Adopterade Sara vill hjälpa barnhemsbarn i Colombia

I februari reser adopterade Sara Sethsson till Colombia för att söka sina rötter – och hjälpa barn som är i samma situation hon själv en gång var. "Jag vill berätta för dem att det här inte behöver vara slutet utan början på något nytt", säger hon.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.06:35, 27 september, 2015

Adopterade Sara vill hjälpa barnhemsbarn i Colombia
Kalmarbon Sara Sethsson ska söka sina rötter i Colombia i vår. Foto: Kaisa Anderson
Hon själv kom till Sverige när var 14 månader gammal. Sedan dess har Kalmarbon och stylisten Sara Sethsson bara besökt sitt hemland Colombia en gång – när hon som sexåring följde med sin familj och hämtade sin yngre bror hos en fostermamma.

Nu har hon tagit beslutet att åka tillbaka. I februari reser Sara till Colombia för att söka sina rötter. Allt hon har är ett namn och ett område i staden Puerto Lopez för att ta sig vidare i sökandet efter sin biologiska mamma.

– Jag har sökt in till tv-programmet Spårlöst ungefär 500 gånger. Samtidigt är jag inte den som vill sitta och böla inför hela folket. Men i och med att en kompis till mig, som är hitflyttad från Colombia, berättade att han skulle åka ner, så kändes det som ”now or never”, säger Sara när 24Kalmar träffar henne på ett soligt stortorg i Kalmar.

Att fatta beslutet att leta reda på sina biologiska föräldrar är dock något som kan vara svårt för adopterade, och har inte alltid varit självklart för Sara:

– Innan har jag varit arg och frustrerad på mina biologiska föräldrar och tänkt ”hur kan man lämna bort ett barn?”. Men när jag själv blev mamma kunde jag förstå vilken osjälvisk handling det var. När jag kom till min fosterfamilj var jag väldigt undernärd och hade hon inte lämnat mig hade jag antagligen dött, berättar hon.

En månad kommer hon att tillbringa i landet, som har beskrivits som ett av världens farligaste. Olika gerillagrupper, bland annat den ökända FARC-gerillan, har spritt våld och oro i landet sedan 1960-talet och i spåren av de väpnade konflikten har droghandel, prostitution och trafficking spritt ut sig i Colombia.

Många barn råkar illa ut, och under åren 1972-2009 har adoptionscentrum förmedlat 4683 adoptioner från Colombia. Det gör landet till det tredje största adoptionslandet i Sverige, efter Sydkorea och Indien.

Medan Sara besöker landet kommer hon också att volontärarbeta på ett barnhem i huvudstaden Bogota, och har också startat en insamling för att samla pengar till barnhemmets arbete.

– Jag har ibland varit emot välgörenhet eftersom man inte vet om pengarna kommer fram. Men nu kommer jag att vara där och överlämna pengarna själv, och köpa saker på plats, säger hon.

På barnhemmet i Bogota finns barn som lever under svåra hemförhållanden och bor där tillfälligt, men också barn som ska adopteras bort och barn som levt som barnsoldater eller prostituerade i gerillan.

På en av avdelningarna bor dessutom unga mödrar som just fått barn men står inför en oviss framtid – precis som Saras egen biologiska mamma en gång gjorde. Hon valde att lämna bort sitt barn.

– Jag vill berätta för dem att det här inte behöver vara slutet, utan början på något nytt. Jag blev bortadopterad men jag har det bra. Förhoppningsvis kan jag bidra med glädje och tillföra någon slags stimulans, säger hon.

Försoning – och att tvätta bort skammen i att adoptera bort ett barn är en av anledningarna till att Sara själv vill söka upp sin biologiska mamma:

– Jag känner att jag har en skyldighet gentemot henne. Hon har ingen möjlighet att ta sig hit och se hur det gick för mig. Jag tror många mammor som lämnar bort sina barn känner en oerhörd skam, och tror att barnen är arga på dem. Men jag är inte arg, i dag är jag tacksam för att hon gav mig ett bättre liv, säger Sara Sethsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man och kvinna misstänkta för skadegörelse

En polispatrull fick rycka ut i centrala Kalmar inatt.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.07:19, 21 september, 2017

Man och kvinna misstänkta för skadegörelse
Foto: Arkiv

Strax efter tolvslaget under natten mellan onsdagen och torsdagen kallades polis till Norra långgatan i Kalmar på grund av en misstänkt skadegörelse.

Väl på plats upptäckte polispatrullen att en ruta till en skoaffär hade krossats, och en man och en kvinna som befann sig i närheten är nu misstänkta för dådet.

Personerna förhördes på plats och mannen är nu även misstänkt för narkotikabrott genom eget bruk.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

600 000 blomlökar planterade vid Karlsro – det ska de symbolisera

"Jag tror det kommer bli häftigt", säger Trafikverkets Bertil Jidflo.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.07:04, 21 september, 2017

600 000 blomlökar planterade vid Karlsro – det ska de symbolisera
Foto: Samuel Slättman/Flickr.

Arbetet med nya E22 har gått in i en slutfas och den 24 november ska vägen besiktigas. Vid Karlsro håller man just nu på att färdigställa en damm och i de jordfält som omger den nya trafikplatsen har 600 000 blomlökar planterats.

TV: Häng med på nya E22:an

De 600 000 blommorna är av sorten vårstjärna (Chionodoxa forbesii) och stor vårstjärna (Chionodoxa luciliaea). Båda är till färgen blå och blommar under våren.

– Det ska symbolisera havet. Förr var området havsbotten så det är anledningen bakom valet. Jag tror det kommer bli häftigt, säger Bertil JidfloTrafikverket.

På varje kvadratmeter har hundra lökar satts. Den totala ytan som nästa vår kommer att täckas av ett blått ”hav” uppgår därmed till 6 000 kvadratmeter.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFF-match avbröts – publiken tvingades lämna arenan

(Uppdaterad): I matchminut 83 avbröts matchen mellan Halmstads BK och Kalmar FF.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:45, 20 september, 2017

KFF-match avbröts – publiken tvingades lämna arenan
Foto: Krister Andersson/Bildbyrån.

Efter 83 spelade minuter, vid ställningen 1–1, gick plötsligt brandlarmet inne på Örjans Vall och matchen mellan Halmstads BK och Kalmar FF avbröts. Ett automatiskt meddelande spelades upp där all publik (3084 åskådare) ombads att lämna arenan.

Under uppehållet stannade spelarna kvar på planen. Ett par minuter senare meddelade speakern på arenan att faran var över och att matchen skulle återupptas. Vid klockan 20.52 återupptogs matchen som slutade 1–1.

Enligt C Mores matchkommentator gick larmet på grund av rökutveckling i ett kök på arenan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Premiär för Vikings nya intro

Nybro Vikings introgrupp har under en tid arbetat med Vikings nya intro inför den nya säsongen. Se den här:

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:51, 20 september, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera butiker försvinner från Kvarnholmen – därför stänger de

"Jag vill gå vidare med andra utmaningar", säger en av butiksägarna. "Kände att det var för dyrt", säger en annan.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:15, 20 september, 2017

Flera butiker försvinner från Kvarnholmen – därför stänger de
Butikerna Cityväskan, Calmareboden och Topiary försvinner från Kvarnholmen. Foto: Samuel Slättman.

I fredags stängde inredningsbutiken TopiaryKaggensgatan. Vid årsskiftet försvinner Cityväskan på samma gata och även Calmarebodens ägare Anders Rimsäter har meddelat att han slår igen sin köks- och inredningsaffär.

Åsa Wiklund, ägare till Topiary, berättar att den ekonomiska biten är en del av beslutet.

– Delvis är det det. Vi håller på på med mycket homestyling och konsultation och då känner jag att det var för dyrt att ha ett showroom här. I stället kommer vi jobba hemifrån, direkt till kund, säger Wiklund som har drivit butiken i elva år.

– Det är sorgligt. Jag har underbara grannar men man måste vända blad någon gång. Vi har gjort en jättebra match. Vår kundkrets har inte varit så stor men de vi har haft har varit helt enorma. De kommer bli en väldig saknad.

Enligt Wiklund har näthandeln tagit över många av kunderna och mycket av intäkterna de sista åren.

– Webbhandeln slår ut något enormt. Det sortimentet vi har haft har inte varit extra utsatt men i dag kan man köpa allt från kosmetika, elektronik och kläder på nätet. Det är den utvecklingen vi har, konstaterar Wiklund.

Shanta Nyblom driver fram till årsskiftet Cityväskan en bit längre upp på gatan.

– Vi har funnits i samma lokal i 31 år och jag har jobbat med väskor ännu längre än så. Allt har sin tid och jag känner att jag vill gå vidare med andra utmaningar – det är inget annat än det som ligger bakom, säger Nyblom, och passar samtidigt på att tacka alla kunder hon haft under åren.

Butiken CalmarebodenSödra Långgatan har funnits i 35 år. Nu väljer ägaren Anders Rimsäter att avveckla verksamheten och sälja fastigheten, uppger Barometern.

Rimsäter har till tidningen avböjt att kommentera handelsklimatet på Kvarnholmen eller berätta om vad han nu ska ägna sin tid åt.

Björn Mortensen, vd för Kalmar City, menar att det är naturligt att butiker läggs ner emellanåt:

– Det kommer och går butiker i stadskärnan. Vi har 289 verksamheter igång på en kommun med 65 000 invånare och har i stort sett inga lediga lokaler på Kvarnholmen. När det är så många verksamheter blir det en viss ruljans, konstaterar Mortensen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng