Adopterade Sara vill hjälpa barnhemsbarn i Colombia

I februari reser adopterade Sara Sethsson till Colombia för att söka sina rötter – och hjälpa barn som är i samma situation hon själv en gång var. "Jag vill berätta för dem att det här inte behöver vara slutet utan början på något nytt", säger hon.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.06:35, 27 september, 2015

Adopterade Sara vill hjälpa barnhemsbarn i Colombia
Kalmarbon Sara Sethsson ska söka sina rötter i Colombia i vår. Foto: Kaisa Anderson
Hon själv kom till Sverige när var 14 månader gammal. Sedan dess har Kalmarbon och stylisten Sara Sethsson bara besökt sitt hemland Colombia en gång – när hon som sexåring följde med sin familj och hämtade sin yngre bror hos en fostermamma.

Nu har hon tagit beslutet att åka tillbaka. I februari reser Sara till Colombia för att söka sina rötter. Allt hon har är ett namn och ett område i staden Puerto Lopez för att ta sig vidare i sökandet efter sin biologiska mamma.

– Jag har sökt in till tv-programmet Spårlöst ungefär 500 gånger. Samtidigt är jag inte den som vill sitta och böla inför hela folket. Men i och med att en kompis till mig, som är hitflyttad från Colombia, berättade att han skulle åka ner, så kändes det som ”now or never”, säger Sara när 24Kalmar träffar henne på ett soligt stortorg i Kalmar.

Att fatta beslutet att leta reda på sina biologiska föräldrar är dock något som kan vara svårt för adopterade, och har inte alltid varit självklart för Sara:

– Innan har jag varit arg och frustrerad på mina biologiska föräldrar och tänkt ”hur kan man lämna bort ett barn?”. Men när jag själv blev mamma kunde jag förstå vilken osjälvisk handling det var. När jag kom till min fosterfamilj var jag väldigt undernärd och hade hon inte lämnat mig hade jag antagligen dött, berättar hon.

En månad kommer hon att tillbringa i landet, som har beskrivits som ett av världens farligaste. Olika gerillagrupper, bland annat den ökända FARC-gerillan, har spritt våld och oro i landet sedan 1960-talet och i spåren av de väpnade konflikten har droghandel, prostitution och trafficking spritt ut sig i Colombia.

Många barn råkar illa ut, och under åren 1972-2009 har adoptionscentrum förmedlat 4683 adoptioner från Colombia. Det gör landet till det tredje största adoptionslandet i Sverige, efter Sydkorea och Indien.

Medan Sara besöker landet kommer hon också att volontärarbeta på ett barnhem i huvudstaden Bogota, och har också startat en insamling för att samla pengar till barnhemmets arbete.

– Jag har ibland varit emot välgörenhet eftersom man inte vet om pengarna kommer fram. Men nu kommer jag att vara där och överlämna pengarna själv, och köpa saker på plats, säger hon.

På barnhemmet i Bogota finns barn som lever under svåra hemförhållanden och bor där tillfälligt, men också barn som ska adopteras bort och barn som levt som barnsoldater eller prostituerade i gerillan.

På en av avdelningarna bor dessutom unga mödrar som just fått barn men står inför en oviss framtid – precis som Saras egen biologiska mamma en gång gjorde. Hon valde att lämna bort sitt barn.

– Jag vill berätta för dem att det här inte behöver vara slutet, utan början på något nytt. Jag blev bortadopterad men jag har det bra. Förhoppningsvis kan jag bidra med glädje och tillföra någon slags stimulans, säger hon.

Försoning – och att tvätta bort skammen i att adoptera bort ett barn är en av anledningarna till att Sara själv vill söka upp sin biologiska mamma:

– Jag känner att jag har en skyldighet gentemot henne. Hon har ingen möjlighet att ta sig hit och se hur det gick för mig. Jag tror många mammor som lämnar bort sina barn känner en oerhörd skam, och tror att barnen är arga på dem. Men jag är inte arg, i dag är jag tacksam för att hon gav mig ett bättre liv, säger Sara Sethsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”

Novemberrean blir viktigare för butikerna. Samtidigt finns det risk för att bli lurad som konsument.

Matilda Larsson

Kl.13:46, 23 november, 2017

Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”
Foto: Pexels.

Den 24 november 2017 är det dags för Black Friday, då många butiker under ett dygn sänker priserna på många av sina varor.

Black Friday som från början kommer från USA har blivit allt större i Sverige de senaste åren.

LÄS MER: Vit måndag – en motpol till köphetsen

Därför går nu Konsumentverket ut med en varning för att konsumenter inte ska bli lurade av butikerna.

”Var vaksam” skriver Konsumentverket på deras hemsida.

– Enkelt uttryckt får man inte lov att locka med låga priser om priserna inte är låga och det är varor man inte har, säger Niclas Ernebratt, jurist vid Konsumentverket.

Det innebär att butiken måste ha haft varorna i sitt utbud under en längre tid, samt att priserna ska vara rejält nedsatta.

– Som konsument tycker jag att främsta fokus bör vara på vilket pris produkten säljs för och vad man får för det priset. Och när det gäller ett påstått ordinarie pris är det nog sunt att vara aningen kritisk, säger Niclas Ernebratt.

Enligt en undersökning som Svensk Handel nyligen har gjort, planerar 45 procent av konsumenterna att handla under Black Friday. Störst genomslagskraft har Black Friday bland de yngre.

– I takt med att konkurrensen i handeln blir allt intensivare ser vi hur kampanjer och reor blir viktigare för att locka kunderna, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

I USA anses det vara startskottet på julhandeln och Sverige ser ut att följa mönstret. Över hälften av de som planerar att handla under Black Friday tänker köpa julklappar, enligt Svensk Handel.

– Försäljningen ökar i november på bekostnad av handeln i december. Det blir därför allt viktigare för handeln att även betrakta slutet av november som en del av julhandeln, säger Johan Davidson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tillsynsinsats mot kommunen – DO kräver svar

Diskrimineringsombudsmannen vill veta att Kalmar kommun gör vad som krävs för att förhindra trakasserier.

Magnus Jansson

Kl.13:40, 23 november, 2017

Tillsynsinsats mot kommunen – DO kräver svar
Foto: Arkiv

Just nu genomför Diskrimineringsombudsmannen (DO) en större tillsynsinsats riktad mot kommuner och landsting. Totalt 116 kommuner i landet berörs  – däribland Kalmar kommun.

Kommunerna har ombetts redovisa riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Begäran skickades ut i början av november. Senast i måndags, den 20 november, ska alla berörda kommuner ha lämnat ett skriftligt svar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inbrottslarm skrämde bort tjuv

Under onsdagen ska två villor på samma gata i Kalmar drabbats av inbrott.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.13:30, 23 november, 2017

Inbrottslarm skrämde bort tjuv
Foto: Arkiv

Under onsdagen hade två villor på Kolbodagatan i Kalmar påhälsning. I det ena fallet ska inbrottet ha inträffat någon gång på dagen. Tjuven ska ha krossat en ruta och fått med sig elektronik i forma av iPads, mobiltelefon och dator samt en borrmaskin.

Senare på kvällen ska ytterligare en villa ha blivit utsatt. Detta huset hade dock ett larm som gick direkt till larmbolaget. Larmbolaget kunde se en misstänkt röra sig på film och kontaktade ägaren som i sin tur kunde meddela polis och be grannar att springa över. När grannarna kom till platsen var det ingen kvar. Det är oklart om det är något som saknas.

Polisen ska genomföra brottsplatsundersökning i de båda villorna under dagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarborna skuldsätter sig allt hårdare

Svenska hushåll lånar allt mer i förhållande till sina inkomster. Det visar en ny rapport.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.11:51, 23 november, 2017

Kalmarborna skuldsätter sig allt hårdare
Foto: Arkiv

Den genomsnittliga skuldkvoten för hushåll har ökat från 246 till 539 procent. Hushållen lånar alltså mer i förhållande till sin inkomst, och det beror till stor del på att bostadspriserna har ökat snabbare än hushållens inkomster, visar en ny rapport från Riksbanken.

– Vi ser att ökningen gäller för alla inkomst- och åldersgrupper, säger Peter van Santen, ekonom på avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken och en av rapportförfattarna, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt rapporten är det stora skillnader på kommunnivå. Danderyd hade den högsta medelskuldkvoten på 539 procent vilket kan jämföras med landet lägsta på 156 procent i Olofström.

– Skuldsättningen är ojämnt fördelad geografiskt. Storstadsregionerna sticker ut och har betydligt högre skuldkvoter än andra delar av landet, säger Peter van Santen.

Av rapporten framgår att den genomsnittliga hushållsskulden för Kalmar län steg med 34 procent totalt från 321 (2010-2016).

Statistiken baseras på kreditinformation om samtliga låntagare som Riksbanken samlat in från de åtta största bankerna i Sverige.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”

Företagsbranschen kommer att ställas inför ett dilemma. "Riskerar en utbredd företagsdöd".

Matilda Larsson

Kl.10:26, 23 november, 2017

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”
Foto: Pxhere.

Nästan fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre och cirka en sjättedel är 65 år eller äldre.

Det innebär att inom fem till tio år kommer tiotusentals företag att ställas inför ett dilemma; överlåtelse eller avslut, enligt Företagarnas nya rapport.

Det handlar om 47 000 företag i Sverige, med totalt 310 000 anställda som kommer påverkas.

– Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, och att de underlättas kommer vara avgörande för många företags fortlevnad, säger Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén.

Mer än var sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år och mer än var fjärde företag ser det som troligt inom tio år.

Var fjärde företagare uppger att de sannolikt kommer att lägga ner sitt företag snarare än att byta ägare, enligt Företagarna.

För många företag kommer det innebära en segdragen och besvärlig process att byta ägare och för vissa kommer det innebära att företaget läggs ner, enligt  Företagarna.

– I dag är det exempelvis skattemässigt missgynnat att överlåta sitt företag till en närstående jämfört med att sälja till en extern aktör. Det är ett problem eftersom många småföretagare ser familjemedlemmar som det naturliga valet för ägarskifte. Ett annat problem är kraven på att den tidigare ägaren inte får vara verksam i företaget. Det kan försvåra överlåtelse av kunder, processer och rutiner, säger Patrick Krassén.

Utmaningen med åldrande företagare skiljer sig åt i landet. I Kronoberg, Kalmar och Värmlands län är företagsledarna äldst medan Stockholms län och Norrbotten har de yngsta företagsledarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng