Klart: Stage4you flyttas till Kalmar

På fredagen kom beskedet: Stage4you i Torsås läggs ned och utbildningarna flyttar in till Kalmar. Inte heller Ölands gymnasium skonas – utbildningarna i Borgholm fasas ut helt.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.15:24, 23 oktober, 2015

Klart: Stage4you flyttas till Kalmar
Gymnasieprogrammen på Stage4You i Torsås flyttar till Kalmar. Det beslutade Kalmarsunds gymnasieförbund på fredagen. Foto: Arkiv/Kaisa Andersson

Gymnasieutbildningarna på Stage 4 You i Torsås och Ölands gymnasium i Borgholm har för få elever. Det har gjort att utbildningarna dragits med underskott flera år.

Nu har Kalmarsunds gymnasieförbund bestämt sig: En enig styrelse fattade på fredagen beslut om att utbildningarna i Torsås och Borgholm försvinner.

– Trots att en rad kostymanpassningar och omfattande marknadsföringssatsningar gjorts för att justera underskottet och öka elevantalet kvarstår den negativa ekonomiska trenden vilket inte är hållbart i längden, säger Dzenita Abaza (S), gymnasieförbundets ordförande i ett pressmeddelande.

För Stage 4 You i Torsås innebär beslutet att ingen antagning sker till utbildningarna inför nästa läsår. De elever som i dag går på skolan – och som blir antagna till det estetiska musik- och spetsprogrammet till höstterminen 2016 – kommer att få gå utbildningen på Jenny Nyströmsskolan. Hantverkselever inom hår och make-up flyttas till Lars Kaggskolan.

– Förbundet kommer vara behjälplig med kontakter för att hitta bostäder i Kalmar till de ungdomar som behöver detta, säger Dzenita Abaza (S) apropå att eleverna på Stage4you nu kan behöva flytta in till Kalmar för att gå i skolan.

Gymnasieförbundet kommer att säga upp avtalet med entreprenören Stage4you AB från och med sista juni nästa år och bedriva utbildningarna i helt egen regi.

– Vi vill kunna hitta någon lösning för att finnas kvar, men tittar också på sätt att kunna ankra oss i Kalmar och kunna växa på sikt. Det är en större investering som vi pratar om, sa Maxe Axelsson på Stage4you AB till 24Kalmar under gymnasiemässan den 11 oktober. Då sa han även att företaget påbörjat diskussioner med andra aktörer man kan samarbeta med.

Även Ölands gymnasium i Borgholm försvinner. Utbildningarna där, bland annat hotell- och turismprogrammet, fasas ut. Någon ny antagning sker inte i höst, men de elever som nu går på skolan kommer kunna gå kvar till studenten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel