Brandkåren knackar på hos kalmarborna

I höst gör brandkåren hembesök hos kalmarbor för att vässa deras kunskap kring brandsäkerhet. "Det är till största del i bostaden som folk skadas i bränder – inte i publika lokaler", säger projektledare och brandingenjör Frida Cesar.

Emma Uddesson

Emma Uddesson

Kl.13:49, 30 september, 2015

2 bilder
  • Karl-Johan Dahlén, Kenneth Emriksson och Frida Cesar visar upp informationsmaterial. Bland annat ett skohorn som också är till för att testa brandvarnaren. Foto: Emma Uddesson
    Karl-Johan Dahlén, Kenneth Emriksson och Frida Cesar visar upp informationsmaterial. Bland annat ett skohorn som också är till för att testa brandvarnaren. Foto: Emma Uddesson
  • Foto: Emma Uddesson
    Foto: Emma Uddesson

Med start nästa vecka kommer Kalmar Brandkår göra hembesök hos kalmarbor varje tisdagkväll.

– Man ska inte känna någon oro för att vi ska komma hem till folk med pekpinnar, utan det här gör vi som en service för att hjälpa kommuninvånarna och informera om brandsäkerhet, säger Karl-Johan Dahlén, chef för brandskyddsenheten.

Genom ökad kunskap hoppas man på sikt kunna minska antalet bostadsbränder och dödsfall, förklarar projektledare och brandingenjör Frida Cesar.

– Det är till största del i bostaden som folk skadas i bränder, inte i publika lokaler. Varje år inträffar cirka 23 000 bostadsbränder i Sverige, säger Frida Cesar.

Boende och fastighetsägare kommer få information om besöken innan de äger rum, och på tisdagkvällar är det den tjänstgörande styrkan som dyker upp hemma hos kommunen. Brandkåren poängterar vikten av att vara uppmärksam när någon knackar på, för att inte släppa in eventuella bedragare.

– Vi kommer ha stationskläder eller larmkläder under besöken, och har synlig legitimation där det står att vi kommer från Kalmar kommun och brandkåren. Och vi kommer med brandbilarna, så syns den inte så är det antagligen inte vi som kommer, säger Frida Cesar.

Med sig kommer de ha informationsmaterial om brandsäkerhet, och förslag på säkerhetsutrustning som är bra att ha hemma. Bland annat tipsar de om ett skohorn som även är till för att smidigt testa brandvarnaren , och en app som påminner dig om att kolla brandvarnarens batteri.

– Vi får en hel del bonuseffekter med besöken också, vi kan till exempel kolla hur framkomligheten ser ut i bostaden och området, säger Karl-Johan Dahlén.

De första besöken görs i ett kvarter i Berga. Oberoende av förra veckans händelser, då en 21-årig kille häktades misstänkt för att ha försökt tända eld på ett plasttak i Berga centrum. Samma person är en av de som har dömts för Bergabranden 2011.

– Det fanns inte någon särskild anledning att börja där, men är klart att vi hoppas de känner en extra trygghet när vi kommer på besök. Det känns som ett bra område att börja i, säger Kenneth Emriksson, chef för den operativa enheten.

Frida Cesar fyller i:

– Vi hoppas att det här kan bli en bra dialog med kommuninvånarna – vi lär oss mer om dem och de lär sig mer om brandskydd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel