Wittberg visade SSL-klass när FBC skrällde | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Wittberg visade SSL-klass när FBC skrällde

FBC Kalmarsund svarade för en topprestation när man skrällvann med 5–2 mot upphaussade Visby inför 915 åskådare i Kalmar Sportcenter – och lagkaptenen Johan Wittberg svarade för fyra mål. "Det kändes bra, men det gör det väl alltid när man gör fyra mål", skrattar han.

Martin Persson

Kl.18:01, 15 november, 2015

3 bilder
  • Johan Wittberg svarade för fyra mål ett kokande Kalmar Sportcenter. Foto: Rickard Johansson
    Johan Wittberg svarade för fyra mål ett kokande Kalmar Sportcenter. Foto: Rickard Johansson
  • Johan Wittberg jublar efter ett av sina mål. Foto: Rickard Johansson
    Johan Wittberg jublar efter ett av sina mål. Foto: Rickard Johansson
  • Foto: Rickard Johansson
    Foto: Rickard Johansson

Det tog inte en minut för Johan Wittberg att presentera sig i matchen. Efter 49 sekunders spel hade han gett FBC Kalmarsund ledningen i matchen mot Visby IBK. När slutsignalen ljöd hade han svarat för fyra mål och gett sitt FBC segern i en underhållande match.

– Det kändes bra, men det gör det väl alltid när man gör fyra mål, skrattar Wittberg.

LÄS MER: 24Play – se FBC Kalmarsund vinst mot Visby IBK igen

Och Johan Wittberg bjöd på en stor variation av mål, från klassmål till riktiga brunkarmål. Hans 4-1-mål halvvägs in i den andra perioden innebar hattrick – och irriterande motståndare – gjorde allt för att reta upp FBC:s 28-åriga poängkung. Bland annat genom att tackla honom över sargen och trycka till lite extra efteråt.

– De försökte psyka mig och det är väl deras grej, men det är bara kul. Jag har det hellre så än att det är helt avslaget, säger Johan Wittberg.

Viktig vinst?
– Ja, absolut. Speciellt eftersom Craftstaden vann i går och det bara skiljde en poäng, och nu har vi lite häng på toppen.

FBC Kalmarsund svarade för en lysande match och var fullt förtjänt av segern, och efter matchen valde Wittberg att hylla både tränaren och sina lagkamrater.

– Vi följer matchplanen som Adam lägger upp, och vi visste exakt hur vi skulle spela. Vi utmanövrerade deras försök till anfallsspel, samtidigt som vi utvecklat vårt anfallsspel. Vi gör det vi har tränat på, och då är det enkelt. Så här måste vi spela varje match. Jag är jättestolt över lagets insats, säger Johan Wittberg.

FBC Kalmarsunds tränare Adam Kallenberg:

– Vi gör en solid insats, där samtliga spelare gör som de ska. Vi vinner rättvist och nu hoppas vi på en kokande Färjehall när serieledaren Höllviken kommer på besök på lördag.

Hur ska ni besegra dem?
– Genom att spela precis likadant, avslutar Adam Kallenberg.

FaktaAllsvenskan Södra

FBC Kalmarsund–Visby 5-2 (2-0,2-1,1-1)
Skott:
24-23 (6-6,10-9,8-8).
Publik: 915, Kalmar Sportcenter.
Mål: 1-0 Johan Wittberg (Ola Karlsson), 2-0 Johannes Sjögren (Simon Nilsson), 2-1 Wilmer Viinamäki, 3-1 Johan Wittberg (Anton Nilsson), 4-1 Johan Wittberg (Simon Nilsson), 4-2 Tommy Bolin, 5-2 Johan Wittberg (Anton Nilsson).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han blir första SSL-värvningen

FBC har värvat en ny forward. "En viktig ledartyp, lagspelare och poängmaskin".

Andreas Norinder

Kl.08:30, 18 april, 2018

KLART: Han blir första SSL-värvningen
Kevin Björkström är ny forward hos FBC Kalmarsund. Foto: Bildbyrån

Det är Kevin Björkström från Karlstad IBF som ansluter till FBC Kalmarsunds SSL-satsning.

– I Kevin får vi in en viktig ledartyp, lagspelare och poängmaskin som med sin snabbhet och erfarenhet kommer att vara mycket viktig för oss som nykomling säger Adam Kallenberg huvudtränare i FBC Kalmarsund i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Klubbchefens besked: Han tränar FBC Kalmarsund nästa säsong

Tre av de fyra senaste säsongerna har Björkström spelat i SSL och totalt har det blivit 176 poäng. Nu är han klar för FBC Kalmarsund de kommande två åren.

– Vi är oerhört stolta att en spelare av Kevins kaliber valt FBC Kalmarsund och att han tror på den satsning vi gör för att på lång sikt etablera oss i Svenska Superligan säger klubbchefen Per Viberg.

Björkström själv säger att spel i FBC är en ”chans jag inte vill missa”. När han var på besök i Kalmar fick han tydlig mersmak för den kommande resan i SSL.

– Jag fick en stark känsla av att Kalmarsund både sportsligt, förenings och publikmässigt kommer kunna konkurrera med alla lag i SSL, säger Kevin Björkström.

– Jag är redan nu sugen på att kliva ut i en kokande arena och bidra till att sätta Kalmarsund på innebandykartan för en lång tid framöver.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC förlänger med nyckelspelare

"Hon bidrar med mycket energi både på och utanför plan," säger huvudtränare Rasmus Bernhardsson.

Hanna Thulin

Kl.16:56, 13 april, 2018

FBC förlänger med nyckelspelare
Foto: Arkiv

Under fredagen meddelade FBC Kalmarsund att man förlänger med Sara Waktel med ett avtal som sträcker sig över ytterligare två säsonger.

Den gångna säsongen i Allsvenskan har hon varit en tongivande spelare i laget med hennes snabbhet och positiva inställning, sist men inte minst erfarenhet, meddelar klubben.

– Hon har vuxit i sin roll under säsongen till att bli en av lagets viktigaste kuggar. Hon bidrar med mycket energi både på och utanför plan, säger huvudtränare Rasmus Bernhardsson.

Sara Waktel kom till Kalmarsund från Endre IF inför SSL-säsongen 2016-2017. Trots att damerna degraderades till Allsvenskan valde hon att stanna och försöka ta upp laget till finrummet igen. Något som laget var nära att lyckas med att genomföra men föll i avgörande matchen förra veckan mot IBK Göteborg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nygamle SSL-stjärnan till landslaget

I helgen tog han klivet upp till SSL med FBC Kalmarsund. På torsdagen belönades han med en landslagsplats.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:29, 11 april, 2018

Nygamle SSL-stjärnan till landslaget
Kim Nilsson är återigen med i Mikael Hills landslagstrupp. Foto: Arkiv.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: FBC hyllades i stadshuset: ”Ni är förebilder”

Under tisdagen bjöds FBC Kalmarsund in till stadshuset för en hyllningslunch.

Hanna Thulin

Kl.14:01, 10 april, 2018

BILDEXTRA: FBC hyllades i stadshuset: ”Ni är förebilder”
Foto: Hanna Thulin

Röda mattan var utrullad framför stadshuset under tisdagen och politikerna stod uppradade med Johan Persson i spetsen för att ta emot FBC Kalmarsunds herrlag som i helgen avancerade upp i SSL.

Väl inne i stadshuset bjöds laget på lunch beståendes av tomatsoppa och kyckling i pitabröd.

Att bjuda in till lunch var en tradition som startades i och med att FBC:s damer tog sig upp i SSL för bara några år sedan och förra året välkomnades IFK Kalmar till stadshuset för att äta då de avancerade till Allsvenskan.

– Ni ska verkligen känna att det är många som är imponerade av er prestation. Det känns extra roligt att ni är så många som varit med under hela resan och att det är så många hemmaprodukter och hemvändare med i laget, sa Johan Persson under inledningen av lunchen.

– Ni sätter Kalmar på kartan och viktigast av allt så är ni fantastiska förebilder för alla ungdomar som håller på med idrott. Det är en viktig roll som också för med sig en hel del ansvar, avslutade han.

Kolla in bilder från lunchen i bildarkivet nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC-målvakten ryter ifrån: ”Blir rent ut sagt bara ledsen”

I ett öppet brev ger Sanna Mangs svar på mannens sexistiska kommentar.

Hanna Thulin

Kl.06:50, 10 april, 2018

FBC-målvakten ryter ifrån: ”Blir rent ut sagt bara ledsen”
Sanna Mangs slår tillbaka mot den sexistiska kommentaren. Foto: Arkiv

Efter att FBC Kalmarsund dessvärre förlorade sin sista kvalmatch mot Göteborg under helgen skrev Innebandymagazinet en artikel om matchen med rubriken ”Kalmarsund: De sätter som en mur runt målvakten”. Det var en rubriksättning som inte föll alla i smaken. Under artikelns Facebookinlägg kommenterade en man följande:

fbc

LÄS MER: Fotobyrå kallade FBC-centern för ”sockersöt maskot”

En som såg kommentaren var FBC:s målvakt Sanna Mangs.

– Man blir rent ut sagt bara ledsen. Man känner sig som att man inte vore tillräcklig bara för man blev född till tjej, säger hon.

Är det första gången du stöter på sådana kommentarer?
– Tyvärr inte, det förekommer. Men man ska samtidigt lyfta att det blir bättre, men alla jobbar inte åt samma håll olyckligtvis.

För att avreagera sig skrev Sanna ett öppet brev till mannen på Facebook.

– Jag kände väl mest att jag ville skriva av mig mina tankar och då kändes ett öppet brev som rätt val.

Hur ser du på dam- och herrinnebandyn i övrigt, upplever du att den är helt jämställd eller finns det områden där man kan bli bättre?
– Som sagt, det är på väg åt rätt håll men skillnader finns fortfarande där. Som till exempel det här med löner, ofta täcker en herrlagspelare mer än vad många tjejer får sammanlagt. Sen händer det fortfarande att tjejer ofta beskrivs till utseende och killar till prestation.

Ett tillfälle där en innebandytjej uppmärksammades för sitt utseende istället för sin prestation och rörde Kalmarsund var för drygt ett år sedan. En fotograf tog en bild på den dåvarande FBC-spelaren Annie Wennerström och kallade henne för en sockersöt maskot i bildtexten. 

Så här skrev Sanna i sitt öppna brev om den sexistiska kommentaren:

”Blev du besviken när du öppnade länken på innebandymagazinet och började läsa om innebandy? Just det du klickade dig in på för att du var intresserad? Jag ska berätta något väldigt intressant för dig gällande innebandy (eller vilken annan sport som helst för den delen) för vad jag lärt mig är innebandy, sporten, inte någon maskulin form. Ja, det är daminnebandy jag som tjej spelar, men det är sporten innebandy jag utövar. Förstår du skillnaden?

Det är inte heller någon som tvingar dig att följa vad som skrivs om varken dam- eller herrinnebandy men tydligen har du ett genuint intresse för innebandy när du valde att klicka in på länken. Jag vill här tydligt poängtera att du inte måste finna intresse i alla lag i alla föreningar MEN innebandymagazinet har INTE skrivit fel i sin artikel.

Har tyvärr inte förståelse för din kommentar då den rent ut sagt är onödig. Det går med små steg, sakta men säkert, mot att bli mer jämställt mellan könen. Var då snälla inte del av tyngden som håller de tillbaka.

Tack.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng