Reinfeldt om terrorhotet mot Sverige: ”Det är klart att vi ska vara oroliga”

Före detta statsministern Fredrik Reinfeldt drog fullt hus i Kalmarsalen under torsdagskvällen – då Kalmarprofilen Pontuz Löfgren hade sin välgörenhetsgala. Oundvikligt kom frågan om terrorhotet mot Sverige. "Det är religiösa extremister som vill förstöra andras frihet", säger Reinfeldt.

Kl.22:28, 19 november, 2015

4 bilder
 • Fredrik Reinfeldt var tydlig i frågan om terrorhotet. Foto: Rickard Johansson
  Fredrik Reinfeldt var tydlig i frågan om terrorhotet. Foto: Rickard Johansson
 • Pontuz Löfgren och Fredrik Reinfeldt diskuterade allt möjligt på scenen.
  Pontuz Löfgren och Fredrik Reinfeldt diskuterade allt möjligt på scenen.
 • Fotbollsprofilen Henrik Rydström hade nära till skratt.
  Fotbollsprofilen Henrik Rydström hade nära till skratt.
 • Henrik Rydström, Pontuz Löfgren, Susanne Lundström från Stadsmissionen, Fredrik Reinfeldt, Gezim Gashi och Anders Adali poserade framför blixten. 80 000 kronor skänktes till Stadsmissionen.
  Henrik Rydström, Pontuz Löfgren, Susanne Lundström från Stadsmissionen, Fredrik Reinfeldt, Gezim Gashi och Anders Adali poserade framför blixten. 80 000 kronor skänktes till Stadsmissionen.

Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt var för andra gången på en vecka i Kalmar. Under torsdagskvällen var han gäst på Kalmarprofilen Pontuz Löfgrens välgörenhetsgala i ett fullsatt Kalmarsalen.

Och givetvis kom frågan upp i paneldebatten på scenen om läget i världen just nu – och det förhöjda terrorhotet mot Sverige. Men han ville inte leka någon ”Gubbe på hyllan”, som pekar med pekpinnen om hur Sverige ska agera i denna situation.

– Jag är försiktig med den typen av resonemang, varje regering lever i sin tid. Jag vill dock påminna om att mycket av det som sker i dag, skedde även då vi styrde Sverige. Vi hade migrationsströmmarna från Afghanistan, Irak och Syrien då. Vi hade även självmordsbombaren i Stockholm. Jag såg tecken i skyn om att det här skulle kunna hända redan då, säger Fredrik Reinfeldt.

När det gäller frågan om Sverige ska stänga sina gränser för flyktingar var Reinfeldt tydlig.

– Det är fel svar att stänga våra gränser, vi kan inte stänga vår del av världen. Det skulle bara slå fel.

Pontuz Löfgren: Är du orolig för terrordåd i Sverige?
– Det är klart att vi ska vara oroliga i denna tid. Men samtidigt som det är oroligt i världen, så har världsfattigdomen minskat. Fler och fler människor har fått det bättre och söker frihet. De vill ta sina egna beslut, men hejdas av religiösa extremister, som vill slå tillbaka mot deras frihet. De här religiösa grupperna är destruktiva och tror på vapenmakt och våld, de vill hindra människors frihet.

Kvällen handlade inte bara om elände. Det fanns ett tema under galan, som berörde olika livsöden och livet efter och på väg in i rampljuset.

Bland gästerna fanns tidigare värdetransportrånaren Anders Adali och artisten Gezim Gashi, som kom till Sverige som flykting från Kosovo i treårsåldern och som nu spås en framtid som Sveriges nästa stora musikexport.

– Vi kom till Sverige 1992 och det var en ständig oro för vad som hände i Kosovo. Det var flera nyårsaftnar som vi inte firade, vi visste inte hur våra nära och kära hade det. Det blev en stor lättnad när Kosovo fredförklarades 1999. Det jag minns bäst var våra föräldrars sätt att kommunicera med oss. Efter det har jag lärt mig att vara lojal och visa mycket kärlek, säger Gashi.

Även tidigare fotbollsspelare Henrik Rydström, numera assisterande tränare i Kalmar FF, var med i paneldiskussionen och lockade till skratt hos publiken.

– Jag är inte så mediasugen som folk tror. Jag har tackat nej till ”Fångarna på fortet” och ”Debatt” vid ett flertal tillfällen, sa han och skrattade.

Rydström passade även på att fråga den tidigare statsministern om han var statsminister dygnet runt även när han kom hem till familjen.

– När jag kom hem om kvällarna var mina barn inte ett spån intresserade om pappa haft det jobbigt på jobbet. Det är underbart att kunna ha ett familjeliv och ha ett avspänt förhållande till makt, säger Reinfeldt som även drog en anekdot om livet som fotbollspappa, som drog skrattsalvor hos publiken.

Reinfeldt fick även frågan om det är något han ångrar under sina åtta år vid makten.

– Det kan jag ej påstå, och jag vädjar till er att passa er för att göra efterhandskonstruktioner.

Han tog även upp finanskrisen 2008-2009, som han tyckte att Sverige skötte exemplariskt.

– Sverige är ett av få enskilda exempel på länder som har haft minst känningar av krisen. Titta runt i vår omvärld, där många länder fortfarande lider av den ekonomiska smällen som det blev. Där har Sverige klarat sig bra, säger Fredrik Reinfeldt, som flera gånger under kvällen drog ned mäktiga applåder från publiken.

Avslutningvis var det dags för Pontuz Löfgren att berätta hur mycket pengar som hade kommit in till välgörande ändamål. Pengar som gick till Statsmissionens arbete för att hjälpa barn och unga i utanförskap i Kalmar. 80 000 kronor var summan.

– Tillsammans kan vi göra skillnad, sa en lycklig Susanne Lundström från Kalmar Stadsmission.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu

För knappt 7,5 miljoner kronor kan huset, byggt av öländskt timmer på Ängö, bli ditt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:32, 21 november, 2017

BILDEXTRA: Historisk byggnad på Ängö till salu
Foto: Pontuz Löfgren

Den gamla trävillan på Ängö byggdes av öländskt timmer på slutet av 1800-talet och därefter gjordes en stor tillbyggnad. Sedan 1930-talet har villan sett ut som den gör ungefär i dag.

a%cc%88ngo%cc%88villa2

”Gamla Rålambsgatan blev, som ni alla vet, Rappegatan 1974. Det var dock inte en av godsherrarna Rappe som gav gatan namnet utan istället är det Friherren Wilhelm Rappe som gett gatan sitt namn. Anton Svensson född 1846 och bördig från Jämjö byggde husets första del omkring 1870.”, skriver mäklaren Pontuz Löfgren i annonsen på Hemnet.

a%cc%88ngo%cc%88villa4

Totalt har fastigheten en boarea på 173 kvadratmeter och därtill även två uthyrningslägenheter på 60 och 36 kvadratmeter.

a%cc%88ngo%cc%88villa3

Den historiska villan på Ängö ligger ute till försäljning för nästan 7,5 miljoner kronor.

a%cc%88ngo%cc%88villa5

För fler bilder – klicka dig vidare till annonsen här!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

extra

Rektorn avvaktar att kommentera: ”Återkommer till saken”

Efter den misstänkta våldtäkten ska det ha tagit 30 timmar innan skolan kontaktade den utsatta tjejens förälder.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:21, 21 november, 2017

Rektorn avvaktar att kommentera: ”Återkommer till saken”
Foto: Arkiv/Wikimedia commons.

Efter den misstänkta våldtäkten på en gymnasieskola i Kalmar riktar den utsatta tjejens mamma stark kritik mot skolans agerande. Enligt mamman fick hon reda på vad som skett genom en granne och att det dröjde runt 30 timmar innan hon blev kontaktad av personal från skolan.

– Skolan gjorde ingenting! De ringde inte ens när det hände, berättade mamman för 24Kalmar på tisdagskvällen.

LÄS MER: Journalisten om Förlösamördaren: ”Svårt att avgöra om han ljuger”

Rektorn på den berörda gymnasieskolan vill i nuläget inte uttala sig om händelsen eller bemöta kritiken utan hänvisar till det Christian Sandahl, verksamhetsområdeschef vid Kalmarsunds gymnasieförbund, meddelade på tisdagseftermiddagen.

Rektorn hälsar dock att frågor om ärendet och kritiken mot skolan kan komma att besvaras under onsdagen.

– Jag återkommer till den saken under morgondagen. Det finns omständigheter kring den här händelsen som jag inte kan kommentera nu, säger rektorn.

– Men vi tar det på största allvar och det vill jag verkligen understryka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”

De nyfunna vännerna vill sprida glädje, kunskap och inspiration.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:33, 21 november, 2017

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”
Emelie Ruukel och Ida Glasberg har startat en ny podd. Foto: Privat

Ida Glasberg och Emelie Ruukel träffades för första gången för ett och ett halvt år sedan på Ung Cancer-festivalen i Malmö.

– Emelie kom fram till mig när vi stod och skulle gå in för sista avslutningen, alla skulle säga hej då till varandra och vi skulle ta kort alla tillsammans. Hon kom fram, sa hej och sen pratade vi på som om vi hade känt varandra hela livet. Det var inte tyst en sekund och jag visste att jag hade snubblat in i vad som kom att bli en fantastisk vänskap, berättar Ida som är från Kalmar.

När Emelie frågade om Ida kunde tänka sig att vara med i en video på hennes kommande Youtubekanal frågade Ida om de inte skulle starta en podd istället och beslutet togs med en gång.

– Vi började spåna på namn, teman, vad vi ville ha ut av podden och vad den skulle handla om. Det blev många sms fram och tilllbaka. Någonstans tänkte vi väl att vi hade en dröm att uppnå tillsammans. Vi hoppades att detta inte skulle bli en ouppfylld dröm, ett vardagligt snack, något som vi bara skulle prata om men aldrig genomföra.

Deras önskan gick i lås och exakt ett år senare spelade de in det första avsnittet av ”Vår Verklighet” på samma plats i Malmö som de först träffade varandra.

– Vår tanke är att podden ska bidra med lite glädje, lite kunskap och lite inspiration. Vår önskan är att inom en snar framtid bjuda in gäster till vissa avsnitt för att kunna sprida deras verklighet eller någon annans verklighet till andra. Podden kommer att handla om främst vår, men också andras verklighet, med allt vad det innebär. Vi ser så mycket fram emot framtiden att det är galet.

Hur känns det att vem som helst kan lyssna på era diskussioner?
– Jag har nog inte riktigt greppat det än. Att göra en podd har länge varit en dröm för mig. Det känns galet och tänka på att människor vill lyssna på vad just jag har att säga. Men så himla kul, säger Ida.

Här kan man lyssna på tjejernas första avsnitt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter restaurangbesöket – fick uppsöka toaletten 19 gånger

Misstänkt matförgiftning på Kalmarrestaurang.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:36, 21 november, 2017

Efter restaurangbesöket – fick uppsöka toaletten 19 gånger

Det var i fredags som anmälaren och en kamrat intog en lunchbuffé på en restaurang i Kalmar. Efter maten passade sällskapet på att förtära varsin dessert. Anmälaren valde en vegandessert och morgonen efter fick personen sig en ordentlig chock.

I anmälan till kommunen skriver personen att hen fick uppsöka toaletten vid 19 tillfällen mellan klockan 07.30 och 22.00 efter att ha drabbats av svår diarré.

Anmälaren misstänker att det är desserten som bidragit till magproblemen. Kamraten åt inte samma typ av efterrätt och visade heller inte upp några symtom på magsjuka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här har priserna på fjällstugor ökat mest

Chockhöjning av priserna i vissa delar av landet.

Matilda Larsson

Kl.15:58, 21 november, 2017

Här har priserna på fjällstugor ökat mest
Foto: Genrebild / Creative Commons.

Priset på fritidshus i Sveriges största skidkommuner fortsätter att öka, visar nya siffror från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som har kartlagt prisutvecklingen.

Mest har priset ökat på fjällstugor i Älvdalens kommun där prisökningen är 15 procent de senaste 12 månaderna. Här ligger nu priset på ett genomsnittligt fritidshus på 1,6 miljoner kronor eller 19 728 kronor per kvadratmeter.

På andra plats i prisökning ligger Storumans kommun på 11 procents ökning.

Trots prisökningarna tycker Emma Tysk, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Mora, att priserna fortfarande är förhållandevis låga.

– I Älvdalen ligger priserna fortfarande på relativt låga nivåer jämfört med de större skidorterna. Här är det möjligt att få lite mer fritidshus för pengarna och samtidigt slippa de allra längsta resvägarna från södra Sverige jämfört med exempelvis Åre, säger Emma Tysk.

Dyrast att köpa fjällstuga är det i Malung-Sälens kommun. Här kostar ett genomsnittligt fritidshus 2,5 miljoner kronor eller 32 322 kronor per kvadratmeter.

Näst dyrast är en fjällstuga i Åre, där ett genomsnittet ligger på 2,4 miljoner kronor.

– När vintersäsongen närmar sig ökar återigen intresset för att köpa bostad med närhet till skidåkning och friluftsliv, säger Emma Tysk.

FaktaTopplista – här har priser på fjällstugor ökat mest:

 1. Älvdalens kommun: 15%

 2. Storumans kommun: 11%

 3. Åre kommun: 11%

 4. Malung-Sälens kommun: 5%

 5. Härjedalens kommun: 3%


Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng