Eon fasar inför stormen Helga | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Eon fasar inför stormen Helga

Fortfarande är det drygt ett hundratal kunder till Eon som inte har fått tillbaka sin ström i Kalmar län – sedan stormen Gorm. Och det kan dröja ytterligare då stormen Helga kan passera våra breddgrader under fredagen.

Kl.22:48, 3 december, 2015

Eon fasar inför stormen Helga
Foto: Eon

Fortfarande är stormen Gorm en stor snackis. Och fortfarande är det kunder till Eon, som inte har fått tillbaka el under torsdagskvällen – fem dygn efter att Gorm slog till. Drygt ett hundratal kunder till Eon i Kalmar län, har fortfarande inte fått tillbaka sin ström.

Det kan dröja ytterliga dagar – då en ny storm, Helga, kan passera Kalmarregionen och störa elmontörernas arbete i södra delarna av Kalmar län. SMHI räknar med hårda vindar i de sydligare länen, alltså redan stormdrabbade områden.

LÄS MER: SMHI varnar för ny storm

– Det är såklart en säkerhetsfråga för oss, att det kan vara för farligt för oss att jobba ute. Men som jag har förstått det ska den nya stormen har en nordlig bana och röra sig uppåt landet, men visst kan det försvåra vårt arbete. Dessutom kan det leda till nya strömavbrott, då det alltid finns en risk att skadade träd rasar helt helt, säger Torbjörn Larsson, kommunikationsansvarig på Eon Elnät.

Varför är det kunder som fortfarande är strömlösa?
– När vi kommer längst ut i lågspänningsnätet går det långsammare att få ned antalet strömlösa. Ett motsvarande arbete som hjälpte 1 000 kunder i början på veckan, hjälper idag kanske endast tiotalet kunder, säger Larsson.

Han berättar Eon har ökat beredskapen i landet under den senaste veckan.

– Under veckan har vi också ökat antalet resurser i vår beredskapsorganisation, och i nuläget är 700 personer direkt involverade både operativt och administrativt. Vi har beredskap för att hantera ytterligare en storm.

Eon har även varit ute och besökt strömlösa kunder i södra delarna av Kalmar län. Torbjörn Larsson erkänner att man tidigare under veckan har spänt bågen för högt från Eons sida.

– VI hade lite väl optimistiska prognoser i början på veckan, men nu när vi ser vilka skador elnätet har, är vi försiktigare med prognoserna. Det har varit mycket besvärligt i de södra delarna av Kalmar län.

Hur har kunderna reagerat när ni har besökt dem?
– Det har varit blandade reaktioner. Många av kunderna har visat förståelse, men det finns även kunder som har varit irriterade och det har vi full förståelse för. Alla kunder som har varit strömlösa mer än tolv timmar kommer att bli kompenserade ekonomiskt.

Kunde ni har gjort något bättre?
– Vi var väl förberedda inför den här stormen, men vi lär oss alltid något nytt när det blir sådana här stora störningar. Vi ska göra en utvärdering när vi har gått i mål, säger Torbjörn Larsson.

Här ni följa händelseutvecklingen i Eons kundnät

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram

I byggdammet växer nya Stars & Stripes fram. "Vi vill att alla ska känna sig välkomna."

Hanna Thulin

Kl.21:01, 19 april, 2018

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram
Foto: Hanna Thulin

Turerna har varit många för nya Stars & Stripes Larmtorget men nu börjar man närma sig det slutgiltiga öppningsdatumet. I det som tidigare var Manana Manana och Wayne´s Coffee växer nu en nu lokal fram i byggdammet.

– Det är en stor lokal som tagit längre tid att renovera än vad vi kanske hade räknat med. Vi bestämde oss för att det fick ta den tid det tar. Ska man göra saker ordentligt så tar det tid, säger Theo Kazantzidis, driftchef för Stars & Stripes.

Den nya lokalen på cirka 1000 kvadratmeter rymmer nu en lounge med bar, en restaurangdel me öppet kök, en källare med spelcenter och ett konferensrum. Theos favoritdel av lokalen är övervåningen där konferensrummet och en del av matplatserna kommer vara placerade.

– Utsikten från konferensrummet är grym. Det är lätt att förälska sig i lokalen ur ett arbetsmässigt perspektiv. I lokalen kommer det även att finnas över 30 tv-skärmar så man kommer att kunna följa sporten vart man än är.

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen... Foto: Hanna Thulin

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen. Foto: Hanna Thulin

Det nya Stars & Stripes kommer att vara helt annorlunda från det Stars som Kalmarborna kanske är vana vid sedan tidigare.

– Det är ett helt nytt ställe för hela familjen, det här är en helhetslösning och det är det vi kommer att stå för. Man ska kunna gå hit med familjen och stanna en hel kväll.

Till skillnad från gamla Stars så kommer man till exempel inte att ha regelbundna nattklubbskvällar. Nu ligger istället fokus på att göra det till en miljö där gästerna kan sitta ner och prata med varandra eller spela ett spel.

– Vi bygger ett så pass stort ställe för att det ska kunna vara en helhetsupplevelse, det ska inte bara vara mat eller bara sport utan du ska kunna göra allt. Vi vill verkligen kunna anpassa oss till alla och alla ska känna sig välkomna. Målet med det hela är att alla ska kunna få sitt ”best moment of the day”, precis som Stars & Stripes slogan, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att jobba med nöjen och evenemang som trubadurer och quiz. Under sommaren blir det inget nattklubbsdunk men under vintern kan vi komma att ha något liknande under specifika tillfällen. För oss är det viktigt att även en mogen publik ska känna sig hemma här.

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffelboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffleboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

Härnäst väntar fortfarande några veckors jobb för Theo och resten av Stars-familjen, som han kallar alla hantverkare och medhjälpare, innan man kan slå upp portarna och bjuda in Kalmarborna.

– Det är nära öppning nu, det är det sista inredningspillet som ska in men som också tar tid. Vi siktar på att få klart det så fort som möjligt, man kan verkligen säga att vi har en spännande resa framför oss, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera tågavgångar inställda

Kalmar drabbades hårt.

Mattis Andersson

Kl.19:58, 19 april, 2018

Flera tågavgångar inställda
Foto: Arkiv

Under torsdagskvällen rapporterade Trafikverket om inställda tåg. Det var Öresundstågen på sträckan Kalmar – Malmö/Köpenhamn samt SJ:s tåg mot Göteborg och Alvesta som blev inställda.

– Det är ett tåg som har rivit ner kontaktledningen vilket innebär stop till imorgon klockan 05.00, säger Denny Arvidsson från Trafikverket.

Arbetet med att återställa tågtrafiken sker under natten. Man ska kunna räkna med att tågen går som vanligt på fredagsmorgonen.

– Vi planerar efter det just nu iallafall sen vet vi ju inte hur återställningen går under natten, säger Denny Josefsson.

För mer information om ersättningstrafik hänvisas man till sitt tågbolag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Historiskt hus till salu: ”Unik möjlighet”

Byggnaden på Kattrumpan är från tidigt 1800-tal.

Andreas Norinder

Kl.19:14, 19 april, 2018

BILDEXTRA: Historiskt hus till salu: ”Unik möjlighet”
Foto: Hemnet/Fastighetsbyrån

För drygt fem miljoner kronor finns nu möjligheten att köpa en del av det historiska Kalmar. På Norra långgatan 86, med havsutsikt från flera av rummen, kan man bli ägare till ett hus från 1804.

Mäklaren kallar det en ”unik” möjlighet och uppger att det finns både ”charmiga och historiskt intressanta detaljer” i huset på Kattrumpan. Fastigheten består av sex rum varav fyra är sovrum och har en yta på 124 kvadratmeter.

Utgångspriset ligger på 5 350 000 kronor. Här kan du läsa mer om huset.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

MC-förare misstänkt för rattfylla efter olycka

Olyckan inträffade på Bragebron i Kalmar.

Filip Edvardsson

Kl.16:42, 19 april, 2018

2 bilder
  • Foto: Bildbyrån. Karta: Google maps.
    Foto: Bildbyrån. Karta: Google maps.
  • Karta: Google maps.
    Karta: Google maps.

Strax innan halv fem inträffade en motorcykelolycka på Bragegatan i Kalmar på bron som går över järnvägsspåret.

Det handlar om en singelolycka där föraren vält med fordonet.

När polisen kom till platsen kunde man konstatera att föraren klarat sig från allvarligare skador.

Däremot är föraren enligt polisen nu misstänkt för rattfylleri.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här ska kommunen ta nya flygfoton

Allt material kommer att finnas tillgängligt för allmänheten på kommunens hemsida.

Andreas Norinder

Kl.15:36, 19 april, 2018

Här ska kommunen ta nya flygfoton
Foto: Arkiv/Samuel Slättman

Det är samhällsbyggnadskontoret som ska genomföra en omfattande flygfotografering för att uppdatera sitt planeringsunderlag.

Fotograferingen ska äga rum innan löven slår ut på träden och ”så snart det är bra väder”. Till hösten ska allt material vara sammanställt.

– Det kommer att finnas tillgängligt för allmänheten via kalmar.se, säger Andreas Wendel, tillförordnad stadsingenjör, i ett pressmeddelande.

Några av de områden som omfattas av fotograferingen är följande:

*Centrala Kalmar
*Drag
*Revsudden
*Rockneby
*Läckeby
*Trekanten
*Rinkabyholm
*Tvärskog
*Påryd

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng