Doldisbandet från Kalmar spelar folkets musik

Gladpop-bandet 2 blyga läppar från Kalmar är inte särskilt omskrivna – men drar trots det fulla hus runt om i hela landet. "Låtarna har spridits från fest till fest", säger sångaren Uffe Bergstrand.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.16:18, 6 februari, 2016

Doldisbandet från Kalmar spelar folkets musik
6-mannabandet 2 blyga läppar spelar ikväll på Sandra. I mitten upphovsmännen Uffe Bergstrand och Linus Sundvall. Foto: Kaisa Andersson

Kanske är de Kalmars mest kända okända band. Med 35 spelningar runt om i Sverige förra året, över fyra miljoner lyssningar på Spotify och fans som reser land och rike runt för att se dem, tänker man att bandet skulle ha blivit mer omskrivna.

– Det kanske är lite tabu att skriva om oss, dels så klingar vårt namn lite… namnet går att tolka på lite olika sätt, om man säger så, säger Kalmarbon Uffe Bergstrand – en av upphovsmännen till gladpopbandet 2 blyga läppar.

Det var en ”friend request” på Facebook till barndomsvännen Linus Sundvall som blev startskottet till bandet, som i kväll – med största sannolikhet – drar fullt hus på Sandra i Kalmar.

Uffe och Linus hade då inte setts på ett tiotal år, men hade bränt omkring med sina mopeder varje sommar i Grönhögen på södra Öland, där Uffe är uppvuxen och där Linus var varje sommar med sin familj.

– Jag hade skrivit en låt och lagt upp på Facebook som heter ”Krister och jag”. Linus fick se klippet och föreslog att vi skulle spela in den på skoj, berättar Uffe Bergstrand.

Och så blev det.

– Det var ett lekprojekt. Vi ville mest ses, och det var en kul grej, säger Linus Sundvall, som även jobbat som låtskrivare och musikproducent i Stockholm.

Det här var 2009. Men det var först ett par år senare, när Uffe skrivit fler låtar man gett ut själva, som man såg att publiken blev större och större. I dag har låten ”Världens bästa tjej”, från skivan som kom ut förra året, över fyra miljoner lyssningar på Spotify.

Linus och Uffe beskriver 2 blyga läppars musik som en korsning mellan Roxette och Eddie Meduza. Hemligheten bakom den stora lyssnarskaran är att det finns en tydlig målgrupp för deras musik, säger de: Festfolk.

– Låtarna har spridits från fest till fest, från bil till bil, och när man festar har folk som roligast. Då minns man våra låtar som en del av det roliga, och förknippar oss med att festa och ha kul. Det är framför allt en väldigt bra målgrupp för konsertarrangörer, vi har slagit så många barrekord så jag har slutat räkna, säger Uffe Bergstrand.

”Det är en bra start på dagen med stark sprit i magensom förtäras enbart för den goda smakens skull / Blir man varm klär man av sig / Svettas man, på med ac:n /Sen super vi så hälften vore nog”. Så inleds texten till låten ”Såhär vi jobbar”

Men trots en hel del snuskiga låttexter med fokus på sex och supa är det ändå ovanligt städat på deras spelningar, säger de.

– Vi uppmanar inte folk att supa och nita varann, utan det är ironiskt, vi tar fram det roliga i misären. Fastän vi sjunger dumma saker på scen är det sällan något bråk i publiken, säger Linus Sundvall.

Och det har även börjat märkas på konsertbokningarna. I sommar kommer de spela på flera mindre festivaler, bland annat i Finland. De har fått förfrågningar om spelningar i Schweiz och Tyskland och förra året var 2 blyga läppar, kanske oväntat nog, förband åt dansbandet Lasse Stefanz.

– De spelade på en annan scen innan oss, så förband kanske är att ta i. Men dansbandspubliken gick ju från den scenen och såg oss sen, säger Uffe Bergstrand.

Kvällens spelning på Sandra i Kalmar är lite av en parantes i 2 blyga läppars annars fulla turnéplan – huvudsakliga spelningsperioden för bandet är på sommaren. Från maj till september brukar de spela varje fredag och lördag på olika ställen i Sverige.

Det är på de mindre orterna; Forshaga, Grängesberg, Älmhult, Rättvik, Gislaved, som de har sin största publik. Ofta spelar de på gamla fina folkparker – vissa gånger har deras spelningar, och det folk som de drar, varit avgörande för att folkparken ska klara livhanken ekonomiskt ett år till, säger Uffe Bergstrand.

– Jag är faktiskt väldigt stolt att vara med och hålla folkparkerna vid liv. Det är fantastiskt att se hur folket sluter upp.

Men att spela i Kalmar, där den största delen av bandet kommer från, är ändå speciellt:

– Det värmer otroligt i hjärtat att se vilket stöd vi har på hemmaplan. Alla våra musikvideos är inspelade i Kalmar och på Öland, eftersom vi vill visa upp vår fina region. Så det ska bli väldigt kul att se alla ikväll.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Konstkurs lockade många till Skälby: ”Jättehärligt”

I fyra dagar har det pratats färger, perspektiv och konstupplevelser på Skälby, då det hållits en kurs i landskapsmåleri.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.13:00, 22 juni, 2017

3 bilder
 • Intresserade kunde ta sig till Skälby för att lära sig mer om landskapsmåleri. Foto: Johan Hjärtstrand
  Intresserade kunde ta sig till Skälby för att lära sig mer om landskapsmåleri. Foto: Johan Hjärtstrand
 • Johan Hjärtstrand har hållit i kursen. Foto: Klara Alvunger
  Johan Hjärtstrand har hållit i kursen. Foto: Klara Alvunger
 • Kurserna hölls på Skälby. Foto: Klara Alvunger
  Kurserna hölls på Skälby. Foto: Klara Alvunger

Idén om konstkursen blev till för lite mer än ett år sedan. Johan Hjärtstrand har alltid brunnit för att måla och när han blev arbetslös började han och en kollega fundera på om det skulle gå att sätta ihop en konstgrupp. Tanken blev verklighet och en kurs startades upp under hösten. Konceptet visade sig vara populärt så i år kickade även en sommarkurs igång.

– Vi vill satsa på det konstnärliga kunnandet. Alla konstintresserade kan komma till träffarna för att få tips på hur man kan skapa mer realistiska konstverk. Ett sätt att göra det på är att jobba mycket med färger och kontraster, förklarar Johan Hjärtstrand.

Fler och fler har hoppat på kursen och i sommar bestod gruppen av 13 personer i blandade åldrar mellan 16 till över 70 år.

– Jag blev glatt överraskad för det finns ett stort intresse. Träffarna i sommar har varit underbara, vi har till exempel haft väldig tur med vädret. Skälby är även en bra plats för landskapsmåleri, eftersom omgivningen är så fin, säger Johan Hjärtstrand.

Konstkurserna kommer fortsätta i höst från 7 augusti för alla som vill. Enligt Johan Hjärtstrand handlar målning om mer än talang.

– Alla kan lära sig att måla, bara man är intresserad och villig att öva.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pirathistoria spelas upp i ny föreställning på slottet

Musik, mat och historia kombineras i ny interaktiv show på Slottsrestaurangen som har premiär den 5 juli. "Det är en spektakulär historia och show".

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:24, 21 juni, 2017

Pirathistoria spelas upp i ny föreställning på slottet
Daniel Alleved som Kommendant Tomas Gärffelt, Filip Rörström som Ryttmästare Gustav Drake af Hagelsrum, Niklas Brevested som styrman Pär Länsman, Walfrid Lindsgård som Baron Gustav Adolf Skytte af Duderhof, Josef Appelqvist som Hovmästare Samuel Printz, Viktor Olsson som skeppsgossen Lars Nilsson & Niklas Hellström, manus och regi.

I sommar är det premiär för en alldeles ny historisk föreställning på Slottsrestaurangen i Kalmar. Showen kretsar kring de både adelsmännen Gustaf Adolf Skytte av Duderhof och Gustav Drake av Hagelsrum som hade sitt säte i Kalmar.

– Det hela utspelar sig på 1660-talet. Skytte och Drake blev dömda för att vara pirater vilket var väldigt ovanligt. Det är en helt sann historia och eftersom händelserna hamnade i rätten finns de bevarade i vittnesprotokoll från den tiden, säger Daniel Alleved som är en av hjärnorna bakom projektet.

Föreställningen heter passande nog Draken & Skytten – En Historisk Musikföreställning. Gästerna kommer inte bara att få lära sig mer om några av Kalmars mest intressanta historiska personer, de kommer även att bjudas på tidsenlig mat och dryck. Det är inte heller en historia som endast utspelar sig på scen utan även ute i lokalen.

– Det är en spektakulär historia och show som kombinerar många olika element och vi vill få publiken att interagera med oss på olika vis.

Medverkar i föreställningen gör Daniel Alleved, Walfrid Lindsgård, Eric Jonsson, Niklas Brevestedt, Viktor Olsson och Josef Appelqvist. Musiken är skriven av Daniel Alleved och manus av Niklas Hellström.

På onsdagen släpptes den första låten, Vart än segel mig bär, som kommer att vara med i föreställningen som har premiär den 5 juli.

– De som har fått smyglyssna på den tycker att den är jättebra och en perfekt sång för Kalmar. Vi hoppas att alla kommer gilla sången – och föreställningen – lika mycket som vi gör, avslutar Daniel.

Biljetter till föreställningen går att köpa här. Lyssna gärna på sången i spelaren nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar Stadsfest breddar årets program

Arrangörerna satsar i år på ett större utbud av aktiviteter under Kalmar Stadsfest.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.10:27, 21 juni, 2017

Kalmar Stadsfest breddar årets program
Årets Stadsfest bjuder på många aktiviteter. Foto: Arkiv

Årets upplaga av Stadsfesten, som är den 10-12 augusti och hålls i bland annat Kalmar Stadspark, kommer att innehålla många aktiviteter. Det är Destination Kalmar och Kultur- och fritidsförvaltningen som anordnar tillställningen och det kommer att bjudas på bland annat musik, mat och barnteater.

Det område som har utökats är utbudet av artister som ska uppträda. Under festdagarna kommer man till exempel kunna lyssna på olika rookieband från hela landet, vilka är inbjudna av Talent Coach. Dessutom finns det möjlighet att besöka konserter där Simone Moreno, Anders Linder, Mönsterås Bluesband och Eddie Oliva spelar.

För barnen finns det Supersportis, en aktivitet där de under lördagen får prova på olika sporter. Dessutom kommer olika föreställningar spelas, till exempel besöker Pappa Kapsyl stan med sina dinosarielåtar.

Ett av årets nya evenemang är Testfest, där familjer kan prova på aktiviteter i Stadsparken helt gratis.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Emil har intagit Kalmar slott

Med en vecka kvar till premiären av föreställningen Emil i Lönneberga vid Kalmar slott så repas det för fullt i värmen. Vi tog oss dit för att kolla hur det går med uppladdningen inför den 27:e Juni.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.18:16, 20 juni, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Internationella artister gästar Stadsparken

Det omtyckta evenemanget ”Musik i Stadsparken” utökar sitt utbud av artister från utlandet.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.09:41, 20 juni, 2017

5 bilder
 • Freestyle Phanatix uppräder med dans och beatboxing. Foto: Alla tiders Kalmar
  Freestyle Phanatix uppräder med dans och beatboxing. Foto: Alla tiders Kalmar
 • John Spillane från Irland kommer spela. Foto: Alla tiders Kalmar
  John Spillane från Irland kommer spela. Foto: Alla tiders Kalmar
 • Freedoms Trio med musiker från Moçambique, Norge och Brasilien bjuder på lekfull instumentalmusik. Foto: Alla tiders Kalmar
  Freedoms Trio med musiker från Moçambique, Norge och Brasilien bjuder på lekfull instumentalmusik. Foto: Alla tiders Kalmar
 • West of Eden spelar keltisk och irländsk musik. Foto: Ala tiders Kalmar
  West of Eden spelar keltisk och irländsk musik. Foto: Ala tiders Kalmar
 • The String Contingent från Australien bjuder på bluegrass, folkmusik och jazz. Foto: Alla tiders Kalmar
  The String Contingent från Australien bjuder på bluegrass, folkmusik och jazz. Foto: Alla tiders Kalmar

På onsdag drar årets upplaga av musikevenemanget ”Musik i Stadsparken” igång, vilket anordnas av Kultur- och fritidsförvaltningen. I år kommer det även finnas en familjescen med musik- och dockteater, barnopera, en hiphopsaga och urban dans med beatboxing, vilka presenteras i samarbete med Länsmusiken, Kalmar Teaterförening och Riksteatern.

Varje onsdag under hela sommaren fylls Stadsparken av musik från olika artister. Bland annat ska Freedoms trio med musiker från Moçambique, Brasilien och Norge uppträda. Den irländske singer-songwritern John Spillane, som även är känd för sin TV-serie ”Spillane the Wanderer”, kommer att ha en dubbelkonsert med irländske John Carter.

Besökare kommer dessutom ha möjlighet att lyssna på en australiensisk trio som heter The String Contingent, vilka uppträder med bland annat jazz och folkmusik. West of Eden är en grupp som ska bjuda på keltisk och irländsk musik. Även New Orleansjazz kommer att spelas av Anders Linder i samband med Kalmar Stadsfest.

Evenemanget håller sig inte bara till Stadsparken utan det finns möjlighet att besöka dockteater i samband med familjescenen i Smedby den 30 juni. Dansgruppen Freestyle Phanatix uppträder i Norrliden med beatboxing den 21 juli.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.