Polisen i Kalmar vädjar: ”Ta inte lagen i egna händer”

I ett inlägg på sin Facebook-sida vädjar Polisen i Kalmar till allmänheten om att inte ta lagen i egna händer. Detta efter att det har uppkommit misstankar om att ett medborgargarde har bildats.

Oscar Pettersson

Oscar Pettersson

Kl.12:05, 6 februari, 2016

Polisen i Kalmar vädjar: ”Ta inte lagen i egna händer”
Polisen i Kalmar vädjar till allmänheten att inte ta lagen i egna händer. Foto: Facebook

Polisen i Kalmar gick på fredagen ut med en vädjan till allmänheten via ett inlägg på sin Facebook-sida, där man inför helgens stundande nattliv påtalade att man via sin närvaro ute på stan vill bidra till att skapa trygghet.

Bland annat skriver man:

– Vi är som vanligt ett gäng poliser som jobbar ute för att skapa trygghet och förhindra brott. Vi gör det tillsammans med flera andra aktörer som ordningsvakter, krögare, polisens volontärer och anställda på kommunen. Fler vuxna ut på stan under kvällar och nätter är alltid positiv, om du som förälder vet att ditt barn ska ut kanske du kan passa på att nattvandra?

Men Polisen vill även via sitt inlägg göra allmänheten uppmärksammad på att att inte ta lagen i egna händer. Sedan en vecka tillbaka har misstankar väckts om att ett medborgargarde har bildats i Kalmar.

– Dock är vi bekymrade över de signaler vi får från bland annat sociala medier att det finns några stycken som pratar om att gå ut på stan och ta lagen i egna händer. Gör inte det, skriver Polisen i Kalmar på sin Facebook-sida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen vädjar om tips kring klottrare

Ovanligt många anmälningar om klotter den senaste tiden. "Vi vill ha hjälp med tips", säger kommunpolisen Lotta Petersson.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.12:20, 17 maj, 2017

Polisen vädjar om tips kring klottrare
Ett av de fall med klotter som har kommit in den senaste tiden. Foto: Polisen

Det är på sin Facebooksida som Kalmarpolisen har gått ut med en vädjan om tips. De senaste månaderna har man fått in ovanligt många anmälningar gällande klotter i Kalmar och på Öland.

– Områden som drabbas kan upplevas otrivsamma och otrygga vilket kan leda till att man undviker att vistas där. Vi vill ha hjälp med tips om vem eller vilka som begår brotten, säger Lotta Petersson, kommunpolis.

För en vecka sedan rapporterade 24Kalmar om att polisen utreder ett samband kring omfattande klottrande i Kalmar, bland annat på slottsmuren och vid Tullbroskolan.

Den som vet något kan lämna tips på 114 14 eller till utredaren på 010-562 35 84. Klotter rubriceras som skadegörelse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

17-åriga Lina skänker alla intjänade UF-pengar

Efter att släktingen tagit sitt liv var valet enkelt. "Jag hade bestämt mig".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.07:05, 13 maj, 2017

17-åriga Lina skänker alla intjänade UF-pengar
Lina Nilsson väljer att skänka alla pengarna som hennes företag Color for life har gått med vinst. Foto: Color for life.

I september startade Lina Nilsson på gymnasieskolan CIS (Calmare internationella skola) UF-företaget Colors for life. Företaget säljer tavlor med blommor- och naturmotiv som Lina själv har fotograferat.

– Jag hade bestämt mig redan när jag startade att pengarna skulle gå till organisationen Suicide Zero, berättar Nilsson.

Varför just den organisationen?

– Därför att jag har en släkting som har tagit sitt liv. Min kusin tog sitt liv för tre år sedan.

Suicide Zero arbetar för att ”radikalt minska självmorden” i Sverige och har funnits sedan 2013. Den 29 maj kommer Lina att överräcka en check med alla intjänade pengar till Maria Pedersen, volontär i organisationen.

– Jag känner att jag vill få folk att börja prata och diskutera självmord. Om andra ser att jag vågar så kanske de också vågar, säger Nilsson.

Nästa lördag (den 20 maj) är sista datumet som det går att beställa tavlor från Colors for life. I nuläget ser det ut som om runt 2 000 kronor kommer att skänkas.

Vill du se några av tavlorna kan du besöka företagets Facebook-sida.

 

FaktaSuicide Zero:

Den ideella organisationens vill öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid, lyfta fram nytänkande och konkreta lösningar för att rädda liv samt minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

Källa: suicidezero.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Forskning: Dina vänner kan ha en personlighetsstörning

En ny forsking gjord vid Brunels universitet i London visar att om du delar träningsbilder på sociala medier så kan det betyda att du är narcissist.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:50, 26 mars, 2017

Forskning: Dina vänner kan ha en personlighetsstörning
Foto: Pixabay

Sociala medier gör att vi kan hålla koll på vad våra vänner gör, varje dag. Och de flesta har nog någon i sitt flöde som ständigt publicerar träningsbilder. Eller kanske är det du själv som brukar ta en selfie från gymmet? Då kan det betyda att du är narcissist.

Brittiska forskare vid Brunels universitet i London har listat ut vad våra Facebookstatusar säger om vår personlighet. I studien undersökte de 555 amerikanska personer på Facebook och deras statusuppdateringar. Efter att ha studerat statusarna fick deltagarna svara på frågor och då fick forskarna fram ett intressant resultat.

Narcissisterna publicerade ofta statusar om sina egna bragder och träningsrutiner för att få bekräftelse och uppmärksamhet. Något som gjorde att de ofta fick mer likes än andra grupper.

– Trots att resultaten antyder att narcissisters skryt lönar sig eftersom de får fler gilla-markeringar och kommentarer skulle det kunna vara så att deras vänner artigt stöttar dem trots att de i hemlighet ogillar deras egoistiska beteende, säger studiens huvudförfattare Tara Marshall till Psyblog.

Förutom narcissisterna visade forskningen att öppna personer ofta skrev om intellektuella ämnen, utåtvända personer pratade och vardagliga saker och personer med låg självkänsla skrev om partners, och fick få likes.

– Det är nog ingen överraskning att folks statusuppdateringar på Facebook speglar deras personligheter. Personer som får fler gilla-markeringar och kommentarer brukar uppleva social inkludering, medan de som inte får några känner sig utfrysta, säger Tara Marshall till Psyblog.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skatteverket varnar för Facebook-bedragare

Falsk kundportal på Facebook upptäckt – utger sig för att vara Skatteverket.

Mia Martelleur

Kl.15:07, 22 mars, 2017

Skatteverket varnar för Facebook-bedragare
Foto: Arkiv.

Skatteverket har under onsdagen gått ut med en varning för att de upptäckt en falsk kundportal på Facebook. Sidan ska ha kopierat Skatteverkets logga och varumärke.

Bedragarna ska enligt uppgifter bevaka skatteverkets kommunikation i sociala medier och kontaktar kunder genom personliga meddelanden där de ber kunden att uppge sina sista siffror i personnumret och logga in med bank-id. Detta ska du absolut inte göra.

”Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i mejl, sms, sociala medier eller liknande. Det gör vi endast i våra e-tjänster som du når via webbplatsen när du loggar in med din e-legitimation,” skriver myndigheten på sin hemsida.

I nuläget ska en person ha blivit av med pengar på detta sätt och Skatteverket har polisanmält händelsen. Om du har varit med om något liknande ska du kontakta polisen för att anmäla brottet, skriver Skatteverket. Du bör också kontakta din bank för att spärra ditt konto.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sociala medier tecken på ensamhet

Ny forskning visar att personer som använder sociala medier upplever sig mer socialt isolerade.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.14:02, 11 mars, 2017

Sociala medier tecken på ensamhet
Foto: Max Pixel/Wikimedia commons/Pixabay.

Lägger du mycket tid på sociala medier? Då är risken större att du känner dig ensam och isolerad. Det visar amerikansk studie som har undersökt unga vuxna i åldern 19 till 32, skriver TT.

– Vi vet ännu inte vad som kom först – användningen av sociala medier eller den upplevda sociala isoleringen, säger Elizabeth Miller vid University of Pittsburgh i ett pressmeddelande.

För det finns två sidor av myntet. De som tillbringar mycket tid vid datorn eller mobilen får mindre tid att träffas på riktigt, menar Elizabeth Miller. Att se bilder från fester eller tillställningar som man själv inte är på kan förstärka känslan av ensamhet.

Men det kan också vara så att de som känner sig ensamma i större utsträckning söker sig och använder sociala medier.

Undersökningen visar att de som använde sociala medier mer än två timmar om dagen upplevde sig som socialt isolerade i dubbelt så stor utsträckning som de som ägnade en halvtimme eller mindre på sociala medier varje dag.

Det här är en viktig fråga att studera eftersom mentala hälsoproblem och social isolering ligger på en epidemisk nivå bland unga vuxna, säger studiens huvudförfattare Brian A Primack i pressmeddelandet.

Hela undersökningen finns i American Journal of Preventive Medicine.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel