Reinfeldt om terrorhotet mot Sverige: ”Det är klart att vi ska vara oroliga”

Före detta statsministern Fredrik Reinfeldt drog fullt hus i Kalmarsalen under torsdagskvällen – då Kalmarprofilen Pontuz Löfgren hade sin välgörenhetsgala. Oundvikligt kom frågan om terrorhotet mot Sverige. "Det är religiösa extremister som vill förstöra andras frihet", säger Reinfeldt.

Kl.22:28, 19 november, 2015

4 bilder
 • Fredrik Reinfeldt var tydlig i frågan om terrorhotet. Foto: Rickard Johansson
  Fredrik Reinfeldt var tydlig i frågan om terrorhotet. Foto: Rickard Johansson
 • Pontuz Löfgren och Fredrik Reinfeldt diskuterade allt möjligt på scenen.
  Pontuz Löfgren och Fredrik Reinfeldt diskuterade allt möjligt på scenen.
 • Fotbollsprofilen Henrik Rydström hade nära till skratt.
  Fotbollsprofilen Henrik Rydström hade nära till skratt.
 • Henrik Rydström, Pontuz Löfgren, Susanne Lundström från Stadsmissionen, Fredrik Reinfeldt, Gezim Gashi och Anders Adali poserade framför blixten. 80 000 kronor skänktes till Stadsmissionen.
  Henrik Rydström, Pontuz Löfgren, Susanne Lundström från Stadsmissionen, Fredrik Reinfeldt, Gezim Gashi och Anders Adali poserade framför blixten. 80 000 kronor skänktes till Stadsmissionen.

Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt var för andra gången på en vecka i Kalmar. Under torsdagskvällen var han gäst på Kalmarprofilen Pontuz Löfgrens välgörenhetsgala i ett fullsatt Kalmarsalen.

Och givetvis kom frågan upp i paneldebatten på scenen om läget i världen just nu – och det förhöjda terrorhotet mot Sverige. Men han ville inte leka någon ”Gubbe på hyllan”, som pekar med pekpinnen om hur Sverige ska agera i denna situation.

– Jag är försiktig med den typen av resonemang, varje regering lever i sin tid. Jag vill dock påminna om att mycket av det som sker i dag, skedde även då vi styrde Sverige. Vi hade migrationsströmmarna från Afghanistan, Irak och Syrien då. Vi hade även självmordsbombaren i Stockholm. Jag såg tecken i skyn om att det här skulle kunna hända redan då, säger Fredrik Reinfeldt.

När det gäller frågan om Sverige ska stänga sina gränser för flyktingar var Reinfeldt tydlig.

– Det är fel svar att stänga våra gränser, vi kan inte stänga vår del av världen. Det skulle bara slå fel.

Pontuz Löfgren: Är du orolig för terrordåd i Sverige?
– Det är klart att vi ska vara oroliga i denna tid. Men samtidigt som det är oroligt i världen, så har världsfattigdomen minskat. Fler och fler människor har fått det bättre och söker frihet. De vill ta sina egna beslut, men hejdas av religiösa extremister, som vill slå tillbaka mot deras frihet. De här religiösa grupperna är destruktiva och tror på vapenmakt och våld, de vill hindra människors frihet.

Kvällen handlade inte bara om elände. Det fanns ett tema under galan, som berörde olika livsöden och livet efter och på väg in i rampljuset.

Bland gästerna fanns tidigare värdetransportrånaren Anders Adali och artisten Gezim Gashi, som kom till Sverige som flykting från Kosovo i treårsåldern och som nu spås en framtid som Sveriges nästa stora musikexport.

– Vi kom till Sverige 1992 och det var en ständig oro för vad som hände i Kosovo. Det var flera nyårsaftnar som vi inte firade, vi visste inte hur våra nära och kära hade det. Det blev en stor lättnad när Kosovo fredförklarades 1999. Det jag minns bäst var våra föräldrars sätt att kommunicera med oss. Efter det har jag lärt mig att vara lojal och visa mycket kärlek, säger Gashi.

Även tidigare fotbollsspelare Henrik Rydström, numera assisterande tränare i Kalmar FF, var med i paneldiskussionen och lockade till skratt hos publiken.

– Jag är inte så mediasugen som folk tror. Jag har tackat nej till ”Fångarna på fortet” och ”Debatt” vid ett flertal tillfällen, sa han och skrattade.

Rydström passade även på att fråga den tidigare statsministern om han var statsminister dygnet runt även när han kom hem till familjen.

– När jag kom hem om kvällarna var mina barn inte ett spån intresserade om pappa haft det jobbigt på jobbet. Det är underbart att kunna ha ett familjeliv och ha ett avspänt förhållande till makt, säger Reinfeldt som även drog en anekdot om livet som fotbollspappa, som drog skrattsalvor hos publiken.

Reinfeldt fick även frågan om det är något han ångrar under sina åtta år vid makten.

– Det kan jag ej påstå, och jag vädjar till er att passa er för att göra efterhandskonstruktioner.

Han tog även upp finanskrisen 2008-2009, som han tyckte att Sverige skötte exemplariskt.

– Sverige är ett av få enskilda exempel på länder som har haft minst känningar av krisen. Titta runt i vår omvärld, där många länder fortfarande lider av den ekonomiska smällen som det blev. Där har Sverige klarat sig bra, säger Fredrik Reinfeldt, som flera gånger under kvällen drog ned mäktiga applåder från publiken.

Avslutningvis var det dags för Pontuz Löfgren att berätta hur mycket pengar som hade kommit in till välgörande ändamål. Pengar som gick till Statsmissionens arbete för att hjälpa barn och unga i utanförskap i Kalmar. 80 000 kronor var summan.

– Tillsammans kan vi göra skillnad, sa en lycklig Susanne Lundström från Kalmar Stadsmission.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klinton ger konsert i Gröna salen

"Vi är mycket glada för att ha lyckats engagera denna extraordinära talang".

Samuel Slättman

Kl.12:06, 22 februari, 2018

Klinton ger konsert i Gröna salen
Dinara Klinton. Foto: Pressbild/Emil Matveev.

Den 7 mars kommer den unga, ukrainska pianisten Dinara Klinton till Gröna salen Kalmar Slott. 

– Vi är mycket glada för att ha lyckats engagera denna extraordinära talang och ser fram emot att få bjuda vår publik i Kalmar på en minnesvärd pianokväll med ett varierat och intressant program, säger Sten Franzén, ordförande i Kammarmusikföreningen som arrangerar konserten.

Klinton är utbildad vid Royal College of Music i London och var den första mottagaren av det prestigefyllda Benjamin Britten Fellowship. Hon har vunnit flera internationella priser och framträder över hela världen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hotade slå gravid flickvän i magen och skära upp hennes hals

Mannen ska även ha förvarat över 14 500 stycken tabletter av narkotikaklassade preparat och dopningsmedel hemma i lägenheten.

Hanna Thulin

Kl.11:47, 22 februari, 2018

Hotade slå gravid flickvän i magen och skära upp hennes hals
Foto: Arkiv

En man född -88 döms till fängelse i 1 år och fyra månader av Kalmar Tingsrätt för misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak, dopningsbrott och narkotikabrott. Händelserna har inträffat i Kalmar men mannen är inte hemmahörandes i kommunen.

Mannen ska bland annat ha tryckt sin dåvarande flickvän mot en dörr med ett strypgrepp om hennes hals.

Vid ett annat tillfälle ska ha ha låst in sig med flickvännen på toaletten och frågat om hon trodde att hon skulle överleva om hon ringde polisen. Mellan frågorna gav han henne flera hårda örfilar samt slog ett slag med sin knytnäve mot väggen intill hennes huvud. Han sa också att han skulle slå henne i magen så att barnet hon bar på skulle dö och att han skulle dränka henne i toaletten. Han ska också ha sagt att om hon ringde polisen skulle han skära upp hennes hals samt döda hennes familj och vänner när han kom ut från fängelset.

Mannen ska även ha förvarat stora mängder narkotika i flickvännens lägenhet. Han ska bland annat ha haft över 14 500 stycken tabletter hemma av olika narkotikaklassade preparat och dopningsmedel samt 394,7 gram cannabis.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Knattarna kommer till Kallemar

Kalmar vann den mycket spännande omröstningen.

Hanna Thulin

Kl.10:15, 22 februari, 2018

KLART: Knattarna kommer till Kallemar
Foto: Skärmdump/Egmont.

I januari släpptes det mycket speciella numret av Kalle Anka där Kalmar fick äran att genomgå en ”ankifiering” och döptes om till Kallemar.

De senaste veckorna har en omröstning pågått där läsare fått bestämma vilken stad av Kallemar, Kuleå (Luleå) och Kallestad (Karlstad) som Knattarna ska få åka till i ett framtida nummer.

LÄS MER: Känd Anka på besök i ”Kallemar” – kan vinna omröstning

Det blev en jämn kamp mellan Kallemar och Kuleå där staden i norr tyvärr fick se sig besegrad av Kallemar som fick hela 48 procent av rösterna.

– Det som händer nu är att vi tar fram en liten brief om vad vi vill att historien ska handla om och sen kommer det att skickas till en av våra författare som skriver en historia baserat på detta. Efter det skickas historien till en tecknare som tecknar upp serien, säger Anna Bergström, redaktionell projektledare.

Kommer skaparna att få åka på studiebesök till Kalmar?
– Vi kommer inte själva att skicka några författare eller tecknare på studiebesök utan det är upp till personerna själva att göra egen research.

Det lär bli rusning till butikerna när numret släpps men när det exakt blir återstår att se.

– Vi har inte någon bekräftad tidsplan för när numret kommer ut i butik, säger Anna Bergström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Slängdes ut från restaurang – hotade personal via sms

Mannen blev inte glad när han tvingades lämna matstället.

Hanna Thulin

Kl.09:20, 22 februari, 2018

Slängdes ut från restaurang – hotade personal via sms
Foto: Arkiv

En man född -74 avvisades under tisdagskvällen från en restaurang i Kalmar efter att han varit full och betett sig opassande.

Efter att han blivit utslängd från restaurangen ska ha ha skickat ett hotfullt sms till en person i personalen.

– Där ska det ha stått en massa otrevligheter, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

En polisanmälan är upprättad mot mannen gällande olaga hot mot grupp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

25-åring körde narkotikapåverkad utan körkort

Händelsen inträffade i november förra året.

Hanna Thulin

Kl.08:35, 22 februari, 2018

25-åring körde narkotikapåverkad utan körkort
Foto: Arkiv

En man född -92 åtalas nu för ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Han ska ha kört bil på Lassevägen i Kalmar i november efter att ha använt cannabispreparat. Han ska även ha kört personbilen utan att ha rätt till det.

Mannen erkänner att han brukat narkotika men förnekar att han kört personbilen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng