags påbörjades arbetet med att bygga ut butiken med 225 kvadratmeter.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:36, 22 september, 2017

Butiken satsar och bygger ut: ”Gäller att hänga med”
Foto: Arkiv

För nästan exakt tio år sedan byggdes ICA Nära i Trekanten och nu är det dags för en liten uppdatering av butiken. I onsdags påbörjades arbetet med att bygga ut butiken med 225 kvadratmeter.

– Det har varit i tankarna i något år. Jag känner att man måste satsa lite framåt. Det byggs många nya hus och tomter här i Trekanten och då gäller det att hänga med. Sedan var det även dags att byta ut kylsystemet också till ett mer miljövänligt alternativ så då passade det bra att göra nu, säger handlaren Ulf Andersson.

Kommer kunderna att störas mycket av arbetet?
– Det har varit lite bökigt nu de första två dagarna men sedan kommer det inte att märkas och kunderna kommer inte att störas så mycket. Det är först runt jul som det ska börjas riva lite väggar men det ska gå rätt så smidigt.

Förutom utbyggnaden kommer även entrén till butiken att bli sprillans ny.

– Det är fantastiskt kul. Om allt går enligt planerna så kommer allt att stå klart i mitten januari. Det är roligt att man väljer att satsa även här på landsbygden och inte bara i stan, avslutar Ulf.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbutik tog hem pris för andra året i rad

Butikens prestation jämförs djärvt med Zlatan och hans samling av guldbollar.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.17:30, 22 september, 2017

Kalmarbutik tog hem pris för andra året i rad
Katarina Tell, vd för företaget Findus, delade ut priset till ICA Maxi i Kalmar. Foto: Findus

För andra året i rad tog ICA Maxi i Kalmar hem priset som Årets DjupfrystavdelningDagligvarugalan som tidningen Fri Köpenskap anordnar.

ICA Maxi i Kalmar vann med följande motivering:

En avdelning som redan fått erkännande för att vara riktigt bra, har nu visat att den kan bli ännu bättre. Den är större än förra året och ökade försäljningen mer än förra året. Med lean-styrning av lagret och olika fryspunkter utanför avdelningen har ribban höjts igen. Dessutom står den för en allt större del av butikens onlineförsäljning. Kan Zlatan vinna Guldbollen tio år i rad så ska det inte vara omöjligt att bli Årets Djupfrystavdelning två år i rad.

– Vi är jätteglada och stolta över att vara nominerade i den klassen igen. Det här är ju en gala som omfattar alla butiker av olika sorter över hela Sverige. Mycket av det arbete vi gör speglar även hur det fungerar i hela butiken. Men visst är det extra roligt att vi har lyckats få en sådan utveckling och ökad försäljning på just den här avdelningen och särskilt online, sa butikschef Anders Wedin inför galan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng