Unikt Kalmarföretag kan vinna stortävling | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Unikt Kalmarföretag kan vinna stortävling

126 blev 10. Bland de tio företagen finns Kalmarföretaget Arkimera AB, som har chans att vinna Svenska Dagbladets och Carnegie Investmentbanks tävling: "Framtidens entreprenör". Vinnarvapnet? En bokföringsrobot.

Kl.21:00, 6 oktober, 2015

Unikt Kalmarföretag kan vinna stortävling
Erik Lindblom och Kenny Håkansson har tagit fram en självlärande bokföringsrobot. Pressbild

Sedan tidigare hade Kenny Håkansson och Erik Lindblom bolaget Flyttservice Kalmar Län AB. För ett par år sedan fick de en idé när de höll på att flytta saker.

– Vi flyttade ofta bokföringsmaterial mellan olika kontor och arkiv och tyckte att man borde kunna sköta hela bokföringsprocessen digitalt. Det verkade inte finnas någon kostnadseffektiv lösning på det, så vi insåg att det fanns en lucka i marknaden, berättar Kenny Håkansson.

Ur den idéen föddes Arkimera AB för 1,5 år sedan.

– Vi har tagit fram världens första självlärande bokföringsrobot. Den studerar vad en redovisningskonsult gör och kan ta över tidsödande och ”tråkiga” uppgifter – som att sortera dokument eller mata in data i bokföringsprogram, säger Kenny Håkansson, som är vd för företaget.

Nu har företaget uppmärksammats. Av 126 inskickade bidrag är Arkimera AB ett av tio företag som har tagit sig vidare i Svenska Dagbladets och Carnegie Investmentbanks tävling: ”Framtidens entreprenör”.

– Det är en namnkunnig jury från näringslivet som har tagit fram de här tio företagen. Det är sju företag från Stockholm, ett från Umeå och ett från Göteborg. Och så vi då, säger Håkansson.

Nu är det upp till läsarna att avgöra vilka fem bidrag som tar sig vidare till slutfinalen, där juryn utser en vinnare.

– Jag tror att vi har en stor chans att ta oss till finalen. Som landsortsföretag tror jag att vi kan lyckas skapa intresse genom att vara aktiva i sociala medier och vara med i lokaltidningar. Vi har bra förutsättningar för att skapa ett tryck.

Vinnaren i tävlingen kommer att få sin produkt presenterad av Svenska Dagbladet inför ett 40-tal investerare.

– Det kommer kunna ge förutsättningar för en snabb tillväxt.

Den självlärande bokföringsroboten lanserades på en redovisningsmässa i Kista, utanför Stockholm, under tisdagen.

– Det är mycket nu. I morgon (läs onsdag) så börjar den stora ekonomimässan i Kista, som vi ska vara med på. Visst, vi behöver bygga ett kapital, men samtidigt så håller vi oss levande genom vinsten vi gör i det andra bolaget vi har, säger Kenny Håkansson.

FaktaArkimera


Grundare
Kenny Håkansson och Erik Lindblom.
Vd
Kenny Håkansson.
Affärsidé
Har tagit fram en bokföringsrobot med förmåga till självinlärning. Produkten riktar sig till redovisningsbyråer som ska kunna lägga mindre tid på löpande bokföring och sortering av dokument.
Startår
2014.
Kapitalbehov
5 miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram

I byggdammet växer nya Stars & Stripes fram. "Vi vill att alla ska känna sig välkomna."

Hanna Thulin

Kl.21:01, 19 april, 2018

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram
Foto: Hanna Thulin

Turerna har varit många för nya Stars & Stripes Larmtorget men nu börjar man närma sig det slutgiltiga öppningsdatumet. I det som tidigare var Manana Manana och Wayne´s Coffee växer nu en nu lokal fram i byggdammet.

– Det är en stor lokal som tagit längre tid att renovera än vad vi kanske hade räknat med. Vi bestämde oss för att det fick ta den tid det tar. Ska man göra saker ordentligt så tar det tid, säger Theo Kazantzidis, driftchef för Stars & Stripes.

Den nya lokalen på cirka 1000 kvadratmeter rymmer nu en lounge med bar, en restaurangdel me öppet kök, en källare med spelcenter och ett konferensrum. Theos favoritdel av lokalen är övervåningen där konferensrummet och en del av matplatserna kommer vara placerade.

– Utsikten från konferensrummet är grym. Det är lätt att förälska sig i lokalen ur ett arbetsmässigt perspektiv. I lokalen kommer det även att finnas över 30 tv-skärmar så man kommer att kunna följa sporten vart man än är.

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen... Foto: Hanna Thulin

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen. Foto: Hanna Thulin

Det nya Stars & Stripes kommer att vara helt annorlunda från det Stars som Kalmarborna kanske är vana vid sedan tidigare.

– Det är ett helt nytt ställe för hela familjen, det här är en helhetslösning och det är det vi kommer att stå för. Man ska kunna gå hit med familjen och stanna en hel kväll.

Till skillnad från gamla Stars så kommer man till exempel inte att ha regelbundna nattklubbskvällar. Nu ligger istället fokus på att göra det till en miljö där gästerna kan sitta ner och prata med varandra eller spela ett spel.

– Vi bygger ett så pass stort ställe för att det ska kunna vara en helhetsupplevelse, det ska inte bara vara mat eller bara sport utan du ska kunna göra allt. Vi vill verkligen kunna anpassa oss till alla och alla ska känna sig välkomna. Målet med det hela är att alla ska kunna få sitt ”best moment of the day”, precis som Stars & Stripes slogan, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att jobba med nöjen och evenemang som trubadurer och quiz. Under sommaren blir det inget nattklubbsdunk men under vintern kan vi komma att ha något liknande under specifika tillfällen. För oss är det viktigt att även en mogen publik ska känna sig hemma här.

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffelboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffleboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

Härnäst väntar fortfarande några veckors jobb för Theo och resten av Stars-familjen, som han kallar alla hantverkare och medhjälpare, innan man kan slå upp portarna och bjuda in Kalmarborna.

– Det är nära öppning nu, det är det sista inredningspillet som ska in men som också tar tid. Vi siktar på att få klart det så fort som möjligt, man kan verkligen säga att vi har en spännande resa framför oss, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera tågavgångar inställda

Kalmar drabbades hårt.

Mattis Andersson

Kl.19:58, 19 april, 2018

Flera tågavgångar inställda
Foto: Arkiv

Under torsdagskvällen rapporterade Trafikverket om inställda tåg. Det var Öresundstågen på sträckan Kalmar – Malmö/Köpenhamn samt SJ:s tåg mot Göteborg och Alvesta som blev inställda.

– Det är ett tåg som har rivit ner kontaktledningen vilket innebär stop till imorgon klockan 05.00, säger Denny Arvidsson från Trafikverket.

Arbetet med att återställa tågtrafiken sker under natten. Man ska kunna räkna med att tågen går som vanligt på fredagsmorgonen.

– Vi planerar efter det just nu iallafall sen vet vi ju inte hur återställningen går under natten, säger Denny Josefsson.

För mer information om ersättningstrafik hänvisas man till sitt tågbolag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Historiskt hus till salu: ”Unik möjlighet”

Byggnaden på Kattrumpan är från tidigt 1800-tal.

Andreas Norinder

Kl.19:14, 19 april, 2018

BILDEXTRA: Historiskt hus till salu: ”Unik möjlighet”
Foto: Hemnet/Fastighetsbyrån

För drygt fem miljoner kronor finns nu möjligheten att köpa en del av det historiska Kalmar. På Norra långgatan 86, med havsutsikt från flera av rummen, kan man bli ägare till ett hus från 1804.

Mäklaren kallar det en ”unik” möjlighet och uppger att det finns både ”charmiga och historiskt intressanta detaljer” i huset på Kattrumpan. Fastigheten består av sex rum varav fyra är sovrum och har en yta på 124 kvadratmeter.

Utgångspriset ligger på 5 350 000 kronor. Här kan du läsa mer om huset.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

MC-förare misstänkt för rattfylla efter olycka

Olyckan inträffade på Bragebron i Kalmar.

Filip Edvardsson

Kl.16:42, 19 april, 2018

2 bilder
  • Foto: Bildbyrån. Karta: Google maps.
    Foto: Bildbyrån. Karta: Google maps.
  • Karta: Google maps.
    Karta: Google maps.

Strax innan halv fem inträffade en motorcykelolycka på Bragegatan i Kalmar på bron som går över järnvägsspåret.

Det handlar om en singelolycka där föraren vält med fordonet.

När polisen kom till platsen kunde man konstatera att föraren klarat sig från allvarligare skador.

Däremot är föraren enligt polisen nu misstänkt för rattfylleri.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här ska kommunen ta nya flygfoton

Allt material kommer att finnas tillgängligt för allmänheten på kommunens hemsida.

Andreas Norinder

Kl.15:36, 19 april, 2018

Här ska kommunen ta nya flygfoton
Foto: Arkiv/Samuel Slättman

Det är samhällsbyggnadskontoret som ska genomföra en omfattande flygfotografering för att uppdatera sitt planeringsunderlag.

Fotograferingen ska äga rum innan löven slår ut på träden och ”så snart det är bra väder”. Till hösten ska allt material vara sammanställt.

– Det kommer att finnas tillgängligt för allmänheten via kalmar.se, säger Andreas Wendel, tillförordnad stadsingenjör, i ett pressmeddelande.

Några av de områden som omfattas av fotograferingen är följande:

*Centrala Kalmar
*Drag
*Revsudden
*Rockneby
*Läckeby
*Trekanten
*Rinkabyholm
*Tvärskog
*Påryd

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng