Boende efter stenkastningen i Berga: ”Vi vågar inte bo kvar längre”

Berga centrum har återigen blivit spelplan för narkotikaförsäljning, bråk och buskörning. 24Kalmar har varit i kontakt med boende som vittnar om en otrygg vardag och nu vågar de inte bo kvar längre. Samtidigt jobbar flera aktörer för att lyfta området.

Emma Uddesson

Emma Uddesson

Kl.11:27, 29 juli, 2015

2 bilder
 • Enligt vittnen samlas gänget här för att bedriva narkotikaförsäljning. Foto: Daniel Grozdanovski
  Enligt vittnen samlas gänget här för att bedriva narkotikaförsäljning. Foto: Daniel Grozdanovski

Det är åter igen stökigt i området kring Berga centrum i Kalmar. Vid två tillfällen under sommaren har sten kastats mot polisbilar. Först vid midsommar och senast för drygt två veckor sedan, då även en kvinna blev träffad av en sten.

24Kalmar har pratat med boende i området som vittnar om en otrygg vardag. En vardag där man knappt vågar ge sig ut gatorna om kvällarna.

– Vi flyttade hit i  början av mars och det var lugnt i några månader. Men sedan hände något precis innan skolavslutningarna i mitten på juni. De började samla sig vid pizzerian. Förut vågade folk gå med hundarna på kvällarna. Det gör man inte längre, säger en kvinna i 50-årsåldern.

”De” är ett gäng unga män på runt tio personer i 18-25 årsåldern, som under de senaste 1,5 månaderna bland annat bedrivit narkotikaförsäljning, stenkastning mot både polisbilar och civilpersoner. Enligt de boende 24Kalmar har pratat med håller männen till utanför lastbilszonen bakom Berga centrum och vid pizzerian.

– De har även försökt göra inbrott på bland annat vårdcentralen, tandläkaren och apoteket. Sedan ser vi ju att de säljer knark helt öppet, säger kvinnan.

– Dessutom kör de streetrace här utanför. En dag kör de ihjäl någon, fyller kvinnans man i.

Kvinnan berättar att de har varit i kontakt med både polisen och komunnen, men känner att de inte direkt får något gehör.

– Jag vet inte hur många gånger jag har pratat med polisen. Men ibland har de inte ens haft tid att komma ut hit. Kommunen säger att det är polisens ansvar och vice versa. Vi känner oss maktlösa, säger hon.

Ulf Johnzon på Kalmar kommun arbetar med Träffpunkt Berga och betvivlar inte att det finns en oro i området.

– Det är ju ett fall för polisen i mångt och mycket, det går inte att komma ifrån eftersom det är brott som är begångna. Sen ska ju naturligtvis socialtjänsten jobba för att skapa en miljö där det här inte händer, det är ju vår roll. Men det är kanske svårt att uppnå det till fullo, säger Ulf Johnzon, samordnare för socialt förebyggande arbete på Kalmar kommun.

Men oron ligger delvis i betraktarens öga, tror Johnzon. Genom sitt arbete träffar han även människor som stortrivs i området och aldrig vill flytta. Själv upplever han att Berga har blivit lugnare, och att centrum har fått ett stort lyft de senaste åren.

– Jag tycker man glömmer bort att det sker mycket förändringar i Berga. Man har två fastighetsägare som har satsat kolossalt mycket medel på att förfina området, kommunen och serviceförvaltningen har satsat mycket pengar, här har byggts scener och utegym. Det satsas på området som helhet, säger Ulf Johnzon.

De boende som 24Kalmar träffar berättar att de läst en färsk artikel i Barometern där tidningen hade varit i kontakt med boende i Berga som inte upplevde någon otrygg situation.

– Jag tror inte att alla våga säga som det är för att de är rädda. Sedan har de nog varit i kontakt med sådana som inte ser stöket utan bor vid andra delar av Berga, säger kvinnan.

– De har skrikit mot mig flera gånger. Jag vill inte vara rädd och försöker att inte bry mig. Men man vet inte vad männen är kapabla till, säger hennes 15-åriga dotter.

Hur länge orkar ni ha det så här?
– Inte en dag till egentligen. Vi vågar inte bo kvar längre och tittar på andra lägenheter. Det är för otryggt att bo kvar. Vi har en dotter på 15 år, som vi knappt vågar släppa ut på kvällarna. Det är synd, för det är en fin lägenhet och ett fint område – förutom det som händer här utanför, säger kvinnan.

Håkan Roupé är tillförordnad gruppchef hos kalmarpolisen och säger att polisen har försökt röra sig mer i området sedan stenkastningen.

– Det är bekymmersamt, i och med att vi har lagt väldigt mycket resurser där tidigare, och att det då inte blir en permanent lösning av det, säger Håkan Roupé.

Hög arbetsbelastning under sommaren gör det svårt för polisen att vara där ännu mer, men området är prioriterat för den uniformerade verksamheten, förklarar han.

– De här killarna håller ju på med en hel del narkotika, framförallt cannabis. Så vi skulle kunna åka ut dit varje dag och de skulle testas positiva om och om igen. Men det tjänar liksom inget till, det ska fylla en funktion att ta in någon för ringa narkotikabrott, säger Roupé och fortsätter:

– Jag tror precis som kommunen att framgångskonceptet är att försöka hitta meningsfulla sysselsättningar. Att få de här killarna att sluta upp med dumheterna och växa upp helt enkelt. Men det bygger på frivillighet, vi kan inte tvinga någon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter flera veckors regnande – sensommarvärme på ingång

Regnjackan och gummistövlarna kan ställas undan för att torka.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:07, 22 september, 2017

Efter flera veckors regnande – sensommarvärme på ingång
Foto: Max Pixel.

Under de senaste veckorna har vädergudarna bjudit på grå himmel och regn över Kalmar och Öland. Men nu äntligen verkar det som om turen vänder.

Enligt SMHI:s senaste prognos drar ett högtryck in över området under lördagen vilket ger temperaturer runt 17 grader flera dagar i följd. Störst solchanser är det på söndagen och måndagen.

Det fina, regnfria vädret ser sedan ut att stanna långt in i nästa vecka, men då med något lägre temperaturer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gymmets storsatsning klar – nu väntar invigning

Yogasal med golvvärme och modern "maskinpark" är några av nyheterna. "Vi har höjt oss en hel del", säger ägaren.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:18, 22 september, 2017

8 bilder
 • Pelle Ström, delägare i Wellness Studio på Kvarnholmen, testar den nya yogasalen. Foto: Samuel Slättman.
  Pelle Ström, delägare i Wellness Studio på Kvarnholmen, testar den nya yogasalen. Foto: Samuel Slättman.
 • Pelle Ström. Foto: Samuel Slättman.
  Pelle Ström. Foto: Samuel Slättman.
 • Cirkelträningssalen har fått sig ett lyft med ny matta, nytt tak och ny belysning. Foto: Samuel Slättman.
  Cirkelträningssalen har fått sig ett lyft med ny matta, nytt tak och ny belysning. Foto: Samuel Slättman.
 • I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
  I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
 • I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
  I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
 • Receptionen är utbytt. Foto: Samuel Slättman.
  Receptionen är utbytt. Foto: Samuel Slättman.
 • Foto: Samuel Slättman.
  Foto: Samuel Slättman.
 • Foto: Samuel Slättman.
  Foto: Samuel Slättman.

För nästan exakt ett år sedan skrev 24Kalmar om Wellness Studios planer på att utöka träningslokalerna vid Kopparslagen. På lördag invigs gymmets nya satsning där den toppmoderna yogasalen är kronjuvelen.

– Yogan växer otroligt mycket i alla målgrupper. Förr var den nischad och man placerade personer som yogade i ett visst fack. I dag finns det något för alla, säger Pelle Ström, delägare i Wellness Studio City.

Salen har plats för ett 30-tal utövare och är bland annat utrustad med golvvärme och ställbar LED-belysning i olika färger.

– Yoga har blivit en folklig friskvårdsaktivitet skulle jag säga. Helt säkert har det att göra med att yogan ökar rörligheten och samtidigt är avstressande. Det är även ett komplement till andra idrotter och annan typ av träning, säger Ström.

Totalt har gymmet expanderat med tvåhundra kvadratmeter. Förutom yogasalen har även en helt ny gymdel byggts och utrustats med moderna träningsmaskiner.

– Vi valde att sätta in en ny serie av träningsmaskiner där man använder sig av lösa vikter. Traditionellt sett har man magasin som åker upp och ner. Det här tilltalar de som vill ha ännu mer känsla i träningen – de som vill ha känslan av fria vikter som hantlar och skivstänger.

LÄS MER: 400 kvadrat i Guldfågeln – Wellness studio expanderar

I samband med nybyggnationerna har man även passat på att renovera reception, omklädningsrum, bastu och toaletter.

– Jag tror att folk kommer känna att vi har höjt oss en hel del snäpp och att vi har tänkt lite nytt, avslutar Ström.

På lördag klockan 10-13 har gymmet öppet hus och visar då upp sina lokaler för gamla och nya medlemmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiken satsar och bygger ut: ”Gäller att hänga med”

I onsdags påbörjades arbetet med att bygga ut butiken med 225 kvadratmeter.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:36, 22 september, 2017

Butiken satsar och bygger ut: ”Gäller att hänga med”
Foto: Arkiv

För nästan exakt tio år sedan byggdes ICA Nära i Trekanten och nu är det dags för en liten uppdatering av butiken. I onsdags påbörjades arbetet med att bygga ut butiken med 225 kvadratmeter.

– Det har varit i tankarna i något år. Jag känner att man måste satsa lite framåt. Det byggs många nya hus och tomter här i Trekanten och då gäller det att hänga med. Sedan var det även dags att byta ut kylsystemet också till ett mer miljövänligt alternativ så då passade det bra att göra nu, säger handlaren Ulf Andersson.

Kommer kunderna att störas mycket av arbetet?
– Det har varit lite bökigt nu de första två dagarna men sedan kommer det inte att märkas och kunderna kommer inte att störas så mycket. Det är först runt jul som det ska börjas riva lite väggar men det ska gå rätt så smidigt.

Förutom utbyggnaden kommer även entrén till butiken att bli sprillans ny.

– Det är fantastiskt kul. Om allt går enligt planerna så kommer allt att stå klart i mitten januari. Det är roligt att man väljer att satsa även här på landsbygden och inte bara i stan, avslutar Ulf.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbutik tog hem pris för andra året i rad

Butikens prestation jämförs djärvt med Zlatan och hans samling av guldbollar.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.17:30, 22 september, 2017

Kalmarbutik tog hem pris för andra året i rad
Katarina Tell, vd för företaget Findus, delade ut priset till ICA Maxi i Kalmar. Foto: Findus

För andra året i rad tog ICA Maxi i Kalmar hem priset som Årets DjupfrystavdelningDagligvarugalan som tidningen Fri Köpenskap anordnar.

ICA Maxi i Kalmar vann med följande motivering:

En avdelning som redan fått erkännande för att vara riktigt bra, har nu visat att den kan bli ännu bättre. Den är större än förra året och ökade försäljningen mer än förra året. Med lean-styrning av lagret och olika fryspunkter utanför avdelningen har ribban höjts igen. Dessutom står den för en allt större del av butikens onlineförsäljning. Kan Zlatan vinna Guldbollen tio år i rad så ska det inte vara omöjligt att bli Årets Djupfrystavdelning två år i rad.

– Vi är jätteglada och stolta över att vara nominerade i den klassen igen. Det här är ju en gala som omfattar alla butiker av olika sorter över hela Sverige. Mycket av det arbete vi gör speglar även hur det fungerar i hela butiken. Men visst är det extra roligt att vi har lyckats få en sådan utveckling och ökad försäljning på just den här avdelningen och särskilt online, sa butikschef Anders Wedin inför galan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ung i Sverige sittstrejkade på Larmtorget

På fredagseftermiddagen anordnades en två timmar lång demonstration i centrala Kalmar.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:07, 22 september, 2017

Ung i Sverige sittstrejkade på Larmtorget
Ali Ablfazli var en av de som sittstrejkade på Larmtorget. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Under flera veckors tid har Kalmardelen av organisationen Ung i Sverige sittstrejkat utanför Lars Kaggskolan. På fredagen flyttades demonstrationen till Larmtorget i centrala Kalmar.

– Vi har bytt plats för att det är mer centralt här på Larmtorget. Nu kan vi nå ut till fler människor, säger Ali Ablfazli.

Organisationen vill stoppa utvisningarna av barn och ungdomar till Afghanistan och andra krigsdrabbade länder.

– Vi vill att Migrationsverket ska lyssna på oss och att de ska förstå att de spelar med våra liv om de skickar tillbaka oss till Afghanistan.

Sittstrejken inleddes strax efter klockan 16 och pågick till klockan 18. Ung i Sverige kommer fortsätta att strejka på Larmtorget under kommande fredagar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng