Kalmarskola ansöker om kampsportsprogram

Fria Läroverken vill starta en nationell idrottsutbildning med inriktning på thaiboxning. De första eleverna kan börja hösten 2017.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.16:23, 2 februari, 2016

Kalmarskola ansöker om kampsportsprogram
Elitsatsande kampsportsungdomar ska lockas till Kalmar. Foto: Fria Läroverken/Wikipedia Commons

På måndagen skickade skolan in sin ansökan till Skolverket. Fria Läroverkens elever kan redan idag välja kampsport på schemat med individuellt val – nu satsar skolan för att ta nästa steg.

– Vi har känt att kampsporten är något vi vill satsa på. Det är en bra idrottsform att utöva och det går att kombinera med andra idrotter, säger Åsa Karlsson, idrottsansvarig för Fria Läroverken.

I nuläget har skolan ett samarbete med kampsportsföreningen APEX som tränar i skolans lokaler. Åsa Karlsson säger att de gärna skulle vilja få till samarbeten med fler kampsportsklubbar i Kalmar.

– Det är otroligt roligt att vi har de möjligheterna med lokalerna, kompetensen och kontaktnätet. Vi kände att vi ville göra oss lite unika i Kalmar, säger Åsa om framtidsplanerna.

Förutom thaiboxning finns det en ambition om att även kunna ha program för brasiliansk jiu-jitsu och karate. Om skolan får godkänt av skolverket kan utbildningen inom thaiboxning starta tidigast hösten 2017, med plats för fyra elever till att börja med.

– När vi testade kampsport på schemat blev det väldigt snabbt ett stort intresse. Nu hoppas vi att få ett godkännande så vi kan köra igång, säger Åsa Karlsson.

Hon har själv positiva erfarenheter av att kombinera sitt idrottande med kampsportsträning.

– Det har blivit mer populärt. Fördelarna som jag själv ser är att genom kampsporten får du rörligheten, styrkan, snabbheten och disciplinen – pusselbitar för att bli duktig i din individuella idrott, säger Åsa Karlsson.

– Sedan är det också väldigt nyttigt att kunna självförsvar, både för killar och tjejer.

Fria Läroverkens nya utbildning får riksintag, vilket innebär att elever från hela landet kan söka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel