Borgholm blir årets Ölandsby

Årets Ölandsby blir återigen ingen by, utan en stad – Borgholm. Borgholm prisas för sin framåtanda och rika kultur- och föreningsliv. "Jätteroligt" säger Ilko Corkovic (S), kommunalråd.

Kaisa Andersson

Kl.10:09, 18 september, 2015

3 bilder
  • Det firades på Borgholms gator under fredagen efter beskedet att man fått titeln
    Det firades på Borgholms gator under fredagen efter beskedet att man fått titeln "Årets Ölandsby". Foto: Pia Axelsson
  • Borgholms slott. Foto: Arkiv/Emma Uddesson
    Borgholms slott. Foto: Arkiv/Emma Uddesson
  • Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) Foto: Arkiv/Emma Uddesson
    Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) Foto: Arkiv/Emma Uddesson

Under 2016 får Borgholmsborna två anledningar att fira: Man firar 200-årsjubileum som stad och blev på fredagen dessutom utnämnda till årets Ölandsby.

– Ett av kriterierna till att bli Årets Ölandsby är att man visar på sammanhållning och framåtanda. Det tycker juryn att Borgholm har gjort, dessutom har vi 200-årsjubileet som man nu kraftsamlar tillsammans inför, säger Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för Ölands skördefest.

I motiveringen (se faktaruta) har juryn även tagit fasta på Borgholms rika föreningsliv, en uppskattad och välbesökt fackhandel och ett kulturliv med både nationella, internationella och lokala inslag.

Årets Ölandsby utses av en jury bestående av Sven-Göte Liedheim från Årets ölänning, Leo Eriksson, stadsarkitekt i Borgholms kommun, Åsa Evebrand, länsstyrelsen, Kenth Jönsson från Ölandsbladet och Ölandsprofilen Kicki Lundh.

Återigen blir en större ort, eller stad årets Ölandsby. Varför?
I kriterierna står det att Årets ölandby kan vara både en by, en socken eller en ort. I Borgholm så tycker man att samarbetet gått så mycket framåt, och vill därför välja dem, säger Pia Axelsson.

Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S):
– Det är jätteroligt. Ens hjärta klappar för hela kommunen men det här är riktigt roligt att vi blev utsedda.

Vad ligger bakom att ni blivit årets Ölandsby tror du?
 Nu är jag förvisso partisk, men det känns att vi har hittat ett positivt klimat inom politiken, delaktigheten och inflytandet har blivit större. Kommunala investeringar i exempelvis nya vedkajen gör att företagarna hakar på. Med avstamp i planeringen av 200-årsjubileumet har vi samarbetat mycket, och vi pratar mycket om stolthet, att vi ska vara stolta över vår kommun och stad och försöka göra den till en stad som lever året runt.

Utnämningen innebär att Borgholm står värd för invigningen av både vårfesten Öland Spirar i vår och Ölands Skördefest nästa år.

Under fredagen firades beskedet på Borgholms torg av handlare, företrädare från Lions och barn från Slottsskolan och Montissoriskolan i Borgholm.

FaktaÅrets Ölandsby/socken genom åren

1999 Hulterstad
2000 Ryd
2001 Södvik
2002 Kastlösa
2003 Runsten
2004 Byxelkrok
2005 Stora Frö
2007 Segerstad
2008 Föra
2009 Gärdslösa
2010 Södra Möckleby
2011 Köpingsvik
2012 Gårdby
2013 Stora Rör
2014 Färjestaden
2015  Borgholm


Hela Motiveringen:

"
Borgholm är så mycket mer än en intagande småstadsidyll på en sägenom- spunnen ö. Få platser kan uppvisa en sådan omväxling som vår stad. Några Prinsesspromenadsteg från Landtorget når Du den bördiga jordbruksmar- ken, det karga Alvaret, det vakande Slottet med sin skog och prunkande Solliden strax därpå. Följer Du den väl gestaltade Storgatan västerut är Du vips i den livliga hamnen med återuppstånden Vedkaj väntande på att nästa kryssningsfartyg ska lägga till vid Sjötorget. Borgholm kan fortfarande erbju- da både kall- och varmbadhus och Strand. Förbi Stenmarks fötter norrut når Du havet och allt det härliga längs kusten ända upp till Lundegård.

Ett brett utbud av independent fackhandel året runt till glädje för permanent och deltidsboende är stadens främsta konkurrensmedel. Var annars blir Du så omtänksamt bemött och väl ihågkommen som i en Borgholmsbutik.

Borgholm är en kulinarisk stad med erövrade utmärkelser som väcker fast- landets både avund och nyfikenhet. Borgholms Kungsgård ser till att ölän- ningar får Ölandsmjölk med smak av rent Slottsalvar.

Till Borgholms redan rika kulturliv toppad med såväl egen som Metropoli- tanopera kan numera läggas Svenska Akademiens val att förlägga sitt som- marviste hit.

Föreningarna som frambringar årliga klassiker som Borgholmsbridgen, Julmarknaden Victorialoppet och Torpvandringen arbetar målmedvetet och med små åthävor.

Inför sitt egen 200 årsdag har staden uppvisat den sammanhållning och framåtanda som är huvudkriteriet i utmärkelsen Årets Ölandsby. Borgholm framstår därför som en värdig vinnare år 2015-2016!"
Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Adée i samarbete med stora artister – släpper låt för #metoo

Öländskan aktuell i ny låt tillsammans med flertalet stora namn.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:02, 22 mars, 2018

Adée i samarbete med stora artister – släpper låt för #metoo
Adée är en av de 56 artisterna som medverkar i låten Vad dom än säger. Foto: Arkiv

För en tid sedan släppte den öländska artisten Adée en ny låt efter samarbete med producenten JKEYsom tidigare har arbetat med bland andra Jay-Z, Pharrell, Snoop Dog, Missy Elliot och Beyoncé.

Nu är Adée en av 56 artister som medverkar i låten Vad dom än säger, som skapats till förmån för Sveriges kvinnojourer, som är starkt relaterad till förra höstens #metoo-rörelse.

LÄS MER: Adées låt med Beyoncé-producenten släppt – lyssna på den här

Kajsa Grytt, Carolina Wallin Pérez, Bishat, Rebecka Rolfart, Sarah Riedel och Sonja Aldén är några av artisterna som är med och sjunger i låten.

– Studiobesöken innebar att artist efter artist bytte av varandra. Det var som rullande band, men med fantastiska möten. Många ville stanna och få träffa nästa artist. Många ville göra mer – framträda tillsammans, demonstrera, träffas och umgås. Det var som att isolerade öar möttes och förenades kring något vi hade gemensamt. För i samband med besöken och alla mailkonversationer som detta inneburit har många berättelser framkommit. Dels kring situationer som går att relatera till #metoo och det har även fällts tårar i grupp över hur träffade många har känt sig av texten och hur träffade de blivit av att de redan ser sina döttrar hamna i samma position, säger låtskrivaren Pernilla Söderblom i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Filmbolag söker smålänningar till stor filmsatsning

De ska göra en ny filmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska roman "Utvandrarna". Nu söker man småländska skådespelare – gärna med dialekt.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:42, 21 mars, 2018

Filmbolag söker smålänningar till stor filmsatsning
Foto: SF Studios/Imdb

SF Studio söker nu småländska barn och ungdomar till deras nyfilmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska roman ”Utvandrarna” i regi av Daniél Espinosa. Filmbolaget är nu på jakt efter tjejer mellan 4-10 år, killar 4-6 år samt killar 15-20 år och till helgen kommer filmbolaget anordna drop-in uttagningar i Jönköping och Växjö.

De som inte har möjlighet att närvara vid drop-in intagningarna kan dessutom skicka in en ansökan med foto och kontaktuppgifter till bolaget.

Nyfilmatiseringen har lite att leva upp till. Det var 1971 som Jan Troells klassiska filmversion av boken släpptes med Max Von Sydow och Liv Ullman i huvudrollerna. Den filmen belönades bland annat med fem Oscarsnomineringar, två Golden Globes och två Guldbaggar.

– En historia som bara måste berättas igen. Inte minst i dessa tider med flyktingar som riskerar sina liv på Medelhavet, sa Daniél Espinosa till Aftonbladet när filmplanerna blev kända.

Mer information om hur du går tillväga för att söka hittar du här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkära sångerskan tar jubileumsturnén till Kalmar

Senare i höst får Kalmar ta del av sångerskans artistkarriär.

Hanna Thulin

Kl.08:34, 20 mars, 2018

Folkära sångerskan tar jubileumsturnén till Kalmar
Foto: Pressbild

I fjol fyllde Lisa Nilssons klassiska album ”Himlen runt hörnet” 25 år. Jubiléet firades med tre utsålda konsertkvällar på Göta Lejon i Stockholm. I höst får resten av Sverige ta del av sångerskans artistkarriär då hon ger sig ut på en jubileumsturné.

Den 11 oktober stannar turnén till i Kalmar för en konsert i Kalmarsalen.

– Lisa har en av Sveriges allra vackraste röster och albumet ”Himlen runt hörnet” är en svensk klassiker. Det ska bli fantastiskt roligt att höra hur Lisa framför de där låtarna nu 25 år senare, säger Stefan AnderssonParaply produktion som arrangerar konserten.

Några av Lisa Nilssons mer kända låtar är Himlen runt hörnet, Varje gång jag ser dig och Allt jag behöver. Hon syntes också i tv-programmet Så mycket bättre år 2015.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gardell testar nytt material i Kalmar

Kalmarbornas reaktioner kommer forma Gardells nya stand up-show.

Samuel Slättman

Kl.09:52, 16 mars, 2018

Gardell testar nytt material i Kalmar
Jonas Gardell. Foto: Pressfoto.

I januari nästa år ger sig Jonas Gardell ut på den nationella stand up-turnén Jonas Gardell show. Men redan den 3 november kommer han till Kalmarsalen för att testköra delar av sitt material.

Provföreställningen beskrivs som en 90 minuter lång berg-och-dalbana där skratt blandas med allvar.

– Hela 2019 står jag på fast scen så det här är den sista rundturen i landet på ett par år. Det är alltid lika roligt och vara ute och möta publiken, eller ”min familj” som jag brukar kalla dem, säger Jonas Gardell i ett pressmeddelande.

Biljetterna till provföreställningen släpptes på fredagen.

 

FaktaTurnéplan för provföreställningen:

fredag 19 okt Kristianstad, Kulturkvarteret
lördag 20 okt Malmö Livetorsdag 1 nov Vara Konserthuset
fredag 2 nov Växjö Konserthuset
lördag 3 nov Kalmar, Kalmarsalen
lördag 17 nov Halmstad Teater
söndag 18 nov Linköping Konserthuset
fredag 30 nov Örebro Konserthuset
lördag 1 dec Nyköping, Culturum
söndag 2 dec Eskilstuna, Lokomotivet
torsdag 13 dec Jönköpings Konserthus
fredag 14 dec Södertälje, Estrad
lördag 15 dec Uppsala Konsert & Kongress

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jubilerande festival har chans på fin titel

Kan utses till årets bästa arrangör.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:05, 15 mars, 2018

Jubilerande festival har chans på fin titel
Foto: Arkiv.

Den 7 april äger Folk & Världsmusikgalan rum i Norrköping – och bland de nominerade i kategorin för årets arrangör återfinns Öland Roots.

De två övriga nominerade är Flamencofredag och Victoriateatern.

LÄS MER: Reagge-drottning klar för Öland Roots

Förutom årets arrangör ska även årets artist, årets utgåva, årets nykomling och årets barn och unga, utses vid galan.

Öland Roots firar 15-årsjubileum i år och äger rum 9–11 juli vid Sandbergens dansbana.

Hittills har arrangörerna presenterar spännande akter som till exempel Timbuktu och Syster Sol.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng