Smålandsidrotten inspireras – av Somalias bandylandslag

På åtta månader skapade och tog Patrik Andersson Somalias första bandylandslag till VM i Sibirien. En resa och ett unikt integrationsprojekt som Smålandsidrotten inspireras av – och sneglar på ett framtida innebandylag. "Men det är kanske inte lika unikt som att åka skridskor", säger Lucas Nilsson på Smålandsidrotten.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.20:06, 17 november, 2015

Smålandsidrotten inspireras – av Somalias bandylandslag
Lucas Nilsson och Patrik Andersson på Kalmar Teater. Foto: Martin Persson

Han väckte stor uppmärksamhet när han på endast åtta månader lyckades med det många trodde var omöjligt. Patrik Andersson integrationsprojekt för drygt två år sedan innebar skapandet av Somalias bandylandslag – i Borlänge. Och drömmen om VM-spel i Sibirien blev sann. På måndagskvällen fanns den 50-årige pionjären på plats i Kalmar för att föreläsa om integration.

– Borlänge var en ort som stod inför många utmaningar, med arbetslöshet, många invandrare på kort tid och dåligt idrottsligt utbud. Vi tänkte skapa ett projekt där svenskar och invandrare möts i något som anses vara helt omöjligt, och som kräver samarbete, säger Patrik Andersson och fortsätter:

– Projektet var tänkt att förändra Borlänge, men det förändrade hela Sverige – och till slut fanns världsmedia på plats för att filma när somalier spelade bandy.

Projektet utmynnade i en dokumentärfilm av Tv-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som hade biopremiär i början av året. Och Patrik Andersson var chockad över uppmärksamheten.

– Det fanns inte på kartan att det skulle bli så stort. Om vi hade haft en susning om det så hade vi gjort en riskanalys, men vi körde på och det fick bära eller brista. Vi skulle till VM – och lyckades. Vem hade kunnat tro att vi skulle nå VM och göra mål i premiären mot Tyskland? säger Patrik Andersson.

Hur viktig är idrotten som verktyg för integrationen?
– Den är otroligt viktig. Vi har haft förmånen att träffa ledande politiker i Sverige, och sett en ökning av idrottsanslagen. Jag tror att det är en följd av bland annat bandyn. Vi valde en nordisk sport, där flyktingar fick samarbeta på ett helt annat sätt än om det vore fotboll, säger Patrik Andersson.

Smålandsidrotten och Kalmar kommun arrangerade föreläsningen, och filmvisningen, och inspireras av Patrik Anderssons unika integrationsprojekt.

– Det är helt fantastiskt och det är knappt att man tror det är sant. Man förstår vilken oerhörd potential det finns med integrationen och vad man kan få människor att göra tillsammans om man har en bra idé, säger Lucas Nilsson på Smålandsidrotten.

Sedan tidigare bjuder Lucas Nilsson och Smålandsidrotten in flyktingar till att spela inomhusfotbollFärjestadens sporthall, men nu har man nyligen startat ett nytt integrationsprojekt som fått stort genomslag i regionen.

– Vi har startat en Facebook-sida som över 200 flyktingar följer, där olika föreningar lägger upp aktiviteter som flyktingar kan anmäla sig till. Det kan vara allt ifrån att det finns 15 platser kvar till en fotbollsträning, och då fylls de upp inom en timme, säger Lucas Nilsson och fortsätter:

– I går hade vi Parkour som aktivitet, och tidigare har bland annat Friskis&Svettis lagt upp aktiviteter. Men vi vill ha in ännu fler föreningar och idrotter.

Finns det någon tanke på att starta ett unikt integrationsprojekt, likt det Patrik gjorde?
– Det vore jättekul. En idé är innebandy som inte många har spelat tidigare. Nu senast bjöd vi in 65 ensamkommande flyktingbarn som fick se FBC Kalmarsund spela i helgen, och de fick ett jättebra bemötande av FBC.  Om de vill spela innebandy så får vi kanske starta upp något inom det, men det är kanske inte lika unikt som att åka skridskor, säger Lucas Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu

För knappt 7,5 miljoner kronor kan huset, byggt av öländskt timmer på Ängö, bli ditt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:32, 21 november, 2017

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu
Foto: Pontuz Löfgren

Den gamla trävillan på Ängö byggdes av öländskt timmer på slutet av 1800-talet och därefter gjordes en stor tillbyggnad. Sedan 1930-talet har villan sett ut som den gör ungefär i dag.

a%cc%88ngo%cc%88villa2

”Gamla Rålambsgatan blev, som ni alla vet, Rappegatan 1974. Det var dock inte en av godsherrarna Rappe som gav gatan namnet utan istället är det Friherren Wilhelm Rappe som gett gatan sitt namn. Anton Svensson född 1846 och bördig från Jämjö byggde husets första del omkring 1870.”, skriver mäklaren Pontuz Löfgren i annonsen på Hemnet.

a%cc%88ngo%cc%88villa4

Totalt har fastigheten en boarea på 173 kvadratmeter och därtill även två uthyrningslägenheter på 60 och 36 kvadratmeter.

a%cc%88ngo%cc%88villa3

Den historiska villan på Ängö ligger ute till försäljning för nästan 7,5 miljoner kronor.

a%cc%88ngo%cc%88villa5

För fler bilder – klicka dig vidare till annonsen här!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

extra

Rektorn avvaktar att kommentera: ”Återkommer till saken”

Efter den misstänkta våldtäkten ska det ha tagit 30 timmar innan skolan kontaktade den utsatta tjejens förälder.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:21, 21 november, 2017

Rektorn avvaktar att kommentera: ”Återkommer till saken”
Foto: Arkiv/Wikimedia commons.

Efter den misstänkta våldtäkten på en gymnasieskola i Kalmar riktar den utsatta tjejens mamma stark kritik mot skolans agerande. Enligt mamman fick hon reda på vad som skett genom en granne och att det dröjde runt 30 timmar innan hon blev kontaktad av personal från skolan.

– Skolan gjorde ingenting! De ringde inte ens när det hände, berättade mamman för 24Kalmar på tisdagskvällen.

LÄS MER: Journalisten om Förlösamördaren: ”Svårt att avgöra om han ljuger”

Rektorn på den berörda gymnasieskolan vill i nuläget inte uttala sig om händelsen eller bemöta kritiken utan hänvisar till det Christian Sandahl, verksamhetsområdeschef vid Kalmarsunds gymnasieförbund, meddelade på tisdagseftermiddagen.

Rektorn hälsar dock att frågor om ärendet och kritiken mot skolan kan komma att besvaras under onsdagen.

– Jag återkommer till den saken under morgondagen. Det finns omständigheter kring den här händelsen som jag inte kan kommentera nu, säger rektorn.

– Men vi tar det på största allvar och det vill jag verkligen understryka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”

De nyfunna vännerna vill sprida glädje, kunskap och inspiration.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:33, 21 november, 2017

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”
Emelie Ruukel och Ida Glasberg har startat en ny podd. Foto: Privat

Ida Glasberg och Emelie Ruukel träffades för första gången för ett och ett halvt år sedan på Ung Cancer-festivalen i Malmö.

– Emelie kom fram till mig när vi stod och skulle gå in för sista avslutningen, alla skulle säga hej då till varandra och vi skulle ta kort alla tillsammans. Hon kom fram, sa hej och sen pratade vi på som om vi hade känt varandra hela livet. Det var inte tyst en sekund och jag visste att jag hade snubblat in i vad som kom att bli en fantastisk vänskap, berättar Ida som är från Kalmar.

När Emelie frågade om Ida kunde tänka sig att vara med i en video på hennes kommande Youtubekanal frågade Ida om de inte skulle starta en podd istället och beslutet togs med en gång.

– Vi började spåna på namn, teman, vad vi ville ha ut av podden och vad den skulle handla om. Det blev många sms fram och tilllbaka. Någonstans tänkte vi väl att vi hade en dröm att uppnå tillsammans. Vi hoppades att detta inte skulle bli en ouppfylld dröm, ett vardagligt snack, något som vi bara skulle prata om men aldrig genomföra.

Deras önskan gick i lås och exakt ett år senare spelade de in det första avsnittet av ”Vår Verklighet” på samma plats i Malmö som de först träffade varandra.

– Vår tanke är att podden ska bidra med lite glädje, lite kunskap och lite inspiration. Vår önskan är att inom en snar framtid bjuda in gäster till vissa avsnitt för att kunna sprida deras verklighet eller någon annans verklighet till andra. Podden kommer att handla om främst vår, men också andras verklighet, med allt vad det innebär. Vi ser så mycket fram emot framtiden att det är galet.

Hur känns det att vem som helst kan lyssna på era diskussioner?
– Jag har nog inte riktigt greppat det än. Att göra en podd har länge varit en dröm för mig. Det känns galet och tänka på att människor vill lyssna på vad just jag har att säga. Men så himla kul, säger Ida.

Här kan man lyssna på tjejernas första avsnitt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter restaurangbesöket – fick uppsöka toaletten 19 gånger

Misstänkt matförgiftning på Kalmarrestaurang.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:36, 21 november, 2017

Efter restaurangbesöket – fick uppsöka toaletten 19 gånger

Det var i fredags som anmälaren och en kamrat intog en lunchbuffé på en restaurang i Kalmar. Efter maten passade sällskapet på att förtära varsin dessert. Anmälaren valde en vegandessert och morgonen efter fick personen sig en ordentlig chock.

I anmälan till kommunen skriver personen att hen fick uppsöka toaletten vid 19 tillfällen mellan klockan 07.30 och 22.00 efter att ha drabbats av svår diarré.

Anmälaren misstänker att det är desserten som bidragit till magproblemen. Kamraten åt inte samma typ av efterrätt och visade heller inte upp några symtom på magsjuka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här har priserna på fjällstugor ökat mest

Chockhöjning av priserna i vissa delar av landet.

Matilda Larsson

Kl.15:58, 21 november, 2017

Här har priserna på fjällstugor ökat mest
Foto: Genrebild / Creative Commons.

Priset på fritidshus i Sveriges största skidkommuner fortsätter att öka, visar nya siffror från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som har kartlagt prisutvecklingen.

Mest har priset ökat på fjällstugor i Älvdalens kommun där prisökningen är 15 procent de senaste 12 månaderna. Här ligger nu priset på ett genomsnittligt fritidshus på 1,6 miljoner kronor eller 19 728 kronor per kvadratmeter.

På andra plats i prisökning ligger Storumans kommun på 11 procents ökning.

Trots prisökningarna tycker Emma Tysk, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Mora, att priserna fortfarande är förhållandevis låga.

– I Älvdalen ligger priserna fortfarande på relativt låga nivåer jämfört med de större skidorterna. Här är det möjligt att få lite mer fritidshus för pengarna och samtidigt slippa de allra längsta resvägarna från södra Sverige jämfört med exempelvis Åre, säger Emma Tysk.

Dyrast att köpa fjällstuga är det i Malung-Sälens kommun. Här kostar ett genomsnittligt fritidshus 2,5 miljoner kronor eller 32 322 kronor per kvadratmeter.

Näst dyrast är en fjällstuga i Åre, där ett genomsnittet ligger på 2,4 miljoner kronor.

– När vintersäsongen närmar sig ökar återigen intresset för att köpa bostad med närhet till skidåkning och friluftsliv, säger Emma Tysk.

FaktaTopplista – här har priser på fjällstugor ökat mest:

  1. Älvdalens kommun: 15%

  2. Storumans kommun: 11%

  3. Åre kommun: 11%

  4. Malung-Sälens kommun: 5%

  5. Härjedalens kommun: 3%


Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng