Toppolitikern lämnar sin post – ”Tiden var rätt”

Oppositionsrådet i Kalmar, Liberalernas Inger Hilmansson, lämnar politiken nästa år. "Jag ville gå när jag själv ville" säger Hilmansson till 24Kalmar.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.09:52, 4 december, 2015

2 bilder
  • Inger Hilmansson slutar som oppositionsråd. Foto: Kaisa Andersson
    Inger Hilmansson slutar som oppositionsråd. Foto: Kaisa Andersson
  • Inger Hilmansson (L) i talarstolen i kommunfullmäktige i höstas. Då gällde kritiken borgensavtalet mellan Kalmar kommun och Kalmar FF. Foto: Arkiv/Kaisa Andersson
    Inger Hilmansson (L) i talarstolen i kommunfullmäktige i höstas. Då gällde kritiken borgensavtalet mellan Kalmar kommun och Kalmar FF. Foto: Arkiv/Kaisa Andersson

Oppositionsrådet Inger Hilmansson (L) meddelade på fredagen att hon lämnar sin post och rollen som gruppledare för Liberalerna (tidigare Folkpartiet) från den 31 mars 2016.

Hilmansson säger till 24Kalmar att beslutet inte handlar om att hon, sina snart 70 levnadsår till trots, inte har ork för uppdraget längre. Det har hon – eller ”Jag kommer inte tystna så länge jag finns”, som hon själv uttrycker det.

Snarare handlar det om att tiden var rätt:

– Jag har sagt att jag ska gå när jag själv vill. Vi har det lugnt och harmoniskt i partiet nu, och vet var vi är på väg. Det är en bra tid för en efterträdare att ta över.

Så du har funderat på det här länge?
– 
Nej. Men det blir alltid spekulationer om varför man lämnar, och då kände jag att jag vilja välja en sådan tid då det inte uppstår några spekulationer.

Hilmansson har varit en central figur i Kalmars politiska liv under snart 15 år – alltid i opposition, ofta motvalls.

Hon har fått uppleva många stormar – mest känd är kanske den när krögaren Martin Nilsson och BG Svedjenäs uttalade sig i sexistiska och kränkande ordalag om henne i sin gemensamma podd 2013.

– Det var i samband med omröstningen om Linnéuniversitetet i hamnen. De ville tysta mig. Det var en förskräcklig sak så jag försöker att inte tänka på det i dag, men jag minns det otroliga stödet jag fick samtidigt. Det bara rasslade in mejl. Det har stärkt mig mycket, säger hon.

De senaste åren har Inger Hilmansson ofta kritiserat oppositionens möjligheter att verka inom politiken i Kalmar. Man är kringskurna och får dåliga möjligheter till insyn och påverkan, anser hon.

– Visst känner man sig låst. Det har blivit mer och mer slutet i Kalmar kommun, och majoriteten har delegerat allt fler av besluten, vilket vi har protesterat emot.

Men man har att verka efter de förutsättningar som ges, fortsätter Hilmansson, även om det innebär att man som politiker får tjata om samma frågor år efter år – som sedan ändå röstas ned av en majoritet.

Uthållighet och att tro på sin egen politik är viktiga egenskaper som krävs för att vara i opposition, säger hon.

– Jag tror att man måste vara en stark person och man måste tro på det man gör, det är min starkaste drivkraft. Jag har fått de här åren inom politiken, och jag vill att väljarna ska se att jag faktiskt försökte.

Vad händer i livet efter du lämnat dina uppdrag?
– Jag är väldigt duktig på att koppla av, vilket är en av anledningarna till att jag orkat med mina politiska uppdrag så bra. Så det blir nog lite mer av allting. Jag ser fram emot att läsa böcker, de senaste åren har det blivit att man läst en massa handlingar mest.

Processen att tillsätta en efterträdare kommer att inledas inom partiet i början på nästa år. Liberalerna kommer då ta fram en person som både blir nytt oppositionsråd och ny gruppledare.

Platsen i kommunfullmäktige behåller Inger Hilmansson mandatperioden ut.

FaktaINGER HILMANSSON (L)

Politiska uppdrag (urval)

1998-2001 Ersättare i kommunfullmäktige för (FP)
2001- idag Ordinarie ledamot i kommunfullmäktige
2006-2010 Oppositionsråd
2014- idag Oppositionsråd

Största framgången: "Att vi i Liberalerna fick igenom att starta Barnahus för barn som misstänks vara utsatta för våld i nära relationer. I 6 år höll vi på och interpellerade i fullmäktige, det var uppe som en tagg på varje möte. Det är det som är oppositionens roll – om en fråga är tillräckligt viktig ska man ta upp den tills majoriteten inte kan gömma sig längre och måste säga att "Vi tycker inte att det här är en viktig fråga"

Största motgången: "Att det inte blivit något parkeringshus på Kvarnholmen. I dag har vi p-platser på våra vackraste platser i staden. Majoriteten tillsatte en utredning, och frågan brukar dyka upp vid varje val, för att sedan försvinna igen".

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV+TEXT: Så är det att jobba med bajs

På Kalmars pumpstationer samlas allt som spolas ner i en toalett och Helena Bergman har sett det mesta.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:19, 18 december, 2017

Det finns över 130 stycken pumpstationer placerade runt om i Kalmar men frågan är om Kalmarbon vet hur det fungerar i det lilla huset som står uppställt mitt i bostadsområdet.

– Pumpstationen är ett uppsamlingsområde dit allt det som fastigheterna spolar ner kommer. Det finns två pumpar som alternerar med att jobba och trycker vidare det som spolas till reningsverket. Det kan ta ett par veckor för det som spolas ner att nå verket, berättar Helena Bergman som är drifttekniker på Kalmar Vatten.

LÄS MER: TV+TEXT: Så bekämpar Kalmar Vatten fettmonstret

Det är hon och hennes kollega som är heltidsanställda för att ta hand om pumpstationerna i Kalmar. En av huvudsysslorna som de har är att spola nere i cisternen då väggarna byggs på med fett.

kalmarvatten12Helena spolar ner i cisternen för att avlägsna allt fett från väggarna. Foto: Hanna Thulin

– Vi har ökat spolfrekvensen. Vissa pumpstationer måste vi spola tre gånger i veckan för att det blir så mycket. Byggs det på för mycket fett sätter det sig på pumparna så att de blir varma och får svårt att jobba.

Det är inte bara fettet som är ett stort problem för pumpstationerna. De allra flesta vet att man endast ska spola ner kiss, bajs och toapapper i toaletten men ändå lyckas det hamna en hel del andra saker i avloppet och Helena Bergman har sett det mesta.

– Folk spolar ner bindor, kondomer, kalsonger, smycken, leksaker, t-shirts och mycket mer. Tamponger sväller mer än vad man kanske tror och täpper till. Det verkar som att många tror att de är okej att spola ner nästan vad som helst i en toalett i stan vilket det inte är. Skulle det blir problem så är det flera som drabbas av de och det kan röra sig om mångmiljonbelopp, säger hon.

kalmarvatten11
Det samlas en hel del skräp som inte borde vara där i pumpstationerna. Kolla in videon ovan för att se hur det går till när man spolar väggarna fria från fett. Foto: Hanna Thulin

Helena har ett instagramkonto, @attjobbamedbajs, tillsammans med sin kollega där de lägger ut olika bilder på det som spolas ner. Där uppmanar man även folk till att tänka en gång extra innan man gör en fulspolning. Att jobba med bajs är även något av det roligaste som Helena har gjort.

– Jag är kock i botten men valde istället att studera till drifttekniker vilket jag inte ångrar. När jag började jobba så var min största mardröm att behöva gå ner i cisternen på grund av klaustrofobi men det har man lärt sig nu.

Ibland kan hon behöver gå ner där för att hugga bort fettet från betongväggarna men då görs det med säkerhetsanordningar som skydd och en dosa som varnar för höga svavelvärden.

Hur reagerar folk när du berättar vad du jobbar med?
– Barn tycker det är roligt när man säger att man jobbar med bajs. Alla frågar om lukten men det är inte bajset som luktar värst det är faktiskt fettet, säger Helena.

Just nu pågår en kampanj från Kalmar Vattens håll där man vill uppmärksamma folk på att inte spola ner fett i avloppet eftersom det kan få förödande konsekvenser.

– Det är svårt att se snabba resultat men vi märker på några stationer att det inte är lika farligt som sist vi var där, förhoppningsvis kommer folk att börja tänka på vad de faktiskt spolar ner i avloppen, avslutar Helena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Helgens brott & olyckor

Inbrott, misshandel och en rök utan någon som helst eld är några av de händelser som polis och räddningstjänst fick hantera under den gångna helgen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.22:18, 17 december, 2017

Helgens brott & olyckor
Foto: Arkiv

Polisen stoppade berusad man på traktor – Traktorn stoppades mitt på dagen på norra Öland.

Inbrottsvåg både i Kalmar och Färjestaden – Under helgen har tjuvarna varit aktiva och slagit till på flera ställen.

Larm från Kalmar nyckel visade sig vara ofarligt – Först befarade man att det rörde sig om en brand.

Man misshandlades på Larmtorget – tappade minnet – Mannen anträffades skadad när han försökte ta sig hem.

Man omhändertagen efter krogmisshandel – Strax före stängning misshandlades en man i Kalmar.

Bil sladdade av vägen – virke föll ut på vägbanan – Larmet kom in till SOS strax innan klockan 16 på fredagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här byggs ny restaurang och second hand-butik

Förhoppningen är att verksamheten öppnar under nästa år. "Jag är en obotlig optimist", säger Ellen Adolfsson.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:11, 17 december, 2017

Här byggs ny restaurang och second hand-butik
Foto: Privat/Ellen Adolfsson

Den kristna församlingen Klippan i Rockneby storsatsar. Sedan i somras pågår arbetet med att bygga ut de befintliga lokalerna på Ryssbylundsvägen.

– Vi bygger själva, det är lite som volontärarbete. Jag är en obotlig optimist så jag säger att det står klart om ett år, därför blir det nog två, säger Ellen Adolfsson, administrativt ansvarig i församlingen, och skrattar.

I den nybyggda delen ska ett storkök installeras vilket möjliggör kafé- och restaurangverksamhet. Församlingens gamla lokaler ska renoveras och sedan ska en second hand-butik öppnas.

– Tidigare har våra lokaler inte varit anpassade så då har vi hyrt Folkets hus och haft endagarsloppis. Men det är väldigt mycket jobb med att organisera 150 000 prylar för fyra timmars försäljning, säger Adolfsson.

Förtjänsten från Klippans tidigare loppisar har gått till behövande i Sydsudan. Tanken är att även i fortsättningen skicka överskottet från second hand-butiken till projekt runt om i världen.

– Allt överskott ska skickas utomlands till behövande. Det kan handla om projekt som inriktar sig på mat, skolor eller brunnar, säger Adolfsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen stoppade berusad man på traktor

Traktorn stoppades mitt på dagen på norra Öland.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:01, 17 december, 2017

Polisen stoppade berusad man på traktor
Foto: Casper Johansson/Arkiv

Under lördagen stoppade polisen en traktor mitt på dagen i centrala Löttorp på norra Öland. Efter att mannen blåst i polisens alkoholmätare visade det sig att mannen kört traktorn samtidigt som han var påverkad av alkohol.

Mannen, som är i sena 60-årsåldern, misstänks nu för rattfylleri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt megarekord för Musikhjälpen

Svenska folket överträffade sig själva under årets Musikhjälpen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:54, 17 december, 2017

Nytt megarekord för Musikhjälpen
Foto: Pressbild

I måndags gick Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi in i glasburen på Kärlekens Torg i Umeå för att samla in pengar. Årets ämne, Barn är inte till salu, verkar ha legat svenskarna varmt om hjärtat då man även i år slog rekord.

När programledarna steg ut ur buren på söndagskvällen kunde man konstatera att svenska folket samlat in fantastiska 74 410 363 kronor. Det är ett stort rekord från förra året då man samlade in 49 003 745 kronor.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Förstår ni vilken skillnad det här kommer att göra? Jag är helt tagen och visste inte vad jag skulle förvänta mig. Det finns så mycket kärlek i Sverige, så mycket solidaritet, säger Per Bylund, generalsekretererare för Radiohjälpen.

Pengarna kommer att gå till att motverka sexhandeln med barn runt om i världen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng