Så ska Sandbergs konditori baka 2000 semlor: ”Jobbar hela natten” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Så ska Sandbergs konditori baka 2000 semlor: ”Jobbar hela natten”

Mona Svantesson har rutinen inne. 20 semlor görs på cirka 10 minuter när hon visar 24Nybro hur semlorna på Sandbergs konditori bakas. På tisdagen är det nämligen fettisdagen – årets största dag för konditoriet.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.19:51, 8 februari, 2016

Så ska Sandbergs konditori baka 2000 semlor: ”Jobbar hela natten”
Mona Svantesson visar hur man bakar semlor. Foto: Kim Ahlqvist

– Vi räknar med att sälja omkring 2000 semlor imorgon, berättar Sandbergs konditoris ägare och konditor Mona Svantesson.

Med en försäljning på 2000 semlor sätter man sig i respekt. Det innebär bland annat att man kommer att baka semlor under ett helt dygn med start klockan 20.00 på måndagskvällen. Men förberedelserna i källaren under Sandbergs servering har varit igång sedan tidigare med inköp och annat som hör till.

LÄS MER: Semlans dag är här – här är Kalmarbagarnas favoriter

– Ikväll börjar vi göra bullarna och sedan fortsätter allt och vi jobbar under hela natten. Imorgon när de första kunderna kommer ska de få nybakade semlor.

Det har aldrig varit tal om att börja ännu tidigare istället för att pressa samman allt under en natt?
– Absolut inte. Det är viktigt för oss att alla vi gör är nybakat. Ett dygn gamla semlor är inte det. Så det har aldrig varit aktuellt, förklarar Svantesson.

Längst in i källaren står den berömda stenugnen där mycket av det goda bakas. Det finns endast ett fåtal kvar av dessa gamla stenugnar, berättar Monas bror Mats Johansson som skickar in en plåt med bullar. Det faktum att ugnen byggdes in i källaren 1954 när fastigheten byggdes gör bakverken än mer unika.

– Det är en raritet och nu går det inte att beställa element längre när de går sönder. Men vi har kommit i kontakt med en person som kan bygga elementen så stenugnen skall vara kvar, det är hjärtat hos oss, förklarar Mats.

Hur har efterfrågan på semlor varit nu inför fettisdagen?
– Större än tidigare. Vi har sålt fler semlor än vanligt, säger Mona.

Så, vad är hemligheten till en god semla?
– Vi har en mandelmassa som vi blandat med hemligt recept. Sedan tycker jag det är viktigt att mandelmassan ligger över hela semlan så man får lite i varje tugga. Sen får det gärna vara snyggt spritsat också, det lyfter semlan.

Såhär bakas semlan på Sandbergs konditori:

IMG_9144

Steg 1: Mats Johansson bakar bullarna i stenugnen. 

IMG_9106

Steg 2: Bullarna delas och lock skapas.

IMG_9108

Steg 3: Mandelmassan spritsas på.

IMG_9114

Steg 4: Sedan är det dags för grädden.

IMG_9120

Steg 5: Därefter skall locken läggas på igen.

IMG_9126

Steg 6: Florsockret skall på.

IMG_9136

Det färdiga resultatet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar

"Det blir lite matchmaking för investerare och entrepenörer", säger Nicholas Murigu.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:42, 17 februari, 2018

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar
Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co, anordnar tillsammans med Starta & Driva Företag Startup bar. Foto: Arkiv/Hanna Thulin/Töufik Alami.

Onsdagen den 14 mars kommer konceptet Startup bar till restaurang Magasinet i centrala Kalmar.

– Det är en kreativ arena där entrepenörer, intressenter och nyfiket folk kan träffas under avslappnande former. Man kan mingla och njuta av en schysst after work, säger Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co. 

Startup bar anordnas av tidningsmagasinet Starta & Driva Företag. I konceptet ingår även Pitch bar, vilket innebär att entrepenörer får chansen att träffa investeraren Karl Schultz från investmentbolaget Tokai Ventures.

– Då har man chansen att på 15 minuter presentera sin idé. Det blir lite matchmaking mellan entrepenörer och investerare. Om ett intresse uppstår kan man sedan gå vidare med ett uppföljningsmöte, säger Murigu.

På plats kommer även delegationer från Lettland och Ukraina att vara.

– Det är aktörer som främjar socialt entreprenörsskap – de är dörröppnarna nummer ett. De har liknande roller som jag har i Sverige, säger Murigu.

Vilka skulle du säga att det här är intressant för? 
– Både etablerade entrepenörer, studenter som funderar på att starta sitt första företag och de som bara är nyfikna. Enda syftet är egentligen att visa att entreprenörsskap kan vara schyst och avslappnat, säger Murigu.

Förutom Kalmar kommer Startup bar till Stockholm, Uppsala, Malmö, Borås, Jönköping, Örnsköldsvik, Göteborg, Östersund och Sundsvall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Det här händer i Kalmar på sportlovet

Modelljärnvägsbygge, bordtennis, pyssel eller en resa till Ullared – det finns något för alla att hitta på under sportlovet.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:05, 17 februari, 2018

Det här händer i Kalmar på sportlovet
Foto: Arkiv/Pixabay

Vecka 8 är det dags för Kalmar kommuns skolelever att glömma allt vad läxor heter och istället ge sig ut på sportlov. För många lär det säkert bli en hel del sovmorgnar och datorspel men för den som vill vara aktiv och hitta på saker utanför hemmet så finns det en hel del att välja på.

– Vi har ett fullmatat program till alla barn som förtjänar ett riktigt bra sportlov, hälsar Kultur- och fritidsnämndens ordförande Marianne Dahlberg, i en video på Kalmar Kommuns hemsida. 

Hela veckan kommer Kalmar slott att bjuda på barnaktiviteter. Man kan bland annat gå ett bildbingo, en sifferjakt och en aktivitetsrunda med den lilla slottsmusen Petit. På onsdagen så kommer slottets alldeles egna prinsessa att visa besökare runt i en prinsessvandring och på torsdagen är det den gamla fängelsevaktmästarens tur att visa upp slottets alla mörka hålor.

För den som är intresserad av att testa på en ny sport finns det oändligt med möjligheter under veckan. Eller vad sägs om att spela antingen handboll, fotboll eller innebandy? Gillar man inte lagsporterna så kan man få testa på taekwondo, klättring eller fäktning.

Kanske är man lite mer kulturell lagd och tycker att det skulle få vara kul att uttrycka sig kreativt. Då finns det bland annat möjlighet att testa på gitarr, vara med i en teatergrupp eller testa att teckna med kol.

Här ser ni det fullständiga schemat över allt som händer under sportlovet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarklacken i Pyeonchang: ”Vi tar åt oss lite av äran”

Albin Martinsson från Kalmar och hans vänner befinner sig just nu i kalla Sydkorea för att heja fram de svenska OS-deltagarna till medaljer.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:55, 17 februari, 2018

Kalmarklacken i Pyeonchang: ”Vi tar åt oss lite av äran”
Albin Martinsson, tvåa från vänster, tillsammans med vännerna Henrik Aronsson, Anders Franklund och Lisa Hammarlund. Foto: Privat

Just nu pågår de olympiska spelen i Sydkorea och Sverige har redan lyckats ta hem ett antal medaljer. En som varit på plats och bland annat hejat fram Stina Nilsson till en guldmedalj är Albin Martinsson från Kalmar.

– Hittills har vi sett sprinten för damer, där det blev guld, och herrar samt 10 kilometer fristil för damer där vi fick ett silver. Kvar på programmet för vår del är både damernas och herrarnas stafett, storslalom samt Sverige mot Finland i ishockeyn, säger Albin Martinsson på plats i Pyeonchang.

Hur kommer det sig att ni valde att åka till Sydkorea?
– Henrik, som är en nära vän till mig och min sambo, flyttade från Sverige till Seoul i Sydkorea för 2 år sedan. Redan då blev vi sugna på att åka och hälsa på och uppleva landet då det inte är så många svenskar som åker hit. När det dessutom visade sig att OS skulle arrangeras i landet nu i februari blev det ett perfekt tillfälle att passa på. Vi fick med oss Anders som är en gemensam vän på resan.

Hur är stämningen vid OS-arenorna och i Pyeongchang över lag? Man har ju sett att det är lite folktomt på vissa ställen!
– Det har ju varit mycket negativt fokus angående avsaknaden av intresse för OS från Sydkoreanerna. En del av detta är såklart befogat. Man märker ju att lokalbefolkningen inte bryr sig i större omfattning. Speciellt inte om de grenar som vi svenskar anser är de mest spännande. Sydkorea har ju dock sina största chanser i konståkning och skridsko. På dessa events är det ofta slutsålt, säger Albin och fortsätter:

– När vi kom ner, lagom till sprinten i tisdags var det väldigt lite folk på läktaren. Vi som dock var där gjorde vårt bästa för att skapa bra stämning och hade fantastiskt roligt ändå. Att det också blev guld direkt gjorde ju inte saken sämre. Under senaste dagarna har läktarna fyllts på betydligt mer så det går åt rätt håll.

Albin och hans vänner har fått bevittna två historiska medaljer, man kan nästan säga att de kanske för tur med sig till de svenska deltagarna.

– Vi har haft otroligt roligt på läktarna och att medaljerna har rullat in har som sagt inte gjort det sämre. Vi tar åt oss lite av äran och ser oss själva som den så kallade ”tolfte spelaren i fotboll”!

En stor snackis inför spelens start har också varit den otroliga kylan. Innan spelen var man orolig över att temperaturen skulle sjunka så lågt som -20 grader vilket är gränsen för att vissa grenar ens ska kunna utföras.

– Vi har laddat upp med ordentligt med kläder och kör lager på lager i kombination med diverse god dryck. I övrigt har det faktiskt blivit betydligt bättre väder senaste dagarna med sol och klar himmel så just nu finns inget att klaga på, säger Albin.

Den största höjdpunkten på deras resa hittills har varit Stina Nilssons guld och fler medaljer kan det bli för svenskarna.

Hur många medaljer tror du att Sverige slutar på till slut?
– Vi har räknat ut att det landar in i totalt 16 medaljer för Sverige vilket borde vara det bästa resultatet genom alla tider i vinter OS.

Om du hade fått ta OS-guld i någon gren, vilken skulle det då vara?
– Själv har jag inga som helst talanger i vintersport och bör nog hålla mig på läktaren även framöver. Men ett guld på en femmil i skidor hade varit en dröm förstås, avslutar Albin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Var på väg till akuten – körde av vägen

Flera personer fördes till sjukhus efter olyckan.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.06:53, 17 februari, 2018

Var på väg till akuten – körde av vägen
Foto: Arkivbild.

Under lördagsmorgonen inträffade en olycka vid gamla E22 utanför Kalmar. SOS larmade om händelsen vid klockan 03.55 och enligt larmet inträffade olyckan i Voxtorp.

– Bilen färdades i norrgående riktning. Det var halt på platsen och bilen har då fått sladd helt enkelt, säger Joakim Andrén, inre befäl vid polisen i Kalmar.

Enligt räddningstjänsten fanns fyra personer i bilen när den åkte av vägen. De var på väg till akuten med en sjuk person.

– De körde av vägen och in i en villaträdgård. Samtliga fyra gick ut och stod och väntade på oss när vi kom fram, säger Thomas Jonsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hotade chaufför och tog springnota – omhändertogs

Polisen hittade och omhändertog mannen.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.06:44, 17 februari, 2018

Hotade chaufför och tog springnota – omhändertogs
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån.

Efter en taxiresa i Kalmar blev en man i 60-årsåldern hotfull mot chauffören och vägrade betala för resan. Polisen larmades till platsen, och lyckades då hitta den misstänkta mannen.

– Han finns hos oss och anträffades i närheten. Han var så pass berusad att han inte har kunnat höras ännu, säger Joakim Andrén, inre befäl vid polisen i Kalmar.

Händelsen inträffade i centrala Kalmar. Den omhändertagne mannen misstänks för två brott.

– Han är misstänkt för olaga hot och ringa bedrägeri, säger Joakim Andrén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng