Upphandling av Kalmars skol-app ifrågasätts | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Upphandling av Kalmars skol-app ifrågasätts

Upphandlingen av Kalmar kommuns skolapp var olaglig, och borde tas om. Det anser ett apputvecklingsföretag baserat i Kalmar som pekar på felaktigheter vid upphandlingen i våras.

Kaisa Andersson

Kl.17:43, 16 november, 2015

Upphandling av Kalmars skol-app ifrågasätts
Omtvistad skolapp. En lokal apputvecklare i Kalmar tycker inte att upphandlingen av Kalmar skolapp gått rätt till. Foto: Kaisa Andersson

Det var i början på året som Kalmar kommun genomförde en direktupphandling om att skapa en mobilapp till skolorna i Kalmar.

I appen kan skolelever exempelvis se sitt schema, läsårstider och ta del av internkommunikation från skolan genom sin mobiltelefon.

LÄS MER: Kalmarunik skolapp hjälper till att nå ut

Men upphandlingen gick inte till på rätt sätt. Det menar i alla fall Kalmarföretaget InFocus Media. Företaget utvecklar också appar, men bjöds aldrig in att lägga ett bud när kommunen skulle skriva avtal om skolappen.

Företagets kritik riktar sig främst mot att kommunen valde att göra en direktupphandling, eftersom man anser att värdet av affären överstiger den gräns på 505 800 kronor som avgör om en direktupphandling är tillåten enligt lagen.

Enligt företagets uträkning är avtalet om utveckling av Kalmars skolapp värt nästan 1,2 miljoner. Detta om man, förutom de två år som avtalet är skrivet på, även räknar in de två år som avtalet har möjlighet att förlängas.

På kommunens hemsida, under fliken upphandlingar, står att minst 3-4 företag ska tillfrågas vid en direktupphandling för att främja konkurrensen och få bästa möjliga pris. I fallet med skolapparna har bara två företag tillfrågats.

– Vi tycker upphandlingen är felaktigt gjord, och att bör avtalet hävas, säger Michael Lakatos på Infocus Media.

Tidsgränsen för att överklaga har passerat för länge sedan. Varför kommer ni med kritik först nu?
– Vi har ställt den här frågan ända sedan januari, när vi såg i lokal media att de avtalat om en ny skolapp. Men svaret från kommunen har dragit ut på tiden, och man hävdar att man har gjort rätt. Det är inte ett svar vi är nöjda med.

På kommunens upphandlingsenhet, som skött upphandlingen av skolappen, kommer man nu hålla ett möte där man ska titta igenom skrivelsen och granska den kritik och de siffror som företaget presenterat.

– Avtalet om appen är skrivet på två år, med möjlighet för kommunen att förlänga det. Det är en ensidig möjlighet från kommunens sida. Är det så att man överskrider gränsvärden får man inte göra förlängningar av avtalet, kommenterar Maria Kleveborn, chef på upphandlingsenheten.

I övrigt vill hon inte kommentera innehållet i skrivelsen förrän efter mötet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen: ”Branden är släckt”

Avspärrningarna kommer troligtvis att vara kvar resten av tisdagen.

Andreas Norinder

Kl.10:00, 24 april, 2018

3 bilder
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Michaela Ekström
  Foto: Michaela Ekström

Det var strax efter lockan 16 på måndagen som det började brinna hos Läckeby productsTorsåsgatan i Kalmar. Den kraftiga rökutvecklingen syntes på långt håll och en frätande lukt spreds sig över staden.

Räddningstjänsten skickade ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, och intilliggande bostäder fick evakueras. Även Ica Maxi och Malkars utrymde sina lokaler. Branden började i ett betbad med frätande lut och röken bedömdes vara giftig att andas in.

LÄS MER: 30-tal personer på akuten efter branden

Branden var fortfarande igång under tisdagsmorgonen men vid klockan nio meddelade Kalmar kommun att den ”i princip är släckt”. Avspärrningarna har hävts successivt under tisdagen.

I nuläget är det ett fåtal byggnader intill Läckeby products som fortfarande är avspärrade. Den avspärrningen kommer sannolikt att gälla under resten av tisdagen. Nu ska det så kallade kemarbetet inledas där man säkrar och sanerar brandplatsen.

31230619_1891015190910095_3473529380495090319_n Foto: Kalmar kommun

Tidigare under förmiddagen meddelade länssjukhuset att ett 30-tal personer fick uppsöka vården i samband med branden. Det rör sig om cirka 20 personer ur räddningspersonalen samt omkring tio stycken privatpersoner.

Ingen person fick allvarliga skador. Det ska ha rört sig om lindriga symptom som ögonsveda och retningar i svalg. Samtliga personer kunde lämna sjukhuset efter att ha fått behandling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

30-tal personer på akuten efter branden

Under natten har flera personer undersökts på akutmottagningen efter branden.

Mia Martelleur

Kl.08:07, 24 april, 2018

30-tal personer på akuten efter branden

Ett 10-tal privatpersoner och ett 20-tal ur räddningspersonalen har undersökts på Länssjukhusets akutmottagning under natten, meddelar Landstinget i Kalmar. Orsaken är den gifta rök som spridits efter branden som på måndagseftermiddagen utbröt i en industrilokal i Kalmar.

Enligt sjukhuset har samtliga privatpersoner haft lindriga skador. Några ur räddningspersonalen hade lindriga symptom som ögonsveda och retningar i svalg. Samtliga personer har fått behandling och kunnat lämna sjukhuset.

LÄS MER: Avspärrningarna minskar: ”Branden är inte släckt men under kontroll”

Under natten har Länssjukhuset i Kalmar varit i beredskap för att kunna planera och hantera situationen tillsammans med sjukhuset medarbetare. Men nu på morgonen avslutas stabsläget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon blev nummer 15 000 i Mörbylånga kommun

Milstolpen är nådd – lilla Ronja firades av kommuntopparna.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:05, 24 april, 2018

2 bilder
 • Henrik Yngvesson, Pär Haglund-Olsson och Jeanette Wilner tillsammans med lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Henrik Yngvesson, Pär Haglund-Olsson och Jeanette Wilner tillsammans med lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Henrik Yngvesson och lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Henrik Yngvesson och lilla Ronja. Foto: Karl-Oskar Karlsson

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

Den 25 februari är ett historiskt datum för Pär Haglund-Olsson och Jeanette WilnerVästra Malmen i Norra Möckleby, men även för hela Mörbylånga kommun. Inte nog med att parets första barn Ronja föddes då – det var även då som Mörbylånga tog klivet över 15 000 invånare.

Såväl kommundirektören Ann Willsund som kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) uppvaktade nummer 15 000 med ett diplom och en gåva.

– Äntligen! Vi har väntat på den 15 000:e invånaren. Det har varit en målsättning för oss, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

Nu är siktet inställt på nästa tusental.

– Nu siktar vi på 16 000 till 2025. Det ska inte vara omöjligt, säger Ann Willsund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sista asylboendet på Öland avvecklat: ”Känns konstigt”

Det fanns ett tiotal anläggningar som mest, men under måndagen försvann det sista asylboendet på ön.

Magnus Jansson

Kl.06:57, 24 april, 2018

Sista asylboendet på Öland avvecklat: ”Känns konstigt”
Förutom kommunala boenden för ensamkommande så finns det inte längre några bostäder på Öland som hyrs av Migrationsverket. Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

När flyktingkrisen var som värst hade Öland ett tiotal asylboenden. Under måndagen avvecklades det sista när de boende lämnade Littorinabyn i Ekerum, rapporterar tidningen Barometern.

Förutom kommunala boenden för ensamkommande så finns det inte längre några bostäder som hyrs av Migrationsverket. Några av de människor som bodde i Littorinabyn har skaffat eget boende och några kördes med bussar till asylboenden på fastlandet.

– Det känns konstigt nu när det blir tomt. Tänk när det var som flest asylboenden här hade man fullt upp med att hjälpa till, säger volontären Ingrid Nilsson till tidningen.

Bostadsrättsföreningen vid Littorinabyn hade avtal med Migrationsverket till slutet av månaden. Upphämtningen gick lugnt till och de familjer som fanns kvar hade haft ett par veckor på sig att packa och städa.

– Lite synd tycker jag om de familjer som flyttat mer än fem gånger och fortfarande väntar på besked om uppehållstillstånd, säger Nilsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir vädret på Valborg

Snart ska våren välkomnas på allvar med de traditionsenliga majbrasorna.

Andreas Norinder

Kl.19:56, 23 april, 2018

SMHI: Så blir vädret på Valborg
Foto: Arkiv/Isabelle Holmgren

Det varma vädret från den senaste veckan ser ut att hålla sig borta de kommande dagarna enligt SMHI:s senaste prognos.

valborgsmässoafton, måndag den 30 april, väntas det bli mulet och runt nio grader med inslag av regn.

Även den första maj spås bli en mulen dag där regnskurarna visar sig.

Den kommande veckan tror SMHI att Kalmar får inslag av regn på torsdag, fredag och lördag. Temperaturen beräknas hamna runt 9-13 grader och mestadels molnigt väder.

Valborgsmässoafton infaller på solens så kallade kvartspunkt i solhjulet, mitt emellan vårdagjämningen och midsommar. För de allra flesta är valborgsfirandet en symbol för att våren och ljuset är här.

Dagen är särskilt stor i akademiska städer som UppsalaLund och Linköping.

Högtiden firas på många håll runt om i Europa. I Sverige är dagen lite extra speciell då det också är Kung Carl den XVI Gustafs födelsedag.

Den som vill lära sig mer om varför vi firar valborg kan läsa här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng