ny krönikör på 24kalmar

Ahlbeck om KFF: ”Hellre hungriga unga lovande spelare”

Stand up-komikern Thomas Ahlbeck är ny krönikör på 24Kalmar, och han inleder med att berätta om sina tankegångar och sin relation till Kalmar FF och stand up.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.12:51, 29 november, 2015

Ahlbeck om KFF: ”Hellre hungriga unga lovande spelare”
Thomas Ahlbeck skriver i sin första krönika om Peter Swärdhs Kalmar FF. Foto: Pressbild/Arkivfoto

När jag nu fått möjlighet att skriva för 24Kalmar ska min allra första krönika till stor del ska handla om två saker som ligger mig varmt om hjärtat: Kalmar FF och stand up.

Nyligen presenterades FFs nya tränarstab, och det är positivt att alla nu vet vad som gäller för kommande säsong.

Däremot är den övriga organisationen fortfarande otydlig. Det verkar finnas en rädsla för att kliva in på andras territorier. En självklarhet vore: styrelsens ordförande ansvarar för det övergripande och långsiktiga, som vilken styrelse som helst.

När det gäller den dagliga verksamheten så är det klubbchefens, att jämföra med en VD, ansvar. Här måste klubbchefen börja ta större utrymme och våga fatta jobbiga beslut. En velig och oklar organisation lär vare sig locka sponsorer eller lovande spelare.

***

Det är inget problem att Kalmar FF tappar spelare vars kontrakt går ut. Hellre hungriga unga lovande spelare än sådana som hellre är någon annan stans. Med förvärvet av Starke Hedlund har Kalmar FF en backuppsättning som ska räcka för en mittenplacering i Allsvenskan. En förhoppning är att bröderna Ramhorn, som båda fått a-lagsrutin under 2015, kan utmana om positioner såväl som mitt- som ytterbacksposition.

Målvaktsfrågan, den ivrigt diskuterade, är inget reellt problem. En av de två förstamålvakterna lär lämna under januarifönstret, och där bakom har vi andremålvakt i de egna leden.

Kalmar FF är i akut behov av är en naturlig ytter samt en ny forward. Det är dock viktigt att de nyförvärv som görs ska vara spelare som går rakt in i startelvan. Övriga platser i matchtruppen måste fyllas av egna eller lokala talanger.

Föreningens framtid ligger i långsiktighet och talangutveckling, inte i korttidskontrakt eller lån. Föreningen måste våga tacka nej till kortsiktig framgång för att bygga ett starkt lag och varumärke för framtiden.

***
För egen del har 2015 varit ett bra år stand up-mässigt. Jag har uppträtt på Norra Brunn ett antal gånger, jag har supportat den brittiske komikern Simon Munnery i London och jag har tagit fram min egna föreställning Så Mycket Bitter. Under 2016 kommer jag att genomföra den på ett tjugotal platser under året. Dessutom planerar jag en miniturné i Storbritannien.

Samtidigt vill jag försöka bidra till att sprida standupen i landet. Det är viktigt att det inte bara är de etablerade TV-komikerna som syns runt om i landet. För att standup ska växa och bli en levande kulturform även utanför storstäderna måste det finnas scener där lokala förmågor får utvecklas.
Därför planerar jag att arrangera standupkvällar på flera orter, där nya lokala komiker får chansen. Det förutsätter att en lämplig lokal och en intresserad arrangör dyker upp. Om allt faller på plats kanske även du själv kan testa standup i vår. Håll tummarna.

/TA

FaktaVem är Tomas Ahlbeck?


Tomas är uppvuxenÖland och i Kalmar. Efter ett dussin år som pressekreterare på Riksdagen och LO hoppade han av ekorrhjulet och är nu ståuppkomiker. Han har på kort tid blivit en favorit bland flera etablerade brittiska komiker.


Han turnerar flitigt i Sverige och England. Tomas har varit gäst i P4:s Kalmar FF-panelen, och förutom familjen ligger Kalmar FF honom varmast om hjärtat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFF-ikonen invald i Wall of Fame: ”En väldigt stor ära”

En av Kalmars FF:s största profiler genom tiderna är årets val till den prestigefulla Wall of Fame.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:11, 21 september, 2017

KFF-ikonen invald i Wall of Fame: ”En väldigt stor ära”
Foto: Kalmar FF/Bildbyrån

Varje år utser Kalmar FF:s historiska akademi en eller två legendariska spelare och ledare som hedras med en plats på Wall of FameGuldfågeln Arena.

I år är det Henrik Rydströms tur att få sitt porträtt på väggen. Hyllningen sker i samband med helgens hemmamatch mot Östersunds FK.

– Det är givetvis en väldigt stor ära. Det är ju bara att kolla på vilka namn som har förärats det tidigare. Samtliga är ju förebilder för mig, säger Henrik Rydström i ett pressmeddelande.

Rydström blir den 24:e legendaren som avporträtteras på Wall of Fame. Han fick beskedet av ordförande Mattias Rosenlund innan onsdagens match mot Halmstads BK.

– Jag blev genuint glad. Det fanns inte i min tankevärld att jag skulle bli invald nu, säger Rydström.

Motiveringen:

Mer engagemang och lidelse för sin förening än KFF:s nummer 8 gav prov på under en A-lagskarriär som spände över 20 säsonger går inte att föreställa sig. Alltid obrottsligt lojal men aldrig okritisk. En fullödig pådrivare, både som spelare och som tränare”.

henrik-rydstro%cc%88m

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK–Kalmar FF 1–1

TV: Se Dioufs vackra nickmål mot HBK

Emin Nouri servade och Papa Diouf smashade. Se samarbetet som gav 1–0-ledning mot Halmstads BK.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.23:02, 20 september, 2017

TV: Se Dioufs vackra nickmål mot HBK
Foto: Bidbyrån/Krister Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK–Kalmar FF 1–1

Betygen: Decimerat Kalmar FF stal poäng mot HBK

Så bra var samtliga Kalmar FF-spelare i 1–1-matchen mot Halmstads BK.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:30, 20 september, 2017

Betygen: Decimerat Kalmar FF stal poäng mot HBK
Foto: Krister Andersson/Bildbyrån.

Lucas Hägg-Johansson 6

Räddade Gudmundssons låga skott med en hand och nekade Kinoshita på stopptid med en fin benparad. Tvingades kapitulera vid ett senare tillfälle när Gudmundsson satte 1–1 men kan knappast lastas för det. Hade bra hjälp av sin högra stolpe vid två tillfällen.

Emin Nouri 4

Hann slå ett makalöst inlägg till Papa Dioufs 1–0 och levererade en minst lika underbar crossboll till Fejzullahu innan han tveksamt blev frilägesutvisad. Hade en kort men händelserik afton.

Viktor Elm 4

Hade problem med snabbe Gudmundsson matchen igenom. Var den som kollrades bort innan 1–1-målet. Stod även för en hel del viktiga brytningar.

LÄS MER: KFF-match avbröts – publiken tvingades lämna arenan

Mikael Dyrestam 5

Placeringssäker, snabb och lugn. Hade alltid en fot i vägen när HBK försökte sätta in bollen i straffområdet.

Viktor Agardius 4

Kom fel in i matchen men ryckte snabbt upp sig. Kunde inte följa med upp i anfallen efter utvisningen.

Jonathan Ring (ut 77) 5

Skapade flera situationer som kunde resulterat i bra lägen men alltid var det något som saknades. Lyckades hålla i bollen på offensiv planhalva vid ett par tillfällen vilket tillät lagkamraterna att andas.

Romario 5

Var lika bolltrygg och passningssäker som vanligt. Lyckades, trots en man mindre, sätta igång ett par farliga anfall i slutet av första och i början av andra. Inte lika aktiv sista 20 minuterna.

Herman Hallberg 5

Gjorde ett viktigt jobb i defensiven. Täckte stora ytor centralt vilket tvingade HBK att anfalla på kanterna.

Melker Hallberg (ut 77) 4

Fick fokusera på defensiven efter utvisningen och gjorde det man kan begära. Utbytt.

Erton Fejzullahu 4

Slet ensam på topp under nästan hela matchen. Fick inte många bollar att jobba med rättvänd men oerhört stark i spelet med ryggen mot mål.

Papa Diouf (ut 30) 5

Osynlig fram tills chansen dök upp i matchminut 19. Nicken satt perfekt ner i backen och in i mål. Offrades efter en halvtimmes spel då Nouri fick rött kort.

Stefan Larsson (in 30) 4

Ersatte Nouri rakt av. Hade lite problem under de första minuterna men skötte sedan sin uppgift när han blivit varm.

Filip Sachpekidis (in 77)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Harmeet Singh (in 77)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

FaktaBetygsskala:

1 – Usel
2 – Dålig
3 – Icke godkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Lysande
8 – Världsklass

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK–Kalmar FF

Hellquist redo för grismatch: ”Kamp och mycket dueller”

Kalmar FF:s nästa uppgift – ett desperat Halmstads BK på ett regntungt Örjans Vall.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.08:02, 20 september, 2017

Hellquist redo för grismatch: ”Kamp och mycket dueller”
Philip Hellquist jublar efter kvitteringen mot Elfsborg. Foto: Bildbyrån/Jörgen Jarnberger.

Första målet i KFF-tröjan kom efter inhopp i bortamatchen mot Elfsborg. Mot Halmstads BK hoppas Philip Hellquist att få chansen från start.

– Jag har kommit mer och mer i form och känner att jag har bra status. Det var skönt att göra mål relativt tidigt och nu hoppas jag att det kommer fler, säger Hellquist, som innan han anslöt till KFF i somras tillhörde Wolsfburger AC i Österrike.

– Jag vill spela såklart, som alla andra. Det är det jag har i sikte, Jag jobbar på att få mina 90 minuter.

Halmstad är inne i en poängmässigt tung period med fem raka förluster och 13 insläppta mål. En halländsk vinst i matchen mot KFF är nästintill ett måste för att drömmen om ett nytt allsvenskt kontrakt ska leva vidare.

– Det är en väldigt viktigt match, framför allt för dem. Sådana matcher brukar innebära mycket kamp och dueller och folk försöker spela lite enklare med få misstag, säger Hellquist, som kan användas både som yttermittfältare och anfallare.

– Det blir en svår bortamatch. Halmstad är duktiga hemma och har kanske inte fått med sig alla poäng på hemmaplan. Vi måste verkligen komma upp i nivå för att få med oss tre poäng.

Fajten mot HBK är match nummer tre av fem som KFF spelar under en treveckorsperiod. Det intensiva spelschemat ska enligt tränaren Nanne Bergstrand inte vålla några problem.

– Det fysiska är inget problem utan det ligger mer på det mentala planet. Att komma upp i matchenergi, säger Bergstrand.

Kalmar FF:s trupp till matchen mot Halmstads BK:

Målvakter: Ole Söderberg, Lucas Hägg-Johansson.
Försvarare: Emin Nouri, Viktor Elm, Marko Biskupovic, Mikael Dyrestam, Viktor Agardius, Stefan Larsson.
Mittfältare/Anfallare: Jonathan Ring, Melker Hallberg, Herman Hallberg, Romario, Harmeet Singh, Filip Sachpekidis, Philip Hellquist, Romario Marques Rodrigues, Erton Fejzullahu, Papa Diouf.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HALMSTAD BK–KALMAR FF

TV: Dyrestam inför HBK: ”Vi är starka just nu”

KFF-backen har imponerat under sin första tid i sin nya klubb. På onsdag kväll gästar laget Halmstad i en viktig match i jakten på nytt kontrakt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:37, 19 september, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng