Julkonserter har blivit big business: ”Vi slår all-time high”

Julkonserten växer för varje år och Kalmararrangören Hitnöje har fullt upp när Sveriges artistelit ger sig ut på turnéer runtom i landet. "Vi slår all-time high och har skjutit rejält i höjden", säger David Kallmeby på Hitnöje.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.17:25, 4 december, 2015

2 bilder
  • Tommy Körberg, Sanna Nielsen, Anders Glenmark, Malena Ernman och Kalle Moraeus är några av stjärnorna som håller julkonsert i Kalmar. Foto: Pressbild
    Tommy Körberg, Sanna Nielsen, Anders Glenmark, Malena Ernman och Kalle Moraeus är några av stjärnorna som håller julkonsert i Kalmar. Foto: Pressbild
  • David Kallmeby på Hitnöje. Foto: Privat
    David Kallmeby på Hitnöje. Foto: Privat

Julkonserter har blivit big business och ökat lavinartat i hela landet. Kalmar får under december månad celebert besök i form av Doug Seegers, Lisa Miskovsky, Kalle Moraeus, Malena Ernman, Linda Lampenius, Sanna Nielsen, Anders Glenmark, Tommy Körberg och så vidare. Majoriteten av konserterna hålls på Kalmarsalen.

– December är en jätteviktig månad för oss, och den bästa månaden för konserter inomhus. Vi har bland annat Marlena Ernman som alltid är fantastisk och som sticker ut. Den är slutsåld, liksom Tommy Körbergs konsert, säger Jerker Petersson, verksamhetschef på Kalmarsalen.

Kalmarsalen har en beläggning på nära 75 procent, sett över hela året. Men decembersiffrorna drar upp snittet, och i år har de även utökat antalet julkonserter.

– Vi har två extra konserter i år, och de är bra bokade vilket är viktigt för vår beläggning. Vi har ett snitt på 600 personer i lokalen och kan ta in 822, säger Jerker Petersson.

Kalmarföretaget Hitnöje, med Håkan DahlDavid Kallmeby och Freddy E Kallmeby som de stora drivkrafterna, har stor erfarenhet av att både producera och arrangera konserter. Under december väntas hårt jobb för företaget som går mot nya rekordnoteringar.

– Vi slår all-time high och har skjutit rejält i höjden. Vi är egentligen bara fyra musikälskande och drivna personer från Kalmar som gör detta, skrattar David Kallmeby som just nu är på resande fot med Weeping Willows julturné.

I december är Hitnöje medarrangörer till bland annat Lisa Miskovsky och Kalle Moraeus, samt Tommy Körberg som alla kommer till Kalmar.

– Det är stora produktioner och väldigt många som jobbar kring en konsert. Till Tommy Körbergs turné har vi 25 i produktionen med allt från pr-folk till chaufförer – det är lite som en välsmord rullande cirkus, säger David Kallmeby och fortsätter:

– Det är högtryck nu. Vi har fem turnéer med mellan 10 och 20 spelningar, så vi går hårt in nu i december. Vi måste gasa för att kunna bli ännu större, och bli Sverigebäst.

Hur viktiga är julkonserter för er?
– December är en stor månad för oss och vi har ökat från ett par konserter förra året till fem detta. Men vi sitter redan och planerar för våren 2017 nu. Det känns lite konstigt att göra det när man är mitt inne i julkonserterna, men vi måste ligga i framkant.

Vad är viktigast för en lyckad julkonsert?
– Oj, svår fråga. Det viktigaste är nog att man är originell, och där lyckas Weeping Willows väldigt bra med lite annorlunda jullåtar. Men sedan finns det ju Tommy Körberg som alltid ger rysningar och gör det maffigt, och Helen Sjöholm som gör det avskalat och naket. Alla har sitt sätt och sina fördelar, säger David Kallmeby.

FaktaJulkonserter, Kalmar

4/12 - Doug Seegers julkonsert, Kalmar teater.
10/12 - Jul med Lisa Miskovsky och Kalle Moraeus, Kalmarsalen.
11/12 - I Decembertid med Malena Ernman, Kalmarsalen.
13/12 - Luciakonsert med Kalmar Kulturskola, Kalmar slott.
13/12 – Luciahögtid, Kalmar Domkyrka.
15/12 - Jul på Slottet med Fredrik Benedict Nybladh, Linda Lampenius och Nina Andersson, Kalmar slott.
16/12 - När vi närmar oss jul, med Sanna Nielsen och Anders Glenmark, Kalmarsalen.
17/12 - Tommy Körbergs jul, Kalmarsalen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”

Novemberrean blir viktigare för butikerna. Samtidigt finns det risk för att bli lurad som konsument.

Matilda Larsson

Kl.13:46, 23 november, 2017

Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”
Foto: Pexels.

Den 24 november 2017 är det dags för Black Friday, då många butiker under ett dygn sänker priserna på många av sina varor.

Black Friday som från början kommer från USA har blivit allt större i Sverige de senaste åren.

LÄS MER: Vit måndag – en motpol till köphetsen

Därför går nu Konsumentverket ut med en varning för att konsumenter inte ska bli lurade av butikerna.

”Var vaksam” skriver Konsumentverket på deras hemsida.

– Enkelt uttryckt får man inte lov att locka med låga priser om priserna inte är låga och det är varor man inte har, säger Niclas Ernebratt, jurist vid Konsumentverket.

Det innebär att butiken måste ha haft varorna i sitt utbud under en längre tid, samt att priserna ska vara rejält nedsatta.

– Som konsument tycker jag att främsta fokus bör vara på vilket pris produkten säljs för och vad man får för det priset. Och när det gäller ett påstått ordinarie pris är det nog sunt att vara aningen kritisk, säger Niclas Ernebratt.

Enligt en undersökning som Svensk Handel nyligen har gjort, planerar 45 procent av konsumenterna att handla under Black Friday. Störst genomslagskraft har Black Friday bland de yngre.

– I takt med att konkurrensen i handeln blir allt intensivare ser vi hur kampanjer och reor blir viktigare för att locka kunderna, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

I USA anses det vara startskottet på julhandeln och Sverige ser ut att följa mönstret. Över hälften av de som planerar att handla under Black Friday tänker köpa julklappar, enligt Svensk Handel.

– Försäljningen ökar i november på bekostnad av handeln i december. Det blir därför allt viktigare för handeln att även betrakta slutet av november som en del av julhandeln, säger Johan Davidson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tillsynsinsats mot kommunen – DO kräver svar

Diskrimineringsombudsmannen vill veta att Kalmar kommun gör vad som krävs för att förhindra trakasserier.

Magnus Jansson

Kl.13:40, 23 november, 2017

Tillsynsinsats mot kommunen – DO kräver svar
Foto: Arkiv

Just nu genomför Diskrimineringsombudsmannen (DO) en större tillsynsinsats riktad mot kommuner och landsting. Totalt 116 kommuner i landet berörs  – däribland Kalmar kommun.

Kommunerna har ombetts redovisa riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Begäran skickades ut i början av november. Senast i måndags, den 20 november, ska alla berörda kommuner ha lämnat ett skriftligt svar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inbrottslarm skrämde bort tjuv

Under onsdagen ska två villor på samma gata i Kalmar drabbats av inbrott.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.13:30, 23 november, 2017

Inbrottslarm skrämde bort tjuv
Foto: Arkiv

Under onsdagen hade två villor på Kolbodagatan i Kalmar påhälsning. I det ena fallet ska inbrottet ha inträffat någon gång på dagen. Tjuven ska ha krossat en ruta och fått med sig elektronik i forma av iPads, mobiltelefon och dator samt en borrmaskin.

Senare på kvällen ska ytterligare en villa ha blivit utsatt. Detta huset hade dock ett larm som gick direkt till larmbolaget. Larmbolaget kunde se en misstänkt röra sig på film och kontaktade ägaren som i sin tur kunde meddela polis och be grannar att springa över. När grannarna kom till platsen var det ingen kvar. Det är oklart om det är något som saknas.

Polisen ska genomföra brottsplatsundersökning i de båda villorna under dagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarborna skuldsätter sig allt hårdare

Svenska hushåll lånar allt mer i förhållande till sina inkomster. Det visar en ny rapport.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.11:51, 23 november, 2017

Kalmarborna skuldsätter sig allt hårdare
Foto: Arkiv

Den genomsnittliga skuldkvoten för hushåll har ökat från 246 till 539 procent. Hushållen lånar alltså mer i förhållande till sin inkomst, och det beror till stor del på att bostadspriserna har ökat snabbare än hushållens inkomster, visar en ny rapport från Riksbanken.

– Vi ser att ökningen gäller för alla inkomst- och åldersgrupper, säger Peter van Santen, ekonom på avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken och en av rapportförfattarna, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt rapporten är det stora skillnader på kommunnivå. Danderyd hade den högsta medelskuldkvoten på 539 procent vilket kan jämföras med landet lägsta på 156 procent i Olofström.

– Skuldsättningen är ojämnt fördelad geografiskt. Storstadsregionerna sticker ut och har betydligt högre skuldkvoter än andra delar av landet, säger Peter van Santen.

Av rapporten framgår att den genomsnittliga hushållsskulden för Kalmar län steg med 34 procent totalt från 321 (2010-2016).

Statistiken baseras på kreditinformation om samtliga låntagare som Riksbanken samlat in från de åtta största bankerna i Sverige.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”

Företagsbranschen kommer att ställas inför ett dilemma. "Riskerar en utbredd företagsdöd".

Matilda Larsson

Kl.10:26, 23 november, 2017

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”
Foto: Pxhere.

Nästan fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre och cirka en sjättedel är 65 år eller äldre.

Det innebär att inom fem till tio år kommer tiotusentals företag att ställas inför ett dilemma; överlåtelse eller avslut, enligt Företagarnas nya rapport.

Det handlar om 47 000 företag i Sverige, med totalt 310 000 anställda som kommer påverkas.

– Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, och att de underlättas kommer vara avgörande för många företags fortlevnad, säger Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén.

Mer än var sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år och mer än var fjärde företag ser det som troligt inom tio år.

Var fjärde företagare uppger att de sannolikt kommer att lägga ner sitt företag snarare än att byta ägare, enligt Företagarna.

För många företag kommer det innebära en segdragen och besvärlig process att byta ägare och för vissa kommer det innebära att företaget läggs ner, enligt  Företagarna.

– I dag är det exempelvis skattemässigt missgynnat att överlåta sitt företag till en närstående jämfört med att sälja till en extern aktör. Det är ett problem eftersom många småföretagare ser familjemedlemmar som det naturliga valet för ägarskifte. Ett annat problem är kraven på att den tidigare ägaren inte får vara verksam i företaget. Det kan försvåra överlåtelse av kunder, processer och rutiner, säger Patrick Krassén.

Utmaningen med åldrande företagare skiljer sig åt i landet. I Kronoberg, Kalmar och Värmlands län är företagsledarna äldst medan Stockholms län och Norrbotten har de yngsta företagsledarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng