Schlager-Anders: ”Ace Wilder går vidare”

På lördag drar Melodifestivalcirkusen i gång. Anders Olsson är Kalmars mesta Mello-expert och självklart på plats i Göteborg. Han tippar på att en veteran – och en nykomling går vidare.

Kaisa Andersson

Kl.19:02, 5 februari, 2016

Schlager-Anders: ”Ace Wilder går vidare”
Ett ganska ordinärt startfält i årets melodifestival – men synd på Anna Book, tycker Kalmarbon och Schlagerfantasten Anders Olsson. Foto: Janne Danielsson- SVT/Privat

På lördagen smäller det i Scandinavium i Göteborg. Första deltävlingen i årets Melodifestival drar i gång – och kröns i maj med storslagen Eurovision-final i Globen.

Årets första startfält består av både en del nya och gamla ansikten. Samir och Viktor – som gjorde dundersuccé med sitt bidrag ”Groupie” förra året är tillbaka, liksom Ace Wilder, som skrällde med en andraplats i melodifestivalen 2014 med ”Busy doing nothing”.

Anders Olsson, till vardags informatör på Linnéuniversitetet, är Kalmars mesta schlagerexpert och har sett ”mellon” live omkring 15 gånger. Han finns självklart på plats i Scandinavium på lördag tillsammans med ett gäng andra schlagerfantaster.

Såhär säger Anders Olsson om årets startfält:

– Bara utifrån bara vilka artister som är med så tycker jag att det är en alldeles ordinär delfinal. Jag imponeras inte jättemycket av artistuppsättningen. Tyvärr har ju Anna Book diskats också, vilket är lite trist. Jag är inget stort fan av Anna men det är ju kul med blandning med gamla rävar och nykomlingar.

Ja, något som tycks vara en ny trend i årets ”mello” är diskningarna. Charlotte Perelli medverkan som programledare för tävling kommer att begränsas efter att hon förekommit i en olämpligt reklamsammanhang – och Anna Books bidrag ”Himmel för två” diskvalificerades så sent som i går, eftersom låten redan tävlat i Moldaviens schlagertävling 2014.

– Det är jättesynd om Anna Book. Det har nog aldrig hänt att en låt diskats så tätt inpå. Det är ju den tydligaste regeln inom Melodifestivalen att låten inte får ha getts ut tidigare, och då är det klantigt av dem som skrev låten. Jag tycker det är upphovsmännens ansvar att veta vilka regler som gäller.

Vilka tror du tar sig vidare i första deltävlingen då?
– Jag gissar att Ace Wilder går vidare tillsammans med Robin Bengtsson. Ace därför att hon varit med en gång förut, och då gick väldigt bra för henne. Hon går hem i stugorna, och har lite attityd, som jag också gillar. Av 30-sekundersklippen som svt släppt på hemsidan var Robin Bengtssons låt den som imponerade mest. Jag kände inte till honom sen tidigare, men han verkar vara en bra artist och har en välskriven låt.

Många tippar ju på Samir och Viktor…
– Det är svårt att koppla bort mina egna åsikter här. Samir och Viktor går säkert till andra chansen, och de kan mycket väl vara så att de går till final. Men jag gillar dem inte alls, de är oseriösa tramspellar. De kan inte sjunga, och är inga bra artister. Ska alltid vara med en sån varje år, lite plojartister.

Hur förbereder sig en schlagerexpert inför en mellon – har du några särskilda rutiner?
– Nej faktiskt inte, jag håller det väldigt enkelt. Jag brukar förhandslyssna så mycket som möjligt, kolla oddsen och höra vad mina nördkompisar tycker och tror. Men det är inte så att jag har speciella kläder på mig under Melodifestivalen. De som varit med mig framför tv:n har blivit ganska besvikna. De hoppas på glitter och glamour och där sitter jag med en kopp te.

Känns det extra spännande att följa mello i år när Sverige är värdland för Eurovision?
– Ja, absolut. För mig är ju Eurovision roligare än Melodifestivalen, och man känner ofta att det blir ett större engagemang på hemmaplan när vi själva ska arrangera Eurovision. Engagemanget blir större både bland fans men också hos ”vanligt folk”.

FaktaHär är bidragen i första deltävlingen

Deltävling 1: Göteborg 6/2 2016


Mimi Werner – Ain't No Good
Låtskrivare: Mimi Werner, Göran Werner, Marcus Svedin, Jason Saenz

Samir & Viktor – Bada nakna
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Anderz Wrethov

Robin Bengtsson – Constellation Prize
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Mark Hole, Martin Eriksson

Ace Wilder – Don't Worry
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Ace Wilder, Behshad Ashnai

Anna Book – Himmel för två (Bidraget diskat med anledning av att låten varit med i den moldaviska uttagningen till ESC 2014)
Låtskrivare: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Camilla Läckberg

Pernilla Andersson – Mitt guld
Låtskrivare: Pernilla Andersson, Fredrik Rönnqvist

Albin & Mattias – Rik
Låtskrivare: Albin Johnsén, Mattias Andréasson

Källa: SVT.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Musikalartister bjöd på hits

Under fredagen var det de stora rösternas afton i Kalmarsalen.

Hanna Thulin

Kl.22:01, 23 mars, 2018

BILDEXTRA: Musikalartister bjöd på hits
Foto: Hanna Thulin

Inför en nästan fullsatt publik bjöd produktionen Från Broadway till Duvemåla på låt efter låt från några av världens mest välkända musikaler.

Showen startade med en av de kanske mest välkända låtarna någonsin nämligen Circle of life från Lejonkungen. Efter det fick man sjunga med i bland annat Come what may från Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar från musikalen med samma namn och The winner takes it all från Abba-musikalen.

Solisterna Viktoria Tocca, Niklas Asknergård, Malena Tuvung och Daniel Sjöberg fick hjälp av gästartisten Emil Sigfridsson som presenterade sig genom att riva av Anthem från Chess på ett strålande sätt.

Med på scen fanns även Stina Arrenius och Jacob Gunnarsson, båda med rötter i Kalmarområdet, som precis gått ut Balettakademien i Göteborg.

Kolla in bilderna från kvällen i galleriet nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Adée i samarbete med stora artister – släpper låt för #metoo

Öländskan aktuell i ny låt tillsammans med flertalet stora namn.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:02, 22 mars, 2018

Adée i samarbete med stora artister – släpper låt för #metoo
Adée är en av de 56 artisterna som medverkar i låten Vad dom än säger. Foto: Arkiv

För en tid sedan släppte den öländska artisten Adée en ny låt efter samarbete med producenten JKEYsom tidigare har arbetat med bland andra Jay-Z, Pharrell, Snoop Dog, Missy Elliot och Beyoncé.

Nu är Adée en av 56 artister som medverkar i låten Vad dom än säger, som skapats till förmån för Sveriges kvinnojourer, som är starkt relaterad till förra höstens #metoo-rörelse.

LÄS MER: Adées låt med Beyoncé-producenten släppt – lyssna på den här

Kajsa Grytt, Carolina Wallin Pérez, Bishat, Rebecka Rolfart, Sarah Riedel och Sonja Aldén är några av artisterna som är med och sjunger i låten.

– Studiobesöken innebar att artist efter artist bytte av varandra. Det var som rullande band, men med fantastiska möten. Många ville stanna och få träffa nästa artist. Många ville göra mer – framträda tillsammans, demonstrera, träffas och umgås. Det var som att isolerade öar möttes och förenades kring något vi hade gemensamt. För i samband med besöken och alla mailkonversationer som detta inneburit har många berättelser framkommit. Dels kring situationer som går att relatera till #metoo och det har även fällts tårar i grupp över hur träffade många har känt sig av texten och hur träffade de blivit av att de redan ser sina döttrar hamna i samma position, säger låtskrivaren Pernilla Söderblom i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Filmbolag söker smålänningar till stor filmsatsning

De ska göra en ny filmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska roman "Utvandrarna". Nu söker man småländska skådespelare – gärna med dialekt.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:42, 21 mars, 2018

Filmbolag söker smålänningar till stor filmsatsning
Foto: SF Studios/Imdb

SF Studio söker nu småländska barn och ungdomar till deras nyfilmatisering av Vilhelm Mobergs klassiska roman ”Utvandrarna” i regi av Daniél Espinosa. Filmbolaget är nu på jakt efter tjejer mellan 4-10 år, killar 4-6 år samt killar 15-20 år och till helgen kommer filmbolaget anordna drop-in uttagningar i Jönköping och Växjö.

De som inte har möjlighet att närvara vid drop-in intagningarna kan dessutom skicka in en ansökan med foto och kontaktuppgifter till bolaget.

Nyfilmatiseringen har lite att leva upp till. Det var 1971 som Jan Troells klassiska filmversion av boken släpptes med Max Von Sydow och Liv Ullman i huvudrollerna. Den filmen belönades bland annat med fem Oscarsnomineringar, två Golden Globes och två Guldbaggar.

– En historia som bara måste berättas igen. Inte minst i dessa tider med flyktingar som riskerar sina liv på Medelhavet, sa Daniél Espinosa till Aftonbladet när filmplanerna blev kända.

Mer information om hur du går tillväga för att söka hittar du här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkära sångerskan tar jubileumsturnén till Kalmar

Senare i höst får Kalmar ta del av sångerskans artistkarriär.

Hanna Thulin

Kl.08:34, 20 mars, 2018

Folkära sångerskan tar jubileumsturnén till Kalmar
Foto: Pressbild

I fjol fyllde Lisa Nilssons klassiska album ”Himlen runt hörnet” 25 år. Jubiléet firades med tre utsålda konsertkvällar på Göta Lejon i Stockholm. I höst får resten av Sverige ta del av sångerskans artistkarriär då hon ger sig ut på en jubileumsturné.

Den 11 oktober stannar turnén till i Kalmar för en konsert i Kalmarsalen.

– Lisa har en av Sveriges allra vackraste röster och albumet ”Himlen runt hörnet” är en svensk klassiker. Det ska bli fantastiskt roligt att höra hur Lisa framför de där låtarna nu 25 år senare, säger Stefan AnderssonParaply produktion som arrangerar konserten.

Några av Lisa Nilssons mer kända låtar är Himlen runt hörnet, Varje gång jag ser dig och Allt jag behöver. Hon syntes också i tv-programmet Så mycket bättre år 2015.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gardell testar nytt material i Kalmar

Kalmarbornas reaktioner kommer forma Gardells nya stand up-show.

Samuel Slättman

Kl.09:52, 16 mars, 2018

Gardell testar nytt material i Kalmar
Jonas Gardell. Foto: Pressfoto.

I januari nästa år ger sig Jonas Gardell ut på den nationella stand up-turnén Jonas Gardell show. Men redan den 3 november kommer han till Kalmarsalen för att testköra delar av sitt material.

Provföreställningen beskrivs som en 90 minuter lång berg-och-dalbana där skratt blandas med allvar.

– Hela 2019 står jag på fast scen så det här är den sista rundturen i landet på ett par år. Det är alltid lika roligt och vara ute och möta publiken, eller ”min familj” som jag brukar kalla dem, säger Jonas Gardell i ett pressmeddelande.

Biljetterna till provföreställningen släpptes på fredagen.

 

FaktaTurnéplan för provföreställningen:

fredag 19 okt Kristianstad, Kulturkvarteret
lördag 20 okt Malmö Livetorsdag 1 nov Vara Konserthuset
fredag 2 nov Växjö Konserthuset
lördag 3 nov Kalmar, Kalmarsalen
lördag 17 nov Halmstad Teater
söndag 18 nov Linköping Konserthuset
fredag 30 nov Örebro Konserthuset
lördag 1 dec Nyköping, Culturum
söndag 2 dec Eskilstuna, Lokomotivet
torsdag 13 dec Jönköpings Konserthus
fredag 14 dec Södertälje, Estrad
lördag 15 dec Uppsala Konsert & Kongress

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng