Ny simhall

Bro till Svinö om ny simhall hamnar vid Brofästet

Två tänkbara placeringar: Snurrom och Brofästet. I dag släpptes del två av simhallsutredningen.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.20:00, 12 januari, 2016

Bro till Svinö om ny simhall hamnar vid Brofästet
Foto: Kaisa Andersson

Frågan om var en framtida ny simhall ska ligga ska nu ställas till Kalmars medborgare. På tisdagen fattade kommunstyrelsen beslutet att starta en medborgardialog där två alternativ ska stötas och blötas: Snurrom och Brofästet.

Flera olika alternativ har varit på tapeten tidigare: Allt från Kalmarsundsparken, Skälby och norr om Guldfågeln Arena har utretts.

Oavsett var simhallen hamnar kommer den att göra starkt intryck på den del av staden som väljs, säger Björn Strimfors, stadsbyggnadschef på kommunen.

– Vi tror att en simhall inte bara är en byggnad utan också en del av en stadsutveckling. Simhallen är en dragare för att utveckla en stad, säger han.

Vid Brofästet finns exempelvis tre olika tänkbara placeringar för en simhall, som man beräknar kommer ta upp en yta på 10 000 kvadratmeter. Antingen en skogsyta norr om Tennishallen, eller två olika placeringar på andra sidan vägen om Kalmar Nyckel, längs med Ängöleden.

En av anledningarna till att Brofästet blivit kvar som kandidat är den naturliga kopplingen till rekreationsområden vid kusten – och Svinö:

– Vi vill gärna ha sammanhängande gröna stråk, och Svinö är egentligen ett ganska outnyttjat område. Vi tittar på hur man kan koppla ihop det till ett större rekreaktionsområde, och då har vi en detaljplan 1969 som ger möjlighet att bygga en bro, säger Björn Strimfors.

En bro skulle i så fall gå ut strax norr om Ängö, tvärsöver Kullökläppen, och över till Svinö.

Men det alternativ som en majoritet av 24Kalmars läsare, och även vissa av politikerna i kommunstyrelsen redan nu öppet stödjer är en simhall i Snurrom.

Markområdet, där kommunen tänker sig att en ny stadsdel ska växa fram, är mer än dubbelt så stort som Södra staden i Rinkabyholm, där kommunen förra året beslutade om att klubba en detaljplan för 900 bostäder.

Redan i dag bor över 7000 personer inom en radie av fem kilometer från den plats där utredarna tänker sig att en simhall läggs – och det strategiskt bra läget är det som talar mest för denna placering.

Simhallen skulle kunna placeras strax söder om trafikplats Kalmar norra, och anslutningen till E22 från Norra vägen, enligt utredarnas ritningar. Man kan också tänka sig en ny hållplats för tåget på Stångådalsbanan som går i närheten.

Kalmarborna ska nu alltså få tycka till om båda alternativen, men hur den så kallade medborgardialogen ska gå till är inte klart än.

Däremot gör kommunalrådet Bertil Dahl (V) klart att det finns gränser för hur mycket kommuninvånarna kan påverka:

– Det är ingen folkomrösning vi genomför, det är viktigt att vi poängterar det. Utan det handlar om att vi inhämtar synpunker, men att vi politiker tar beslutet, säger han.

Elisabeth Gustavsson (S), ordförande i Södermöre kommundelsnämnd, där man har lång erfarenhet av medborgardialoger, lade till:

– En viktig fråga innan man måste ställa sig innan man genomför en medborgardialog är om frågan är påverkansbar – om jag som politiker är påverkansbar i den här frågan. Man ska inte ha bestämt sig innan, utan måste verkligen lyssna, säger hon.

Beslut om var simhallen hamnar kommer att tas senare i vår.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Arenaköpet överklagas

Kommuninvånare anser att kommunens övertagande av Guldfågeln Arena inte har gått rätt till.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:02, 24 november, 2017

Arenaköpet överklagas
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Arkiv

Personen har överklagat kommunfullmäktiges beslut om att ta över Guldfågeln Arena från Kalmar FF.

”Jag vill som medborgare och skattebetalare i Kalmar kommun att beslutet om arenaförvärv laglighetsprövas”, står det i överklagan till förvaltningsrätten.

LÄS MER: KLART: Arenaköpet klubbat i kommunfullmäktige

Trots att en majoritet, 52 mot 8, röstade för arenaköpet vid fullmäktigesammanträdet i slutet av oktober, anser kommuninvånaren att det hela inte har gått rätt till

”Hade beslutsunderlaget varit tillfyllest skulle de folkvalda känt till hur det egentligen förhöll sig med den påstådda risken att Kalmar FF som förening skulle kunna hamna på obestånd när banken säger upp krediten för bolaget Kalmar FF Fastigheter AB”, står det i överklagan.

Det är oklart hur långt tid överklagandet av arenaköpet försenar kommunens övertagande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De vill lyfta fram kurdisk kafétradition: ”Alla är välkomna”

"Folk ska känna att man vill komma in hit, sätta sig och bara må bra", säger föreningens ordförande.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:17, 24 november, 2017

De vill lyfta fram kurdisk kafétradition: ”Alla är välkomna”
Labbe Demiri, ansvarig för klubbkonceptet Studenthuset, tillsammans med Apo Polo Cakici (mitten) och Amir Arman (till höger). Foto: Samuel Slättman.

Restaurangen Istanbul fortsätter att utveckla sin verksamhet. Efter att under hösten ha lanserat klubbkonceptet Studenthuset satsar man nu på kvällar med livemusik och större tv-utbud vid sportevenemang.

Den absolut största förändringen sker dock i lokalerna som vetter ut mot Storgatan. Den delen av restaurangen kommer, med start nästa vecka, att hyras ut till nystartade Svensk Mezopotamya Kulturföreningen (SMKF).

LÄS MER: Han drar igång ny nattklubb: ”Var sugen på att göra något”

– Det ska vara som de gamla kurdiska kaféerna i Turkiet. Här ska man sitta och spela kort och brädspel, röka vattenpipa och dricka te eller öl. Det ska vara underhållning och tidsfördriv, säger Amir Arman, vice ordförande i SMKF.

– Känner man på exempelvis en torsdags- eller söndagseftermiddag att man vill hitta på något ska man kunna gå hit och ta en kaffe, röka lite vattenpipa och spela kort.

Är intresset i Kalmar tillräckligt stort tror du?
– Vi är 210 medlemmar redan nu. Vi satsar på att komma upp till 500 medlemmar, men till kaféet är alla välkomna. Det är viktigt att understryka att det här är för alla, säger Arman.

Istanbuls ägare, tillika SMKF:s ordförande, Apo Polo Cakici, var den som kläckte idéen.

– Kalmar är en sommarstad. När det gäller aktiviteter och underhållning på vardagar och söndagar under andra delen av året är det en kall stad, det händer inte så mycket. Tittar man på större städer som Malmö, Stockholm och Göteborg ligger vi i underläge, säger Cakici.

– Därför tänkte jag att det var dags att göra något. Vi hade redan restaurangen och nattklubben Studenthuset men jag ville ha något utöver det vanliga. Folk ska känna att man vill komma in hit, sätta sig och bara må bra.

I början av nästa vecka väntas föreningslokalen vara iordningställd men besökare är välkomna  redan nu. Lokalen kommer ha samma öppettider som den redan befintliga verksamheten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon blev Kalmarbygdens Lucia 2017

Den 10 december kommer hon stå i Kalmar Domkyrka med levande ljus i håret.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:04, 24 november, 2017

Hon blev Kalmarbygdens Lucia 2017
Nilla Ek är Kalmars lucia 2017. Foto: Privat

På fredagsmorgonen överraskades Nilla Ek och hennes klasskamrater under sin lektion då det tillkännagavs att hon blivit utsedd till Kalmarbygdens lucia 2017.

– Jag visste att lucian skulle utses idag så jag anade vad det handlade om när dörren öppnades. Men jag blev överraskad och jätteglad. Det är lite svårt att förstå än nu när allt är så nytt, säger Nilla.

Det var Nillas farmor som anmälde henne till årets luciatåg i samråd med hennes mamma och pappa. Nilla har länge hållit på med sång och favoritlåten när det kommer till Lucia är en klassiker.

– Jag tycker att När det lider mot jul är riktigt fin, den kommer vi att sjunga i år, säger hon.

Härnäst väntar en Tysklandsresa med resten av de sex tärnorna men det Nilla ser mest fram emot är kröningen i Kalmar Domkyrka den 10 december.

– Det kommer att vara speciellt att stå där med allas ögon på mig. Jag är inte så nervös över det här med att svimma utan mest om kronan kan bli tung och om det gör ont att få stearin i håret.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundratals hushåll blev utan ström

444 hushåll blev strömlösa.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:06, 24 november, 2017

Hundratals hushåll blev utan ström
Foto: Pixabay

Vid 15.50-tiden på fredagen drabbades 444 hushåll i Algutsrum och TorslundaÖland av strömavbrott.

Vid 20-tiden saknades elektricitet hos 74 kunder.

Det är ännu oklart vad som orsakade strömavbrottet.

Enligt prognosen väntas samtliga kunder ha strömmen tillbaka vid 22-tiden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkkära turnén tillbaka – byter spelplats

Kommer tillbaka till Öland.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:23, 24 november, 2017

Folkkära turnén tillbaka – byter spelplats
Foto: Arkiv

Det är 16:e gången i ordningen som Diggiloo förbereder sin sommarturné genom Sverige.

De senaste åren har Diggiloo-gänget, som varje år reser runt med mängder av folkkära artister, spelat på Borgholms idrottsplats. Nästa år kommer de tillbaka till Borgholm – men den här gången till Borgholms slottsruin.

Sedan starten har Diggiloo gjort 317 föreställningar på 105 olika spelplatser.

Föreställningen på Öland äger rum den 12 juli.

På måndag presenteras artisterna till kommande sommars turné.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng