Kalmartjejen med det stora eldintresset - 24kalmar.se

Kalmartjejen med det stora eldintresset

Under lördagskvällen var det urpremiär för eldföreställningen "Dante det brinner". Mitt i eldhavet fanns Kalmartjejen Lisen Hertzman. "Det är få saker som slår den mäktiga känslan att få dansa med två eldklot snurrandes omkring sig", säger hon.

Kl.21:50, 24 oktober, 2015

4 bilder
 • Kalmartjejen Lisen Hertzman (mitten) tillsammans med Lield och Sodom & Gomorron. Foto: Daniel Grozdanovski
  Kalmartjejen Lisen Hertzman (mitten) tillsammans med Lield och Sodom & Gomorron. Foto: Daniel Grozdanovski
 • Det bjöds på en sprakande föreställning under lördagskvällen.
  Det bjöds på en sprakande föreställning under lördagskvällen.
 • Lisen Hertzman med ett eldparaply.
  Lisen Hertzman med ett eldparaply.

23-årige Lisen Hertzman har många strängar på sin lyra. Hon är gycklare, eldartist och skådespelare. En mångsysslare helt enkelt. Hon är ursprungligen från Kalmar, men bor i dag i Linköping. Under lördagskvällen hade hon urpremiär för föreställningen ”Dante det brinner” Bastionen i Kalmar, som är en del av festivalen Ljus på kultur i Kalmar och på Öland.

– Det kommer att bli en härlig föreställning med eld, humor och spänning. Vi har en historia som vi berättar genom elden och vi dansar med elden. Föreställningen är nyskapande eldkonst. Det är få eldshower som har storytelling, säger Lisen inför föreställningen.

Och vad är det som är grejen med att vara eldkonstnär?
– Det är få saker som slår den mäktiga känslan att få dansa med två eldklot snurrandes omkring sig. Det är en mäktig känsla, säger hon.

Tillsammans med fem andra ur eldrgruppen Lield (bildades under utbildningen i Linköping) och gycklargruppen Sodom & Gomorron, kommer Lisen Hertzman att förtrolla publiken.

– Vårt mål är att lyfta eldkonsten till nya höjder. Där det är mer än bara trick och konster utan viljan att berätta som styr. Jag hoppas att vi kan överraska publiken. De kommer att bjudas på elddans med clowner, unik eldblåsning och elddans.

Föreställningen ”Dante det brinner” spelas även upp under söndagskvällen, även det på Bastionen.

I framtiden vill Lisen Hertzman försörja sig som eldkonstnär och skådespelare på heltid.

– Det är min dröm. Att få sätta upp häftiga föreställningar och projekt. Att få skapa på heltid vore en dröm, säger Lisen Hertzman.

Under lördagskvällen besökte 24Kalmar föreställningen – ensemblen verkligen fångade publikens uppmärksamhet i Kalmarmörkret. Det fanns en interaktion med publiken och barnen som var på plats följde dramat med spänning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är det lättaste att få sommarjobb i Kalmar län

Arbetsförmedlingen har redan fått in 3 223 anmälda sommarjobbsplatser under januari.

Hanna Thulin

Kl.11:17, 19 februari, 2018

Här är det lättaste att få sommarjobb i Kalmar län
Foto: Arkiv

Sommarjobben strömmar in till Arbetsförmedlingen och de allra flesta kommer tidigt på året. Arbetsgivarna börjar sina rekryteringar tidigare än för några år sedan och för den som vill sommarjobba är det hög tid att börja söka jobb.

– Om vi tittar på hur det såg ut förra året låg den stora toppen just i december och januari. Men vi kommer att få in många fler annonser om sommarjobb innan det börjar avta, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I Kalmar län har man under januari fått in 3 223 anmälda sommarjobbsplatser. Hittills är det olika jobb inom vård och omsorg som dominerar bland platsannonserna för sommarjobb. Längre fram kommer många av de typiska sommarjobben inom besöksnäringen och de anläggningar som öppnar till våren. Inom hotell, restauranger och service finns många jobb och här finns också goda chanser för de som inte har någon arbetslivserfarenhet.

– Är man tidigt ute och söker brett är chansen att hitta ett sommarjobb stora. Det är ett ypperligt tillfälle att skaffa sig erfarenhet och meriter för framtiden, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Kolla in faktarutan för att se inom vilka branscher de flesta sommarjobben finns i Kalmar.

FaktaTio i topp Kalmar län

 1. Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende m.fl.

 2. Vårdbiträden

 3. Hovmästare och servitörer

 4. Montörer, elektrisk och elektronisk utrustning

 5. Kockar och kallskänkor

 6. Undersköterskor, vård- och specialavd o mottagning

 7. Restaurang- och köksbiträden m.fl.

 8. Städare

 9. Slaktare och styckare m.fl.

 10. Maskinoperatörer, kött- o fiskberedningsindustri

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lönegapet: Så länge jobbar kvinnor gratis

Enligt en ny undersökning förväntas svenskarna nå jämställda löner först år 2050.

Matilda Larsson

Kl.10:12, 19 februari, 2018

Lönegapet: Så länge jobbar kvinnor gratis
Foto: Max Pixel.

Varje månad tjänar kvinnor i Sverige i genomsnitt 4 200 kronor mindre än män. Det skriver organisationen Sveriges Kvinnolobby i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen är lönegapet mellan kvinnor och män nu i genomsnitt tolv procent. Baserat på en arbetsdag från kl. 8-17, innebär det att män får betalt hela dagen, medan kvinnor får betalt för sitt arbete fram till klockan 16:02 och arbetar därmed gratis 58 minuter per dag.

– Kvinnors lägre löner är ett uttryck för ett samhälle där kvinnor värderas lägre än män. Det är dags att regeringen och arbetsmarknadens parter slutar upprätthålla löneskillnaderna och gemensamt tar ansvar för att kvinnor ska få lön hela dagen, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Sedan rörelsen bildades för sex år sedan har klockslaget flyttats fram från klockan 15:51 till klockan 16:02. Med den förändringstakten,1,8 minuter per år, nås jämställda löner om 32 år – år 2050.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många får pengar för att vårda en närstående i Kalmar

En majoritet av dem är kvinnor.

Hanna Thulin

Kl.09:17, 19 februari, 2018

Så många får pengar för att vårda en närstående i Kalmar
Foto: Pixabay

Drygt 17.000 personer fick närståendepenning för vård av svårt sjuka anhöriga förra året enligt en sammanställning gjord av Nyhetsbyrån Siren. En majoritet av dem, 72 procent, var kvinnor. Den ojämna könsfördelningen återses i alla län, enligt statistik från Försäkringskassan. 448 personer i Kalmar län har fått närståendepenning under 2017 varav 73 procent är kvinnor.

– Omvårdnadsansvaret faller tyngst på kvinnor, och det påverkar både ekonomi och hälsa, säger Lina Brustad, kanslichef på Anhörigas riksförbund, till Nyhetsbyrån Siren.

Anhörigas riksförbund uppskattar att det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige som hjälper eller vårdar en närstående. Närståendepenning kan den få som vårdar en anhörig som är svårt sjuk och håller på att dö.

– Först får man ingen hjälp alls i en sådan livssituation. Många upplever att man inte är sedd som anhörig och att det knappt finns något stöd alls från samhället. Det är inte förrän man slutar att försöka göra en person frisk, när en person är döende, som man plötsligt får information om stöd som anhörig, säger Lina Brustad.

Jämfört med 2016 har antalet mottagare av närståendepenning ökat med 12 procent. I Kalmar län har det ökat med cirka 18 procent.

FaktaFAKTA Närståendepenning

Den som avstår från arbete för att vårda en svårt sjuk kan få närståendepenning. Med svårt sjuk menas att det ska finnas ett påtagligt hot mot den sjukes liv. Ersättningen kan betalas ut i högst 100 dagar för varje person som vårdas.

Källa: Försäkringskassan

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket tjänar du på din bostadsaffär i Kalmar

Bostadsvinsterna varierar kraftigt i landet. Så här ser det ut i Kalmar.

Mia Martelleur

Kl.06:52, 19 februari, 2018

Så mycket tjänar du på din bostadsaffär i Kalmar
Foto: Pixabay

Bostadsvinsterna varierar stort i landet, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Siffrorna visar att invånare kan göra en vinst på allt från 73 000 kronor i Ragunda till hela 1,4 miljoner kronor Danderyd. Den genomsnittliga vinsten i riket ligger på 575 720 kronor.

Statistiken gäller för sålda bostäder år 2016 och visar kapitalvinster och kapitalförluster vid försäljning av fastigheter och bostadsrätter per kommun. I Kalmar låg den genomsnittliga vinsten av bostadsförsäljning på 411 333 kronor år 2016. Störst vinst vid försäljning i Kalmar län var det i Borgholm med ett genomsnitt på 483 368 kronor.

– 2016 präglades till ganska stor del av införandet av amorteringskravet i juni, vilket gav effekter i form av en ökad aktivitet på bostadsmarknaden inför och en avmattning efter den 1 juni, säger Emma Persson, boendeekonom på den statliga banken SBAB, till Nyhetsbyrån Siren.

Under slutet av 2016 och början av 2017 har det skett en viss inbromsning av bostadspriserna, vilket framförallt har märkts av i Stockholmsområdet. Men Emma Persson förutspår till Nyhetsbyrån Siren att bostadsmarknaden kommer återhämta sig inom en snar framtid.

– Man ska komma ihåg att räntorna förväntas vara låga ett tag till, svensk ekonomi är stark och människor har fortfarande behov av att köpa och sälja bostäder. Det talar för att bostadsmarknaden återhämtar sig en bit in på året. Men de kraftiga prisuppgångarna vi har sett under de senaste åren är nog över, säger Emma Persson.

I grafiken här nedanför kan du se hur bostadsförsäljningen skiljer sig mellan Kalmar län och riket.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inställda flyg till och från Kalmar

Flera flyg är inställda på grund av ett tekniskt fel hos flygbolaget.

Mia Martelleur

Kl.21:23, 18 februari, 2018

Inställda flyg till och från Kalmar
Foto: Arkiv

På grund av tekniska fel hos ett av Flygbolaget BRA:s flygplan har flera resenärer till och från Kalmar fått sin resa inställd. Enligt bolaget håller i skrivande stund tekniker på att undersöka felet, men det är okänt exakt vad det rör sig om.

– Vi har indikation på ett tekniskt fel i ett våra flygplan och därför är kvällens avgång från Bromma till Kalmar och första avgången från Kalmar till Bromma i morgon tyvärr inställda, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef på flybolaget BRA.

Då det inte fanns något ledigt flyg hos flygbolaget fick kvällens resenärer som skulle resa från Bromma till Kalmar bli ombokade till Ronneby och sedan ta buss därifrån till Kalmar. Några passagerare fick även plats på SAS flyg från Arlanda till Kalmar.

– Just nu håller mina kollegor på att boka om de som ska resa på första flyget imorgon från Kalmar till Bromma på bästa sätt, säger Emma Sandsjö.

I nuläget verkar det som att endast dessa två avgångar kommer att påverkas av felet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng