Toppolitikern lämnar sin post – ”Tiden var rätt”

Oppositionsrådet i Kalmar, Liberalernas Inger Hilmansson, lämnar politiken nästa år. "Jag ville gå när jag själv ville" säger Hilmansson till 24Kalmar.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.09:52, 4 december, 2015

2 bilder
  • Inger Hilmansson slutar som oppositionsråd. Foto: Kaisa Andersson
    Inger Hilmansson slutar som oppositionsråd. Foto: Kaisa Andersson
  • Inger Hilmansson (L) i talarstolen i kommunfullmäktige i höstas. Då gällde kritiken borgensavtalet mellan Kalmar kommun och Kalmar FF. Foto: Arkiv/Kaisa Andersson
    Inger Hilmansson (L) i talarstolen i kommunfullmäktige i höstas. Då gällde kritiken borgensavtalet mellan Kalmar kommun och Kalmar FF. Foto: Arkiv/Kaisa Andersson

Oppositionsrådet Inger Hilmansson (L) meddelade på fredagen att hon lämnar sin post och rollen som gruppledare för Liberalerna (tidigare Folkpartiet) från den 31 mars 2016.

Hilmansson säger till 24Kalmar att beslutet inte handlar om att hon, sina snart 70 levnadsår till trots, inte har ork för uppdraget längre. Det har hon – eller ”Jag kommer inte tystna så länge jag finns”, som hon själv uttrycker det.

Snarare handlar det om att tiden var rätt:

– Jag har sagt att jag ska gå när jag själv vill. Vi har det lugnt och harmoniskt i partiet nu, och vet var vi är på väg. Det är en bra tid för en efterträdare att ta över.

Så du har funderat på det här länge?
– 
Nej. Men det blir alltid spekulationer om varför man lämnar, och då kände jag att jag vilja välja en sådan tid då det inte uppstår några spekulationer.

Hilmansson har varit en central figur i Kalmars politiska liv under snart 15 år – alltid i opposition, ofta motvalls.

Hon har fått uppleva många stormar – mest känd är kanske den när krögaren Martin Nilsson och BG Svedjenäs uttalade sig i sexistiska och kränkande ordalag om henne i sin gemensamma podd 2013.

– Det var i samband med omröstningen om Linnéuniversitetet i hamnen. De ville tysta mig. Det var en förskräcklig sak så jag försöker att inte tänka på det i dag, men jag minns det otroliga stödet jag fick samtidigt. Det bara rasslade in mejl. Det har stärkt mig mycket, säger hon.

De senaste åren har Inger Hilmansson ofta kritiserat oppositionens möjligheter att verka inom politiken i Kalmar. Man är kringskurna och får dåliga möjligheter till insyn och påverkan, anser hon.

– Visst känner man sig låst. Det har blivit mer och mer slutet i Kalmar kommun, och majoriteten har delegerat allt fler av besluten, vilket vi har protesterat emot.

Men man har att verka efter de förutsättningar som ges, fortsätter Hilmansson, även om det innebär att man som politiker får tjata om samma frågor år efter år – som sedan ändå röstas ned av en majoritet.

Uthållighet och att tro på sin egen politik är viktiga egenskaper som krävs för att vara i opposition, säger hon.

– Jag tror att man måste vara en stark person och man måste tro på det man gör, det är min starkaste drivkraft. Jag har fått de här åren inom politiken, och jag vill att väljarna ska se att jag faktiskt försökte.

Vad händer i livet efter du lämnat dina uppdrag?
– Jag är väldigt duktig på att koppla av, vilket är en av anledningarna till att jag orkat med mina politiska uppdrag så bra. Så det blir nog lite mer av allting. Jag ser fram emot att läsa böcker, de senaste åren har det blivit att man läst en massa handlingar mest.

Processen att tillsätta en efterträdare kommer att inledas inom partiet i början på nästa år. Liberalerna kommer då ta fram en person som både blir nytt oppositionsråd och ny gruppledare.

Platsen i kommunfullmäktige behåller Inger Hilmansson mandatperioden ut.

FaktaINGER HILMANSSON (L)

Politiska uppdrag (urval)

1998-2001 Ersättare i kommunfullmäktige för (FP)
2001- idag Ordinarie ledamot i kommunfullmäktige
2006-2010 Oppositionsråd
2014- idag Oppositionsråd

Största framgången: "Att vi i Liberalerna fick igenom att starta Barnahus för barn som misstänks vara utsatta för våld i nära relationer. I 6 år höll vi på och interpellerade i fullmäktige, det var uppe som en tagg på varje möte. Det är det som är oppositionens roll – om en fråga är tillräckligt viktig ska man ta upp den tills majoriteten inte kan gömma sig längre och måste säga att "Vi tycker inte att det här är en viktig fråga"

Största motgången: "Att det inte blivit något parkeringshus på Kvarnholmen. I dag har vi p-platser på våra vackraste platser i staden. Majoriteten tillsatte en utredning, och frågan brukar dyka upp vid varje val, för att sedan försvinna igen".

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Helgens brott och olyckor

Bråk på pizzeria och vansinneskörning i centrala Kalmar

Det har varit en ganska lugn helg utöver midsommarfirandet i Borgholm. Här nere kan
du läsa om fallen som polisen fick åka på under helgen.

Filip Edvardsson

Kl.21:45, 25 juni, 2017

Bråk på pizzeria och vansinneskörning i centrala Kalmar
Foto: Arkiv

Bråk på Pizzeria – Hotades med kofot – Under Lördagen hotade en man en annan man med i kofot efter bråk på en pizzeria.

Polis stoppade ung man vid Lorensbergsleden – På fredagseftermiddagen stoppades en man efter en vansinnesomkörning inne i Kalmar. Han är även misstänkt för fler brott.

Äldre man försvunnen från hemmet i Smedby – På lördagsförmiddagen försvann en 68-åring från hemmet i Smedby. Senare under eftermiddagen hittades han.

På lördagen körde en man av vägen mellan Ljungbyholm och Dörby – ”Visste inte hur han hamnat där”.

Det var en stökig midsommarnatt –18 personer omhändertogs för fylleri under kvällen och natten på Öland.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Topprestation av Färjestadens GoIF i Bromölla

Färjestadens GoIF besegrade Bromölla IF i damernas division 1. Detta efter att tjejerna levererade en av säsongens bästa prestationer hittills.

Filip Edvardsson

Kl.21:27, 25 juni, 2017

Topprestation av Färjestadens GoIF i Bromölla
Foto: Arkiv

Nere på Strandängen i Bromölla vankades det division 1-fotboll för damer. Detta i form av Färjestadens GoIF som gästade Bromölla IF. Och det var gästerna som tog tag i taktpinnen direkt.

– Vi börjar bra. Vi är stabila i försvarsspelet och har ett bra lugn i anfallspelet,säger Johan Jaensson, assisterande tränare i Färjestadens GoIF.

Trots det var det hemmalaget som skulle ta ledningen 20 minuter in i matchen. Efter det tappade Färjestaden initiativet och var ganska tillbakapressade.

– Deras mål gjorde att vi blev stressade och tappade fokus. Så fram till halvlek var det Bromölla som hade övertaget, säger Johan Jaensson.

I takt med att domaren blåste igång andra halvlek tog Färjestaden tillbaka initiativet och styrde matchen. Det skulle ge utdelningen i form av en straff som Camilla Näslund säkert satte dit, 1-1 var ett faktum. Bortalaget fortsatte att ha övertaget och på ett fint inlägg av Viktoria Eriksson tar bollen på en Bromölla-försvarare, och in i mål.

– Det var väldigt skönt att vi kunde vända så snabbt som vi gjorde, säger Johan Jaensson.

Efter ledningsmålet uppstod en viss nervositet hos Färjestaden.

– Efter vi gjorde målet var det stressat. Vi var väldigt rädda för att släppa in ett kvitteringsmål, säger Johan Jaensson.

Färjestadens GoIF lyckades dock hålla undan och därmed kan Ölands-laget räkna in tre nya poäng på kontot.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarprofilen om trafikkaoset på Öland

Det tog flera timmar för Billy Lansdowne att ta sig till Kalmar från Öland.

Filip Edvardsson

Kl.21:17, 25 juni, 2017

Kalmarprofilen om trafikkaoset på Öland
Foto: Arkiv

Under dagen har det varit fullt kaos i trafiken över Ölandsbron. En som fick uppleva det var fotbollsprofilen Billy Lansdowne.

– Jag tänkte inte när jag åkte från Öland att man skulle fastna i kö. Tanken slog inte en förens man satt där.

Till en början var resan lugn, men en bit efter Borgholm Slottsruin började det gå saktare, och saktare.

– Då tänkte man först att det var någon trafikolycka, men så var det ju inte. trots det var de totalt stopp, man rullade knappt framåt, säger Billy Lansdowne.

När han var fast i kön höll han kontakten med några bekanta som också befann sig på Öland. De tog hållet om östra sidan. Det skulle visa sig vara ett smart drag.

– De tog sig från Borgholm till Färjestaden på 20 minuter, samtidigt som kön jag befann mig i bara stod stilla, berättar Billy Lansdowne.

Sammanlagt tog det lite över två timmar att ta sig från Borgholm till hans hem i Kalmar. Som tur är lever vi i en tid där man kan vara produktiv, fast man sitter fast i en bilkö.

– När vi stod stilla kunde man ju svara på mail, och kolla olika sociala medier. Det gjorde att tiden gick lite snabbare i alla fall, säger Billy Lansdowne.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Södra koloniföreningen firar 100 år: ”Intresset har återuppstått”

Kalmar södra koloniförening med sina 105 kolonilotter fyller i år 100 år, vilket firas med jubileumsfest och boksläpp. "Det här är antitesen till storstaden".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.20:24, 25 juni, 2017

Södra koloniföreningen firar 100 år: ”Intresset har återuppstått”
Foto: Viktor Jerner

Kalmar södra koloniförening – med sitt fem hektar stora område och 105 kolonilotter strax söder om Kalmar länssjukhus – grundades år 1917 har verksamheten nu existerat i hela 100 år.

Föreningens ordförande Eva-Lena Larsdotter och vice ordförande Thomas Lundberg är väldigt imponerade av att koloniområdet har kunnat bibehålla så starkt liv genom alla år, trots omvälvande förändringar i samhället.

– Förr i tiden handlade det ju om att man skulle kunna producera egen mat och dryga ut hushållet av ren nödvändighet. Hundra år senare har vi en helt ny rörelse, berättar Eva-Lena Larsdotter.

– Det här är antitesen till storstaden helt enkelt, och en del tycker att det är någon sorts romantisk flykt från en hemsk verklighet, att få lugn och ro och fylla på energi, fortsätter Thomas Lundberg.

Samhällsutvecklingen och dess påverkan på koloniverksamheten har dock inte gjort att de motiv som de tidigaste kolonisterna hade har försvunnit helt.

– Fokuset på hur man producerar mat och intresset för det närodlade och giftfria har kommit tillbaka lite. Det är dock fler som är inriktade på blommor än grönsaker, frukt och bär nu, men maten börjar också komma tillbaka. Det intresset har återuppstått igen, säger Eva-Lena.

Trots att intresset hos vissa är så pass starkt att de vill bo på heltid i sina 300-900 kvadratmeter stora kolonilotter så finns ingen sådan möjlighet, då det inte är tillåtet alls.

– Man får ha det som sommarboende mellan april till oktober om man vill, men då ska det vara primitivt och enkelt. Det finns rikstäckande regler för hur stora husen får vara och vad man får uppföra. Dessutom ligger vattenledningarna så nära marken att de riskerar att frysa på vintern, så de stängs av, berättar Thomas.

Underhållningen och servicen på området finansieras av den årsavgift som varje medlem betalar in, en avgift som i år även delvis riktas till en jubileumsfest och släppet av en ny bok om föreningen.

– Hösten 2015 började vi gräva i arkiven. Det blev väldigt mycket lusläsning, men nu är vi klara. Vi har gjort en omfattande husinventering där alla ägare under de här 100 åren är med, sen innehåller den också vår kolonihistoria, säger Thomas.

Boken ges ut i samband med jubileumsfesten den 29:e juni där det bland annat bjuds på dans kring majstången och dragspelsmusik.

Ta en titt i bildspelet nedan för att få en känsla för föreningen och allt det som nu firas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokalbollen: ”Vi har bud på trean men det ville sig inte ikväll”

I lokalfotbollen spelades det bara en match under söndagen.

Filip Edvardsson

Kl.20:02, 25 juni, 2017

Lokalbollen: ”Vi har bud på trean men det ville sig inte ikväll”
Foto: Arkiv

Division 3 Ö dam:

Mörbylånga GoIFAnkarsrum IS 2-2 (1-2)

Målskyttar: Josephine Larsson, Therese Trofast

Sara Erlandsson, tränare, Mörbylånga: ”Första halvlek inte bra från våran sida förutom första tio då vi också tar ledningen med 1-0. Sen tycker jag Ankarsrum tar över och vi har problem med deras uppspel och är inte på tårna. Dom vänder på matchen och leder i paus med 1-2. I andra halvlek höjer vi oss betydligt och spelar bättre fotboll. Vi får också utdelning när vi kvitterar till 2-2. Vi har också bud på trean men det ville sig inte i kväll. Även om man alltid vill vinna så är varje poäng viktig och sett till matchbilden var det rättvist. Jag är nöjd med våran andra halvlek, så den tar vi med oss till kommande matcher.”

Matchens lirare: Jennie Pettersson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.