Gesällen ur fågelperspektiv: ”Största utmaningen är logistiken”

I januari togs de första symboliska spadtagen – nu är grund och garage snart klara. Med utsikt från toppen av byggkranen har 24Kalmar fått en överblick av Kalmars största centrala bostadsbygge, Gesällen.

Emma Uddesson

Emma Uddesson

Kl.06:58, 18 september, 2015

8 bilder
 • Från toppen av byggkranen har kranföraren en bra utsikt av Kvarnholmen - och hela Kalmar. Foto: Emma Uddesson
  Från toppen av byggkranen har kranföraren en bra utsikt av Kvarnholmen - och hela Kalmar. Foto: Emma Uddesson
 • Arbetsledaren Kalle Fransson visar utsikten från kranen. Foto: Emma Uddesson
  Arbetsledaren Kalle Fransson visar utsikten från kranen. Foto: Emma Uddesson
 • En arbetsstyrka på 8-12 personer jobbar dagligen på bygget. Foto: Emma Uddesson
  En arbetsstyrka på 8-12 personer jobbar dagligen på bygget. Foto: Emma Uddesson
 • Fiskaregatan kommer byta karaktär och få sällskap av bland annat Hemköp. Foto: Emma Uddesson
  Fiskaregatan kommer byta karaktär och få sällskap av bland annat Hemköp. Foto: Emma Uddesson
 • Thomas Leijon, distriktschef, och Mattias Höglander, projektchef. Foto: Emma Uddesson
  Thomas Leijon, distriktschef, och Mattias Höglander, projektchef. Foto: Emma Uddesson
 • David Brinkefors, produktionschef på Skanska. Foto: Emma Uddesson
  David Brinkefors, produktionschef på Skanska. Foto: Emma Uddesson
 • Här syns toppen av de höga pålar som slagits ner i marken. Foto: Emma Uddesson
  Här syns toppen av de höga pålar som slagits ner i marken. Foto: Emma Uddesson
 • Utsikt mot Fiskaregatan. Foto: Emma Uddesson
  Utsikt mot Fiskaregatan. Foto: Emma Uddesson

HSB Sydost har kallat Gesällen för ett av deras största projekt i modern tid, och med sina 114 planerade hyreslägenheter mitt på Kvarnholmen är det Kalmars största centrala bostadsbygge.

– Man får klättra in här. Det är lite blåsigt i dag så det kan svaja lite, säger Kalle Fransson, arbetsledare på Skanska. 

LÄS MER: Ett spadtag närmare 111 lägenheter på Kvarnholmen

Han kliver ur en hiss som precis rymmer två personer och klättrar in i den stora byggkranen som står placerad mitt på byggområdet. Höjden på kroken går att jämföra med Ölandsbron, och den har han också bra utsikt över här uppe.

Nedanför kranen görs förberedelser för att gjuta garaget, som ska vara färdigt innan sista januari 2016. Hela Gesällen ska vara klart i december 2018, men innan dess är det mycket arbete kvar. Det är ett stort projekt som för med sig sina utmaningar.

– Grunden har varit en rätt stor utmaning, och att få det att funka logistiskt i innerstaden utan för mycket störningar. Vi har inte en så stor yta för avlastning och det är mycket leveranser som ska hit, säger David Brinkefors, produktionschef på Skanska, som 24Kalmar träffar nere på marken igen.

Det har också varit lite svårt att uppleva en positiv bild av bygget, säger Thomas Leijon, distriktschef på Skanska. Och syftar på de många gånger som det skrivits om Gesällen i lokala medier, bland annat efter bygglovet fått hård kritik av kalmararkitekten Staffan Strindberg.

– Debatten kändes mer som en diskussion om den politiska hanteringen av detaljplanen. Det finns kanske inte så väldigt mycket agg mot oss egentligen. Sen var det såklart folk som tröttnade på pålningen och det kan man förstå, men vi har ju inget större val, säger Thomas Leijon.

Under sommaren ”pålades” det på bygget under sju veckor, då stora betongfundament trycktes ner i marken för att huset inte ska sjunka i framtiden. Ljudnivån är inte den lägsta, och mer pålning väntar.

Hur mycket mer ska det pålas?
– Vi har ju nästa påletapp som börjar vecka 47. Det lär ta två till tre veckor. Sen är det en pålning till, men då ska det borras i stället och det blir inte alls samma ljud eller vibrationer, säger David Brinkefors och fortsätter:

– Jag förstår att det är jättestörande för omgivningen. Men nästa pålningsetapp är ingenting mot den som redan är gjord.

I februari nästa år når projektet nästa milstolpe, när Prefab-entreprenörer anländer för att börja resa husstomme. Det kommer innebära mycket trafik på Strömgatan, förklarar David Brinkefors.

– Målet är att alla transporter ska flyta in smidigt på bygget och kunna lasta av här. Funkar det är det inga avspärrningar som vi behöver göra, säger han.

Blir det mycket mer trafik än tidigare?
– 
Ja, mycket mer. Det blir dagliga leveranser, säger David Brinkefors.

– Samtidigt är det först då alla kan se hur huset börjar växa på höjden, vilket brukar vara positivt, fyller Thomas Leijon i.

HSB:s totalsumma för projektet tros bli 325 miljoner. Förutom de 114 hyresrätterna och butikslokaler som ryms i de första fyra huskropparna tillkommer ett antal bostadsrätter i etapp 2, som består av ett hus. Totalt handlar det om cirka 120 lägenheter. Det exakta antalet lägenheter är inte helt fastställt, säger Mattias Höglander, projektchef på Skanska.

– Det står 111 på skyltarna här ute, men när vi projekterar så försöker vi hitta de mest optimala lösningarna. Det kan handla om bättre anpassning för brandsäkerhet eller tillgänglighet. I ett skede så har vi kanske en femma som sedan blir en trea och en tvåa. Då blir det fler lägenheter men man har ju inte byggt mer för det, säger Mattias Höglander.

Än kan det tyckas det svårt att föreställa sig Kvarnholmen med de färdiga lägenheterna, trots en bra överblick från byggkranens topp. Men David Brinkefors påstår motsatsen:

– Vi ser inte hålet nu längre – vi ser ett hus.

Klicka dig fram i bildspelet för att se utsikten från toppen av Gesällens byggkran.

FaktaSå byggs Gesällen:


Hösten 2015: Husens garage byggs. 
”Närmast är det tre veckors pålning som kommer påverka omgivningen, med start vecka 47. Sen kommer det även påverka när vi drar upp sponten (stödkonstruktionen som omger bygget) efter pålningen. Strömgatan och Fiskaregatan stängs av bitvis under tiden."


Sista januari 2016: Garaget ska vara klart.
”Garaget kommer rymma 60 parkeringsplatser, och hur de ska användas är inte helt bestämt än. Olika lösningar diskuteras fortfarande."


Februari 2016: Prefab-entreprenörer börjar resa stommar för husen.
”Då kommer det bli mycket trafik i samband med leveranserna, periodvis. De första åtta månaderna jobbar vi mot Fiskaregatan. Sedan när vi börjar resa nästa hus kommer inte Fiskaregatan känna av det, utan då är det Strömgatan."


Efter sommaren 2016: Det invändiga arbetet har börjat.
"Vi följer efter Prefab som satt stommen och vi börjar sätta fönster, bygga tak och sätta träpanel. Då börjar det se ut som ett hus."


Hösten 2016: Sista huset i etapp 1 byggs.
"Då kör vi igång att bygga det sista huset med en mobilkran. Den kranen som står där idag når inte dit."


Februari 2017: Alla husstommar i etapp 1 ska vara uppe.


Våren 2017: Hemköp vill öppna.
Den största butiksytan kommer tillhöra Hemköp. I nuläget finns det inga andra bekräftade hyresgäster.


Sista Januari 2018: Etapp 1 vara helt klar.


Sista december 2018: Etapp två, det sista huset, ska vara klart.
"Etapp två är inte tänkt att vara hyresrätter, utan färre och större bostadsrätter. Det är inte fastställt fullt ut än, men det är max femton stycken."


Citat: David Brinkefors, produktionschef Skanska, Thomas Leijon, distriktschef Skanska.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De vill lyfta fram kurdisk kafétradition: ”Alla är välkomna”

"Folk ska känna att man vill komma in hit, sätta sig och bara må bra", säger föreningens ordförande.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:17, 24 november, 2017

De vill lyfta fram kurdisk kafétradition: ”Alla är välkomna”
Labbe Demiri, ansvarig för klubbkonceptet Studenthuset, tillsammans med Apo Polo Cakici (mitten) och Amir Arman (till höger). Foto: Samuel Slättman.

Restaurangen Istanbul fortsätter att utveckla sin verksamhet. Efter att under hösten ha lanserat klubbkonceptet Studenthuset satsar man nu på kvällar med livemusik och större tv-utbud vid sportevenemang.

Den absolut största förändringen sker dock i lokalerna som vetter ut mot Storgatan. Den delen av restaurangen kommer, med start nästa vecka, att hyras ut till nystartade Svensk Mezopotamya Kulturföreningen (SMKF).

LÄS MER: Han drar igång ny nattklubb: ”Var sugen på att göra något”

– Det ska vara som de gamla kurdiska kaféerna i Turkiet. Här ska man sitta och spela kort och brädspel, röka vattenpipa och dricka te eller öl. Det ska vara underhållning och tidsfördriv, säger Amir Arman, vice ordförande i SMKF.

– Känner man på exempelvis en torsdags- eller söndagseftermiddag att man vill hitta på något ska man kunna gå hit och ta en kaffe, röka lite vattenpipa och spela kort.

Är intresset i Kalmar tillräckligt stort tror du?
– Vi är 210 medlemmar redan nu. Vi satsar på att komma upp till 500 medlemmar, men till kaféet är alla välkomna. Det är viktigt att understryka att det här är för alla, säger Arman.

Istanbuls ägare, tillika SMKF:s ordförande, Apo Polo Cakici, var den som kläckte idéen.

– Kalmar är en sommarstad. När det gäller aktiviteter och underhållning på vardagar och söndagar under andra delen av året är det en kall stad, det händer inte så mycket. Tittar man på större städer som Malmö, Stockholm och Göteborg ligger vi i underläge, säger Cakici.

– Därför tänkte jag att det var dags att göra något. Vi hade redan restaurangen och nattklubben Studenthuset men jag ville ha något utöver det vanliga. Folk ska känna att man vill komma in hit, sätta sig och bara må bra.

I början av nästa vecka väntas föreningslokalen vara iordningställd men besökare är välkomna  redan nu. Lokalen kommer ha samma öppettider som den redan befintliga verksamheten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon blev Kalmarbygdens Lucia 2017

Den 10 december kommer hon stå i Kalmar Domkyrka med levande ljus i håret.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:04, 24 november, 2017

Hon blev Kalmarbygdens Lucia 2017
Nilla Ek är Kalmars lucia 2017. Foto: Privat

På fredagsmorgonen överraskades Nilla Ek och hennes klasskamrater under sin lektion då det tillkännagavs att hon blivit utsedd till Kalmarbygdens lucia 2017.

– Jag visste att lucian skulle utses idag så jag anade vad det handlade om när dörren öppnades. Men jag blev överraskad och jätteglad. Det är lite svårt att förstå än nu när allt är så nytt, säger Nilla.

Det var Nillas farmor som anmälde henne till årets luciatåg i samråd med hennes mamma och pappa. Nilla har länge hållit på med sång och favoritlåten när det kommer till Lucia är en klassiker.

– Jag tycker att När det lider mot jul är riktigt fin, den kommer vi att sjunga i år, säger hon.

Härnäst väntar en Tysklandsresa med resten av de sex tärnorna men det Nilla ser mest fram emot är kröningen i Kalmar Domkyrka den 10 december.

– Det kommer att vara speciellt att stå där med allas ögon på mig. Jag är inte så nervös över det här med att svimma utan mest om kronan kan bli tung och om det gör ont att få stearin i håret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundratals hushåll blev utan ström

444 hushåll blev strömlösa.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:06, 24 november, 2017

Hundratals hushåll blev utan ström
Foto: Pixabay

Vid 15.50-tiden på fredagen drabbades 444 hushåll i Algutsrum och TorslundaÖland av strömavbrott.

Vid 20-tiden saknades elektricitet hos 74 kunder.

Det är ännu oklart vad som orsakade strömavbrottet.

Enligt prognosen väntas samtliga kunder ha strömmen tillbaka vid 22-tiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkkära turnén tillbaka – byter spelplats

Kommer tillbaka till Öland.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:23, 24 november, 2017

Folkkära turnén tillbaka – byter spelplats
Foto: Arkiv

Det är 16:e gången i ordningen som Diggiloo förbereder sin sommarturné genom Sverige.

De senaste åren har Diggiloo-gänget, som varje år reser runt med mängder av folkkära artister, spelat på Borgholms idrottsplats. Nästa år kommer de tillbaka till Borgholm – men den här gången till Borgholms slottsruin.

Sedan starten har Diggiloo gjort 317 föreställningar på 105 olika spelplatser.

Föreställningen på Öland äger rum den 12 juli.

På måndag presenteras artisterna till kommande sommars turné.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Solrospriset delades ut till klimatsmarta Saxnäs Camping

Priset delades ut under fredagen på Länsresidenset.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.15:23, 24 november, 2017

Solrospriset delades ut till klimatsmarta Saxnäs Camping
På bilden från vänster: Thomas Carlzon, Karin Stockmann (Jägareförbundet), Lasse Sörenson (Saxnäs Camping), Akko Karlsson och Anders Ek. Foto: Carolina Gunnarsson

Under fredagen delades Solrospriset ut på Länsresidenset i Kalmar. Priset har delats ut mer än 10 år av Kalmar läns klimatkommission till antingen en privatperson eller företag som bidragit till ett klimatsmartare Kalmar län.

– En av de viktigaste punkterna för oss när vi tittar på vem vi ska utse så måste de ha gjort något, de ska inte planera för att göra någonting, säger landshövdingen Thomas Carlzon som även är vice ordförande för klimatkommissionen.

I år har Solrosprisets delats ut till Saxnäs Camping för deras klimatanpassade vattenhushållning och för att de bland annat använder havsvatten i sina pooler. Även Svenska Jägareförbundet får utmärkelsen för sitt arbete med klimatsmart viltkött samt för deras arbete med att inventera och rapportera in spår av klimatförändringarnas till forskare.

– När vi börjar med att välja ut pristagarna brukar vi ha en tematisk ingång. I år valde vi att fokusera på forskning och sedan hitta passande kandidater där. Både turism och livsmedel är två väldigt viktiga ämnen för oss här i Kalmar län vilket är det som pristagarna sysslar med, säger Akko Karlsson, ordförande för klimatkommissionen.

Pristagarna fick ta emot en blomma och ett diplom. Nytt för i år, på Thomas Carlzons initiativ, så fick de även en specialdesignad pin att sätta på kavajslaget. Även de tidigare pristagarna var inbjudna till residenset och fick ta emot samma pin.

– Man kan bära den med stolthet och förhoppningvis kan den fungera som en samtalsstartare i andra sammanhang när man bär den, säger Thomas Carlzon.

– Det här är ett ambassadörspris där man inte vinner några pengar men däremot ära och stolthet, fyller Akko Karlsson i.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng