Hotell Borgholm får Michelin-stjärna: ”Internationellt erkännande”

Officiellt i dag: Hotell Borgholm får en prestigefylld Michelin-stjärna. "Ett internationellt erkännande", säger ägaren Owe Fransson.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.10:54, 24 februari, 2016

Hotell Borgholm får Michelin-stjärna: ”Internationellt erkännande”
Hotell Borgholm tilldelas en Michelin-stjärna. Foto: Hotell Borgholm

Guide Michelin inkluderar för första gången nu även restauranger utanför Stockholm, Göteborg och Malmö.

RestaurangenHotell Borgholm – med köksmästare Karin Fransson i spetsen – tilldelas en stjärna i ”Michelin Nordic Guide 2016”.

– Vi är oerhört stolta och glada över den prestigefyllda utmärkelsen. Det är ett internationellt erkännande för vårt arbete med att utveckla en gastronomi på högsta nivå, säger Owe Fransson, ägare och VD på Hotell Borgholm.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokal krögare räknas till landets mäktigaste matmänniskor

Tidningen Restaurangvärlden ställde frågan "vem är matsveriges mäktigaste?" till 400 branschpersoner och med på topplistan hittar man Karin Fransson från Hotell Borgholm.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.20:25, 21 april, 2017

Lokal krögare räknas till landets mäktigaste matmänniskor
Karin Fransson och Owe Fransson, ägare och VD för Hotell Borgholm. Foto: Pressbild/Arkiv

De 400 branschpersoner som tillfrågades representerar allt från restauranger och skolkök till grossister och dagligvaruhandel.

Med hjälp av svaren de fick sammanställde tidningen Restaurangvärlden en lista på de topp 50 personer som har mest att säga till om i 2017 års matsverige.

plats 45 på listan hittar man den lokala krögartalangen Karin Fransson som i över 35 år har arbetat med maten på Hotell Borgholm på Öland. Bland annat har hennes gastronomiska insats lett till en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.

Hela topplistan – som toppas av Mathias Dahlgren, krögaren bakom Matbaren och Rutabaga i Stockholm – kan hittas här på tidningen Restaurangvärldens webbplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är de bästa lokala restaurangerna

På årets White Guide Gala nådde en lokal restaurang "Mästarklass". Se samtliga poäng för restaurangerna i Kalmar och på Öland.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:28, 6 mars, 2017

LISTA: Här är de bästa lokala restaurangerna
Skärmdump: White Guide Gala.

Under måndagen hölls White Guide GalaSvenska mässan i Göteborg. Esperanto i Stockholm utsågs till hela Sveriges bästa restaurang.

På samma lista kom Hotell Borgholmdelad 25:e plats och blev därmed den enda lokala restaurangen som tog sig in på Mästarklass-listan. Motiveringen till placeringen löd: ”Örtdrottningen på ön har skruvat upp teknikambitionerna”.

I kategorin Årets hållbara cafe var Eco by strandnära i Stora Frö, Öland, en av de nominerade. Priset gick dock till Restaurang Volt i Stockholm.

Här är samtliga poäng för de lokala restaurangerna i White Guide:

Hotell Borgholm, Öland – 75 Mästarklass
Slottsrestaurangen, Kalmar – 73 Mycket god klass
Postgatan, Kalmar – 71 Mycket god klass
Restaurang Trädgårdsgatan 26, Borgholm – 69 Mycket god klass
Eksgården Krog & Rum, Färjestaden – 63 God klass
Eco by StrandNära, Mörbylånga – 62 God klass
Gamla Televerket, Borgholm – 61 God klass
Gröna Stugan, Kalmar – 61 God klass
Mr & Mrs Hansson, Kalmar – 60 God klass

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glädjebeskedet – Hotell Borgholm behåller prestigefull stjärna

2016 blev ett historiskt år när restaurangen på Hotell Borgholm fick en stjärna i Guide Michelin. Nu är det klart att de får utmärkelsen även för 2017. "Vi är mycket glada och tacksamma".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:41, 22 februari, 2017

Glädjebeskedet – Hotell Borgholm behåller prestigefull stjärna
Karin Fransson och Owe Fransson har nått fina framgångar med Hotell Borgholm. Foto: Pressbild

I år är det 35 år sedan köksmästaren Karin Fransson startade sitt prisbelönta arbete på Hotell Borgholm. Hon kan glädja sig med att restaurangen återigen får en stjärna i branschens mycket ärofyllda Guide Michelin.

– För andra året i rad får vi ett internationellt erkännande för vårt arbete med att utveckla en gastronomi på högsta nivå, säger Hotell Borgholms ägare och vd Owe Fransson.

Restaurangen satsar mycket på säsongens grönsaker och färska örtkryddor. Mycket av råvarorna hämtas i närområdet på Öland.

– Att vi får behålla vår stjärna i Guide Michelin innebär högsta betyg till hela vår personal. Det är ett lagarbete att skapa gastronomiska upplevelser på den här nivån. Vi vill också uttrycka stor tacksamhet till alla våra trogna gäster som gör vårt arbete roligt och utvecklande, säger Owe Fransson.

Karin Fransson har tidigare prisats för sitt arbete med mat, bland annat har hon fått ta emot Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Både hon och restaurangen har uppmärksammats på topplistor av det Svenska Gastronomipriset.

Fakta



Alla svenska krogar med en stjärna i Guide Michelin:

2 stjärnor:

Oaxen krog, Stockholm
Vollmers, Malmö
Fäviken Magasinet, Järpen

1 stjärna:

Hotell Borgholm, Borgholm
Daniel Berlin, Tomelilla
PM & Vänner, Växjö

Stockholm:
Ekstedt
Esperanto
Gastrologik
Imuoto
Mathias Dahlgren Matbaren
Operakällaren
Sushi Sho
Volt

Göteborg:
26+
Bhoga
Koka
SK Mat & Människor
Sjömagasinet
Thörnströms Kök
Upper House

Malmö:
Bloom in the Park
Sture

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stjärnrestauranger inleder Michelin-samarbete

"En unik gastronomisk upplevelse" – det är målet när sydöstra Sveriges två Guide Michelin-restauranger inleder samarbete. "Har redan fått in de första bokningarna".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.12:44, 10 december, 2016

Stjärnrestauranger inleder Michelin-samarbete
Hotell Borgholm inleder samarbete med PM & Vänner i Växjö. På bilden syns Per Bengtsson från PM. Foto: Pressbild/Hotell Borgholm.

2016 var första året som den kända restaurangguiden Guide Michelin delade ut stjärnor till svenska restauranger utanför storstäderna. Två av totalt fyra restauranger som fick en stjärna var PM & Vänner i Växjö och Hotell Borgholm – nu inleder de båda samarbetet Michelin Trail. 

– Vi gör det för att rikta blickarna mot gastronomin på Öland och i Småland. Vi har lite olika stilar men vi tillhör båda höggastronomin, säger källarmästaren på Hotell Borgholm, Owe Fransson.

Michelin Trail är ett upplevelsepaket som sträcker sig över två dagar där man både får äta, dricka och bo i Växjö och Borgholm.

– Det är ett gemensamt projekt och är väl lite unikt. Det riktar sig främst mot långväga gäster och vi har redan fått in de första bokningarna från Danmark, säger Fransson.

Per Bengtsson, kreativ ledare på PM & Vänner:

– Jag har sedan mer än trettio år haft ett speciellt band till Hotell Borgholm och min kollega Karin Franssons mat. Vi har båda verkat på högsta nivå i branschen under alla år, men med olika och samtidigt unika uttryck. Karin Franssons matlagning och Owe Franssons värdskap och förtrollande vinkällare har en speciell plats i mitt hjärta och inom svensk gastronomi, vi är mycket glada över samarbetet, säger han i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tre lokala restauranger med på ärofylld lista

White guide nordic 2017 har presenterats och tre lokala restauranger, varav två i Borgholm och en i Kalmar, är med.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.20:21, 31 oktober, 2016

Tre lokala restauranger med på ärofylld lista
Foto: Arkiv/White Guide

Slottsrestaurangen i Kalmar, Hotell Borgholm och Restaurang Trädgårdsgatan i Borgholm är med i årets upplaga av White guide nordic. Listan presenterades under måndagseftermiddagen. 24Kalmar har sedan tidigare kunnat avslöja att Slottsrestaurangen i Kalmar skulle återfinnas på listan. Då sa krögaren Charlotta Begic såhär:

– Vi är alla jätteglada och stolta, det är verkligen ett steg i helt rätt riktning. Vår målsättning är att få en Michelin-stjärna så det här är åt det hållet.

Charlotta menar att det främst är engagemanget hos personalen och deras hårda arbete som är nyckeln till deras framgångar.

– Det viktigt att man har rätt folk omkring sig, att alla är lika målmedvetna. Vi är inte så många här, men alla vet åt vilket håll vi ska, säger hon.

Listan listar nordens 325 bästa restauranger och är sedan tre år tillbaka då den startade en mycket äro- och prestigefylld lista. Dessutom listas de 60 bästa i från Estland, Lettland och Litauen.

Här hittar du hela listan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel