Borgholm blir årets Ölandsby

Årets Ölandsby blir återigen ingen by, utan en stad – Borgholm. Borgholm prisas för sin framåtanda och rika kultur- och föreningsliv. "Jätteroligt" säger Ilko Corkovic (S), kommunalråd.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.10:09, 18 september, 2015

3 bilder
  • Det firades på Borgholms gator under fredagen efter beskedet att man fått titeln
    Det firades på Borgholms gator under fredagen efter beskedet att man fått titeln "Årets Ölandsby". Foto: Pia Axelsson
  • Borgholms slott. Foto: Arkiv/Emma Uddesson
    Borgholms slott. Foto: Arkiv/Emma Uddesson
  • Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) Foto: Arkiv/Emma Uddesson
    Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) Foto: Arkiv/Emma Uddesson

Under 2016 får Borgholmsborna två anledningar att fira: Man firar 200-årsjubileum som stad och blev på fredagen dessutom utnämnda till årets Ölandsby.

– Ett av kriterierna till att bli Årets Ölandsby är att man visar på sammanhållning och framåtanda. Det tycker juryn att Borgholm har gjort, dessutom har vi 200-årsjubileet som man nu kraftsamlar tillsammans inför, säger Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för Ölands skördefest.

I motiveringen (se faktaruta) har juryn även tagit fasta på Borgholms rika föreningsliv, en uppskattad och välbesökt fackhandel och ett kulturliv med både nationella, internationella och lokala inslag.

Årets Ölandsby utses av en jury bestående av Sven-Göte Liedheim från Årets ölänning, Leo Eriksson, stadsarkitekt i Borgholms kommun, Åsa Evebrand, länsstyrelsen, Kenth Jönsson från Ölandsbladet och Ölandsprofilen Kicki Lundh.

Återigen blir en större ort, eller stad årets Ölandsby. Varför?
I kriterierna står det att Årets ölandby kan vara både en by, en socken eller en ort. I Borgholm så tycker man att samarbetet gått så mycket framåt, och vill därför välja dem, säger Pia Axelsson.

Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S):
– Det är jätteroligt. Ens hjärta klappar för hela kommunen men det här är riktigt roligt att vi blev utsedda.

Vad ligger bakom att ni blivit årets Ölandsby tror du?
 Nu är jag förvisso partisk, men det känns att vi har hittat ett positivt klimat inom politiken, delaktigheten och inflytandet har blivit större. Kommunala investeringar i exempelvis nya vedkajen gör att företagarna hakar på. Med avstamp i planeringen av 200-årsjubileumet har vi samarbetat mycket, och vi pratar mycket om stolthet, att vi ska vara stolta över vår kommun och stad och försöka göra den till en stad som lever året runt.

Utnämningen innebär att Borgholm står värd för invigningen av både vårfesten Öland Spirar i vår och Ölands Skördefest nästa år.

Under fredagen firades beskedet på Borgholms torg av handlare, företrädare från Lions och barn från Slottsskolan och Montissoriskolan i Borgholm.

FaktaÅrets Ölandsby/socken genom åren

1999 Hulterstad
2000 Ryd
2001 Södvik
2002 Kastlösa
2003 Runsten
2004 Byxelkrok
2005 Stora Frö
2007 Segerstad
2008 Föra
2009 Gärdslösa
2010 Södra Möckleby
2011 Köpingsvik
2012 Gårdby
2013 Stora Rör
2014 Färjestaden
2015  Borgholm


Hela Motiveringen:

"
Borgholm är så mycket mer än en intagande småstadsidyll på en sägenom- spunnen ö. Få platser kan uppvisa en sådan omväxling som vår stad. Några Prinsesspromenadsteg från Landtorget når Du den bördiga jordbruksmar- ken, det karga Alvaret, det vakande Slottet med sin skog och prunkande Solliden strax därpå. Följer Du den väl gestaltade Storgatan västerut är Du vips i den livliga hamnen med återuppstånden Vedkaj väntande på att nästa kryssningsfartyg ska lägga till vid Sjötorget. Borgholm kan fortfarande erbju- da både kall- och varmbadhus och Strand. Förbi Stenmarks fötter norrut når Du havet och allt det härliga längs kusten ända upp till Lundegård.

Ett brett utbud av independent fackhandel året runt till glädje för permanent och deltidsboende är stadens främsta konkurrensmedel. Var annars blir Du så omtänksamt bemött och väl ihågkommen som i en Borgholmsbutik.

Borgholm är en kulinarisk stad med erövrade utmärkelser som väcker fast- landets både avund och nyfikenhet. Borgholms Kungsgård ser till att ölän- ningar får Ölandsmjölk med smak av rent Slottsalvar.

Till Borgholms redan rika kulturliv toppad med såväl egen som Metropoli- tanopera kan numera läggas Svenska Akademiens val att förlägga sitt som- marviste hit.

Föreningarna som frambringar årliga klassiker som Borgholmsbridgen, Julmarknaden Victorialoppet och Torpvandringen arbetar målmedvetet och med små åthävor.

Inför sitt egen 200 årsdag har staden uppvisat den sammanhållning och framåtanda som är huvudkriteriet i utmärkelsen Årets Ölandsby. Borgholm framstår därför som en värdig vinnare år 2015-2016!"
Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Byteatern söker hem i Kalmar för uppsättning

Nu kan du och ditt hem bli värdar för en teaterföreställning.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:08, 22 oktober, 2017

Byteatern söker hem i Kalmar för uppsättning
Foto: Arkiv

Det är Byteatern i Kalmar län som söker värdar för deras unika uppsättning av Henrik Ibsens klassiska drama ”Ett Dockhem”.

”Vi söker par i Kalmar län som vill ta emot våra tre skådespelare och publik på upp till 30 stycken i sitt gemensamma hem”, skriver Byteatern i ett pressmeddelande.

Kraven är ganska enkla. Man ska vara ett par som bor tillsammans i en lägenhet eller i ett hus. Om man har hemmaboende barn behöver man ordna barnvakt i några timmar.

”Resten tar vi hand om”, skriver Byteatern.

Föreställningen kommer spelas mellan den 16 februari och 4 maj 2018.

”Vi söker par både för denna spelperiod och för repetitioner under januari och februari. Exakta datum och klockslag sätts i samråd med värdarna.”

Här kan du läsa om hur man anmäler sitt intresse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är kändisarna vi svenskar vill resa med

Listan visar vilka kändisar vi svenskar vill åka på semester med och vilka vi absolut inte vill ha med.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.13:59, 21 oktober, 2017

Här är kändisarna vi svenskar vill resa med
Montage: Creative Commons

Leif GW Persson är den kändis som svenskar helst vill ha som granne. Men när det kommer till vem svenskan vill ha som resesällskap halkar han ner på listan. Istället är det en skådespelerska med humor som toppar listan, skriver Expressen.

Undersökning har gjorts av onlineresebyrån eBeach.se och visar vilka fem svenska kändisar vi helst semestrar med – och vilka vi absolut inte vill ha med på en resa. Toppar listan gör Mia Skärningen, med 15 procent av rösterna.

Här är kändisarna svenskarna vill resa med:
1. Mia Skäringer
2. Familjen Parnevik
3. Mikael Persbrandt
4. Leif GW Persson
5. Kronprinsessan Viktoria

På den inte lika smickrande listan över vilka vi inte vill ha med på semestern är det bloggare, mediaprofiler och politiker som tagit sig in på listan.

Här är kändisarna svenskarna INTE vill resa med:

1. Alexandra ”Kissie” Nilsson
2. Alex Schulman och Sigge Eklund
3. Peter Jihde
4. Paulina ”Paow” Danielsson
5. Annie Lööf

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Vilken jävla cirkus

Två år efter succén med ”En underbar jävla jul” är Helena Bergström tillbaka med sin nya film. Så lyder domen för "Vilken jävla cirkus".

Mia Martelleur

Kl.14:53, 20 oktober, 2017

Biorecension: Vilken jävla cirkus
FOTO: Pressbild

Två år efter succén med ”En underbar jävla jul” är Helena Bergström tillbaka med sin nya film “Vilken jävla cirkus”. Utöver titlarnas inbakade svordomar finns ingen koppling filmerna emellan och den som hade hoppats på en ny mysfilm att fly senhösten med, kommer att bli besviken.

Efter att ha förlorat sitt livs kärlek dras Hugo (Gustav Lind) ner i en nedåtgående spiral. Han kan inte längre fokusera på lektionerna på Handelshögskolan och vänner och familj oroar sig för honom. En dag cyklar han omkull och hittas av unga Anna (Molly Nutley), en stum hästskötare på Cirkus Margot. Direktör Casall (Tomas von Brömssen), som kämpar med cirkusens ekonomi, ser Hugo som en skänk från ovan och ger honom en möjlighet att stanna på cirkusen och förnya sig själv.

Vilken jävla cirkus är betydligt mer dramatisk än Helena Bergströms förra film, En underbar jävla jul, som gjorde biosuccé under senhösten för ett par år sedan. Här både hemsöks och utgörs de flesta karaktärerna av olika trauman samtidigt som det finns material för att göra en gedigen feel good-film av det mörkare slaget.

Vi får exempelvis bekanta oss med en ilsken och svartsjuk clown, ett ungt kärlekspar, en förförisk akrobat och en älskvärd men hopplös cirkusdirektör. Problemet Vilken jävla cirkus ständigt brottas med är sin övertydlighet. För att förklara sina karaktärers tankegångar envisas Helena Bergström med att använda minnesbilder och övertydlig symbolik för att repetera vad vi redan vet. Det är som att hon inte litar på sin egen publik. Detta i kombination med att filmmusiken ständigt skriver oss på näsan, kommer säkerligen få en och annan biobesökare att känna sig dumförklarad – åtminstone rejält uttråkad.

De flesta skådespelarna behandlar dock sina karaktärer rätt bra. Tomas von Brömssen är som klippt och skuren för att spela den vänlige men plågade cirkusdirektören med flaskan nära till hands, fast det är framförallt Gustav Lind och Molly Nutley som stjäl rampljuset. Speciellt när de spelar mot varandra. De har en fin kemi, vilket också räddar filmen från de riktigt låga betygen.

Betyg: 

ft_betyg_2

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

 

FaktaFilm: Vilken jävla cirkus (2017)
Manus & regi: Helena Bergström
Med: Gustav Lind, Tomas von Brömssen, Molly Nutley m.fl.
Genre: Drama Speltid: 2 tim 5 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ida Gratte släpper nytt: ”Vill visa att jag har humor”

Efter några lite mer provocerande låtar vill Ida Gratte nu istället få lyssnaren att skratta.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.08:33, 20 oktober, 2017

Ida Gratte släpper nytt: ”Vill visa att jag har humor”
Foto: Panama Music Group

Under fredagen släpper artisten Ida Gratte en ny singel – 5:09.

– Inspirationen till låten kom när jag såg en kvinna gå hem från krogen med klackskorna i handen. Man såg att hennes värld snurrade snäppet fortare än vanligt. Försökte sätta mig in i hennes tankar och gjorde en humoristisk låt utav det. Hur hemgången kanske såg ut för henne den kvällen, berättar Ida Gratte.

Sedan tidigare har hon släppt låtarna Don’t Tell Me What To Wear och Fucked Up World som båda handlar om en kvinnas vardag bland sexism och övergrepp. I somras var hon med i P4 Nästa med den betydligt mer lättsamma låten Tralala och nu släpper hon ytterligare en trallvänlig låt.

Är det en snällare Ida vi får höra nu?
– Ja, för tillfället är Ida glad. Men det håller inte i sig för alltid kan jag lova, haha. Jag har några låtar på g i studion som komma skall där man får höra mina starka åsikter igen. Jag är väldigt taggad på de låtarna och förhoppningsvis släpps de ihop som EP om några månader. Men jag tar en sak i taget och nu fick det bli två glada låtar i rad för att visa att jag har den sidan också. Så att folk ser att man faktisk kan ha humor trots sina starka och klara budskap, säger Ida och fortsätter:

– Lite humor passar alltid in, om man skämtar om rätt saker, och detta känns helt okej att skämta om. Det har säkert hänt de flesta på fyllan någon gång och är inget att skämmas över! Till skillnad från vad en del dumhuven ser som ”Det händer alla på fyllan, inget att skämmas för” om du fattar!

För bara en månad sedan publicerade 24Kalmar en artikel efter att Ida fått ta emot massor av penisbilder på Snapchat mot hennes vilja. Hon polisanmälde händelsen och väntar nu på om åklagaren ska väcka åtal.

– De la inte ner fallet med en gång och jag fick gå på två förhör där jag fick visa upp alla bevis. Nu är det upp till åklagaren som får bestämma om det ska tas till nästa steg och där har jag inte fått svar än så jag väntar fortfarande med spänning!

Lyssna på Idas senaste singel, 05:09, i spelaren nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vin och bubbel intar Sandra: ”Välbesökt och trevlig stämning”

På fredagen inleds festivalen där utställare bjuder på vin, bubbel och delikatesser.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.07:05, 20 oktober, 2017

Vin och bubbel intar Sandra: ”Välbesökt och trevlig stämning”
x Foto: Arkiv

Mellan den 20 och 21 oktober kommer det finnas möjlighet att besöka Kalmar Vin- och Champagnefestival på Nöjespalatset Sandra i Kalmar.

Arrangörerna Peter Sunnanek och Joakim Einarsson på BC Events har tidigare arrangerat två lyckade ölfestivaler och är nu redo att testa något nytt.

– Vi vet redan av erfarenhet att öl är väldigt populärt i Kalmar, men vi får se efter helgen vad intresset för vin är, säger Peter Sunnanek.

Besökarna kommer kunna gå runt och träffa ett flertal vinimportörer och delikatessutställare, smaka olika sorters viner och tilltugg och samtidigt lära sig mer om kombinationen av mat och dryck.

Något som är annorlunda i helgens festival jämfört med tidigare ölfestivaler är sittplatserna, berättar Peter Sunnanek.

– Vi kan erbjuda fler sittplatser i anslutning till utställarna vilket vi hoppas kommer vara positivt. Baserat på våra tidigare festivaler vet vi att Kalmarborna är intresserade av att prata med utställarna.

Förhoppningarna inför helgen är att nyfikna människor som lära sig mer om vin och champagne kommer att besöka festivalen.

– Jag tror att det kommer bli mycket samtal och jag hoppas att det blir välbesökt och trevlig stämning. Vi gör vad vi kan för att skapa förutsättningarna för en trevlig festival, avslutar Peter Sunnanek.

TEXT: Matilda Larsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng