Adopterade Sara vill hjälpa barnhemsbarn i Colombia

I februari reser adopterade Sara Sethsson till Colombia för att söka sina rötter – och hjälpa barn som är i samma situation hon själv en gång var. "Jag vill berätta för dem att det här inte behöver vara slutet utan början på något nytt", säger hon.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.06:35, 27 september, 2015

Adopterade Sara vill hjälpa barnhemsbarn i Colombia
Kalmarbon Sara Sethsson ska söka sina rötter i Colombia i vår. Foto: Kaisa Anderson
Hon själv kom till Sverige när var 14 månader gammal. Sedan dess har Kalmarbon och stylisten Sara Sethsson bara besökt sitt hemland Colombia en gång – när hon som sexåring följde med sin familj och hämtade sin yngre bror hos en fostermamma.

Nu har hon tagit beslutet att åka tillbaka. I februari reser Sara till Colombia för att söka sina rötter. Allt hon har är ett namn och ett område i staden Puerto Lopez för att ta sig vidare i sökandet efter sin biologiska mamma.

– Jag har sökt in till tv-programmet Spårlöst ungefär 500 gånger. Samtidigt är jag inte den som vill sitta och böla inför hela folket. Men i och med att en kompis till mig, som är hitflyttad från Colombia, berättade att han skulle åka ner, så kändes det som ”now or never”, säger Sara när 24Kalmar träffar henne på ett soligt stortorg i Kalmar.

Att fatta beslutet att leta reda på sina biologiska föräldrar är dock något som kan vara svårt för adopterade, och har inte alltid varit självklart för Sara:

– Innan har jag varit arg och frustrerad på mina biologiska föräldrar och tänkt ”hur kan man lämna bort ett barn?”. Men när jag själv blev mamma kunde jag förstå vilken osjälvisk handling det var. När jag kom till min fosterfamilj var jag väldigt undernärd och hade hon inte lämnat mig hade jag antagligen dött, berättar hon.

En månad kommer hon att tillbringa i landet, som har beskrivits som ett av världens farligaste. Olika gerillagrupper, bland annat den ökända FARC-gerillan, har spritt våld och oro i landet sedan 1960-talet och i spåren av de väpnade konflikten har droghandel, prostitution och trafficking spritt ut sig i Colombia.

Många barn råkar illa ut, och under åren 1972-2009 har adoptionscentrum förmedlat 4683 adoptioner från Colombia. Det gör landet till det tredje största adoptionslandet i Sverige, efter Sydkorea och Indien.

Medan Sara besöker landet kommer hon också att volontärarbeta på ett barnhem i huvudstaden Bogota, och har också startat en insamling för att samla pengar till barnhemmets arbete.

– Jag har ibland varit emot välgörenhet eftersom man inte vet om pengarna kommer fram. Men nu kommer jag att vara där och överlämna pengarna själv, och köpa saker på plats, säger hon.

På barnhemmet i Bogota finns barn som lever under svåra hemförhållanden och bor där tillfälligt, men också barn som ska adopteras bort och barn som levt som barnsoldater eller prostituerade i gerillan.

På en av avdelningarna bor dessutom unga mödrar som just fått barn men står inför en oviss framtid – precis som Saras egen biologiska mamma en gång gjorde. Hon valde att lämna bort sitt barn.

– Jag vill berätta för dem att det här inte behöver vara slutet, utan början på något nytt. Jag blev bortadopterad men jag har det bra. Förhoppningsvis kan jag bidra med glädje och tillföra någon slags stimulans, säger hon.

Försoning – och att tvätta bort skammen i att adoptera bort ett barn är en av anledningarna till att Sara själv vill söka upp sin biologiska mamma:

– Jag känner att jag har en skyldighet gentemot henne. Hon har ingen möjlighet att ta sig hit och se hur det gick för mig. Jag tror många mammor som lämnar bort sina barn känner en oerhörd skam, och tror att barnen är arga på dem. Men jag är inte arg, i dag är jag tacksam för att hon gav mig ett bättre liv, säger Sara Sethsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Wings for life

Tusentals deltar i internationella löparfesten

På söndagen ställer sig omkring 3000 personer på startlinjen i Wings for life. Klockan 13:00 går starten på Stortorget – och efter 30 minuter börjar målgångsbiljen jakten på löparna.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.08:26, 7 maj, 2017

Tusentals deltar i internationella löparfesten
Omkring 3000 personer väntas delta i Wings for life Kalmar-Öland. Foto: Arkiv

Wings for life är ett av världens största välgörenhetslopp och arrangeras samtidigt på en rad olika platser. Några av städerna som är med är MelbourneDubai, Milano, Wien, Moskva och Pretoria.

Välgörenhetsorganisationen mål är att finna ett botemedel mot ryggmärgsskador och det första loppet arrangerades 2014, där Kalmar-Öland har varit med sedan starten. Till skillnad från vanliga lopp så ska mållinjen komma till löparna och inte tvärtom. Detta i form av en speciell bil som börjar rull 30 minuter efter starten.

I Kalmar går rutten från Stortorget, över Ölandsbron och ner på södra delarna av ön. För att hinna över Ölandsbron behöver man springa cirka en mil på drygt en timme.

Det är en hel del kända ansikten som deltar i loppet och en av dessa är Thomas Fogdö. Han är en före detta elitutförsåkare som bröt ryggen under ett träningspass och blev förlamad från midjan och neråt. I fjol hann Fogdö med nästan 14,9 kilometer.

– Det var otroligt spännande att se hur långt jag skulle hinna, men också frustrerande när jag hörde bilen och såg att 15-kilometersskylten var så nära. Försökte öka men det räckte inte. Det var lite frustrerande, säger han till Wings for lifes hemsida.

Loppet brukar locka mängder med besökare och de bästa publikplatserna är utmed Ängöleden samt i Färjestaden.

– Jag upplevde loppet oerhört positivt. Otroligt trevlig stämning innan men också under loppet var det glada tillrop från både publik och deltagare. Sånt gillar jag, säger Thomas Fogdö.

Andra kändisar som deltar i loppet är lokala sportprofilerna Rasmus Elm, Kim Nilsson samt ”Årets Eldsjäl”, Linnéa Thurfjell och företagarna Annelie Sjöstedt samt Anna Barkevall.

Den maximala distansen är 10 mil men så långt har ingen deltagare någonsin hunnit. Italienaren Giorgio Calcattera har det internationella rekordet med 88,44 kilometer från loppet i Milano i fjol.

I Kalmar vann Pétur Bjarnason herrklasen på knappt 58 kilometer och Linnea Winberg hann längst av damerna med strax över 40 kilometer.

Tävlingen innebär också en del påverkan på trafiken. I fjol avgjordes Wings for life under Kristi himmelfärdshelgen, vilket skapad stort tryck på Ölandsbron och många fastnade i timslånga köer.

Ölandsbron har ett körfält öppet för trafik i vardera riktning under tiden som tävlingen pågår. Förutom det är det begränsad framkomlighet på delar av Ängöleden och centrala gator i Mörbylånga.

Tidigare i veckan kunde 24Kalmar rapportera om att löparfestens framtid i Kalmar är osäker, då reparationerna av Ölandsbron pågår för fullt i maj 2018.

Här kan du läsa mer om historien bakom Wings for life.

FaktaHär arrangeras Wings for life 2017:

Melbourne, Australien
Brasilia, Brasilien
Santiago, Chile
Dubai, Förenade Arabemiraten
Kakheti, Georgien
Milano, Italien
Zadar, Kroatien
Guadalajara, Mexiko
Breda, Nederländerna
Stavanger, Norge
Wien, Österrike
Poznan, Polen
Kolomna-Moskva, Ryssland
Olten, Schweiz
Bratislava, Slovakien
Ljubljana, Slovenien
Valenica, Spanien
Cambridge, Storbritannien
Kalmar-Öland, Sverige
Pretoria, Sydafrika
Tainan, Taiwan
Izmir, Turkiet
München, Tyskland
Santa Clarita (Californien), USA
Sunrise (Florida), USA

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Isle of You reser runt i världen: ”En väldigt häftig upplevelse”

Popduon Isle of You har redan hunnit med två resor till Amerika detta året där de spelat för väldigt intressanta publiker. Eller vad sägs om interner på ett fängelse i Colombia och Kanadas bästa artistbokare?

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.17:34, 29 april, 2017

2 bilder
 • Ida Johansson och Elina Danielsson från bandet Isle of You har bland annat spelat i Kanada och fick då chansen att besöka Niagarafallen. Foto: Privat
  Ida Johansson och Elina Danielsson från bandet Isle of You har bland annat spelat i Kanada och fick då chansen att besöka Niagarafallen. Foto: Privat
 • Isle of You spelade även på ett barnhem i Colombia. Foto: Privat.
  Isle of You spelade även på ett barnhem i Colombia. Foto: Privat.

Popduon Isle of You från Öland har haft en intensiv inledning av 2017. I slutet av februari flydde Elina Danielsson och Ida Johansson kylan i Sverige för att åka till varmare breddgrader i Sydamerika.

Destinationen var Colombia. Dit åkte de inte bara för att sola och ha det gott utan gitarrerna fick följa med. De gjorde två spelningar i landet men inte på de mest väntade ställena.

– Vi spelade på ett fängelse där. Först var tanken att vi bara skulle uppträda för de kvinnliga internerna men det slutade med att vi fick spela för männen också. Det var en väldigt speciell men häftig upplevelse, säger Elina Danielsson.

Hon berättar att de hade vissa förväntningar på hur det skulle vara att besöka ett fängelse där men att det inte alls var som de hade trott.

– Vi trodde att det skulle vara lite läskigt och obehagligt men så var det inte alls. Vi möttes bara av värme, uppskattning och respekt. Några av dem berättade vad de satt inne för och det var främst droger som hade dragit in dem i kartellen. Vi träffade en jättesnäll kille som var 26 år och som skulle sitta inne i 41 år till. Men vi kände oss aldrig hotade på något sätt.

Hur gick det med språket? Förstod de vad ni sjöng om?

– Haha, nä! De hade ingen koll och räckte upp handen. Då fick vi förklara att den här låten handlar om att killar borde dejta de här två tjejerna. Det är så långt ifrån deras vardag som man kan komma. Men alla ville höra mer och det är den bästa publiken som vi har haft!

När de var i Colombia besökte de även ett barnhem där de togs emot med öppna armar.

– Det var ett barnhem som kändes hoppfullt. Många av barnen hade familjer men vistades där under dagen för att få någon sorts utbildning som de annars inte har tillgång till. De älskade vår musik och vi hann inte ens spela klart en låt innan de ville höra en till, så det var bara att köra på, säger Elina.

De hann knapp med att komma tillbaka till Sverige innan det var dags att ta ytterligare en resa över Atlanten. Förra helgen åkte de till Kanada för att delta i Canadian Music Week i Toronto.

– Det är ju inget land man tänker på att åka till på semester annars men folket var väldigt trevliga och det är vacker natur. Vi passade på att besöka Niagarafallen när vi var där vilket var häftigt.

Men största anledningen till varför de åkte dit var för att uppträda. Canadian Music Week är en showcasefestival där många artister spelar över hela staden på flera olika krogar.

– Det var fantastiskt roligt och en häftig upplevelse. Det är musikbranschens centrum på många sätt. Vi pratade med många viktiga personer och fick inspirations från de vi lyssnade på. Det var bara musik som gällde, säger Elina och tillägger:

– Det var läskigt också för man ser ju inte på någon i publiken vad de har för yrke. Vi fick höra efter en spelning att en av Kanadas bästa och främsta bokare satt i publiken vilket var väldigt kul, det hade varit jättenervöst att veta om det innan spelningen.

Just nu förbereder sig Elina och Ida för festivalsommaren som är i antågande. De ska bland annat spela på Peace & Love i Borlänge men hinner få med några lokala stopp i länet också för den som vill se dem. De gästar Prästgården Café på Öland och Latitud 57 i Oskarshamn.

– Annars skriver vi låtar just nu och laddar för att släppa ytterligare en singel. I och med hur musikbranschen ser ut just nu så är det singlar som gäller men visst är det en dröm att någon gång få släppa ett helt album, avslutar Elina.

Lyssna på Isle of Yous senaste singel här:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kär gammal blomma firade 110 år

Den har varit en symbol för barns stöd i samhället i flera generationer. På lördagen firade Majblomman 110-årsjubileum med jippo på Larmtorget.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.14:19, 8 april, 2017

Kär gammal blomma firade 110 år
Gunilla Engström var på plats med barnbarnen Anton och Lucas Karlsson. Foto: Klara Alvunger

Genom att sälja Majblomman kan barn samla in pengar till organisationen, som är Sveriges största barnhjälpsorganisation. Pengarna som samlas in ges ut som bidrag i form av hjälpmedel som barn behöver för att kunna delta i gemenskapen och skaffa vänner. Verksamheten har funnits sedan 1907 och det uppmärksammades med bland annat ansiktsmålning, tipsrunda och olika utlottningar på Larmtorget på lördagen.

Gunilla Engström hade kommit till Larmtorget med barnbarnen Anton och Lucas Karlsson för att hjälpa till att fira och uppmärksamma Majblomman. Gunilla har själv hjälpt till att stödja Majblomman i många år och såg det som sin uppgift att lära barnbarnen lite mer om vad den står för.

– Jag tror majblomman finns i många Kalmarhem, speciellt min generation är ju för att samla saker. Det är även ett väldigt fint ändamål och det är viktigt att prata med framförallt barnen om hur de kan hjälpa till.

Gunilla tyckte att vädret och den härliga stämningen gjorde det till ett jättebra event.

Marian Andersson är från Majblommans centrala lokalförening i Kalmar och var en av de ansvariga för eventet, som anordnades för att hjälpa barnen som nu säljer Majblomman. Hon berättar att Majblomman har en stark verksamhet i Kalmar och att folk känner till vad det är och tycker det är bra.

– Mina barn har alltid haft bra förutsättningar, men det finns barn i Kalmar som inte kan vara med i idrottsföreningar eller köpa en cykel till exempel. Genom att köpa Majblomman kan man hjälpa dessa barn, berättar Marian Andersson.

Kalmar kommun vann årets Majblommekommun därför att arbetet för barns lika rättigheter är centralt inom kommunen. Till exempel finns det möjlighet att låna skridskor från skolan, om barnen ska till ishallen.

En annan som ibland hjälper till att stötta föreningen är Erica Wärnberg. Hon fanns på plats på Larmtorget och tyckte det var ett bra event.

– Jag tycker syftet är bra då detta evenemang sprider kärlek. Det är viktigt nu, med tanke på vad som hände i Stockholm. Ljuset vinner över mörkret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Spin of Hope” gick av stapeln i Kalmar

Barncancerfondens spinning-kampanj Spin of Hope gick av stapeln för nionde året i rad under lördagen. Ett gym som deltog är Malkars träningscenter i Kalmar.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.14:24, 25 mars, 2017

9 bilder
 • Spin of Hope. Foto: Viktor Jerner
  Spin of Hope. Foto: Viktor Jerner
 • Lena Eriksson och Sofi Håkansson. Foto: Viktor Jerner
  Lena Eriksson och Sofi Håkansson. Foto: Viktor Jerner
 • Foto: Viktor Jerner
  Foto: Viktor Jerner
 • Foto: Viktor Jerner
  Foto: Viktor Jerner
 • Foto: Viktor Jerner
  Foto: Viktor Jerner
 • Foto: Viktor Jerner
  Foto: Viktor Jerner
 • Foto: Viktor Jerner
  Foto: Viktor Jerner
 • Foto: Viktor Jerner
  Foto: Viktor Jerner
 • Foto: Viktor Jerner
  Foto: Viktor Jerner

Spin of Hope är ett årligt spinning-event till förmån för Barncancerfonden där företag och privatpersoner har möjlighet att delta i 12 timmar spinning.

Som 24Kalmar har rapporterat om tidigare drog eventet in rekordmycket pengar i år redan innan det gick av stapeln, men under lördagen var det dags.

Ett av gymmen i landet som deltog i Spin of Hope är Malkars träningscenter i Kalmar och 24Kalmar var på plats för att känna av stämningen lite.

Sofi Håkansson, en av deltagarna som varit med tidigare, var nöjd med sin insats precis efter att hon hade lämnat cykeln.

Det känns jättebra, det är en så bra sak att stötta. Pengarna går ju till alla barn som kämpar med den här hemska sjukdomen, berättar Sofi.

– Cykeln ska vara rullande i 12 timmar, så man har ett lag som turas om att cykla under hela dagen. Jag kör två pass idag, fortsätter hon.

En annan deltagare, Lena Eriksson, mötte vi precis när hon var på väg in för att sätta igång med sitt pass.

– Det känns väldigt spännande, jag har aldrig varit med förut så det ska bli roligt. En timme kommer jag hålla på och jag ska göra så gott jag kan, berättar Lena.

Spin of Hope pågår fram tills klockan 19.00 på lördagskvällen och har i skrivande stund samlat in över 4,8 miljoner kronor till Barncancerfonden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Redan rekord för Spin of Hope: ”Så mycket glädje”

På lördag anordnas Spin of Hope på Malkars Västra i Kalmar och i år har de slagit rekord i insamlade pengar till Barncancerfonden – innan dagen ens ägt rum.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.07:03, 24 mars, 2017

Redan rekord för Spin of Hope: ”Så mycket glädje”
Under tolv timmar samlar man in pengar genom att cykla spinning. Foto: Arkiv

Lördagen den 25 mars är det återigen dags för Spin of Hope att gå av stapeln. Spin of Hope arrangeras till förmån av Barncancerfonden då givmilda och cykelsugna personer samlas på platser runt om i Kalmar för att under tolv timmar samla in pengar genom att spinna.

Ett av gymmen som har gjort det till tradition att delta är Malkars.

– Tempen är hög just nu. Vi har redan slagit rekord i insamlade pengar med 66 000 kronor, förra året slutade summan på 56 000 efter att Spin of Hope var genomfört. Det är många som engagerar sig, säger Anna Larsson som är inspiratör hos Malkars och ansvarig över eventet.

Eventet går ut på att företag och föreningar bildar egna lag och har fått ”köpa” var sin spinningcykel. Lagmedlemmarna får sedan dela upp sig på de olika passen så att de 12 timmar fylls. I år är det 36 lag anmälda och varje cykelpass har även en ny inspiratör.

– Det schemat brukar gå snabbt att lägga, våra inspiratörer älskar att hålla i ett pass eftersom det är så mycket glädje. Det är också kul när företagen lägger ner så mycket tid på att pynta sina cyklar.

Även Team Rynkaby kommer som vanligt att vara på plats, både för att cykla men även för att hålla stämningen uppe runt omkring eventet.

– Det här är definitivt en höjdpunkt på året. Det bästa är att man gör någonting tillsammans och gör det för en bra sak. Man behöver inte heller vara supertränad för att vara med. Vårt mål är att alla ska ha så roligt som möjligt och ta med sig detta som en speciell upplevelse.

Anna berättar att det fortfarande finns platser kvar på de cyklar som Malkars står för. Vill man vara med kostar det 100 kronor som går direkt till Barncancerfonden. Anmälan går att göra här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel