Ovanligt arkeologiskt fynd vid Kalmar slott – kan fylla kunskapsluckor

En begravningsplats från slutet av 1400-talet har hittats vid Kalmar slott. Nu kan fynden fylla kunskapsluckor från perioden. "Det finns inte så mycket skriftligt om den vanliga människan under den här tiden, så den historien vill vi nu kunna berätta", säger Magnus Stibéus på Statens historiska museum.

Martin Persson

Kl.11:35, 12 augusti, 2015

5 bilder
 • Fynden som hittades vid Kalmar slott. Foto: Magnus Stibeus
  Fynden som hittades vid Kalmar slott. Foto: Magnus Stibeus
 • Foto: Magnus Stibeus
  Foto: Magnus Stibeus
 • Foto: Magnus Stibeus
  Foto: Magnus Stibeus
 • Foto: Magnus Stibeus
  Foto: Magnus Stibeus
 • Foto: Magnus Stibeus
  Foto: Magnus Stibeus

När Statens fastighetsverk skulle göra vissa förstärkningsarbeten på Kalmar Slott så gjorde Statens historiska museum en arkeologisk undersökning på platsen. Och man hittade en tidigare okänd begravningsplats.

– Det är jätteovanligt att hitta okända begravningsplatser på borgar. Vi hittade två intakta kroppar och sedan en bengrop. Det är en stor begravningsplats och kan handla om både barn och vuxna, säger Magnus Stibéus på Statens historiska museum.

Fynden är daterade till mellan 1470 och 1510, och nu fortsätter undersökningen där man främst är intresserade av ålder, kön och dödsorsak.

– Vi vill gärna veta om de har dött av någon epidemi, eller krigshandling. Vi vill även undersöka om det var besökare eller personal på slottet. Det normala är att man begravdes i stan, så detta är lite konstigt och man kan tolka det som att de inte har kunnat komma in till stan för att borgen har varit belägrad, säger Magnus Stibéus.

Vad har detta för betydelse för Kalmars historia?
– Kalmar slott är en tusenårig historia, och då förstår man att det hänt väldigt mycket. Detta visar vilket arkiv slottet är och att man fortfarande kan hitta okända saker, och det är speciellt att det är människor och inte föremål.

På vilket sätt?
– Det är ett sätt att komma närmare individerna som var på slottet under perioden. Det finns inte så mycket skriftligt om den vanliga människan under den här tiden, så den historien vill vi kunna berätta när analyserna är färdiga.

På arkeologidagen, den 30 augusti, kommer förhoppningsvis alla frågetecken vara uträtade, och Magnus kommer då berätta om fynden på slottet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”

Larmet ska ha varit avstängt när lokalen plundrades.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:15, 22 februari, 2018

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”
Foto: Arkiv.

24Kalmar har tidigare skrivit om Istanbul BBQ och deras satsning på restaurang och nattklubb i centrala Kalmar. Däremot föll den inte så väl ut som de hade hoppats på och efter att de inte längre fick ha öppet sent och spela hög musik försattes bolaget i konkurs den 13 februari i år.

När konkursförvaltaren och en värderingsman skulle se över värdet på inventarierna i lokalen märkte de att det mesta hade försvunnit.

LÄS MER: Central sportbar ute till försäljning

– Ägarna menar att de haft inbrott strax före konkursen. Vid tidpunkten för själva inbrottet ska lokalerna dessutom ha varit avlarmade, men när vi kom dit några dagar senare var det larmat, säger konkursförvaltaren Erik Gabrielsson.

Inom kort ämnar Gabrielsson att upprätta en polisanmälan för inbrottet och stölden av restaurangspisar, stekhällar, kylar och övriga inventarier.

– Faktum är ju att någon har tagit sakerna. Det hela känns väldigt konstigt, men det är inte min sak att lägga mig i det polisiära. Det är inte ägarna som har polisanmälts, utan själva brottet. Jag har meddelat försäkringsbolaget att jag kommer polisanmäla det här, säger Gabrielsson.

Efter händelsen har konkursförvaltaren mottagit flera tips från allmänheten.

– Anonyma uppgiftslämnare har kommit in med tips om var grejerna kan finnas. Tips som jag kommer lämna vidare till polisen, säger Gabrielsson.

Har ägarna polisanmält inbrottet?
– Nej, det har de inte gjort.

24Kalmar söker ägaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott

Efter en instats mot en person som sålde droger på nätet kunde polisen identifiera ett stort antal säljare som nu misstänks för brott.

Michaela Ekström

Kl.15:52, 22 februari, 2018

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

En nationell polisinsats mot fentanylförsäljare ledde polisen till fler husrannsakningar på olika orter i region Syd. Hittills är 24 personer brottsmisstänkta och 7 personer är under vård för missbruk. Detta skriver Sydsvenskan.

– Det som ligger bakom den här lyckade insatsen är ett fantastiskt bra arbete ute i lokalpolisområdena, säger Mats Berggren, underrättelsechef i region Syd i en kommentar på polisens hemsida.

I husrannsakningarna har polisen bland annat påträffat en cannabisodling, 1,5 kilo cannabis, cirka 1 000 narkotikaklassade tabletter, 200 doser LSD, tre jaktgevär och en pistol. Man har även tagit mindre mängder fentanyl och amfetamin i beslag.

Det som började mot som ett tillslag mot en person som sålde fentanyl på nätet ledde vidare till 35 misstänkta köpare i region Syd. Hittills har polisen gjort hembesök hos 24 av dessa och inlett förundersökningar mot 8 personer, varav två sitter häktade.

– När vi gör de här hembesöken blir det påfallande vilken misär den som är missbrukare lever under. Därför gläds vi också åt att insatsen lett till att sju medborgare nu är under vård för sitt missbruk, säger Mats Berggren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här delas överlevnadspåsar ut till fattiga studenter

"Det är verkligen så att många har noll kronor kvar i dag", säger Nisse Nilsson.

Samuel Slättman

Kl.15:12, 22 februari, 2018

Här delas överlevnadspåsar ut till fattiga studenter
Studenten Philip Lind får en "överlevnadspåse" av Zara Lood, projektledare för Linnéstudenter i regional samverkan. Foto: Samuel Slättman.

Vid lunchtid på torsdagen kunde studenter som har det knapert hämta ut en gratis ”överlevnadspåse” på universitetsbiblioteket i Kalmar. Det är andra gången som studentkåren Linnéstudenterna skänker bort basvaror till sina medlemmar i Kalmar och Växjö.

– Det är CSN-utbetalning i morgon så det här är sista dagen innan pengarna kommer. Det är verkligen så att många har noll kronor kvar i dag, så det brukar vara ganska välkommet, förklarar Nisse Nilsson, kommunikatör på Linnéstudenterna.

Totalt delades ett 80-tal påsar ut. Kassarna innehöll bland annat nudlar, krossade tomater, toalettpapper, frukt och choklad. Philip Lind går sista året på programmet Internationella affärer och var en av studenterna som fick med sig en påse hem.

– Jag har tur som jobbar, annars hade det blivit att spara på alla resurser och gå här på UB på torsdagar och dricka kaffe och laga nudlar, säger Lind.

Nisse Nilsson beskriver initiativet som ”väldigt uppskattat” och tror att fler överlevnadspåsar kommer delas ut i framtiden.

– Även maj är en fattig månad då det bara är halvt CSN-bidrag. Då planerar vi att genomföra en ny sådan här raid. Vi är till för att hjälpa våra medlemmar på olika sätt och det här är ett av dem, avslutar Nilsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bekräftat: Hon ersätter veteranen i partitoppen

Kommunalrådet kliver ner på fjärde plats. Hon tar täten för V.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:51, 22 februari, 2018

Bekräftat: Hon ersätter veteranen i partitoppen
Foto: Vänsterpartiet Kalmar.

Det blev precis som väntat Liselotte Ross som ersätter veteranen Berti Dahl som Vänsterpartiets förstanamn till kommunfullmäktige. Dahl som varit politiskt verksam i närmare 40 år – varav närmare 20 år som heltidspolitiker.

På torsdagen presenterades hela listan – där fem av de tio första namnen är kvinnor.

LÄS MER: Beskedet: Kommunalrådet slutar efter valet

FaktaVästerpartiets topp 10-lista:
1. Liselotte Ross
2. Jens Körge
3. Leila Ben Larbi
4. Bertil Dahl
5. Maria Persson Engman
6. Richard Deichmann
7. Elsa Berg
8. Joel Rydh
9. Josefin Hellvin
10. Ragnar Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klinton ger konsert i Gröna salen

"Vi är mycket glada för att ha lyckats engagera denna extraordinära talang".

Samuel Slättman

Kl.12:06, 22 februari, 2018

Klinton ger konsert i Gröna salen
Dinara Klinton. Foto: Pressbild/Emil Matveev.

Den 7 mars kommer den unga, ukrainska pianisten Dinara Klinton till Gröna salen Kalmar Slott. 

– Vi är mycket glada för att ha lyckats engagera denna extraordinära talang och ser fram emot att få bjuda vår publik i Kalmar på en minnesvärd pianokväll med ett varierat och intressant program, säger Sten Franzén, ordförande i Kammarmusikföreningen som arrangerar konserten.

Klinton är utbildad vid Royal College of Music i London och var den första mottagaren av det prestigefyllda Benjamin Britten Fellowship. Hon har vunnit flera internationella priser och framträder över hela världen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng