Toppolitikern lämnar sin post – ”Tiden var rätt”

Oppositionsrådet i Kalmar, Liberalernas Inger Hilmansson, lämnar politiken nästa år. "Jag ville gå när jag själv ville" säger Hilmansson till 24Kalmar.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.09:52, 4 december, 2015

2 bilder
  • Inger Hilmansson slutar som oppositionsråd. Foto: Kaisa Andersson
    Inger Hilmansson slutar som oppositionsråd. Foto: Kaisa Andersson
  • Inger Hilmansson (L) i talarstolen i kommunfullmäktige i höstas. Då gällde kritiken borgensavtalet mellan Kalmar kommun och Kalmar FF. Foto: Arkiv/Kaisa Andersson
    Inger Hilmansson (L) i talarstolen i kommunfullmäktige i höstas. Då gällde kritiken borgensavtalet mellan Kalmar kommun och Kalmar FF. Foto: Arkiv/Kaisa Andersson

Oppositionsrådet Inger Hilmansson (L) meddelade på fredagen att hon lämnar sin post och rollen som gruppledare för Liberalerna (tidigare Folkpartiet) från den 31 mars 2016.

Hilmansson säger till 24Kalmar att beslutet inte handlar om att hon, sina snart 70 levnadsår till trots, inte har ork för uppdraget längre. Det har hon – eller ”Jag kommer inte tystna så länge jag finns”, som hon själv uttrycker det.

Snarare handlar det om att tiden var rätt:

– Jag har sagt att jag ska gå när jag själv vill. Vi har det lugnt och harmoniskt i partiet nu, och vet var vi är på väg. Det är en bra tid för en efterträdare att ta över.

Så du har funderat på det här länge?
– 
Nej. Men det blir alltid spekulationer om varför man lämnar, och då kände jag att jag vilja välja en sådan tid då det inte uppstår några spekulationer.

Hilmansson har varit en central figur i Kalmars politiska liv under snart 15 år – alltid i opposition, ofta motvalls.

Hon har fått uppleva många stormar – mest känd är kanske den när krögaren Martin Nilsson och BG Svedjenäs uttalade sig i sexistiska och kränkande ordalag om henne i sin gemensamma podd 2013.

– Det var i samband med omröstningen om Linnéuniversitetet i hamnen. De ville tysta mig. Det var en förskräcklig sak så jag försöker att inte tänka på det i dag, men jag minns det otroliga stödet jag fick samtidigt. Det bara rasslade in mejl. Det har stärkt mig mycket, säger hon.

De senaste åren har Inger Hilmansson ofta kritiserat oppositionens möjligheter att verka inom politiken i Kalmar. Man är kringskurna och får dåliga möjligheter till insyn och påverkan, anser hon.

– Visst känner man sig låst. Det har blivit mer och mer slutet i Kalmar kommun, och majoriteten har delegerat allt fler av besluten, vilket vi har protesterat emot.

Men man har att verka efter de förutsättningar som ges, fortsätter Hilmansson, även om det innebär att man som politiker får tjata om samma frågor år efter år – som sedan ändå röstas ned av en majoritet.

Uthållighet och att tro på sin egen politik är viktiga egenskaper som krävs för att vara i opposition, säger hon.

– Jag tror att man måste vara en stark person och man måste tro på det man gör, det är min starkaste drivkraft. Jag har fått de här åren inom politiken, och jag vill att väljarna ska se att jag faktiskt försökte.

Vad händer i livet efter du lämnat dina uppdrag?
– Jag är väldigt duktig på att koppla av, vilket är en av anledningarna till att jag orkat med mina politiska uppdrag så bra. Så det blir nog lite mer av allting. Jag ser fram emot att läsa böcker, de senaste åren har det blivit att man läst en massa handlingar mest.

Processen att tillsätta en efterträdare kommer att inledas inom partiet i början på nästa år. Liberalerna kommer då ta fram en person som både blir nytt oppositionsråd och ny gruppledare.

Platsen i kommunfullmäktige behåller Inger Hilmansson mandatperioden ut.

FaktaINGER HILMANSSON (L)

Politiska uppdrag (urval)

1998-2001 Ersättare i kommunfullmäktige för (FP)
2001- idag Ordinarie ledamot i kommunfullmäktige
2006-2010 Oppositionsråd
2014- idag Oppositionsråd

Största framgången: "Att vi i Liberalerna fick igenom att starta Barnahus för barn som misstänks vara utsatta för våld i nära relationer. I 6 år höll vi på och interpellerade i fullmäktige, det var uppe som en tagg på varje möte. Det är det som är oppositionens roll – om en fråga är tillräckligt viktig ska man ta upp den tills majoriteten inte kan gömma sig längre och måste säga att "Vi tycker inte att det här är en viktig fråga"

Största motgången: "Att det inte blivit något parkeringshus på Kvarnholmen. I dag har vi p-platser på våra vackraste platser i staden. Majoriteten tillsatte en utredning, och frågan brukar dyka upp vid varje val, för att sedan försvinna igen".

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel