Kalmar kommun går i borgen – KFF får loss sina 26 miljoner

Kalmar FF har haft ett bundet kapital i Guldfågeln Arena – som en säkerhet mot banken.
Nu går Kalmar kommun in och borgar för det beloppet – och det gör att likviditetstyngda föreningen får loss sina 26 miljoner kronor.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.08:06, 20 augusti, 2015

Kalmar kommun går i borgen – KFF får loss sina 26 miljoner
Svante Samuelsson och Kalmar FF får loss sina 26 miljoner kronor som man satsat i arenan.

Kalmar FF har under flera års tid jobbat för att få loss pengarna som varit låsta av banken sedan bygget av Guldfågeln Arena.
Nu får KFF ta del av sina 26 frysta miljoner sedan Kalmar kommun går in med ett kommunalt borgen för samma belopp.

Kommunen har redan ett borgensåtagande sedan 2009 för 96 miljoner kronor.

– Problemet är att vi har en krympande likviditet och att vi har 26 miljoner som är Kalmar FF:s, men som är spärrade som en säkerhet för banken. Likviditeten var på 11 miljoner när vi gick in 2015, och det är inte mycket, säger Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuelsson.

Hur ska ni vända på skutan?
– Det är dagligen hårt jobb som gäller. Vi måste fortsätta skära ner i våra kostnader och göra prioriteringar. Vi har gjort personalnedskärningar på kansliet, minskat storleken på spelartruppen och arbetar med att få ner driftkostnaden på arenan. Samtidigt måste vi fortsätta arbeta med att öka intäkterna och få folk till matcherna. Vi har en tuff utmaning framför oss, säger Svante Samuelsson.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) kommenterar beslutet att gå in med ytterligare pengar i ett pressmeddelande:

– Det är Kalmar FF:s egna likvida medel som finns på kontot. Vi vill med detta borgensåtagande möjliggöra för Kalmar FF att använda sina egna medel för att driva och utveckla sin förening på bästa sätt.

Beslutet är lite av en halv seger för Kalmar FF vars arena är för dyr för föreningen. Varje år kostar den 19 miljoner kronor att bära.
Driftstödet som kommunen ger (5,8 miljoner kronor) är betydligt lägre än i jämförelsekommuner som Växjö (Öster får 10,5 miljoner kronor i driftstöd).

– Vi har en god dialog med kommunen. Dom vet om hur läget är för oss, sa Anders Nyblom till 24Kalmar efter årsmötet tidigare i år.

På årsmötet berättade Kalmar FF-styrelsen att man planerade ett nytt budgetunderskott på 4,9 miljoner kronor. Men med förbehållet att det då krävs spelarförsäljningar för 8 miljoner kronor, men i år har Kalmar FF inte sålt något.

– Den delen är väldigt svår att förutsäga. De senaste år har vi sålt för mellan 8.5 till 13 miljoner per säsong, men det finns aldrig någon garanti när man går in i säsongen att man ska lyckas sälja spelare. Sedan har vi haft en sportslig svagare säsong hittills än vad vi hade hoppats på, vilket gör att spelarna inte kommer i rampljuset på samma sätt, säger Svante Samuelsson.

Har ni fått in några konkreta bud?
– Inte på det sättet att vi har fått något bud. Vi har några intäkter på utlånade spelare, men det finns även ett transferfönster i vinter där det finns möjlighet att sälja, säger Samuelsson.

Det ser samtidigt mörkt ut för mer pengar för Melker Hallberg-övergången. Efter ett visst antal matcher i Udinese skulle KFF få mer pengar – nu är han utlånad till Vålerengen. Dessutom är Mattias Johansson kvar I AZ. På en vidareförsäljning av Johansson har KFF cirka 20-25 procent. Men de uteblivna försäljningarna har uteblivit.

Som detta inte är nog imponerar inte spelet – så Kalmar FF ser just nu ut att gå mot ett nytt tungt ekonomiskt år. Därför stoppar KFF:s egna före detta frysta 26 miljoner kronor den akuta blödningen.

Förslaget om det kommunala borgen finns i dag med i handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott. Sedan är det till slut fullmäktige som tar  beslutet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel