Vattentornet får mäktigt ljusspel: ”Bara fantasin sätter gränser”

Kalmarborna ska få se vattentornet i Berga i nytt ljus. Nu planeras ny modern LED-belysning som ska kunna anpassas efter evenemang och händelser i Kalmar.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.19:25, 23 februari, 2016

3 bilder
  • Ulf Rickardsson på Deepwater Vision som står bakom ljusspelet på vattentornet, och Johan Westin på Kalmar vatten har redan börjat testköra belysningsprogrammet. Foto: Kaisa Andersson/Ulf Rickardsson
    Ulf Rickardsson på Deepwater Vision som står bakom ljusspelet på vattentornet, och Johan Westin på Kalmar vatten har redan börjat testköra belysningsprogrammet. Foto: Kaisa Andersson/Ulf Rickardsson
  • Tornet kommer att kunna belysas på en mängd olika sätt. Några av dem har man redan testkört på vattentornet. Foto: Ulf Rickardsson.
    Tornet kommer att kunna belysas på en mängd olika sätt. Några av dem har man redan testkört på vattentornet. Foto: Ulf Rickardsson.
  • Projektledaren Ulf Rickardsson står bland annat bakom belysningen på broarna i Systraströmmen och på Frimurarvallen. Foto: Kaisa Andersson
    Projektledaren Ulf Rickardsson står bland annat bakom belysningen på broarna i Systraströmmen och på Frimurarvallen. Foto: Kaisa Andersson

Inför Kalmar FF:s hemmapremiär förra året lyste vattentornet i Berga i rött och vitt. Tankar fanns då på att vattentornet skulle blinka i de rödvita färgerna varje gång Kalmars röda bröder gjorde mål.

TV: Häng med upp i vattentornet

LÄS MER: TV: Häng med upp i vattentornet

Det blev inte så många mål gjorda, men däremot föddes tanken på en mer permanent ljusinstallation på vattentornet. I samband med underhåll av vattentornet i december märkte också Kalmar vatten att belysningen på vattentornet var gammal och nött.

– Vattentornet har varit belyst enda sedan det byggdes 1972, och redan då hade det belysning som med dåtidens teknik kunder växla. Men det användes bara i början, och fram till i dag har bara ”skålen” varit belyst i vitt, berättar Johan Westin, driftsledare avdelning vatten på Kalmar Vatten.

Man valde då att kontakta mångsysslaren och projektledaren Ulf Rickardsson, som bland annat står bakom ljussättningen av alla broar i Systraströmmen och på Frimurarvallen i centrala Kalmar.

Han gick i gång på idén, och ska nu installera sex starka LED-lampor, ett för varje ”ben” på vattentornet, som kommer att kunna förprogrammeras att lysa i alla tänkbara färger.

Vilka färger tornet får med knappas in i en liten låda med flera förprogrammerade belysningsprogram.

– Den här belysningstekniken kommer egentligen från teaterbranschen. Man kan belysa i vilken färg, färgtemperatur och styrka man vill. Det går i princip att göra vad som helst, bara fantasin sätter gränser för hur man ska använda tekniken, säger Ulf Rickardsson.

Hur ofta vattentornet kommer byta belysning är ännu inte bestämt. Klart är i alla fall att färgerna och färgmönstren kommer att anpassas efter större evenemang i Kalmar.

Man har redan testbelyst vattentornet i rött och grönt för att markera styrbord och babord för fartyg som passerar i Kalmarsund, och inför Pride-festivalen nästa år kan man exempelvis tänka sig en regnbågsbelysning på vattentornet, säger Johan Westin på Kalmar vatten.

– Sen har vi studiebesök i våra anläggningar varje år av femteklassare. Man kan tänka sig en liten tävling där vinnande klassen får välja belysningen på vattentornet, säger han.

Arbetet med att ”ratta in” belysningen pågår för fullt och tanken är att nya belysningen ska få premiär samtidigt som nya Trollbackeparken, som nu ska bli jämställd park, invigs – till sommaren.

FaktaFakta: Ny belysning på vattentornet

Vattentornet kommer att belysas av 6 LED-lampor – en lampa för varje ben.

Lamporna placeras vid foten av vattentornet och lyser upp mot skålen i sex lika stora delar.

LED-lamporna som används har en effekt på 45 Watt/lampa och ljusstyrkan ligger på ungefär 3500 lumen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stort strömavbrott i Kalmar

Flera hushåll och verksamheter är drabbade.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.18:08, 23 november, 2017

JUST NU: Stort strömavbrott i Kalmar
Foto: Arkivbild.

Stora delar av Kalmar är strömlöst på grund av en driftstörning hos Kalmar energi.

Området som är strömlöst omfattar stora delar av norra Kalmar samt Norrliden, skriver Kalmar energi på sin hemsida. Felsökning pågår för närvarande.

Drygt 5 000 kunder saknar el och felet har identifierats till en av de större mottagningsstationerna. Det går i nuläget inte att bedöma när problemet kan vara löst.

Enligt uppgifter ska strömavbrottet bland annat lett till att stora delar av Hansa City släcktes ner, och personer ska ha lämnat butikerna i panik.

Texten uppdateras.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De får toppjobb inom landstinget

Landstinget har rekryterat två nya chefer till höga positioner.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.16:27, 23 november, 2017

De får toppjobb inom landstinget
Lars Mattsson och Fredrik Enlund får toppjobb inom Landstinget i Kalmar län. Foto: Pressbild

Primärvårdsdirektören Lars Mattsson har blivit utsedd till ny ekonomidirektör för Landstinget i Kalmar län. Han har haft sin nuvarande tjänst i nio år och har en lång bakgrund inom både landstinget och näringslivet.

– Jag är mycket glad över att kunna presentera Lars Mattsson. Han har den bakgrund och erfarenhet som behövs i rollen och en lång bakgrund på olika chefsroller i Landstinget. Det betyder att han också har god inblick och stor förståelse för våra verksamheter vilket kommer bidra till kontinuitet, säger den tillförordnade landstingsdirektören Ingeborg Eriksson i ett pressmeddelande.

Lars Mattsson tillträder den nya tjänsten vid årskiftet.

Landstinget meddelar även att Fredrik Enlund är ny chef för Diagnostiskt centrum i Kalmar län. 2006 blev han docent inom human genetik och hans expertområde är cancergenetik. För tillfället är han anställd vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Jag är väldigt glad att vi lyckats rekrytera Fredrik. Utöver hans erfarenhet av ledarskap och samordning mellan laboratoriemedicinska områden så tillför han viktig kompetens inom molekylärbiologi, ett område där vi kommer att se en stark utveckling inom Diagnostiskt centrum under de kommande åren, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Fredrik Enlund börjar jobba i Kalmar den 15 januari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarpolitiker skriver på eget trakasseriupprop

Efter #metoo är det fler och fler kvinnor som står upp för sina rättigheter. Nu har ett parti i Kalmar skrivit under ett eget upprop.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.15:10, 23 november, 2017

Kalmarpolitiker skriver på eget trakasseriupprop
Ingegerd Petersson (C) är en av de kvinnliga politikerna som skrivit på uppropet. Foto: Privat/Arkiv

Under torsdagen släppte Centerpartiet i Kalmar län ett upprop för att syna organisationens och medlemmarnas syn på jämställdhet i praktiken. Det är 10 kvinnor med ledande uppdrag inom Centerpartiet som nu sätter ner foten och vill se en förändring.

– Hos mig finns det taggar som skaver efter mina 30 år i politiken, där mitt deltagande i olika sammanhang kanske möjliggjorts för att jag är kvinna… där jag inte är säker på att det är min kompetens eller mina erfarenheter som varit avgörande, säger Ingegerd Petersson, vice ordförande för kulturnämnden Kalmar län och en av de kvinnor som skrivit på uppropet.

Så här står det i ett utdrag från uppropet:

En ung man i politiken är lovande och placeras i topp på valsedeln. En ung kvinna får höra att hon behövs i toppskiktet för jämställdhetens skull. En man med småbarn är en ansvarsfull familjefar, en kvinna kan inte få tunga uppdrag på grund av sin familjesituation. En äldre man bidrar med sin tunga erfarenhet, en äldre kvinna är för gammal. En lätt generaliserande verklighetsbeskrivning, men i många stycken en sanning för många av oss.”

Uppropet kommer efter att tusentals riksdagsledamöter, skådespelare, journalister med mera skrivit på sina egna uppror där de redogjort och kommit med vittnesmål över alla de trakasserier, närmanden och våldtäkter de blivit utsatta för av män i deras yrke.

– Ingen ska bli utsatt för sexuella trakasserier. När #maktenskorridorer fylls av berättelser från kvinnor som är politiskt aktiva blir det självklart att vi i Centerpartiet tar krafttag. Det är sedan länge ”övertid” för att lyfta jämställdhetsfrågan ur alla aspekter, säger Ingegerd Petersson.

Man hoppas få till en förändring genom att ta upp problemet till ytan.

Det har blivit dags att göra upp med det här. Med strukturerna. Med de outtalade reglerna, de förlegade värderingarna, trögheten i förändringsviljan och oförmågan i att, trots allas medvetenhet, inte förmå förändra. Det är därför vi skriver det här. Vi vet att vårt parti inte är jämställt. Vi vet att vårt parti inte är förskonat på något sätt. Vi vet att problemen finns här också. Men det måste sluta nu. Det måste ske en förändring. Och vi måste börja hos oss själva.

– Vårt upprop ska leda till att kvinnor i Centerpartiet ska känna sig trygga och respekterade. Centerpartiet kommer att ta fram redskap som synliggör brister i jämställdhet och användandet av härskartekniker, genom utbildningar, checklistor vid arrangemang, nomineringar och kurser. Och sist men inte minst, när en kvinna blir utsatt för sexuella trakasserier ska det för henne vara självklart hur hon går vidare. Men ytterst är det männen som ska ta ansvar för sitt beteende, avslutar Ingegerd Petersson.

FaktaFöljande politiker inom Centerpartiet i Kalmar Län har skrivit på upproret:

Christina Davidsson, Nybro kommun

Christel Alvarsson, Västerviks kommun

Lina Danlid Burke, Högsby kommun

Ingela Nilsson Nachtweij, Vimmerby kommun

Karin Helmersson, Nybro kommun

Stihna Evertsson Johansson, Högsby kommun

Anette Rogö, Oskarshamns kommun

Ingegerd Petersson, Kalmar kommun

Ulrika Lindh, Borgholms kommun

Anna-Kajsa Arnesson, Mörbylånga kommun

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga företagare prisades av näringslivet

Här är alla vinnarna.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:01, 23 november, 2017

Unga företagare prisades av näringslivet
Abbe Alimov, Ahmed MM Badawi, Jack Abousamra, Parallell UF. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Närmare 250 gymnasieelever presenterade sina affärsidéer inför mängder av nyckelpersoner inom näringslivet i Kalmar län när Ung Företagsamhet anordnade Idénästet 2017Gulfågeln Arena.

– Det här är en av de roligaste dagarna på året varje år, tycker jag. Det är alltid så spännande att träffa och lyssna på era spännande idéer, sa Christian Hultén, företagslots i Kalmar kommun, när han klev upp på scenen.

LÄS MER: Unga företagare inspirerades när UF hade kickoff

Dagen gick ut på att UF-företagen fick pitcha sin affärsidé inför en jury, som därefter utsåg ett vinnande företag. Till årets evenemang var jurygrupperna fler än någonsin tidigare, hela tolv stycken. Vinnarna tilldelades 1 000 kronor vardera till ett startkapital för sina UF-företag.

Ett av de vinnande företagen var Parallell som drivs av Ahmed MM Badawi, Abdurashid Alimov och Jack Abousamra.

– Vi är ett klädföretag som har specialiserat oss på en produkt med ett kardborreband mitt på tröjan, eller märkband som vi kallar det. Man kan märka tröjan med ord, citat eller namn, säger Jack Abousamra.

– Man kan även trycka hos oss, det fixar vi på en minut och är jätteenkelt, säger Ahmed MM Badawi.

Hur kom ni på idén?
– Det var i somras som vi började spåna om det här. Vi älskar mode och kläder och ville se något nytt, som inte redan fanns, säger Jack.

Under förmiddagen på Guldfågeln Arena knöt trion viktiga kontakter med näringslivets representanter som var på plats.

– Många är intresserade av vår produkt och vi har redan ett stort företag i Kalmar som vill sälja våra kläder, säger Abdurashid Alimov.

Tanken är att de ska ta fram fler produkter i framtiden.

– Vi tittar lite på mobilskal och andra bra och praktiska saker. I framtiden vill vi att alla stora klädföretag ska sälja våra produkter, säger Jack Abousamra.

FaktaAlla vinnarna från Idénästet 2017:

Friendly Olive UF:
Alva Ryder, Evelina Gustafsson, Rebecca Engdahl.

Smiling World UF:
Milli Karlsson, Sonja Lagerwall.

Parallell UF:
Abbe Alimov, Ahmed MM Badawi, Jack Abousamra.

Bakboken UF:
Jonna Karlsson.

Yourcare UF:
Amelia Ideström, Johanna Brynielsson, Sebastian Gustafsson, Tilda Eriksson.

Featured UF:
Cassandra Rasmussen, Erjona Ulaj, Katarina Norlund Larsson, Sandra Drahosch.

Bjorks artwork UF:
Theo Björk Olsson.

Anytime bag UF:
Annie Henrysson, Clara Vigstedt, Elise Hornborg, Linnea Ljungar, Nichole Björnsson, Sophia Thorsell.

Unnieq Dance UF:
Moa Björck, Tova Lindberg.

Påsen UF:
Erika Robertsson.

Spreadpride UF:
Jakob Axelsson.

Rena Platser UF:
Jakki Berglund, Pontus Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”

Novemberrean blir viktigare för butikerna. Samtidigt finns det risk för att bli lurad som konsument.

Matilda Larsson

Kl.13:46, 23 november, 2017

Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”
Foto: Pexels.

Den 24 november 2017 är det dags för Black Friday, då många butiker under ett dygn sänker priserna på många av sina varor.

Black Friday som från början kommer från USA har blivit allt större i Sverige de senaste åren.

LÄS MER: Vit måndag – en motpol till köphetsen

Därför går nu Konsumentverket ut med en varning för att konsumenter inte ska bli lurade av butikerna.

”Var vaksam” skriver Konsumentverket på deras hemsida.

– Enkelt uttryckt får man inte lov att locka med låga priser om priserna inte är låga och det är varor man inte har, säger Niclas Ernebratt, jurist vid Konsumentverket.

Det innebär att butiken måste ha haft varorna i sitt utbud under en längre tid, samt att priserna ska vara rejält nedsatta.

– Som konsument tycker jag att främsta fokus bör vara på vilket pris produkten säljs för och vad man får för det priset. Och när det gäller ett påstått ordinarie pris är det nog sunt att vara aningen kritisk, säger Niclas Ernebratt.

Enligt en undersökning som Svensk Handel nyligen har gjort, planerar 45 procent av konsumenterna att handla under Black Friday. Störst genomslagskraft har Black Friday bland de yngre.

– I takt med att konkurrensen i handeln blir allt intensivare ser vi hur kampanjer och reor blir viktigare för att locka kunderna, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

I USA anses det vara startskottet på julhandeln och Sverige ser ut att följa mönstret. Över hälften av de som planerar att handla under Black Friday tänker köpa julklappar, enligt Svensk Handel.

– Försäljningen ökar i november på bekostnad av handeln i december. Det blir därför allt viktigare för handeln att även betrakta slutet av november som en del av julhandeln, säger Johan Davidson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng