Kalmarskola ansöker om kampsportsprogram

Fria Läroverken vill starta en nationell idrottsutbildning med inriktning på thaiboxning. De första eleverna kan börja hösten 2017.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.16:23, 2 februari, 2016

Kalmarskola ansöker om kampsportsprogram
Elitsatsande kampsportsungdomar ska lockas till Kalmar. Foto: Fria Läroverken/Wikipedia Commons

På måndagen skickade skolan in sin ansökan till Skolverket. Fria Läroverkens elever kan redan idag välja kampsport på schemat med individuellt val – nu satsar skolan för att ta nästa steg.

– Vi har känt att kampsporten är något vi vill satsa på. Det är en bra idrottsform att utöva och det går att kombinera med andra idrotter, säger Åsa Karlsson, idrottsansvarig för Fria Läroverken.

I nuläget har skolan ett samarbete med kampsportsföreningen APEX som tränar i skolans lokaler. Åsa Karlsson säger att de gärna skulle vilja få till samarbeten med fler kampsportsklubbar i Kalmar.

– Det är otroligt roligt att vi har de möjligheterna med lokalerna, kompetensen och kontaktnätet. Vi kände att vi ville göra oss lite unika i Kalmar, säger Åsa om framtidsplanerna.

Förutom thaiboxning finns det en ambition om att även kunna ha program för brasiliansk jiu-jitsu och karate. Om skolan får godkänt av skolverket kan utbildningen inom thaiboxning starta tidigast hösten 2017, med plats för fyra elever till att börja med.

– När vi testade kampsport på schemat blev det väldigt snabbt ett stort intresse. Nu hoppas vi att få ett godkännande så vi kan köra igång, säger Åsa Karlsson.

Hon har själv positiva erfarenheter av att kombinera sitt idrottande med kampsportsträning.

– Det har blivit mer populärt. Fördelarna som jag själv ser är att genom kampsporten får du rörligheten, styrkan, snabbheten och disciplinen – pusselbitar för att bli duktig i din individuella idrott, säger Åsa Karlsson.

– Sedan är det också väldigt nyttigt att kunna självförsvar, både för killar och tjejer.

Fria Läroverkens nya utbildning får riksintag, vilket innebär att elever från hela landet kan söka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tragisk dödsolycka efter vildsvinsattack – hund blev uppsprättad

Rådjursjakten slutade i en ofattbar tragedi. "Det var ingen bra dag."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:07, 20 oktober, 2017

Tragisk dödsolycka efter vildsvinsattack – hund blev uppsprättad
Tobias Olsson. Foto: Pixabay/Privat

Tanken var att Helen Andersson och Tobias Olsson skulle ut och jaga rådjur tillsammans med jaktkompisen Henrik Johansson på norra Öland. Det som skulle bli en trevlig dag i skogen i Hallnäs, slutade med en tragisk dödsolycka.

– Vi hade med oss två hundar, en unghund och en lite äldre, som en kompis äger. Jag har haft hand om dem lite också, så de är vana vid att jaga ihop med mig, säger Tobias Olsson.

När Helene och Tobias gick på en liten kostig i skogen hörde de något i buskarna och hundarna skyndade sig dit. Efter ett tag kom unghunden tillbaka och den äldre hunden syntes inte till. Allt detta skedde cirka 25 meter från Helenes och Tobias position.

– Efter ett tag hörde vi ett illvrål från hunden och tänkte att det där var inte bra. Vi trodde det var en älg först. Men hunden skällde vidare tills jag beslutade mig för att gå in till henne, säger Tobias Olsson.

Då fick han se en makaber syn.

– Hon var alldeles uppsprättad och tarmarna hängde ut ur buken på henne. Det var fruktansvärt att se och hunden var alldeles till sig. Jag blev tvungen att ringa till hundägaren och frågade vad vi skulle göra. Vi kom fram till att vi skulle avliva hunden, för att den skulle slippa lida mer.

Är det mycket vildsvin i regionen?
– Det är ju inte det. I alla fall inte vad vi tror. Men tydligen så finns det sådana där.

Efter händelsen blev både Helene och Tobias chockade.

– Man blir väldigt illa till mods. Det är ändå en jaktkompis man haft i elva år som går bort. Man får trösta sig med att hon fick en värdig skogsbegravning och att hon slapp lida mer än vad hon hade behövt göra om hon inte hade avlivats. Det var ingen bra dag.

Enligt Olsson ska det röra sig om en hyfsat stor gris.

– Tydligen ska de mindre vildsvinen inte våga ge sig på och attackera hundar eller människor. De ska vara upp emot en 60 till 70 kilo om de ska göra det. Så det är ingen liten en vi pratar om.

Efter den tragiska dödsolyckan åkte de hem till Borgholm för att senare under dagen återvända till Hallnäs för att jaga rätt på vildsvinet.

– Tyvärr kom han undan då. Nu ska de upp och jaga i helgen, och förhoppningsvis kan hunden få lite revansch då, säger Tobias Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anrik butik i centrala Kalmar byter ägare

Efter nästan 50 år inom branschen lämnar de nu över sin butik på Larmgatan. "Det känns tryggt."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:01, 20 oktober, 2017

Anrik butik i centrala Kalmar byter ägare
Ingrid Molin, Anna Jonsson och Anders Molin. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Anders Molin påbörjade sin utbildning som guldsmed 1964. Efter fyra år tog han gesällbrev och startade upp sin egen firma, Anders Molins Ädelsmedja, i den gamla stadsdelen på Molinsgatan. 1982 blev frun Ingrid Molin delägare i företaget och sedan 28 år tillbaka återfinns guldsmedjan på Larmgatan, där de övertog den gamla butiken ”Guld-Nils”.

Efter många år i branschen är det dags för makarna Molin att varva ner – och lämnar från och med den 1 februari över företaget till Anna Jonsson – som funnits med hos guldsmedjan sedan 2004.

– Jag började här som lärling då och fick min utbildning av Anders. Det har varit väldigt roligt, och jag var nyfiken på yrket, säger hon.

– Det syntes att hon var intresserad från början och nu är hon en extremt duktig guldsmed, fyller Ingrid Molin i.

Paret Molin kommer dock att finnas med i bakgrunden och stötta upp.

– Vi släpper det inte vind för våg. Vi finns här och hjälper Anna med det hon behöver. Själva hantverket kan hon ju redan. Det är företagsbiten vi kan hjälpa till med, menar Ingrid.

Elsie Biveman har varit anställd här i många år och kommer finnas kvar, vilket känns jättebra. Sedan har jag en familj som kan stötta upp också och som vet hur det är att driva eget företag. Det ska verkligen bli jättespännande, säger Anna Jonsson.

Guldbutiken har funnits på Larmgatan sedan 1958 – och drevs under de första 30 åren av Nils W Johansson.

– 1997 tog vi även över pälsbutiken som höll till där vi har vår smedja nu, berättar Anders Molin.

Hur känns det att lämna över företaget?
– Lite separationsångest är det ju. Men samtidigt ska det bli skönt att slippa så mycket ansvar som det är att driva eget företag.

Under Anna Jonssons ledning kommer en del förändringar att ske – även om företaget kommer drivas vidare i samma anda.

– Vi kommer genomgå lite renoverings- och ombyggnadsarbeten till att börja med. Förhoppningen är att kunna hålla butiken öppen så mycket det går under tiden. Smedjan kommer vi däremot att ha i gång.

Hur vill du sätta din prägel på Molins Guld och Silver?
– Jag vill värna om hantverket. Drömmen är att kunna tillverka fler saker som vi sedan kan sälja i butiken. Vi märker en större efterfrågan på sådant hantverk i dag.

Ingrid Molin:

– Det känns bra att det är Anna som ska driva det här vidare, och det känns tryggt att hon kommer fortsätta i samma anda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Knivhotade pojke – i föräldrarnas sovrum

Nu åtalas en 47-årig man.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:27, 20 oktober, 2017

Knivhotade pojke – i föräldrarnas sovrum
Foto: Arkiv

Det var i mitten av september som tonårspojken mötte inbrottstjuven i familjens villa i Lindsdal.

Pojken skulle bara in i villan för att hämta en godispåse som han hade glömt att ta med sig. När han närmade sig hemmet upptäckte han att allt inte stod rätt till, då en okänd cykel stod parkerad utanför huset. Dessutom stod ett flak cider i närheten.

När pojken gick in i föräldrarnas sovrum möttes han och den misstänkte gärningsmannen, en 47-årig man, som sedan tidigare förekommer i flera avsnitt i belastningsregistret.

Tjuven försökte fly genom altandörren, men lyckades inte få upp dörren. Då tog han fram en kniv och hotade pojken – som då släppte förbi honom.

Senare under kvällen greps mannen misstänkt för rån. Han står nu även åtalad för en grov stöld på Förlösavägen samma dag.

47-åringen har suttit häktad sedan dess.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mackägare utsedd till Årets Partner: ”Kvitto på att man gör rätt”

Av 102 stycken butiker i Sverige så var det Kalmarbon som tog hem priset.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:24, 20 oktober, 2017

Mackägare utsedd till Årets Partner: ”Kvitto på att man gör rätt”
Daniel Engström är driver Preembutiken på Törnebyvägen i Kalmar och har precis fått pris för sitt arbete. Foto: Hanna Thulin

På Törnebyvägen i Kalmar, precis vid Svanebergsrondellen ligger Preem. I veckan fick butikens ägare, Daniel Engström, ta emot pris som Årets Partner i butikskedjan.

– Det är ett kvitto på att det man gjort är rätt. Jag har jobbat mycket med sociala medier och försökt vara innovativ genom att prova saker som jag lyckats med. Sen har vi väldigt god stämning här på jobbet. Lyckas jag hålla mig glad så är mina medarbetare glasa, jag tycker det är kul att det uppmärksammas, säger han.

Saker som Daniel velat prova på och sedan lyckats med inkluderar bland annat en ny tvätt, ett salladsbord och en stor freschfoodkyl.

– Vi är inte en stor station jämfört med de andra Preembutikerna i resten av Sverige men jag har lyckats bygga upp min station och utvecklat den. De saker vi har fått till här kommer inte om man inte ligger på.

Daniel började som timanställd på macken för tio år sedan och har jobbat sig uppåt sedan dess. Idag driver han macken i Kalmar och Preem i Ålem tillsammans med sin bror. Eftersom de är franchisetagare och driver mackarna i Preems namn så är det här priset extra välkommet.

– Jag har hela tiden haft det som plan och mål att det ska gå att driva en Preem här nere. Det finns bara en station här i Kalmar och den ska bli stor och fin. En av de saker som ligger näst på tur är att få byta bensinpumparna och då måste Preem vara med på det. Nu hoppas jag att jag lyckats visa att det faktiskt fungerar här, säger Daniel och tillägger:

– Nu ska jag bli den första som får det här priset två år i rad!

FaktaJuryns motivering:

"Daniel är ett föredöme i användandet av sociala medier och marknadsföring av sin station. Han är en frisk fläkt i kedjan och bidrar till en kamratlig anda oavsett vem han får till bords. Det kommer bli spännande att följa och inspireras av hans arbete framöver."

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Då slår regnovädret till i Kalmar

Så blir vädret i helgen.

Mia Martelleur

Kl.17:00, 20 oktober, 2017

SMHI: Då slår regnovädret till i Kalmar
FOTO: Pixabay

Fredagen har varit mulen och trist och nu drar det ihop sig. I helgen kommer regnrusket in över Kalmar.

Redan på lördag morgon kommer regnet falla, enligt SMHI, och hålla i sig resten av helgen. Mest regn kommer på söndag. Då väntas upp mot 15,9 millimeter regn.

Temperaturen beräknas vara kring 11 grader större delen av helgen, med några få graders variation.

Enligt den senaste prognosen från SMHI kommer regnovädret hålla i sig till måndagsmorgonen för att sedan avta fram mot eftermiddagen.

Skärmdump: SMHI

Skärmdump: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng