Kalmar tatueringsmässa laddar för tredje året

I helgen är det dags för Kalmar tatueringsmässa, även känd som den största i Småland. 24Kalmar har träffat de laddade arrangörerna för att prata om det växande intresset för bläck och om trender på kalmarbornas kroppar.

Emma Uddesson

Emma Uddesson

Kl.07:12, 30 september, 2015

Kalmar tatueringsmässa laddar för tredje året
Arrangörerna Jonas Persson, Robert Andersson och Kristian Johansson. Foto: Emma Uddesson

När 24Kalmar besöker Nöjeskrogen Sandra ekar lokalen tom på folk. Men i helgen väntar motsatsen när det är dags för Kalmars taueringsmässa – den tredje i ordningen.

Dagarna innan gör arrangörerna plats för 70 tatuerare, och hoppas på att slå förra årets besökssiffra, som landade på cirka 2 000 bläckintresserade personer.

– Vi vet inte hur mycket folk som kommer, det är svårt att beräkna. Men om vi ser på intresset på internet så verkar det ha dubblat sig. På vårt evenemang på Facebook hade vi 900 deltagare som tackade ja i fjol, och i år är det näsan 2 000, säger Robert Andersson.

Han är en tredjedel av arrangörstrion, som även består av Jonas Persson och Kristian Johansson.

– Vi lever för det här hela året, det är verkligen skitkul, säger Kristian Johansson.

Det har blivit allt vanligare att förvandla till kropp till en målarduk. Det är snabbt konstaterat genom att observera antalet tatueringar som syns på stan, menar arrangörerna.

– I Sverige ökar intresset hela tiden men i Kalmar verkar det faktiskt vara bättre än på andra ställen. På många ställen här är det långa väntetider för att få en tatuering, säger Robert Andersson.

Att fler tatuerar sig hänger också ihop en högre kvalitet hos de som utför hantverket. I dag kan tatuerare göra realistiska porträtt som ibland är bättre än originalen, menar Jonas Persson.

– Kolla bara i en tatueringstidning i dag och jämför den med en från fem år sedan, det är en jättestor skillnad, säger Kristian Johansson.

Från att förknippas med skurkar och sjömän har tatueringar blivit mainstream. Nu är det ingen fluga som försvinner, menar Jonas Persson.

– Det hoppas jag i alla fall inte, då är jag jäkligt omodern, säger Kristian Johansson.

Vad ser ni för trender på gatorna i Kalmar?
– Jättemycket sleeves (tatuering som täcker en hel arm, reds.anm.). Man går kanske inte in och gör en liten ros på överarmen här, utan de flesta vet vad de vill ha och kör på direkt, säger Kristian Johansson.

Faktum är att många slår till stort just på mässan i Kalmar. Där har många gjort sin allra första tatuering på plats.

– Det är inte bara folk som är fullt tatuerare som kommer hit, utan det är många väljer att göra sin första hos oss, säger Kristian Johansson.

Och kanske är det vad som utmärker Kalmar tatueringsmässa. Medan andra mässor ofta anordnas i stora industrilokaler är mässan på Sandras mer intim, menar arrangörerna.

– Om folk vågar göra sin första tatuering här har man nog fått till en ganska schyst och trygg stämning. Det är ett ändå ett bra betyg, säger Kristian Johansson.

FaktaKalmar tatueringsmässa

– Pågår 2-4 oktober på Nöjeskrogen Sandra i Kalmar.
70 tatuerare är på plats. Från bland annat Litauen, Tyskland och Danmark, såväl som lokala tatuerare från Kalmar.
– Alla tatuerare kommer ha drop-in tider för att kunna tatuera på plats. Men en del bokningar har också gjorts i förhand.
– Även tävlingar, fest och livemusik står på schemat, under dagarna uppträder banden Sonic syndicate, The kristet utseende, Hazy/Dizzy, Mental Issues, Ztringtroza och Martin Berglund & stödorkestern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel