Adopterade Sara vill hjälpa barnhemsbarn i Colombia

I februari reser adopterade Sara Sethsson till Colombia för att söka sina rötter – och hjälpa barn som är i samma situation hon själv en gång var. "Jag vill berätta för dem att det här inte behöver vara slutet utan början på något nytt", säger hon.

Kaisa Andersson

Kl.06:35, 27 september, 2015

Adopterade Sara vill hjälpa barnhemsbarn i Colombia
Kalmarbon Sara Sethsson ska söka sina rötter i Colombia i vår. Foto: Kaisa Anderson
Hon själv kom till Sverige när var 14 månader gammal. Sedan dess har Kalmarbon och stylisten Sara Sethsson bara besökt sitt hemland Colombia en gång – när hon som sexåring följde med sin familj och hämtade sin yngre bror hos en fostermamma.

Nu har hon tagit beslutet att åka tillbaka. I februari reser Sara till Colombia för att söka sina rötter. Allt hon har är ett namn och ett område i staden Puerto Lopez för att ta sig vidare i sökandet efter sin biologiska mamma.

– Jag har sökt in till tv-programmet Spårlöst ungefär 500 gånger. Samtidigt är jag inte den som vill sitta och böla inför hela folket. Men i och med att en kompis till mig, som är hitflyttad från Colombia, berättade att han skulle åka ner, så kändes det som ”now or never”, säger Sara när 24Kalmar träffar henne på ett soligt stortorg i Kalmar.

Att fatta beslutet att leta reda på sina biologiska föräldrar är dock något som kan vara svårt för adopterade, och har inte alltid varit självklart för Sara:

– Innan har jag varit arg och frustrerad på mina biologiska föräldrar och tänkt ”hur kan man lämna bort ett barn?”. Men när jag själv blev mamma kunde jag förstå vilken osjälvisk handling det var. När jag kom till min fosterfamilj var jag väldigt undernärd och hade hon inte lämnat mig hade jag antagligen dött, berättar hon.

En månad kommer hon att tillbringa i landet, som har beskrivits som ett av världens farligaste. Olika gerillagrupper, bland annat den ökända FARC-gerillan, har spritt våld och oro i landet sedan 1960-talet och i spåren av de väpnade konflikten har droghandel, prostitution och trafficking spritt ut sig i Colombia.

Många barn råkar illa ut, och under åren 1972-2009 har adoptionscentrum förmedlat 4683 adoptioner från Colombia. Det gör landet till det tredje största adoptionslandet i Sverige, efter Sydkorea och Indien.

Medan Sara besöker landet kommer hon också att volontärarbeta på ett barnhem i huvudstaden Bogota, och har också startat en insamling för att samla pengar till barnhemmets arbete.

– Jag har ibland varit emot välgörenhet eftersom man inte vet om pengarna kommer fram. Men nu kommer jag att vara där och överlämna pengarna själv, och köpa saker på plats, säger hon.

På barnhemmet i Bogota finns barn som lever under svåra hemförhållanden och bor där tillfälligt, men också barn som ska adopteras bort och barn som levt som barnsoldater eller prostituerade i gerillan.

På en av avdelningarna bor dessutom unga mödrar som just fått barn men står inför en oviss framtid – precis som Saras egen biologiska mamma en gång gjorde. Hon valde att lämna bort sitt barn.

– Jag vill berätta för dem att det här inte behöver vara slutet, utan början på något nytt. Jag blev bortadopterad men jag har det bra. Förhoppningsvis kan jag bidra med glädje och tillföra någon slags stimulans, säger hon.

Försoning – och att tvätta bort skammen i att adoptera bort ett barn är en av anledningarna till att Sara själv vill söka upp sin biologiska mamma:

– Jag känner att jag har en skyldighet gentemot henne. Hon har ingen möjlighet att ta sig hit och se hur det gick för mig. Jag tror många mammor som lämnar bort sina barn känner en oerhörd skam, och tror att barnen är arga på dem. Men jag är inte arg, i dag är jag tacksam för att hon gav mig ett bättre liv, säger Sara Sethsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Knattarna kommer till Kallemar

Kalmar vann den mycket spännande omröstningen.

Hanna Thulin

Kl.10:15, 22 februari, 2018

KLART: Knattarna kommer till Kallemar
Foto: Skärmdump/Egmont.

I januari släpptes det mycket speciella numret av Kalle Anka där Kalmar fick äran att genomgå en ”ankifiering” och döptes om till Kallemar.

De senaste veckorna har en omröstning pågått där läsare fått bestämma vilken stad av Kallemar, Kuleå (Luleå) och Kallestad (Karlstad) som Knattarna ska få åka till i ett framtida nummer.

LÄS MER: Känd Anka på besök i ”Kallemar” – kan vinna omröstning

Det blev en jämn kamp mellan Kallemar och Kuleå där staden i norr tyvärr fick se sig besegrad av Kallemar som fick hela 48 procent av rösterna.

– Det som händer nu är att vi tar fram en liten brief om vad vi vill att historien ska handla om och sen kommer det att skickas till en av våra författare som skriver en historia baserat på detta. Efter det skickas historien till en tecknare som tecknar upp serien, säger Anna Bergström, redaktionell projektledare.

Kommer skaparna att få åka på studiebesök till Kalmar?
– Vi kommer inte själva att skicka några författare eller tecknare på studiebesök utan det är upp till personerna själva att göra egen research.

Det lär bli rusning till butikerna när numret släpps men när det exakt blir återstår att se.

– Vi har inte någon bekräftad tidsplan för när numret kommer ut i butik, säger Anna Bergström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Slängdes ut från restaurang – hotade personal via sms

Mannen blev inte glad när han tvingades lämna matstället.

Hanna Thulin

Kl.09:20, 22 februari, 2018

Slängdes ut från restaurang – hotade personal via sms
Foto: Arkiv

En man född -74 avvisades under tisdagskvällen från en restaurang i Kalmar efter att han varit full och betett sig opassande.

Efter att han blivit utslängd från restaurangen ska ha ha skickat ett hotfullt sms till en person i personalen.

– Där ska det ha stått en massa otrevligheter, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

En polisanmälan är upprättad mot mannen gällande olaga hot mot grupp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

25-åring körde narkotikapåverkad utan körkort

Händelsen inträffade i november förra året.

Hanna Thulin

Kl.08:35, 22 februari, 2018

25-åring körde narkotikapåverkad utan körkort
Foto: Arkiv

En man född -92 åtalas nu för ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Han ska ha kört bil på Lassevägen i Kalmar i november efter att ha använt cannabispreparat. Han ska även ha kört personbilen utan att ha rätt till det.

Mannen erkänner att han brukat narkotika men förnekar att han kört personbilen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sabotage stänger Jimmie Åkessons Kalmarbesök

Sverigedemokraternas partiledare gästar Kalmar – som väljer att ha mötet bakom stängda dörrar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.06:52, 22 februari, 2018

Sabotage stänger Jimmie Åkessons Kalmarbesök
Foto: Bildbyrån/Skärmdump.

Den 19 mars kommer Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Kalmar för ett möte med partiets medlemmar. Inga utomstående är välkomna till mötet, som sker bakom stängda dörrar.

Alla medlemmar i länet är välkomna och kommer att få en kallelse. Är du inte medlem än så finns fortfarande tid att hinna bli det”, skriver Sverigedemokraterna Kalmar län på sin Facebooksida.

Anledningen till att mötet är stängt för allmänheten är att flera tidigare besök runtom i landet har förstörts av åhörare, menar Sverigedemokraterna.

Tyvärr kommer personer som inte vill lyssna på Jimmie Åkesson, utan de vill bara förstöra mötet. Det hände flera gånger under förra året. T.ex. Jönköping och Umeå, om jag kommer ihåg rätt. Det är anledningen till att bara medlemmar kommer att kunna närvara vid detta tillfälle. Tråkigt men det är så det ser ut”, skriver de på sin Facebooksida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NYBRO VIKINGS – KRISTIANSTADS IK 1-3

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings

Mardrömsmotståndarna vann sista hemmamatchen i Allettan.

Faton Pasho

Kl.21:50, 21 februari, 2018

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings
Foto: Faton Pasho

Tolv raka segrar i Nybro. Det hade Kristianstads IK inför onsdagens möte mot Nybro Vikings. Efter 60 spelade minuter har gästerna förlängt den sviten när laget vann med 3-1.

– Det är surt så klart. Jag tycker vi har dem på linan samtidigt som de gör en bra bortamatch. De spelar tråkigt och chippar ut pucken, vi får hämta den i egen zon och det tar mycket kraft, säger backen Rasmus Johansson och fortsätter.

– Jag tycker att vi kan göra några mål men får inte dit pucken. Sedan släpper vi in två billiga mål och då blir det svårt att vinna matcher.

Hemmalaget Nybro Vikings bjöd på vinsten ikväll. I mitten på den första perioden chippade Kristianstads Herman Hansson ner pucken i offensiv zon. Målvakten Hugo Fagerblom missbedömde höjden och istället för att låta pucken gå över kassen så försökte han plocka ner den. Det slutade med att målvakten fumlade in pucken i egen kasse.

– Jag ser inte så mycket mer än att han ska ta ner den och fumlar till. Det är sådant som händer givetvis men vi och Hugo lyfter oss igen och kommer in i matchen, säger Johansson.

Trettonde raka förlusten mot Kristianstad på hemmais – förbannelsen verkar fortsätta för Vikings. 

– Jag vet inte, visst de är ett bra lag. De ligger först i serien men samtidigt har vi saknat det där lilla extra för att trycka dit dem, säger Johansson.

Nu väntar Kallinge/Ronneby i den sista matchen i Allettan innan Nybro får spela playoff.

– Jag tycker vi kan ta med oss mycket från kvällens match. Vi spelar jämnt mot de bästa lagen så det handlar om att gå hårt på mål och trycka dit våra chanser, avslutar Rasmus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng