Gesällen ur fågelperspektiv: ”Största utmaningen är logistiken”

I januari togs de första symboliska spadtagen – nu är grund och garage snart klara. Med utsikt från toppen av byggkranen har 24Kalmar fått en överblick av Kalmars största centrala bostadsbygge, Gesällen.

Emma Uddesson

Emma Uddesson

Kl.06:58, 18 september, 2015

8 bilder
 • Från toppen av byggkranen har kranföraren en bra utsikt av Kvarnholmen - och hela Kalmar. Foto: Emma Uddesson
  Från toppen av byggkranen har kranföraren en bra utsikt av Kvarnholmen - och hela Kalmar. Foto: Emma Uddesson
 • Arbetsledaren Kalle Fransson visar utsikten från kranen. Foto: Emma Uddesson
  Arbetsledaren Kalle Fransson visar utsikten från kranen. Foto: Emma Uddesson
 • En arbetsstyrka på 8-12 personer jobbar dagligen på bygget. Foto: Emma Uddesson
  En arbetsstyrka på 8-12 personer jobbar dagligen på bygget. Foto: Emma Uddesson
 • Fiskaregatan kommer byta karaktär och få sällskap av bland annat Hemköp. Foto: Emma Uddesson
  Fiskaregatan kommer byta karaktär och få sällskap av bland annat Hemköp. Foto: Emma Uddesson
 • Thomas Leijon, distriktschef, och Mattias Höglander, projektchef. Foto: Emma Uddesson
  Thomas Leijon, distriktschef, och Mattias Höglander, projektchef. Foto: Emma Uddesson
 • David Brinkefors, produktionschef på Skanska. Foto: Emma Uddesson
  David Brinkefors, produktionschef på Skanska. Foto: Emma Uddesson
 • Här syns toppen av de höga pålar som slagits ner i marken. Foto: Emma Uddesson
  Här syns toppen av de höga pålar som slagits ner i marken. Foto: Emma Uddesson
 • Utsikt mot Fiskaregatan. Foto: Emma Uddesson
  Utsikt mot Fiskaregatan. Foto: Emma Uddesson

HSB Sydost har kallat Gesällen för ett av deras största projekt i modern tid, och med sina 114 planerade hyreslägenheter mitt på Kvarnholmen är det Kalmars största centrala bostadsbygge.

– Man får klättra in här. Det är lite blåsigt i dag så det kan svaja lite, säger Kalle Fransson, arbetsledare på Skanska. 

Han kliver ur en hiss som precis rymmer två personer och klättrar in i den stora byggkranen som står placerad mitt på byggområdet. Höjden på kroken går att jämföra med Ölandsbron, och den har han också bra utsikt över här uppe.

Nedanför kranen görs förberedelser för att gjuta garaget, som ska vara färdigt innan sista januari 2016. Hela Gesällen ska vara klart i december 2018, men innan dess är det mycket arbete kvar. Det är ett stort projekt som för med sig sina utmaningar.

– Grunden har varit en rätt stor utmaning, och att få det att funka logistiskt i innerstaden utan för mycket störningar. Vi har inte en så stor yta för avlastning och det är mycket leveranser som ska hit, säger David Brinkefors, produktionschef på Skanska, som 24Kalmar träffar nere på marken igen.

Det har också varit lite svårt att uppleva en positiv bild av bygget, säger Thomas Leijon, distriktschef på Skanska. Och syftar på de många gånger som det skrivits om Gesällen i lokala medier, bland annat efter bygglovet fått hård kritik av kalmararkitekten Staffan Strindberg.

– Debatten kändes mer som en diskussion om den politiska hanteringen av detaljplanen. Det finns kanske inte så väldigt mycket agg mot oss egentligen. Sen var det såklart folk som tröttnade på pålningen och det kan man förstå, men vi har ju inget större val, säger Thomas Leijon.

Under sommaren ”pålades” det på bygget under sju veckor, då stora betongfundament trycktes ner i marken för att huset inte ska sjunka i framtiden. Ljudnivån är inte den lägsta, och mer pålning väntar.

Hur mycket mer ska det pålas?
– Vi har ju nästa påletapp som börjar vecka 47. Det lär ta två till tre veckor. Sen är det en pålning till, men då ska det borras i stället och det blir inte alls samma ljud eller vibrationer, säger David Brinkefors och fortsätter:

– Jag förstår att det är jättestörande för omgivningen. Men nästa pålningsetapp är ingenting mot den som redan är gjord.

I februari nästa år når projektet nästa milstolpe, när Prefab-entreprenörer anländer för att börja resa husstomme. Det kommer innebära mycket trafik på Strömgatan, förklarar David Brinkefors.

– Målet är att alla transporter ska flyta in smidigt på bygget och kunna lasta av här. Funkar det är det inga avspärrningar som vi behöver göra, säger han.

Blir det mycket mer trafik än tidigare?
– 
Ja, mycket mer. Det blir dagliga leveranser, säger David Brinkefors.

– Samtidigt är det först då alla kan se hur huset börjar växa på höjden, vilket brukar vara positivt, fyller Thomas Leijon i.

HSB:s totalsumma för projektet tros bli 325 miljoner. Förutom de 114 hyresrätterna och butikslokaler som ryms i de första fyra huskropparna tillkommer ett antal bostadsrätter i etapp 2, som består av ett hus. Totalt handlar det om cirka 120 lägenheter. Det exakta antalet lägenheter är inte helt fastställt, säger Mattias Höglander, projektchef på Skanska.

– Det står 111 på skyltarna här ute, men när vi projekterar så försöker vi hitta de mest optimala lösningarna. Det kan handla om bättre anpassning för brandsäkerhet eller tillgänglighet. I ett skede så har vi kanske en femma som sedan blir en trea och en tvåa. Då blir det fler lägenheter men man har ju inte byggt mer för det, säger Mattias Höglander.

Än kan det tyckas det svårt att föreställa sig Kvarnholmen med de färdiga lägenheterna, trots en bra överblick från byggkranens topp. Men David Brinkefors påstår motsatsen:

– Vi ser inte hålet nu längre – vi ser ett hus.

Klicka dig fram i bildspelet för att se utsikten från toppen av Gesällens byggkran.

FaktaSå byggs Gesällen:


Hösten 2015: Husens garage byggs. 
”Närmast är det tre veckors pålning som kommer påverka omgivningen, med start vecka 47. Sen kommer det även påverka när vi drar upp sponten (stödkonstruktionen som omger bygget) efter pålningen. Strömgatan och Fiskaregatan stängs av bitvis under tiden."


Sista januari 2016: Garaget ska vara klart.
”Garaget kommer rymma 60 parkeringsplatser, och hur de ska användas är inte helt bestämt än. Olika lösningar diskuteras fortfarande."


Februari 2016: Prefab-entreprenörer börjar resa stommar för husen.
”Då kommer det bli mycket trafik i samband med leveranserna, periodvis. De första åtta månaderna jobbar vi mot Fiskaregatan. Sedan när vi börjar resa nästa hus kommer inte Fiskaregatan känna av det, utan då är det Strömgatan."


Efter sommaren 2016: Det invändiga arbetet har börjat.
"Vi följer efter Prefab som satt stommen och vi börjar sätta fönster, bygga tak och sätta träpanel. Då börjar det se ut som ett hus."


Hösten 2016: Sista huset i etapp 1 byggs.
"Då kör vi igång att bygga det sista huset med en mobilkran. Den kranen som står där idag når inte dit."


Februari 2017: Alla husstommar i etapp 1 ska vara uppe.


Våren 2017: Hemköp vill öppna.
Den största butiksytan kommer tillhöra Hemköp. I nuläget finns det inga andra bekräftade hyresgäster.


Sista Januari 2018: Etapp 1 vara helt klar.


Sista december 2018: Etapp två, det sista huset, ska vara klart.
"Etapp två är inte tänkt att vara hyresrätter, utan färre och större bostadsrätter. Det är inte fastställt fullt ut än, men det är max femton stycken."


Citat: David Brinkefors, produktionschef Skanska, Thomas Leijon, distriktschef Skanska.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel