Laboratorieholmen scen för ny ungdomsbok

En promenad på Laboratorieholmen växte till en ungdomsroman med avstamp i Kalmar under andra världskriget. I januari släpps syskonen Simon och Emma Leijnses första gemensamma bok Sjörövarhjärta.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.10:27, 3 januari, 2016

3 bilder
  • Simon Leijnse vid bron till Laboratorieholmen. Här, och på Varvsholmen utspelar sig hans och systern Emma Leijnses nya ungdomsroman. Foto: Kaisa Andersson
    Simon Leijnse vid bron till Laboratorieholmen. Här, och på Varvsholmen utspelar sig hans och systern Emma Leijnses nya ungdomsroman. Foto: Kaisa Andersson
  • Foto: Kaisa Andersson
    Foto: Kaisa Andersson
  • Boken Sjörövarhjärta landar i bokhandlarna den 12 januari. Foto: Kaisa Andersson
    Boken Sjörövarhjärta landar i bokhandlarna den 12 januari. Foto: Kaisa Andersson

Det var sommaren 2010 när journalisten Emma Leijnse var i Kalmar och hälsade på sin bror Simon, som de tog ut barnen till Laboratorieholmen.

– Vi gick omkring och såg spåren som fanns kvar från den gamla verksamheten där och så började diskussionen: ”Tänk om det här hände”, och ”undrar hur det såg ut i gamla hamnen”. När vi gick hem hade vi i princip ett skal klart till en bok, berättar Simon Leijnse, som till vardags jobbar som informatör på Kalmar läns landsting.

Om två veckor släpps syskonparets första gemensamma romanprojekt: Äventyrsromanen ”Sjörövarhjärta” som just utspelar sig på Varvsholmen och Laboratorieholmen.

Boken handlar om syskonparet Nora och Rick som en sommar upptäcker ett mystiskt skrin ute, nedgrävt ute på Laboratorieholmen. Det gamla plåtskrinet tar med barnen på en resa tillbaka i tiden, till Kalmar 1939, just när ett världskrig var på uppsegling.

Oförklarliga saker börjar hända och nutid och dåtid knyts samman genom att en mystisk flicka uppenbarar sig för lillebror Rick.

–  Med tanke på vilken historia som finns på Laboratorieholmen, med människor som bodde och arbetade där ute med att ta hand om sjömärken, fanns det en given konflikt. En person som bodde där 1939 skulle också fortfarande kunna vara i livet, säger Simon Leijnse hemlighetsfullt.

Vartannat kapitel är skrivet av honom, och vartannat av hans syster Emma. Trots att bokens huvudpersoner, likt dess författare, är bror och syster är det inget från syskonen Leijnses egen barndom som ligger som bakgrund för figurerna, säger han.

Däremot är platserna och flera av händelserna tagna ur Kalmars verkliga historia. Författarsyskonen har fått göra djupdykningar i Kalmar läns museums arkiv för att hitta foton från Laboratorieholmen från denna tid, berättar han.

Och även barnen i boken gör samma resa – de börjar söka i arkiven för att hitta svar på vad som en gång utspelade sig på den lilla ön vid Varvsholmen.

Som en del i lanseringen kommer Sjörövarhjärta att delas ut i en skolklass och diskuteras. Unga läsare kommer också, med hjälp av en specialgjord karta över Laboratorieholmen, kunna knyta ihop historien och platserna i boken på plats ute på holmen.

– Det vore roligt om boken kan bidra till att barn och unga kan upptäcka något av historien som finns där i ens närhet. Det finns så mycket i Kalmar att upptäcka förutom självklara saker som Kalmar slott: Ängö och Varvsholmen har båda en jätteintressant historia, säger Simon Leijnse.

FaktaSIMON LEIJNSE

Bor: Kalmar (Uppvuxen i Växjö och Östersund)
Gör: Informatör på Kalmar läns landsting
Böcker: Pocketboken SKÄMT, Kalmarmöten - ett historiskt seriealbum.

EMMA LEIJNSE

Bor: Malmö (Uppvuxen i Växjö)
Gör: Journalist inriktad på skolfrågor på Sydsvenska Dagbladet
Böcker: Solidaritetens ansikte och Godkänt? – en reportagebok om den svenska skolan.

SJÖRÖVARHJÄRTA (9-12 år) ges ut på förlaget Unga Lava och släpps i bokhandlarna den 12 januari 2016. Boken kommer också finnas tillgänglig för försäljning i Kalmar läns museums museumshop.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel