Smålandsidrotten inspireras – av Somalias bandylandslag

På åtta månader skapade och tog Patrik Andersson Somalias första bandylandslag till VM i Sibirien. En resa och ett unikt integrationsprojekt som Smålandsidrotten inspireras av – och sneglar på ett framtida innebandylag. "Men det är kanske inte lika unikt som att åka skridskor", säger Lucas Nilsson på Smålandsidrotten.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.20:06, 17 november, 2015

Smålandsidrotten inspireras – av Somalias bandylandslag
Lucas Nilsson och Patrik Andersson på Kalmar Teater. Foto: Martin Persson

Han väckte stor uppmärksamhet när han på endast åtta månader lyckades med det många trodde var omöjligt. Patrik Andersson integrationsprojekt för drygt två år sedan innebar skapandet av Somalias bandylandslag – i Borlänge. Och drömmen om VM-spel i Sibirien blev sann. På måndagskvällen fanns den 50-årige pionjären på plats i Kalmar för att föreläsa om integration.

– Borlänge var en ort som stod inför många utmaningar, med arbetslöshet, många invandrare på kort tid och dåligt idrottsligt utbud. Vi tänkte skapa ett projekt där svenskar och invandrare möts i något som anses vara helt omöjligt, och som kräver samarbete, säger Patrik Andersson och fortsätter:

– Projektet var tänkt att förändra Borlänge, men det förändrade hela Sverige – och till slut fanns världsmedia på plats för att filma när somalier spelade bandy.

Projektet utmynnade i en dokumentärfilm av Tv-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som hade biopremiär i början av året. Och Patrik Andersson var chockad över uppmärksamheten.

– Det fanns inte på kartan att det skulle bli så stort. Om vi hade haft en susning om det så hade vi gjort en riskanalys, men vi körde på och det fick bära eller brista. Vi skulle till VM – och lyckades. Vem hade kunnat tro att vi skulle nå VM och göra mål i premiären mot Tyskland? säger Patrik Andersson.

Hur viktig är idrotten som verktyg för integrationen?
– Den är otroligt viktig. Vi har haft förmånen att träffa ledande politiker i Sverige, och sett en ökning av idrottsanslagen. Jag tror att det är en följd av bland annat bandyn. Vi valde en nordisk sport, där flyktingar fick samarbeta på ett helt annat sätt än om det vore fotboll, säger Patrik Andersson.

Smålandsidrotten och Kalmar kommun arrangerade föreläsningen, och filmvisningen, och inspireras av Patrik Anderssons unika integrationsprojekt.

– Det är helt fantastiskt och det är knappt att man tror det är sant. Man förstår vilken oerhörd potential det finns med integrationen och vad man kan få människor att göra tillsammans om man har en bra idé, säger Lucas Nilsson på Smålandsidrotten.

Sedan tidigare bjuder Lucas Nilsson och Smålandsidrotten in flyktingar till att spela inomhusfotbollFärjestadens sporthall, men nu har man nyligen startat ett nytt integrationsprojekt som fått stort genomslag i regionen.

– Vi har startat en Facebook-sida som över 200 flyktingar följer, där olika föreningar lägger upp aktiviteter som flyktingar kan anmäla sig till. Det kan vara allt ifrån att det finns 15 platser kvar till en fotbollsträning, och då fylls de upp inom en timme, säger Lucas Nilsson och fortsätter:

– I går hade vi Parkour som aktivitet, och tidigare har bland annat Friskis&Svettis lagt upp aktiviteter. Men vi vill ha in ännu fler föreningar och idrotter.

Finns det någon tanke på att starta ett unikt integrationsprojekt, likt det Patrik gjorde?
– Det vore jättekul. En idé är innebandy som inte många har spelat tidigare. Nu senast bjöd vi in 65 ensamkommande flyktingbarn som fick se FBC Kalmarsund spela i helgen, och de fick ett jättebra bemötande av FBC.  Om de vill spela innebandy så får vi kanske starta upp något inom det, men det är kanske inte lika unikt som att åka skridskor, säger Lucas Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekord: Så många fick svenskt medborgarskap

Under 2016 fick över 60 000 personer svenskt medborgarskap i Sverige och av dessa bor 1163 i Kalmar län. Aldrig tidigare har så många människor blivit svenska medborgare under ett och samma år.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:39, 1 april, 2017

Rekord: Så många fick svenskt medborgarskap
Foto: Arkiv

Förra året blev 60 342 personer svenska medborgare. Det är 25 procent fler jämfört med 2015 års siffror. Den största gruppen, 15 procent, kommer från Somalia och sju procent från Syrien.

Närmare en av fem medborgarskapsbytare var sedan tidigare medborgare i ett EU-land. Den största gruppen EU-medborgare var människor från Polen följt av Finland, Danmark samt Storbritannien, rapporterar Sveriges Radio.

272 av de 1163 personer i Kalmar län som fick svenskt medborgarskap under förra året bor i Kalmar kommun.

Text: Nanna Jami & Viktor Jerner

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart deadline för nominering till kommunpriser

Goda förebilder inom jämställdhet, integration och tillgänglighet har chans att belönas med 10 000 kronor vardera.

Anna Nilsson

Anna Nilsson

Kl.14:39, 19 oktober, 2016

Snart deadline för nominering till kommunpriser
Foto: Pressbild/Kalmar kommun

Nu är det dags att nominera till Kalmar kommuns priser inom jämställdhet, integration och tillgänglighet, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Prisen kan gå till exempelvis en enskild person, en föreningen eller en organisation, och är på 10 000 kronor vardera.

Ett krav är att de nominerade ska ha en anknytning till Kalmar samt vara goda exempel i arbetet för en integrerad, jämställd och tillgänglig kommun, står det i pressmeddelandet.

Mer information om priserna och nomineringsprocessen finns här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Papi” inspirerar i Almedalen: ”Folk ger mig kraft”

Shemsi "Papi" Brahimi är i Almedalen för att föreläsa om sitt jobb i Kalmar. "Det är lite nervöst".

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.17:24, 4 juli, 2016

”Papi” inspirerar i Almedalen: ”Folk ger mig kraft”
"Papi" är på Gotland för att prata om sitt engagemang i Kalmar. Foto: Privat

Under söndagen kom Shemsi ”Papi” Brahimi till Gotland och Almedalen. Det är första gången han är på Gotland och när 24Kalmar får tag i honom på måndag morgon är han lika glad som vanligt.

– Det är varmt och skönt och jättefint. Det känns inte som att man är i Sverige, säger Papi.

Redan klockan 08.00 på måndagen höll Papi tal om sitt arbete i Kalmar och om vilka svårigheter han har stött på genom åren. Publiken som lyssnade var högst imponerade av arbetet han gjort.

– Det är väldigt tacksamt att bli uppmärksammad på det här viset. Publiken applåderar och det ger mig mycket kraft. Jag är lite osäker med svenskan men när folk berömmer får jag självförtroende, säger Papi.

Morgonens tal var bara en uppvärmning till nästa framträdande som är klockan 14.00. Då ska VD:n för Svenska Spel, Lennart Käll, presentera Papi och hans arbete.

– Det kommer nog mer folk vid det andra mötet. Jag blir lite nervös men det är väldigt roligt att folk vill lyssna. 2016 har varit ett stort år för mig. Dels priset i Globen och sen det här, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljonsatsning för bättre integration

En gemensam satsning för att förbättra integrationen i Kalmar län startar i höst.

Oscar Pettersson

Oscar Pettersson

Kl.20:50, 23 juni, 2016

Miljonsatsning för bättre integration
Lärare som möter utlandsfödda ska få utbildning för att förbättra integrationen i länet. Foto: Kunskapsförbundet

Satsningen är ett samarbete mellan Regionförbundet i Kalmar län, Länsstyrelsen, Landstinget samt Mörbylånga, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Torsås och Västervik kommuner. Målsättningen med satsningen är att förbättra integrationen i länet

Olika yrkesgrupper som i sitt arbete möter utlandsfödda ska genom satsningen få utbildning och stöd under tre års tid.

– Integration förutsätter ömsesidig respekt och förståelse mellan människor samt kunskap om varandras kultur, synsätt och samhälle. Där kommer utbildningarna att ha en viktig roll. Detta kommer att stärka de personer som genom sitt yrke eller ideellt kommer i kontakt med nyanlända, säger Charlotte Gustafsson, områdesansvarig på Regionförbundet i Kalmar län.

De yrkesgrupper som får ta del av utbildningen är bland annat lärare, socialsekreterare, bibliotekspersonal och fritidsledare. Även Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Försäkringskassan samt studieförbund, trossamfund och idrottsorganisationer kommer att bjudas in till delar av utbildningsaktiviteterna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succé när nya arenan invigdes på Granudden

Fint väder, mycket folk och glada miner kring nya Granudden Beach Sport Arena. "Riktigt kul, så himla skön känsla", säger Lucas Nilsson, en av de drivande i projektet.

Andreas Åberg

Andreas Åberg

Kl.06:38, 13 juni, 2016

Succé när nya arenan invigdes på Granudden
Det blev massor av fotboll när nya arenan invigdes. Foto: Bertil Fransson

Det gick inte att klaga på förutsättningarna när invigningen för redan hyllade Granudden Beach Sport Arena hölls i helgen. Solen strålade och skapade fin sommaratmosfär kring projektet som Lucas Nilsson och flera andra jobbat stenhårt för att få igenom.

Det var i våras som Mörbylånga kommun klubbade igenom förslaget att bygga den nya Beach-arenanGranudden. Det innebar att man också sköt till 200 000 kronor till projektet, precis som Smålandsidrotten. Nu står alltså planerna klara och är redo för användning.

– Underbart! Vi har kämpat för det här i över ett år. Fantastiskt att vi nu kan inviga arenan.

Lite ”äntligen-känsla” med andra ord?

– Ja verkligen. Det känns som att Granudden länge varit en död yta. Nu får vi in lite aktivitet i området, framför allt för barn och ungdomar. Perfekt, jublar han.

Uppslutningen kring invigningen var heller inget som gick att klaga på. Flera hundra personer besökte evenemanget under dagen och nyttjade anläggningens beach-planer.

– Vädret och allt runt i kring bidrog till en jättehärlig känsla och alla var så glada. Det kunde liksom inte ha blivit bättre.

Lite smolk i bägaren uttryckte ändå Lucas Nilsson. I uppvisningsmatchen som arrangerades där en idrottsledartrupp skulle ställas mot ett gäng från Mörbylånga kommun så blev det torsk.

– Lite surt. Men de kan få den. De har jobbat fint med projektet, skrattar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel