Alstermo bjöd på show i historisk match: ”Propagandaspel från vår sida”

Efter en jämn halvlek Alstermo IF vaknade till liv efter 30 minuter – och gjorde processen kort mot HP Warta som enkelt besegrades med 35-22 inför en högljudd Kalmarpublik. "Det är fantastiskt. Jag hoppas publiken njöt när vi försökte bjuda tillbaka i slutet", säger tränaren Andreas Stockenberg.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.21:51, 11 november, 2015

5 bilder
 • Daniel Steen (med boll) var bäste målskytt med nio mål. Foto: Martin Persson
  Daniel Steen (med boll) var bäste målskytt med nio mål. Foto: Martin Persson
 • Philip Kjellander från Nybro underhöll Kalmarpubliken. Foto: Martin Persson
  Philip Kjellander från Nybro underhöll Kalmarpubliken. Foto: Martin Persson
 • Alstermo IF visade upp sig från sin bästa sida i Kalmar. Foto: Martin Persson
  Alstermo IF visade upp sig från sin bästa sida i Kalmar. Foto: Martin Persson
 • Alstermo IF presenteras. Foto: Martin Persson
  Alstermo IF presenteras. Foto: Martin Persson
 • Stora delar av publiken gav Alstermo stående ovationer i slutet av matchen. Foto: Martin Persson
  Stora delar av publiken gav Alstermo stående ovationer i slutet av matchen. Foto: Martin Persson

Alstermo IF tog med sig allsvensk handboll till Kalmar – och bjöd på show när HP Warta enkelt besegrades med hela 35-22 inför en entusiastisk publik i Kalmar Sportcenter.

– Det är stort att Kalmar ställer upp med ett så stort stöd. Jag hoppas de njöt när vi försökte bjuda på lite extra i slutet och att de nu tar sig ut till Alstermo, säger Alstermotränaren Andreas Stockenberg.

Matchen inleddes avvaktande och stod rättvist 13-13 i halvtid, men till den andra halvleken kom Alstermo ut som ett nytt lag – och fullständigt körde över motståndet från Göteborg.

– Det var bara ett lag på planen i den andra halvleken, och propagandaspel från vår sida. Det var riktigt skönt att se och jäkligt kul att vi fick visa att vilket bra handbollslag vi är, säger Stockenberg.

En av segerorganisatörerna var kantspringaren Philip Kjellander från Nybro som svarade för fyra mål – trots att han knappt fick röra bollen på 30 minuter.

– Ja, det var lite frustrerande men samtidigt vet man att det brukar lossna till slut, och det gjorde det ju. Nu känns det fantastiskt skönt och vi ska njuta av denna segern. Det är riktigt kul att spela i Kalmar, säger Kjellander.

Vad är det som fäller avgörandet i dag?
– I den första halvleken går vi mest och känner på varandra, men sedan tar vi tag i det direkt efter paus. Vi gör en fantastiskt bra insats defensivt som bäddar för väldigt många enkla mål genom kontringar., säger Philip Kjellander.

FaktaAllsvenskan

Alstermo IF – HP Warta 35-22 (13-13)
Mål, Alstermo:
Daniel Steen 9, Damir Futic 6, Joel Wallgren 5, Philip Kjellander 4, Joseph Davis 3, Andreas Palmay 3, Henrik Ingvarsson 3, Oliver Olsson, Adam Santos.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala idrottsprofilen briljerar i Gladiatorerna

En dröm gick i uppfyllelse för Olivia Johansson när hon fick utmana de muskulösa gladiatorerna. "Jag har ju själv alltid suttit i soffan och tänkt: spring då, vad är problemet?"

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.21:04, 20 januari, 2018

Lokala idrottsprofilen briljerar i Gladiatorerna
Olivia Johansson briljerade under lördagens sändning av Gladiatorerna. Foto: Hanna Thulin

OBS! Artikeln innehåller spoilers från lördagens program av Gladiatorerna.

Under lördagen kunde man se en av KFUM Kalmar HK:s stora målskyttar, Olivia Johansson, ta sig an de vältränade atleterna i Gladiatorerna. Olivia själv är minst lika stark som Bullet eller Amazon vilket hon också bevisade i utmaning efter utmaning.

Vilken utmaning var jobbigast att ta sig igenom?
– Pyramiden var jobbigast psykiskt eftersom man får så mycket mjölksyra av tjockmattan. Den som var jobbigast mentalt var väggen eftersom det är en sån stress att ha någon bakom sig som jagar. Pendeln med de stora bollarna var också lite jobbig för man måste tajma det. Jag felbedömde kraften på bollen och trodde att man kunde ta emot dem, säger Olivia.

Inspelningen av Gladiatorerna gjordes i slutet av november 2016 och det stora målet för Olivia då var att få ställas mot Bullet – en dröm som gick i uppfyllelse. Under lördagen kunde tittarna se hur Olivia, nästan lekande lätt, sprang förbi gladiatorn i gatloppet.

– Hon är psykiskt jobbig att möta och så stor och muskulös. Det var inte heller så kul att få se Michaela (Augustsson, den andra utmanaren, red. anmärkning) få knät ur led precis innan mig då jag själv har opererat mina flera gånger. Det enda jag tänkte var att jag inte skulle se rädd ut så jag stirrade ner i marken, säger Olivia.

oliviaj4

Hur trött är man när man väl ska ta sig an hinderbanan?
– Eftersom man spelar in under sex timmar så hinner man både varva ner och värma upp flera gånger. Hinderbanan har alltid varit drömmomentet så när domaren sa ”utmanare redo, ni startar på samma signal” så såg jag bara svart. Jag skulle bara ta mig runt, säger Olivia och fortsätter:

– Vi hade fått testa löpbandet innan och fick tipset om att luta sig bakåt när man springer men sen när man kommer dit och är trött med blöta skor så glömmer man allt det. Jag tänkte bara att jag skulle upp och då *schabam*, jag åkte rätt ner i bandet och slog i ansiktet.

Med andra ord så är det sista momentet i Gladiatorerna mycket tuffare än vad det ser ut.

– Jag har ju själv alltid suttit i soffan och tänkt ”spring då, vad är problemet?” när de kommer till löpbandet. Själv stod jag böjd som en ostbåge för att få luft, när jag väl kom upp med ett knä och kunde slå på den där jävla klappen ville jag bara hem till mamma. Jag kände mig som en treåring och har nog aldrig haft så ont i min kropp någonsin, jag var helt sönderslagen.

Hur känns det nu att alla andra fått se det?
– Det är både roligt och inte roligt nu när jag sett det själv. Och hört mig själv dessutom! Småländskan kommer verkligen fram och jag är ganska stöddig och tjurig i mina uttalanden, jag ser så bitter ut. Så det är både kul och halvjobbigt.

Programmet sändes i TV4 under lördagskvällen, för de som missade går det att se om på TV4 Play. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ESLÖVS IK - KFUM KALMAR HK

Kalmar HK tar nya tag i tvåan: ”Känns jäkligt lovande i år”

Evelina Clason har spelat handboll i Kalmar HK sedan barnsben och är en av få som spelat på och behärskar alla positioner. "Handbollen ger mig så mycket glädje."

Redaktionen

Redaktionen

Kl.07:55, 1 oktober, 2017

Kalmar HK tar nya tag i tvåan: ”Känns jäkligt lovande i år”
Evelina Clason är en mångsidig handbollspelare som behärskar spel på alla positioner. Foto: Hanna Thulin

Evelina Clason har handbollen i blodet. Tack vare mamma Heléne, som bland annat har spelat handboll på landslagsnivå, så var det aldrig någon tvekan om att det var just handbollspelare hon skulle bli.

– Mamma tog tag i det och satte igång ett lag för oss som var födda -94 här i Kalmar. Det föll sig rätt så naturligt att hänga på där när hon också var tränare, säger Evelina.

Nu är Evelina några år äldre än vad hon var när första träningen drog igång och än så länge har hon inte tröttnat på det.

– Jag älskar handboll och brinner för sporten. Det är en underbar sport att utöva och jag känner så mycket glädje till den. Det bästa med handbollen är att det händer så mycket hela tiden och att det är så fartfyllt med kombinationer, rörelser och fysisk kontakt. Det är sällan det är tråkiga handbollsmatcher.

När hon var yngre testade hon på alla positioner på planen men tydde sig mer och mer till målet där hon sedan fastnade i ett antal år innan gick ut som utespelare. Som senior har hon också spelat på alla positioner och gjort det med bravur.

– Som försvarare är jag en fysisk spelare och har blivit bättre på det sedan jag klev ut ur målet. Det är tråkigt att säga att jag är mest bekväm på kanten eftersom man rör bollen så sällan där men jag gillar inte att ”ta tag i” saker utan ”hänger hellre med” vilket gör att jag inte är så bekväm som niometersspelare. Däremot har jag känt att känt att jag börjar trivas som ytternia mer och mer under de senaste träningarna.

Evelina spelar i KFUM Kalmar HK:s damlag och förra året säsong var en rörig och slitsam historia.

– Det var en berg och dalbana. Vi vann första matchen och fick en bra start med en massa energi sedan följde vi upp det med nio raka förluster innan nästa vinst. Efter det handlade det om att kämpa för att inte trilla ur division 2. Det var djupa dalar och inte allt för höga toppar.

Förra säsongens kamp berodde till stor del på att det saknades spelare varje match som var sjuka, skadade eller tvungna att jobba. Denna säsongen har man stärkt upp med flera spelare och förhoppningarna är att man kommer kunna åka med en full bänk.

Under söndagseftermiddagen är det dags för seriepremiär då Kalmar möter Eslövs IK som även har ett lag i högsta serien. Förra säsongen knäppte man Eslöv på näsan i premiären och man räknar med att göra det igen, denna gången med en ny tränare i Fredrik Bolin och fler spelare.

– Det känns jäkligt lovande inför detta året. Fredrik är en driven tränare med viljan att satsa på oss, det finns mycket potential. Det kommer att gå jättebra bara spelarna håller igång. Vi har inget uttalat mål, vad jag vet, men visst ska vi vara med och fightas och hamna i den övre halvan av tabellen.

Vid klockan 16.00 på fredagseftermiddagen är det avkast i Eslövshallen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hohultslätt HK - KFUM Kalmar HK

Premiär för Kalmar HK med länsderby: ”Skräckblandad förtjusning”

KFUM Kalmar HK:s herrar kliver in i division 2 genom ett laddat länsderby som Kalmar måste vinna.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.08:45, 29 september, 2017

Premiär för Kalmar HK med länsderby: ”Skräckblandad förtjusning”
Andreas Stening ser fram emot länsderbyt med skräckblandad förtjusning. Foto: Arkiv

Förra säsongen gick spikrakt uppåt för handbollsherrarna i KFUM Kalmar HK. Man gick obesegrade genom division 3 och tog en självklar plats i divison 2 inför kommande säsong.

– Vårt mål med denna säsongen är att förnya kontraktet, högre än så kan man inte sikta detta året. Vi har lite nyförvärv men några har samtidigt lämnat så det är plus minus noll, säger Andreas ”Knoen” Stening, tränare och spelare i laget.

LÄS MER: Klubbens första kvinnliga ordförande någonsin

En av de största utmaningarna för laget detta året är just bredden på truppen.

– Det är lite tunnsått. Jag beundrar killarnas mentala inställning på träningarna. De senaste veckorna har vi inte haft någon målvakt och det saknas spelare men vi kan ändå bedriva träningar med bra kvalité. Man vet att det inte blir roligare om man gräver ner sig.

Trots att man är några spelare färre än vad man hade önskat så är kvalitén hög.

– Alla spelare är viktiga och jag tycker det ser riktigt bra ut på planen. Det jag gillar med handboll och som gör att jag fortsätter är kampmomentet. Sämre lag kan kämpa sig till vinster i handbollen. Har man rätt inställning så kan man göra jobbet på den nivån som vi är.

Laget har premiär under fredagskvällen och nerverna är på helspänn när det bjuds på länsderby mot Hohultslätts HK som är b-lag till Handbollsligalaget Alstermo.

– Det är alltid kul med ett länsderby. De gick upp tillsammans med oss förra året och då slog vi dem med klara siffror i båda mötena men sedan dess vet jag att de har värvat lite spelare och de har ju bra gubbar.

Mötet mot Hohultslätt blir viktigt och är en av de matcherna som Kalmar bör vinna.

– Det är med skräckblandad förtjusning som vi får inleda med en så viktig match. Visst är det bra om man inleder serien på bästa sätt men samtidigt vill jag inte fundera så mycket på just det. Vi kommer att få kriga för att hänga kvar och få ta lärdom av alla matcher vi spelar, avslutar Andreas Stening.

Vid klockan 19.00 på fredagskvällen är det avkast i Alstermo.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klubbens första kvinnliga ordförande någonsin

Efter 20 år som spelare i föreningen kan hon numera även titulera sig som ordförande.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:04, 9 september, 2017

Klubbens första kvinnliga ordförande någonsin
Maria Hammarström är ny KHK-ordförande. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Efter att ordförandeposten varit vakant under några år har Kalmar HK numera en uttalad sådan. 33-årige Maria Hammarström är ny ordförande i klubben.

– Det kändes som ett bra uppdrag som jag var intresserad av. Att jag är kvinna och sitter på den position är både kul och lite ovanligt. Vi har aldrig haft någon kvinnlig ordförande här förut, säger hon.

Maria Hammarström har varit aktiv i föreningen sedan hon var 13 år gammal. Nu är hon 33.

– Nej, men usch, är det så länge. Jag får i alla fall skylla på att jag varit utomlands i perioder också.

Hur kommer ditt ledarskap att spegla av sig på verksamheten?

– Vi behöver förbättra lite organisatoriska bitar, men i det stora hela fungerar föreningen väldigt bra. Vi har många engagerade och duktiga ungdomsledare och överlag är det ett väldigt bra flow i Kalmar HK. Ambitionerna finns där, vilket är jättekul.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsving för damhandbollen i Kalmar

Både dam- och herrlaget i Kalmar HK har fått nya tränare inför kommande säsong.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:35, 6 september, 2017

Uppsving för damhandbollen i Kalmar
Fredrik Bolin är ny damtränare i Kalmar HK. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Sedan några veckor tillbaka är Fredrik Bolin ny huvudtränare för Kalmar HK:s damer som även den här säsongen spelar division 2-handboll.

– Det satt hårt åt förra säsongen, men efter en bättre vår lyckades tjejerna klara sig kvar, säger den nye tränaren.

Sedan tidigare har han varit tränare i klubbens ungdomslag – ett uppdrag han fortsatt kommer axla.

– Jag har ”Böna” (Björn Håkansson) med mig både i dam- och ungdomslaget. Utan honom hade det aldrig gått, säger han.

Inför årets säsong ser det bättre ut än på länge för KHK-damerna. Ett antal nyförvärv har hämtats in och flera gamla spelare har gjort comeback.

– Det ser lovande ut, helt klart. Det är många av tjejerna som har sagt att det börjat bli riktigt bra driv på träningarna, vilket är väldigt kul att höra.

Serien startar den 1 oktober och någon uttalad målsättning har man inte i nuläget.

– Vi siktar på att vinna varje match, och gör vi det, kommer det gå väldigt bra för oss. Vi tar en match i taget helt enkelt.

Även KHK-herrarna har gjort klart med ny coach. Trotjänaren Andreas Stening, 43, kommer agera spelande tränare hos division 2-nykomlingen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng